Οδηγος δημιουργιας Total Dos Launcher με το Metropolis Launcher

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.339
Αντιδράσεις
9.485
To Total Dos Launcher ειναι ενα εξαιρετικο εργαλειο που εχει απογειωσει την απολαυση του DOS gaming σε πραγματικο hardware και οχι μονο. Παρολα τα θετικα του ομως, η αρχικη ρυθμιση του δεν ειναι απλη, ειδικα οταν συνυπολογισουμε την εκρηκτικη αυξηση μεγεθους και πολυπλοκοτητας του Total Dos Collection τα τελευταια χρονια. Ετσι παντα ψαχνω για λυσεις που θα κανουν την αρχικη εγκατασταση πιο βατη και πιθανοτατα θα μειωσουν τον ογκο των δεδομενων που πρεπει να εχουμε.

Προσφατα επεσα πανω στο Metropolis Launcher, ενα gui based launcher για windows με υποστηριξη για παντως τυπου emulators και images για κονσολες και ρετρο υπολογιστες. Προσωπικα αυτου του ειδους η λειτουργικοτητα δεν με πολυενδιαφερει, αυτο ομως που βρηκα εξαιρετικα ενδιαφερον ειναι οτι μια απο τις λειτουργιες που υποστηριζει ειναι η δημιουργια εγκαταστασεων Total Dos Launcher απο τις λιστες παιχνιδιων που δημιουργουνται μεσα στο Metropolis Launcher.

Μετα αυτο τον τροπο μπορουμε να εχουμε πολυ καλο ελεγχο στο τι θα καταληξει τελικα στο Total Dos Launcher μενου μας. Μπορουμε πχ να μην συμπεριλαβουμε παιχνιδια σε γλωσσες που δεν γνωριζουμε, bad dumps, overdumps, εναλλακτικες εκδοσεις, κλπ κλπ. Ετσι θα κραταμε τον απολυτως απαραιτητο αριθμο παιχνιδιων και το μενου μας θα ειναι πιο καθαρο και ευαναγνωστο.

Ας δουμε τωρα την βασικη λειτουργικοτητα του Metropolis Launcher σε σχεση παντα με την δημιουργια Total Dos Launcher εγκαταστασεων. Το προγραμμα ερχεται σε συμπιεσμενη μορφη και δεν χρειαζεται εγκατασταση. Μεσα στον βασικο φακελο του προγραμματος υπαρχει ενας υποφακελος Tools, οπου βρισκεται ενα zip αρχειο με το setup του Total Dos Launcher. Δεν ειμαι σιγουρος αν υπαρχει νεοτερη εκδοση, αλλα μπορειτε να αντικαταστησετε αυτο το setup με το πιο προσφατο απο την σελιδα του δημιουργου. Φροντιστε μονο το zip να εχει το ιδιο ονομα με αυτο που υπηρχε αρχικα.

Απο κει και περα τρεχουμε το εκτελεσιμο του Metropolis Launcher. Αφου κανει την αρχικοποιηση της βασης δεδομενων του, θα μας εμφανισει την αρχικη σελιδα. Επιλεγουμε Games & Emulation.



Αφου μπουμε στην λιστα παιχνιδιων, κανουμε δεξι click στον κενο χωρο και επιλεγουμε Open Rom Manager.



Στο καινουριο παραθυρο επιλεγουμε PC-DOS στο πανω αριστερα μερος της οθονης. Κανουμε δεξι click στον κενο χωρο και επιλεγουμε Add Games (Directory). Επιλεγουμε τον φακελο που εχει τα παιχνιδια που θελουμε να εισαγουμε. Για το παραδειγμα μας εδω, επελεξα τον φακελο 1984 του Total Dos Collection 19.



Αφου διαβασει τον φακελο θα μας εμφανισει το παραθυρο του Tag Parser. Για να μπορεσουμε να το ρυθμισουμε σωστα θα πρεπει να κατανοησουμε την ονοματολογια του Total Dos Collection. Εφοσον ξερουμε τι σημαινει καθε tag μπορουμε πλεον να ρυθμισουμε στην οθονη αυτη εδω. Στην αριστερη στηλη παρουσιαζει ολα τα tags που πιστευει οτι βρηκε στα παιχνιδια που του ειπαμε. Στην αριστερη αναφερει τι πιστευει οτι σημαινει καθε tag. Αρκετα απο τα tags τα αντιστοιχει σωστα απο μονα του, αλλα καποια λιγα τα κανει λαθος ή δεν ξερει πως να τα αντιστοιχησει. Τα σημαντικα που μας ενδιαφερουν ειναι τα A?, B?, F?, H?, O? που ειναι αντιστοιχα Alternate, Bad dumps, Fixed, Hacks, Overdumps. Αμα τα αντιστοιχησουμε σωστα παταμε ok.



Πλεον η λιστα εχει γεμισει με ολα τα παιχνιδια που βρηκε ο Rom Manager στον φακελο που του δωσαμε. Εδω δεν χρειαζεται να κανουμε κατι παραπανω. Παταμε Save στο πανω μερος της οθονης και κλεινουμε το παραθυρο.



Επιστρεφουμε λοιπον στην βασικη οθονη Games & Emulation, οπου πλεον δειχνει ολα τα παιχνιδια που εισηγαμε στα προηγουμενα βηματα. Για το σκοπο μας δεν χρειαζονται ολες αυτες οι πληροφοριες που μας δειχνει, οποτε θα τις αλλαξουμε με τις απαραιτητες για την χρηση μας.



Κανουμε δεξι πανω στους τιτλους των στηλων του κεντρικου παραθυρου και επιλεγουμε column chooser.



Πιανουμε ολες τις στηλες που δεν μας ενδιαφερουν και τις κανουμε drag'n'drop στο παραθυρο του column chooser. Απο το παραθυρο αυτο προσθετουμε τις στηλες που θα μας χρειαστουν.



Να πως θα φαινεται το παραθυρο αφου φτιαξουμε τις στηλες μας. Τωρα παταμε στο σηματακι διπλα στον τιτλο της καθε στηλης και επιλεγουμε τα καταλληλα φιλτρα για να δειχνει μονο τα παιχνιδια που θελουμε.



Στο κατω μερος της οθονης, αμα πατησουμε το κουμπι Edit Filter μας δειχνει τα φιλτρα που εχουμε φτιαξει. Να πως ειναι το δικο μου.



Για να αποθηκευσει το φιλτρο μας, παταμε τον σταυρο στο πεδιο Filterset και δινουμε ενα ονομα.



Πλεον ειμαστε ετοιμοι να φτιαξουμε την Total Dos Launcher εγκατασταση μας. Επιλεγουμε ολα τα παιχνιδια απο την κεντρικη λιστα, κανουμε δεξι click και επιλεγουμε Export as Total DOS Launcher Collection.



Στον νεο παραθυρο συμπληρωνουμε το πεδιο Destination με το φακελο που θελουμε να γραφτει το καινουριο Total DOS Launcher και ειμαστε ετοιμοι.




Αν ειχα κανει την κλασσικη διαδικασια του Total Dos Launcher στον φακελο 1984 θα ειχα καταληξει με ενα μενου με 489 παιχνιδια, με πολλα διπλα και τριδιπλα και καποια απο αυτα προβληματικα που δεν δουλευουν σωστα ή καθολου. Με την διαδικασια αυτη εχουμε ενα πολυ πιο καθαρο μενου με 297 entries. :award:

Αξιζει εδω να αναφερουμε η ολη διαδικασια δεν επεμβαινει στα αρχεια του Total Dos Collection, αλλα δημιουργει αντιγραφα, ετσι ωστε να μην κινδυνευει η πηγη μας. Σημαντικο ειναι ακομα να αναφερουμε οτι αυτα τα φιλτρα που χρησιμοποιησα εγω δεν ειναι απαραιτητα τα μονα που μπορει να εχει κανεις. Μπορει πχ να μην γουσταρετε τα strategy games ή καποιο αλλο ειδος. Αν υπαρχει σαν metadata, τοτε μπορειτε να το χρησιμοποιησετε σαν φιλτρο και να κανετε την δικη σας λιστα, που να ειναι ακριβως στα μετρα σας.

Ακομα αξιζει να αναφερουμε οτι αυτη δεν ειναι η βασικη λειτουργικοτητα του Metropolis Launcher και οτι μπορει να κανει πολυ περισσοτερα πραγματα αν σας ενδιαφερει το emulation σε περιβαλλον windows.

Τελος, αν και ισως σε καποιους να φανει λιγο δυσκολο, αν ασχοληθει κανεις ελαχιστα και μπει στην λογικη του προγραμματος, τοτε μετα απο λιγο θα εχει γινει ξεφτερι. Βοηθαει και η υπαρξη αρκετα καλης τεκμηριωσης.
 
Thought you a were a spambot for a second there my man :D
 
Πίσω
Μπλουζα