Οικογένεια Ελ Γκρέκο (1969)

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.785
Αντιδράσεις
4.254
Πισω στο 1969 ο Νικος Μαστορακης δημιουργει την πρωτη παιδικη εκπομπη στην Ελληνικη τηλεοραση. Το ονομα της, "Οικογενεια Ελ Γκρεκο" με προφανες χορηγο την θρυλικη εταιρεια παιχνιδιων.

Συμπαρουσιαστρια η μικρη Ρούλα Χριστοπούλου.

Σε επικοινωνια μας με τον Νικο Μαστορακη μας πληροφορησε οτι συντομα θα ανεβει στα GoldTV και TVGold αποσπασμα της εκπομπης!

Mαλιστα ειχε την ευγενικη καλωσυνη να μας αποστειλει και την παρακατω φωτογραφια απο το εν λογω αποσπασμα (μολις εχει βγει απο τη βασικη εκπαιδευση οπως μας πληροφορησε - φαινεται :) ).

picture.php


Toν ευχαριστουμε ξανα που μας στελνει ανιδιοτελως πληροφοριες και υλικο της εποχης.

Παραθετω, τι μας ειχε πει για την Οικογενεια Ελ Γκρεκο στη συνεντευξη που του ειχαμε παρει

Την πρώτη φορά, όσο υπηρετούσα στο Ναυτικό, αποσπασμένος στην ΥΕΝΕΔ και έκανα μια εκπομπή, την "Οικογένεια Ελ Γκρέκο", την πρώτη παιδική εκπομπή στην Ελληνική τηλεόραση. Την προσέφερε η βιομηχανία παιχνιδιών “El Greco”. Σε μία προ-Χριστουγεννιάτικη εκπομπή, έχω παιδάκια και συνήθως τους ρωτάω περίεργα πράγματα και μου δίνουν φοβερές απαντήσεις και έτσι γίνεται μεγάλη πλάκα στην εκπομπή. Και έχω μία πιτσιρίκα, της οποίας της λέω: “Χριστουγεννιάτικο δέντρο στόλισες;” Και μου λέει: “Όχι, δεν στόλισα…”. Της λέω: “Γιατί;” Μου λέει: “Γιατί η μαμά μου δεν θα πάρει Χριστουγεννιάτικο δέντρο, αφού κάνει 500 δρχ” κι εγώ έκανα το σχόλιο: “Έχεις δίκιο. Με την ακρίβεια της ζωής σήμερα, πώς να πάρει κανείς δέντρο για 500 δρχ…”.

Το 7ο Επιτελικό, στο γραφείο το κατασκοπικό του Αρχηγείου Στρατού, επειδή δεν υπήρχε βίντεο, μαγνητοφωνούσε τις εκπομπές αυτές. Και η απομαγνητοφώνηση της εκπομπής έλεγε με κόκκινα γράμματα δίπλα, ότι ο Μαστοράκης κάνει ύπουλη αντικυβερνητική προπαγάνδα. Ο Ταξίαρχος που ήταν επικεφαλής του «κατασκοπευτικού» γραφείου εισηγήθηκε στον τότε Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, τον Στρατηγό Αγγελή, ότι πρέπει να “κοπώ” από την τηλεόραση.

Και επειδή, πρώτον, χούντα ήταν, ότι ήθελε έκανε, δεύτερον, ήμουν αξιωματικός του Ναυτικού, ότι θέλανε με κάνανε, μέσα σε 24 ώρες, ήμουν απαγορευμένος για την τηλεόραση. Στη θέση μου την Κυριακή στο Bingo (αυτή η ιστορία έγινε Παρασκευή) βγήκε και επιχείρησε να κάνει το παιχνίδι ο Μίμης Πλέσσας. Δυστυχώς, κατάλαβε κι ο ίδιος ότι δεν έκανε κι έτσι κράτησε μόνο μια Κυριακή το Bingo του φίλου μου του Μίμη
 
Πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι βρέθηκε απόσπασμα της εκπομπής "Οικογένεια Ελ Γκρέκο"!

Μιλάμε για κάτι πραγματικά ρετρό, διότι, όπως έγραψε και ο Wally, πρόκειται για την πρώτη παιδική εκπομπή της Ελληνικής τηλεόρασης!

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως αν κάποιος ενδιαφέρεται και ψάχνει, όλο και κάτι θα βρει στο Αρχείο του ή σε Αρχείο άλλων, για αυτό και ο Νίκος Μαστοράκης κατορθώνει να εμπλουτίζει το on-line Αρχείο του GOLD TV ανά τακτά χρονικά διαστήματα! :)

Μακάρι την ίδια τακτική να ακαλουθούσαν και άλλοι, κρατικοί και αρμόδιοι επί τέτοιων θεμάτων φορείς... :(

ΥΓ Η Ρούλα Χριστοπούλου πρέπει να ήταν παιδί των media, διότι βλέπω ότι πέρα από την εκπομπή αυτή, είχε συμμετάσχει και σε 2 Ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες!
 
Στα 20 της, η Ρουλα παντρευτηκε τον ποδοσφαιριστη Κυραστα. ¨-)
 
TVGold είπε:
Στα 20 της, η Ρουλα παντρευτηκε τον ποδοσφαιριστη Κυραστα. ¨-)
Πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία! Ευχαριστούμε πολύ! :)

Και βεβαίως ανυπομονούμε να δούμε το βίντεο στο TV GOLD!

Μήπως είναι γνωστό ποια χρονιά "κόπηκε" η εκπομπή "Οικογένεια Ελ Γκρέκο" από την τηλεόραση;
 
Πω πω... :eek:

Φαντάζομαι τα πιτσιρίκια της εποχής να περιμένουν σα τρελά να δουν την εκπομπή... :D

(όσα είχαν τηλεόραση βέβαια... :p )
 
Ευτυχως και να ναι καλα ο ανθρωπος που οχι μονο κρατησε τοσο υλικο, το προφυλαξε απο τον χρονο και το μοιραστηκε/μοιραζεται με τον κοσμο. Τι κριμα που καποιοι αλλοι (you know who) ακομα και τωρα δεν δειχνουν το ενδιαφερον που πρεπει για να σωθει οποιο υλικο γλυτωσε απο τα νυχια των "μεγάλων" της ΕΡΤ στα χρονια των 80ς. Μπραβο στον Μαστορακη και μακαρι να μας εχει πολλες εκπληξεις φυλαγμενες στα συρταρια του.
 
Καλά, τι κεραμίδα στο κεφάλι ήταν αυτό που μόλις διάβασα??? Επαθα πλάκα λεέμεεε..!!! Απίστευτο, μια εκπομπή με το όνομα της αγαπημένης εταιρείας παιχνιδιών..!!!Aυτή η El Greco ήταν πολύ μπροστά, πάει και τελείωσε..!!!

Δεν σταματά να με εκπλήσει ύστερα από τόσα χρόνια..!

Wally χίλια Μπράβο αν σου πω είναι λίγα...!!!
 
παιδια που μπορουμε ακριβως να δουμε το βιντεο αποσπασμα στο σαιτ GoldTV ; πρεπει να κανουμε εγγραφη;εκει εχει καποια βιντεο αλλα δε γραφει πουθενα αναζητηση
 
katerinak είπε:
παιδια που μπορουμε ακριβως να δουμε το βιντεο αποσπασμα στο σαιτ GoldTV ; πρεπει να κανουμε εγγραφη;εκει εχει καποια βιντεο αλλα δε γραφει πουθενα αναζητηση
Φίλη katerinak, το TV GOLD, το οποίο είχε μόνιμα ανεβασμένα βιντεάκια τα οποία μπορούσαν να παρακολουθήσουν αυτοί που είχαν κάνει εγγραφή, σταμάτησε τη λειτουργία του (ήδη από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους).

Μπορείς όμως να παρακολουθήσεις το GOLD TV, το οποίο προβάλλει διαρκώς βίντεο από το Αρχείο του κ. Μαστοράκη.

Για περισσότερες πληροφορίες:

http://www.goldtv.gr
 
να και κατι που δεν ηξερα πως υπηρχε φαινεται ενδιαφερον
 
bernard.c είπε:
Φίλη katerinak, το TV GOLD, το οποίο είχε μόνιμα ανεβασμένα βιντεάκια τα οποία μπορούσαν να παρακολουθήσουν αυτοί που είχαν κάνει εγγραφή, σταμάτησε τη λειτουργία του (ήδη από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους).
Μπορείς όμως να παρακολουθήσεις το GOLD TV, το οποίο προβάλλει διαρκώς βίντεο από το Αρχείο του κ. Μαστοράκη.

Για περισσότερες πληροφορίες:

http://www.goldtv.gr
bernard.c σ ευχαριστω πολυ για την ενημερωση! τι κριμα που δεν προλαβα να δω κανενα απ τα βιντεο και ειδικα το συγκεκριμενο :(

Ειδα οτι προβαλλει live βιντεο αλλα αμφιβαλλω αν θα βαλει μια παιδικη εκπομπη..πολυ χλωμο το βλεπω..
 
παιδια δεν υπαρχει κανενα μικρο αποσπασμα αυτης της εκπομπης για να παρουμε μια μικρη ιδεα;
 
Εμείς που είμασταν αγέννητοι τότε, έχουμε να μάθουμε πολλά :)

Κρίμα που έσβησε η εταιρία :(
 
Αποσπασμα της εκπομπης "Οικογενεια Ελ Γκρεκο"

ευχαριστω πολυ τον κυριο Μαστορακη που το ανεβασε στο καναλι του ,του το ειχα ζητησει :flower:

σχολιο του κυριου Νικου Μαστορακη: "Ποσο μεγαλη ιστορια και ποσο τραυματικη εμπειρια μπορει να κρυβει μια 15λεπτη εκπομπη; Αυτο το υλικο, ειναι ο,τι απεμεινε απο την πρωτη τηλεοπτικη κουκλοπαρεα για παιδια, τοτε που δεν υπηρχε ακομη βιντεο και ολες οι εκπομπες ηταν ζωντανες. Μια τετοια ζωντανη εκπομπη, τελειωσε την καριερα του Νικου Μαστορακη (πρωτη φαση εκδιωξης του απο την ΥΕΝΕΔ). Οπως θα δειτε, ο Μαστ ειναι με πολυ κοντο μαλλι, αρτι εξαχθεις απο τη βασικη εκπαιδευση στο ΚΕΠΑΛ ως σημαιοφορος Μαστορακης Νικολαος. Λιγες εκπομπες El Greco μετα, ο Μαστ ρωτησε ενα εξαχρονο κοριτσακι αν ειχαν παρει σπιτι Χριστουγεννιατικο δεντρο και οταν πηρε την απαντηση πως οχι, γιατι εκανε 500 δραχμες, ο Μαστ σχολιασε "εχεις δικιο, με την ακριβεια της ζωης σημερα..." Το 7ο επιτελικο του αρχηγειου Στρατου που ειχε στο στοχαστρο τον Νικο και τις εκπομπες του (τον θεωρουσαν κατι σαν αναρχοκομμουνιστη, κατα τον Θεοφιλογιαννακο της ΕΣΑ) χαρακτηρισε το σχολιο ως αντικαθεστωτικη προπαγανδα και εισηγηθηκε στον Οδυσσεα Αγγελη, τοτε αρχηγο ΕΔ, να εκδιωχθει αμεσα ο παρουσιαστης, πραγμα που εγινε, με υπογραφη του Αγγελη, την επομενη μερα. Για αυτο το σχολιο, ο Μαστ δεν εκανε τηλεοραση επι ενα χρονο. Λεπτομερειες μπορειτε να διαβασετε στο einaimast.blogspot.com. Μια αλλη αγνωστη λεπτομερεια: Το σημερινο Jumbo ειναι... βαφτιστηρι του Νικου, αφου ο σημερινος ιδιοκτητης Βακακης, ειναι γιος του ιδιοκτητη της El Greco, μιας βιομηχανιας που εγινε γνωστη απο τη συνεργασια της με τον Μαστ".
 
τι κριμα πραγματικα να μην εχουν διασωθει ολα αυτα και να χανονται ετσι με το περασμα τον χρονων....
 
θανος είπε:
τι κριμα πραγματικα να μην εχουν διασωθει ολα αυτα και να χανονται ετσι με το περασμα τον χρονων....
Πραγματικά - τόσα βίντεο από τα πρώτα βήματα της Ελληνικής τηλεόρασης... :(

Ευτυχώς που ο ίδιος ο Ν. Μαστοράκης έσωσε κάποια αποσπάσματα από τηλεοπτικές δουλειές του από εκείνα τα χρόνια και έτσι έχουμε κάποια "δείγματα" του πώς ήταν η Ελληνική τηλεόραση τα πρώτα εκείνα χρόνια...
 
Πίσω
Μπλουζα