Οδηγός - Πως βρίσκουμε τη χώρα προέλευσης ενός SNES PAL παιχνιδιού?

geo2004z

RetroMasteR
Joined
7 Οκτ 2008
Μηνύματα
1.063
Αντιδράσεις
48
Επειδή άπειρες φορές έχουμε αναφέρει κατά καιρούς πως οι Itochu/Nortec εισήγαν στην Ελλάδα παιχνίδια από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, αποφάσισα να κάνω έναν οδηγό ώστε να μπορεί ο καθένας μας να διακρίνει την προέλευση του παιχνιδιού που αγοράζει.

Κατ' αρχάς, όσο κι αν γίνομαι κουραστικός, θα αρχίσω αναφέροντας ότι στην Ελλάδα καθώς και σε όλη την Ευρώπη (Εκτός Ρωσίας) και στην Αυστραλία παίζονται τα PAL παιχνίδια και οι συσκευές. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η συσκευή σας, δηλαδή το Super Nintendo, είναι συμβατή με κάθε PAL παιχνίδι χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα τα παιχνίδια είναι ίδια μεταξύ τους. Δυστυχώς, ζούμε σε μία ήπειρο που έχει δεκάδες διαφορετικές Γλώσσες και που δε συνεννοούνται μεταξύ τους. Έτσι, αρχικά η κάθε Nintendo ήταν ανεξάρτητη στην Ευρώπη και παρήγε παιχνίδια μόνο στην εκάστοτε χώρα και στη δική της Γλώσσα.

Έτσι, έχουμε PAL παιχνίδια που η γλώσσα του παιχνιδιού δεν είναι αγγλική, αλλά Γερμανική, Γαλλική, Ισπανική, Σουηδική, Δανική, Φινλανδική, Ολλανδική και Ιταλική. Οι χώρες που ήταν ανεξάρτητες και παρήγαν παιχνίδια μόνο για αυτές ήταν.

Nintendo of UK

Nintendo of Germany

Nintendo of Spanish

Nintendo of Italy

Nintendo of Australia,

Nintendo of Italy,

Nintendo of Scandinavia (Bergsala)

Nintendo of France

Nintendo of Holland

Στη συνέχεια και κάπου στα 1994 η Nintendo of Germany μετονομάστηκε σε Nintendo of Europe (NOE) και έκανε προσπάθεια ένωσης όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Έτσι φτάσαμε στα 1999 περίπου που ενώθηκαν όλες τις χώρες σε Nintendo of Europe και μεταφράζουν κάθε ευρωπαϊκό παιχνίδι σε έξι γλώσσες....Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ολλανδικά, Ισπανικά και Ιταλικά.

Έπειτα από όλη αυτή τη βαρετή αλλά σημαντική εισαγωγή, θα αναφέρω πως γίνεται να ξεχωρίζουμε από ποια χώρα προέρχεται ένα παιχνίδι και ποια γλώσσα υποστηρίζει.

1) Κοιτάζουμε το cartridge και τον κωδικό που αναγράφει. Μας ενδιαφέρει κυρίως το τελευταίο τμήμα του κωδικού, δηλαδή τα 3 ή 4 τελευταία γράμματα. Οι κωδικοί δηλαδή έχουν την εξής μορφή: SNSP-XX-??? ή SNSP-XX-????. Επομένως απο τα τελευταία ψηφία καταλαβαίνουμε την προέλευση του cartridge, θα εξηγήσω παρακάτω πως καθώς αφορά και τις επόμενες παραγράφους

2) Το manual ή αλλιώς εγχειρίδιο του παιχνιδιού. Εδώ κοιτάζουμε τη λέξη "εγχειρίδιο" στο εξώφυλλο για να δούμε σε ποια γλώσσα γράφεται. Έτσι:

Instruction Booklet - Ηνωμένο Βασίλειο ή Σκανδιναβία ή Αυστραλία

Mode D'Emploi - Γαλλία

Handleiding - Ολλανδία

Manual De Isrtucciones - Ισπανία

Spielnaleitung - Γερμανία

Libretto Di Instruzioni - Ιταλία

Βιβλίο Οδηγιών - Ναι, είχαμε και ελληνικά εγχειρίδια!!

Όμως, αυτό δε σημαίνει σχεδόν τίποτα όσον αφορά την προέλευση του εγχειριδίου. Αυτό που θα πρέπει να κοιτάξουμε και θα μας δείξει την πραγματική προέλευση είναι το χρωματιστό τριγωνάκι στην πάνω αριστερή γωνία του εγχειριδίου. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα....πάρτε χαρτί και μολύβι διότι ίδρωσα να τα βρω όλα. Επίσης και τον κωδικό στην πάνω δεξιά γωνία του εξωφύλλου. Αναφέρω το χρώμα και δίπλα τον κωδικό με τη χώρα.

Πράσινο - UKV ή NUKV ή NENGL (Ηνωμένο Βασίλειο)

Πορτοκαλί - FAH (Γαλλία και Ολλανδία)

Ροζ Ανοιχτό - ESP (Ισπανία)

Μοβ - FRA/SFRA (Γαλλία)

Μπλε - ITA (Ιταλία)

Θαλλασί - HOL (Ολλανδία)

Καφέ - AUS (Αυστραλία)

Μοβ κλειστό - NOE/SFRG (Γερμανία)

Κίτρινο ανοιχτό - SCN (Σκανδιναβία)

Κίτρινο κλειστό - GRE (Ελλάδα)

Άλλο Μοβ - EUR (Ευρωπαϊκό, περιλαμβάνει και τις 5 ευρωπαϊκές γλώσσες)

3) Ήλθε η ώρα του κουτιού. Εδώ υπάρχουν πολλά κόλπα και πολλές λεπτομέρειες που κοιτάζουμε για να δούμε την προέλευση του κουτιού. Θα σταθώ στην πιο σημαντική για την ώρα, δηλαδή ανοίγοντας το κουτί από τη δεξιά πάντα πλευρά, βλέπουμε έναν κωδικό αναγραφόμενο στο ένα χαρτονάκι, ενώ το απέναντι χαρτονάκι είναι χρωματιστό. Για το χρώμα και τον κωδικό ισχύει ότι ακριβώς και παραπάνω με μία εξαίρεση, δεν υπάρχει το GRE καθώς δεν υπήρξε ποτέ ελληνικό κουτί ή Cartridge.

Επειδή τα λόγια είναι φτώχεια, ήλθε η ώρα να δείξω δικές μου εικόνες, από τα ξεχωριστής προέλευσης παιχνίδια SNES που έχω. Παρακάτω βλέπουμε εικόνες από ένα Γαλλικό/Ολλανδικό παιχνίδι, με το κουτί, το εγχειρίδιο και το κασετάκι. Καθώς επίσης και μία εικόνα από ένα ελληνικό εγχειρίδιο για να αποδείξω την ύπαρξή του!

Yoshi's Island (FAH)

33023.jpg33022.jpg33021.jpg33025.jpg33024.jpg

Starwing (GRE)

33027.jpg33026.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πολύ μπέρδεμα βρε παιδί μου...

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες πάντως! :D
 
Ένας χρησιμότατος "μπούσουλας" για τους συλλέκτες. Σε ευχαριστούμε geo2004z!
 
Είχα υποσχεθεί πως θα κάνω κάτι τέτοιο στο φόρουμ. Ελπίζω να βοηθήσει αρκετούς και να είναι χρήσιμο! Ότι ερωτήσεις έχετε πάνω σε αυτό ή ότι θέλετε να προσθέσετε που μου διέφυγε, κάντε το ελεύθερα!

Επίσης, θα ήθελα να αναφέρω ότι τα χρώματα που αναφέρω παραπάνω ισχύουν ακόμη και σήμερα στα παιχνίδια της Νιντέντο. Πάρτε παράδειγμα ένα παιχνίδι Wii ή DS και κοιτάξτε στη δεξιά έδρα/πλευρά του κουτιού στο κάτω μέρος. Θα δείτε ένα πράσινο τριγωνάκι συνήθως που δείχνει ότι η Νόρτεκ φέρει τα παιχνίδια από UK.
 
Ευχαριστούμε για την πληροφόρηση. Πράγματι χρήσιμος ο οδηγός.

Πολλές φορές αναρωτιόμουν τι ρόλο παίζει το χρωματιστό τριγωνάκι.
 
Πολυ καλος οδηγος!Ευχαριστουμε!
 
geo2004z είπε:
Επίσης, θα ήθελα να αναφέρω ότι τα χρώματα που αναφέρω παραπάνω ισχύουν ακόμη και σήμερα στα παιχνίδια της Νιντέντο. Πάρτε παράδειγμα ένα παιχνίδι Wii ή DS και κοιτάξτε στη δεξιά έδρα/πλευρά του κουτιού στο κάτω μέρος. Θα δείτε ένα πράσινο τριγωνάκι συνήθως που δείχνει ότι η Νόρτεκ φέρει τα παιχνίδια από UK.
Με αφορμή ένα νέο χρώμα που μου έδειξε κάποιος, θα ήθελα τη βοήθειά σας. Ποτέ στα χρονικά δεν υπήρχε μαύρο χρώμα στα PAL παιγνίδια της Νιντέντο και ξαφνικά βλέπω αυτό.

6iabro.jpg
6iabro.jpg

Μπορείτε να ελέγξετε εάν έχετε κάποιον τίτλο 3DS με αυτό το χρώμα? Θα ήθελα να δω τους κωδικούς και το εγχειρίδιο που έχει μέσα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Καταρχάς συγχαρητήρια Γιώργο για τον οδηγό και την υπομονή σου που έκατσες, παρατήρησες και κατέγραψες όλα τα παραπάνω. Έχω κάποιες ερωτήσεις

Λες ότι σε όλη την Ευρώπη (Εκτός Ρωσίας) παίζονται τα PAL παιχνίδια και οι συσκευές. Στη Ρωσία τι παιχνίδια παίζονται; Επίσης νομίζω ότι στη Μέση Ανατολή έχουν PAL παιχνίδια.

Το Super Mario World 2 που είναι Γαλλικό Ολλανδικό απ'ότι βλέπω έχει στίκερ με δραχμές επάνω επομένως το αγόρασες από Ελλάδα. Είχε μέσα ελληνικές οδηγίες;
 
geo2004z είπε:
Μπορείτε να ελέγξετε εάν έχετε κάποιον τίτλο 3DS με αυτό το χρώμα? Θα ήθελα να δω τους κωδικούς και το εγχειρίδιο που έχει μέσα.
Σήμερα καθώς τακτοποιούσα τα παιχνίδια μου είδα 4 τέτοια κουτιά και τα οποία είναι όλα "ελληνικά". Ένα από αυτά είναι και το DKC.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα