Ξενόγλωσσο δελτίο ειδήσεων (τελη 80ς)

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Rakeesh
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Rakeesh

RetroDB Feeder
Αντιδράσεις
1.905
Επεσε στην αντιληψη μου το αραβοφωνο δελτιο της ΕΡΤ για τους προσφυγες και θυμηθηκα οτι υπηρξε μια περιοδος καπου στα τελη του 80 στην κρατικη τηλεοραση, μετα το τελος του μεσημεριανου δελτιου ειδησεων, ακολουθουσε ενα συντομο δελτιο στα γαλλικα και νομιζω και τα αγγλικα.

Τωρα που το σκεφτομαι, δεν μπορω να καταλαβω που αποσκοπουσε αυτη η ενοτητα. Νομιζω οτι ηταν μια κινηση και καλα για να νιωσουμε πιο πολυ ευρωπη, οτι δηλαδη απευθυνομαστε και στους αγγλοφωνους και γαλλοφωνους "συμπολιτες" μας που τυχαινει να ειναι στη χωρα μας. Δε νομιζω να κρατησε πολυ παντως.

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το θυμάμαι αρχές δεκαετίας 80,ένα δελτίο που εκφωνούσαν σε ξένες γλώσσες (Αγγλικά, γαλλικά κάτι τέτοιο). Ίσως να διακόπηκε λίγα χρόνια και να το επανέφεραν και τέλη 80 .

Εχω μια αόριστη παιδική μνήμη για ύπαρξη αγγλόφωνου δελτίου ειδήσεων κάπου στα 1979 με 1980 (για γαλλόφωνο δεν θυμάμαι καθόλου). Με πάσα επιφύλαξη νομίζω πως το δελτίο ήταν στην ΥΕΝΕΔ και ομοίως με πάσα επιφύλαξη πρέπει να το παρουσίαζε ή η Μένια ή η Στέλλα Παπαδοπούλου. Το θυμάμαι αυτό γιατί όταν έγινε η αλλαγή το φθινόπωρο του 1981 τη συγκεκριμένη παρουσιάστρια (όποια από τις 2 και να ήταν) την είδαμε να "προάγεται" στην παρουσίαστη του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΥΕΝΕΔ (και ΕΡΤ2 μετέπειτα), κάτι που θυμάμαι να το σχολιάζει ο πατέρας μου. Επίσης είμαι σχεδόν βέβαιος ότι αυτό το αγγλόφωνο δελτίο μεταδίδονταν απόγευμα, ίσως αμέσως μετά το απογευματινό δελτίο του σταθμού. Εάν κάποιος έχει παρόμοιες μνήμες, ας επιβεβαιώσει

Επεσε στην αντιληψη μου το αραβοφωνο δελτιο της ΕΡΤ για τους προσφυγες και θυμηθηκα οτι υπηρξε μια περιοδος καπου στα τελη του 80 στην κρατικη τηλεοραση, μετα το τελος του μεσημεριανου δελτιου ειδησεων, ακολουθουσε ενα συντομο δελτιο στα γαλλικα και νομιζω και τα αγγλικα.

Τωρα που το σκεφτομαι, δεν μπορω να καταλαβω που αποσκοπουσε αυτη η ενοτητα. Νομιζω οτι ηταν μια κινηση και καλα για να νιωσουμε πιο πολυ ευρωπη, οτι δηλαδη απευθυνομαστε και στους αγγλοφωνους και γαλλοφωνους "συμπολιτες" μας που τυχαινει να ειναι στη χωρα μας. Δε νομιζω να κρατησε πολυ παντως.
Α μάλλον κάτι τέτοιο θα ήταν. Επειδή είμασταν φρέσκο μέλος της τότε ΕΟΚ (1979) ίσως σκέφτηκαν να εντάξουν ένα ξενόγλωσσο δελτίο ειδήσεων για να δείξουμε ότι είχαμε πάρει ευρωπαϊκό αέρα και στα κανάλια

Πλακα-πλακα αντι για γαλλοφωνο η αγγλοφωνο δελτιο για να νιωσουμε Ευρωπη, λιγα χρονια αργοτερα (1991-2) θα ηταν πιο χρησιμο ενα αλβανοφωνο δελτιο, το οποιο δε θυμαμαι αν ειδαμε.

επειδή έχω δουλέψει πολύ με Αλβανούς, είναι απίστευτο πόσο κοντά είμαστε πολιτισμικά και σε νοοτροπία. μια κυριά που μας βοηθά στο νοικοκυριό, τραγουδούσε αλβανικά νανουρίσματα στο ανιψάκι μου όταν ήταν μωρό, και ενώ φυσικά δεν καταλαβαίναμε τα λόγια, ακουγόταν ολόιδιο με τα δικά μας!

Πίσω
Μπλουζα