Οδηγός αλλαγής πρίζας απο UK σε Schuko

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.311
Αντιδράσεις
9.410
Τυχαινει περιστασιακα να αποκτησουμε συσκευες απο το εξωτερικο που εχουν διαφορετικες πριζες απο τις ελληνικες, πχ αγγλικες.

2017-02-05-21h53m07.JPG

Θα μπορουσε κανεις να χρησιμοποιησει μετατροπεις, αλλα οι αγγλικες πριζες ειναι ηδη αρκετα μεγαλες. Συν τον μετατροπεα, αρχιζουμε να εχουμε χωροταξικα προβληματα στα πολυπριζα μας.

2017-02-05-22h04m23.JPG

Η πριζα που θα μπει. Ναι ξερω οτι ειναι εξωτερικου χωρου, αυτη ειχα προχειρη!

2017-02-05-21h57m21.JPG

Τρεις βιδες μας δινουν προσβαση στο εσωτερικο. Βλεπουν οτι εχει μονο φαση και ουδετερο και οχι γειωση. Ξεβιζωνουμε ολες τις βιδες και αφαιρουμε το καλωδιο.

2017-02-05-21h54m41.JPG

Ανοιγουμε την πριζα μας

2017-02-05-21h58m02.JPG

Περναμε το καλωδιο μεσα απο το καλυμα και βιδωνουμε τα καλωδια στους δυο πολους. Δεν εχει σημασια πως θα πανε.

2017-02-05-22h02m49.JPG

Βιδωνουμε το καλλυμα στην θεση του και ειμαστε κυριοι.

2017-02-05-22h04m53.JPG
 
Τελευταία επεξεργασία:
Τι συσκευή είναι αυτή, που έχει και ξεχωριστή δικιά της ασφάλεια 13Α, πάνω στο φις;
 
Αυθεντικο τροφοδοτικο Commodore CD32. Αν και το φις με την ασφαλεια πρεπει να ειναι προσφατη προσθηκη. Οποιος το εβαλε μαλλον δεν ειχε προχειρο φις με 3Α ασφαλεια!
 
@ΦΖΠ:ετσι ειναι οι αγγλομπριζες εχουν ασφαλειες παντου γιατι οι πινακες τους ειναι για τα πανηγυρια..
 
και οι πρίζες στην Βρετανία έχουν όλες πάνω διακόπτη. Στην Σκωτία δυσκολευόμουν πολύ να βρω υλικά γιατί ότι έχουν τα σούπερμαρκετ. Ούτε σιδηρικά ούτε ηλεκτραποθήκες, τίποτα.Ούτε μαγαζιά με ανταλλακτικά για οικιακές συσκευές. Χάλασε, το πετάς.freaktmp. μπορούσες να χρησιμοποιήσεις και διπολικό φις μιας και δεν έχεις γείωση. εγώ έτσι κάνω. το σπίτι της φίλης μου είχε όντως παλαιολιθικό πίνακα της πλάκας αλλά εκεί η τυπική παροχή κατοικίας είναι 100 Α ενώ στην Ελλάδα 35 Α. ενώ εδώ τα μεγάλα σπίτια (ή αυτά που είχαν θερμοσυσσωρευτές)- τριφασικό. ευτυχώς τώρα με την νέα ΥΔΕ αναγκάζονται οι άνθρωποι να κάνουν έλεγχο από αδειούχο ηλεκτρολόγο και να βάλουν ρελέ να εξυγιάνουν την εγκατάσταση τους κλπ. αλλιώς έβλεπα μερικούς να έχουν μαρμάρινο πίνακα στον 22ο αιώνα.
 
Uskoke είπε:
freaktmp. μπορούσες να χρησιμοποιήσεις και διπολικό φις μιας και δεν έχεις γείωση.
Σωστα, απλα το διαπιστωσα την ωρα που εκατσα να το αλλαξω.
 
Aν μια συσκευή δε χρειάζεται γείωση, οφείλει να έχει το γνωστό σύμβολο της διπλής μόνωσης (ένα τετράγωνο μέσα σε ένα άλλο τετράγωνο). Φυσικά, από κάποια Watt και πάνω, όχι το μιξεράκι του φραπέ...

Ας πούμε, τα περισσότερα (όλα ; ) ηλεκτροδράπανα, από 500 έως 1500κάτι Watt, το έχουν.
 
Αφού δεν έχουν γείωση (!!) τι είναι ο 3ος πόλος στο αγγλικό φις;
 
Η συγκεκριμενη συσκευη δεν εχει γειωση. Αλλες εχουν.
 
johnny19818 είπε:
Αφού δεν έχουν γείωση (!!) τι είναι ο 3ος πόλος στο αγγλικό φις;
O 3oς πολος χρειαζεται γιατι χωρις αυτον δεν "ανοιγουν" τα προστατευτικα "πορτακια" της μπριζας..
 

1@angel_grig[/USER] τώρα τελευταία όλες οι πρίζες σούκο (και τα θηλυκά!) βγαίνουν επίσης με προστατευτικά πορτάκια. Η σκέψη είναι μην προσπαθήσει να βάλει κάνα παιδί κάνα πιρούνι κλπ. στην πρίζα. Στις πρίζες καλής ποιότητας όλα καλά. Στις πρίζες κακής ποιότητας που έχει γεμίσει η αγορά τα πορτάκια δεν ανοίγουν με τίποτα και χρειάζεσαι την δύναμη του Σουγλάκου για να βάλεις το φις! Πολύ προσοχή σε τι αγοράζεται, γιατί με το ρεύμα δεν παίζουμε. Επίσης οι πρίζες κακής ποιότητας δεν κρατάνε το καλώδιο καλά με αποτέλεσμα αν βάλουμε μεγάλο φορτίο (σόμπα κλπ) να γίνεται η πρίζα πολύ εύκολα κάρβουνο!

@ΦΖΠ1: δεν ξέρω αν ισχύει αυτό με την διπλή μόνωση, θεωρητικά όπου υπάρχει τάση δικτύου θέλει διπλή μόνωση, είτε καλώδιο, είτε συσκευή, είτε σωλήνα. Έτσι οι σωλήνες μέσα στον τοίχο έχουν διπλή μόνωση (η σωλήνα αυτή καθ αυτή και η μόνωση του αγωγού) τώρα τα φτηνά παλμοτροφοδοτικά της συμφοράς που έχει γεμίσει η αγορά πολλές φορές έχουν και διαρροή τάσης δικτύου όπως είδα σε ένα αποκωδικοποιητή γνωστής αλυσίδας ΙΤ που έκανε διαρροή με αποτέλεσμα όλες οι μεταλλικές επιφάνειες της κουζίνας να είναι υπό τάση! Το πρώτο μου τρυπάνι που πήρα το '83 πάντως είχε διπλή μόνωση. Ειδικά φορτιστές για κινητά iphone κλπ. μαϊμού έχουν χείριστη ποιότητα οπότε καλύτερα να δώσετε κάτι παραπάνω προκειμένου να πάρετε κάτι καλό. Σε μια πελάτισσα μου και φίλη που της έκανα επανέλεγχο με το μηχάνημα και δεν είχε ρελέ της έβαλα καλό ΑΒΒ που έκανε 35 € (δική μου τιμή χονδρική). Μπορούσα μια χαρά να της βάλω κινέζικο με 15 € μήπως θα ήξερε την διαφορά; Αλλά οι ακροδέκτες είναι χειρίστης ποιότητας και δεν κρατάνε καλά τους αγωγούς! Ένα το κρατούμενο, κίνδυνος φωτιάς. Επίσης ειδικά στο ρελέ παίζουν ανθρώπινες ζωές, και προτιμώ να πληρώσω παρά πάνω για να 'χω το κεφάλι μου ήσυχο μιας και υπέγραψα κιόλας!

 
Ακριβώς...Κι εγώ είχα ένα ρελέ στο σπίτι, τοποθετημένο από το 1990. Το σπίτι αποπερατώθηκε το 2007, και γύρω στο 2011 ο μικρός έβαλε μια βίδα στην πρίζα... Τον τίναξε φυσικά, αλλά το ρελέ έπεσε, ίσως για πρώτη φορά.

Έγραφε SIEMENS, οπότε τώρα εμένα, τί να μου πεις για μίζες...

Νομίζω ότι τα ρελέ πρέπει από καιρό σε καιρό να τα "ρίχνεις" με ένα ειδικό κουμπί που έχουν, για να μην αδρανοποιηθούν την κρίσιμη στιγμή... Βεβαίως, τελικά διαπίστωσα ότι πέφτει συχνά, π.χ. κάθε δυο χρόνια, τη μέρα που θα καεί η αντίσταση της τοστιέρας (βραχυκυκλώνει αναγκαστικά).
 
Ακριβώς...Κι εγώ είχα ένα ρελέ στο σπίτι, τοποθετημένο από το 1990. Το σπίτι αποπερατώθηκε το 2007, και γύρω στο 2011 ο μικρός έβαλε μια βίδα στην πρίζα... Τον τίναξε φυσικά, αλλά το ρελέ έπεσε, ίσως για πρώτη φορά.

Έγραφε SIEMENS, οπότε τώρα εμένα, τί να μου πεις για μίζες...

Νομίζω ότι τα ρελέ πρέπει από καιρό σε καιρό να τα "ρίχνεις" με ένα ειδικό κουμπί που έχουν, για να μην αδρανοποιηθούν την κρίσιμη στιγμή... Βεβαίως, τελικά διαπίστωσα ότι πέφτει συχνά, π.χ. κάθε δυο χρόνια, τη μέρα που θα καεί η αντίσταση της τοστιέρας (βραχυκυκλώνει αναγκαστικά).
 
Στο UK όλα τα φίς έχουν τρια ποδαράκια, και πολλές φορές το ένα (το πάνω, της γείωσης) είναι πλαστικό, προφανώς στις συσκευές που δεν χρειάζονται γείωση. Δεν το ήξερα όμως ότι έχουν και μέσα στο φις ασφάλεια! Επίσης όλες οι μπρίζες πρίζες τους έχουν ασφάλεια και κουμπί. Είναι επιπλέον προστασία για τις πυρκαγιές, με τις οποίες έχουν ένα θέμα.
 
@ ΦΖΠ1: Το κουμπί δεν δημιουργεί πραγματική διαρροή, αλλά απλώς συνδέει φάση και ουδέτερο πριν και μετά το διαφορικό πηνίο έτσι ουσιαστικά δημιουργεί πλασματική διαρροή. Ουσιαστικά ελέγχει αν πέφτει μηχανικά το ρελέ. Το πραγματικό τεστ γίνεται με το ειδικό μηχάνημα (installation tester) που έχει ο αδειούχος ηλεκτρολόγος όταν κάνει τον επανέλεγχο. Είναι και ακριβό κιόλας (εγώ το πήρα 700 € από τους Γερμανούς ενώ η τυπική τιμή εδώ είναι 1000-1200 €).Αυτό κάνει το λεγόμενο Rampen-Test όπου το συνδεείς με μια πρίζα και δημιουργεί μια τεχνική διαρροή, που την αυξάνει κατά 3 mA. To ρελέ πρέπει λογικά να πέσει κάτω από τα 30, που είναι η ονομαστική του ένταση. Αν δεν πέσει, πρόβλημα. Μου έχει τύχει πολλές φορές ειδικά σε παλιά Siemens το τεστ να δουλεύει κανονικότατα και με το μηχάνημα να μην πέφτει. Το μηχάνημα σου δείχνει και την τάση επαφής που πρέπει να είναι 0,1 βολτ.Τι να πω κι εγώ που τα έβαλα όλα Siemens διακόπτες πρίζες ασφάλειες όλα; Αλλά μετά που άλλαξα προμηθευτή προτιμώ τα ΑΒΒ που για μένα είναι τα καλύτερα. (Asea Brown Boveri).
 
Πίσω
Μπλουζα