Οι Άθλιοι των Αθηνών (1980 ΕΡΤ)

johnalepou

Human RetroDatabase
Joined
28 Αύγ 2006
Μηνύματα
3.362
Αντιδράσεις
529
Οι Άθλιοι των Αθηνών (1980 ΕΡΤ)


RetroDB:
http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/%CE%9F%CE%B9_%CE%AC%CE%B8%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CE%B9_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%91%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CF%8E%CE%BD

[deadpic]

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Διασκευή από το μυθιστόρημα του Ιωάννη Κονδυλάκη

Κοινωνική σειρά 26 επεισοδίων

Διάρκεια επεισοδίου: 45'

Πρεμιέρα: Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 1980 (ΕΡΤ)

Σενάριο - Σκηνοθεσία: Γιώργος Μιχαηλίδης

Παραγωγός: Σούλης Αθανασίου

Ηθοποιοί: Κάτια Δανδουλάκη , Κώστας Αρζόγλου , Γιάννης Φέρτης , Μιμή Ντενίση , Γιώργος Μπάρτης , Χρήστος Μπίρος , Γιώργος Δάνης , Νίκος Γαροφάλλου , Κάκια Ιγερινού , Γιώργος Κέντρος , Χρήστος Ζορμπάς , Σπύρος Κωνσταντόπουλος , Βύρων Πάλλης , Κλεό Σκουλούδη , Σταύρος Ξενίδης , Σπύρος Μπιμπίλας , Χρήστος Νάτσιος , Μαρία Μαρμαρινού , Ντίνα Κώνστα , Πολύκαρπος Πολυκάρπου

[deadpic]

Οι Άθλιοι των Αθηνών του Ιωάννη Κονδυλάκη δημοσιεύτηκαν πρώτη φορά στην εφημερίδα Εστία από την 1η Ιουνίου ως τις 5 Νοεμβρίου 1894. Ο συγγραφέας υπέγραφε το έργο με το ψευδώνυμο Βαρδής Γύπαρης. Το έργο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί νατουραλιστικό μυθιστόρημα και ο συγγραφέας (όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του έργου) είχε επηρεαστεί από τους Αθλίους του Βίκτωρος Ουγκώ, αλλά και από τους υπόλοιπους εκπροσώπους του γαλλικού νατουραλισμού (Balzac, Flaubert, Emil Zola). Βασική ηρωίδα του έργου είναι η Μαριώρα, μια δεκαεξάχρονη κοπέλα από την Τήνο, η οποία έρχεται στην Αθήνα για να εργαστεί και με αυτό τον τρόπο να εξοικονομήσει τα απαραίτητα χρήματα για την προίκα της. Στους τέσσερις τόμους του έργου ο Κονδυλάκης μας περιγράφει τις περιπέτειες της Μαριώρας στην Αθήνα της δεκαετίας του 1870, μας παρουσιάζει πλήθος χαρακτήρων της αθηναϊκής κοινωνίας και στηλιτεύει την κοινωνική και ηθική εξαθλίωση, την αδικία και τη διαφθορά της κοινωνίας με την οποία έρχεται σε επαφή η αθώα Μαριώρα. Η ηθική διδασκαλία όλου του έργου συνοψίζεται σε μια ρήση της μητέρας της Μαριώρας στην αρχή κιόλας του έργου: «Εις τας πόλεις ήσαν στημέναι πολλαί παγίδες κατά της αθωότητος και της αρετής και ότι έπρεπε να δυσπιστή και να προσέχη». Ο Κονδυλάκης χρησιμοποιώντας μια απλή καθαρεύουσα γλώσσα περιγράφει παραστατικά τον υπόκοσμο εκείνης της εποχής και εκθέτει πολλά καυτά κοινωνικά προβλήματα. Σύμφωνα με τον Π. Δ. Μαστροδημήτρη («Τα μυθιστορήματα του Ιωάννη Κονδυλάκη», Η νεοελληνική σύνθεση. Θέματα και κατευθύνσεις της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Εκδόσεις Νεφέλη, Αθήνα, 1999, σ. 207) η μεγάλη έκταση του έργου και ο επεισοδιακός χαρακτήρας των επιμέρους κεφαλαίων - καθένα από τα οποία παρουσιάζει και ένα σχετικό αυτόνομο περιστατικό - οφείλεται στον τρόπο έκδοσης του έργου με τη μορφή συνεχούς σειράς επιφυλλίδων. Παρʼ όλα αυτά αναμφισβήτητη είναι η αφηγηματική δεξιότητα του Κονδυλάκη, που κρατά σε εγρήγορση τον αναγνώστη και έκανε τους Άθλιους των Αθηνών ένα απʼ τα δημοφιλέστερα αναγνώσματα της εποχής του.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Από αυτή τη σειρά δεν θυμάται κανείς από τους "αυτόπτες μάρτυρες" κάτι?

Και μόνο λόγω του ισχυρότατου καστ πρέπει να γνώρισε επιτυχια...
 
Σύντομα πολλές σειρές θα εμπλουτιστούν με φωτό και στοιχεία της εποχής. Ανάμεσα σε αυτές και οι "Άθλιοι των Αθηνών".
 
Αναλυτική λίστα επεισοδίων και σχόλια για τη σειρά.

«Οι Άθλιοι των Αθηνών» σειρά 20 επεισοδίων βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ιωάννη Κονδυλάκη

 




ΕΡΤ


Πρεμιέρα: 19 Νοεμβρίου 1980



Τελευταίο επεισόδιο: 20 Μαϊου 1981



Αρχική ώρα προβολής: 21.45



Ημέρα προβολής: Τετάρτη


 







Επεισόδιο 1ο (19/11/1980)

Αθήνα 1872

Ένας νέος ο Χαρίλαος, τρέχει τρομαγμένος στους δρόμους μέσα στη νύχτα, κρατώντας ένα μωρό στην αγκαλιά. Σε μια στιγμή, μέσα στο φόβο του, αφήνει το μωρό κάτω από ένα υπόστεγο, πάνω σ' ένα κασόνι και φεύγει. Το μωρό το βρίσκει ένα λουστράκι, ο Τάσος. Την ίδια ώρα μια άμαξα μεταφέρει στον Πειραιά μια γυναίκα που έχει χάσει τα λογικά της, τη Μαριώρα που μιλάει συνεχώς για ένα παιδί που έχασε.

Αλεξάνδρεια 1872

Το αρχοντικό του Φλαμούρη είναι ανάστατο. Τα έπιπλα αναποδογυρισμένα και εκεί ανάμεσα τρία πτώματα. Μια κάρτα με το όνομα Φραγκόπουλος βρίσκεται ανάμεσα σε κάτι σπασμένα γυαλικά.

Επεισόδιο 2ο (3/12/1980)

Ο Τάσος πληρώνει κάθε μέρα τη σφάτζικα (ελληνική ονομασία παλαιών νομισμάτων) στην κυρά Καρκαλού, παρ΄όλο που είναι άγνωστο που έχουν πετάξει την Τασούλα. Ο Λαχταράκης φοβάται πως η παρουσία του Φραγκόπουλου θα τον παραμερίσει από την αρχηγία της συμμορίας. Ο Παπαρρηγόπουλος πηγαίνει στην Κέρκυρα για να εξοντώσει την Μαριώρα. Εκεί έρχεται σ' επαφή με έναν φύλακα του τρελοκομείου.

Επεισόδιο 3ο (10/12/1980)

Ο Φλαμούρης έρχεται στην Ελλάδα, αρνείται όμως επίμονα να δει τον αστυνόμο. Ο Κωνσταντής ψάχνει να βρει την Μαριώρα, στήνει καρτέρι στον Μανωλόπουλο κι απ' αυτόν μαθαίνει τι έγινε το βράδυ εκείνο. Ένα καινούριο πρόσωπο εμφανίζεται, ο Κάρολος Ντεμουλέν, Ελληνογάλλος μηχανικός.

Επεισόδιο 4ο (17/12/1980)

Η Μαριώρα σβήνει κάθε μέρα στο λαγούμι. Ο Κωνσταντής κατάφερε να μάθει γι' αυτήν μέχρι τη στιγμή που το έσκασε από την αστυνομία. Από κει και πέρα τα ίχνη της χάνονται. Στο μεταξύ ο Ντεμουλέν πλησιάζει τον Αλέξανδρο, τον γραμματέα του Φλαμούρη, κι ύστερα τη Θάλεια, για να την πείσει για το μεταλλείο του.

Επεισόδιο 5ο (7/1/1981)

Ο Απόστολος και η Βουνέκα ψάχνουν να βρουν τον Φλαμούρη, όταν όμως τον συναντάνε, εκείνος αρνείται πως τους γνωρίζει. Η Βουνέκα ωστόσο επιμένει πως ήταν αυτός που συνάντησαν κάποτε στην Σμύρνη. Ο Τάσος μαζί με την Φανή και τον Κώστα αποφασίζουν να το σκάσουν από τον Μπαλωματή. Ο Ντεμουλέν πείθει τον Φλαμούρη να τον ακούσει ενώ η Θάλεια γοητεύεται από την παρουσία του.

Επεισόδιο 6ο (14/1/1981)

Ο Κωνσταντής φτάνει στην Κέρκυρα. Όταν όμως πάει στο τρελοκομείο, δεν βρίσκει την Μαριώρα. Ο διευθυντής κάνει ανακρίσεις και τελικά επισημαίνεται ως ύποπτος ο φύλακας.

Τρέχουν στο σπίτι του αλλά δεν τον βρίσκουν. Η Μαριώρα με τις λίγες δυνάμεις που της απομένουν στο λαγούμι, σέρνεται και φτάνει σε αδιέξοδο.

Επεισόδιο 7ο (21/1/1981)

Ο φύλακας του τρελοκομείου είχε προλάβει να πάει στο σπίτι του και με τη βοήθεια της γυναίκας του να φυγαδευτεί στο νοσοκομείο.

Μια αχτίδα φωτός πέφτει στο χέρι της Μαριώρας. Ανακαλύπτει μια σαπισμένη πόρτα. Προσπαθεί να την ανοίξει και τα καταφέρνει. Πέφτει όμως στα χέρια του Παπαρρηγόπουλου.

Ο Απόστολος και η Βουνέκα συνταράζονται με τα νέα που μαθαίνουν.

Επεισόδιο 8ο (28/1/1981)

Ο Χαρίλαος συναντιέται κρυφά με τη Μέλπω και αποφασίζουν να φύγουν στο εξωτερικό. Ο Απόστολος και η Βουνέκα συγκλονισμένοι από το νέο πως το παιδί τους ζει περιμένουν με αγωνία νεότερα. Καταλαβαίνουν πως ο Φλαμούρης τους είπε ψέματα. Στο μεταξύ ο Παπαρρηγόπουλος κρατάει τη Μαριώρα σ' ένα κελί στην Κέρκυρα.

Επεισόδιο 9ο (4/2/1981)

Ένας γνωστός τραπεζίτης πλησιάζει τον Φλαμούρη και του προτείνει να συνεργαστούν στην ίδρυση μιας μεγάλης Τράπεζας στην Ελλάδα. Ο Φλαμούρης δέχεται χωρίς να υποπτευθεί πως αυτό είναι ένα σχέδιο του Φραγκόπουλου για να τον καταστρέψει. Η Μαριώρα άρρωστη στο κελί μέσα στο παραλήρημα της γυρνάει πίσω στο παρελθόν και θυμάται τον έρωτά της με τον Λαχταράκη.

Επεισόδιο 10ο (11/2/1981)

Ο Θεμιστοκλής καταλαβαίνει από τα λεγόμενα της αδερφής του της Σταματίνας, πως το παιδί που της είπε να πετάξει κάποτε είναι το παιδί της Μαριώρας. Εν τω ματαξύ ο Λαχταράκης συναντάει τυχαία ένα βράδυ τον Τάσο. Ο Απόστρατος συναντάει μια ζητιάνα στο δρόμο και εκείνη του δίνει ένα σημείωμα.

Επεισόδιο 11ο (18/2/1981)

Η ζητιάνα δεν ήταν άλλη από τη βοηθό του Φραγκιόπουλου και το σημείωμα που έδωσε στον Απόστρατο έλεγε που να πάει για να συναντήσει το παιδί του. Αλλά στο σημείο συνάντησης τον περιμένει μια θανάσιμη παγίδα. Η Μέλπω εξαφανίζεται.

Επεισόδιο 12ο (25/2/1981)

Ο Βουνέκας απελπισμένος από την εξαφάνιση της Μέλπως και τη δολοφονία του Αργυρόπουλου πηγαίνει στον αστυνόμο και του ζητάει βοήθεια. Ο αστυνόμος στέλνει ανθρώπους του στον Πειραιά να ερευνήσουν τα καράβια που πρόκειται να αναχωρήσουν στο εξωτερικό. Εκεί βρίσκουν την Μέλπω και τον Χαρίλαο. Ο αστυνόμος παράλληλα υποπτεύεται ότι πίσω από τη δολοφονία του Αργυρόπουλου κρύβεται ο Φραγκόπουλος.

Επεισόδιο 13ο (4/3/1981)

Ο Χαρίλαος και η Μέλπω οδηγούνται στο σπίτι του Βουνέκα. Εκεί ο Χαρίλαος διώχνεται βίαια και η Μέλπω φαίνεται μετανιωμένη για όλη την ιστορία Ο αστυνόμος πηγαίνει στον Φλαμούρη και του ζητάει επίμονα να πει τι γνωρίζει. Ο Φλαμούρης αναγκάζεται να ομολογήσει την αλήθεια. Ο βοηθός του αστυνόμου Γιώργης ψάχνει να βρει τον Λαχταράκη και τον Θεμιστοκλή. Ένας κλητήρας που συνεργάζεται με τους δολοφόνους θα τον οδηγήσει στα ίχνη τους.

Επεισόδιο 14ο (18/3/1981)

Ο Φραγκιόπουλος επισκέπττεται τη Θάλεια. Ο Γιώργης συμπλέκεται με τους δολοφόνους. Την άλλη μέρα ο Φραγκιόπουλος σαν Ντεμουλέν πηγαίνει στο σπίτι του Βουνέκα για να βάλει σε εφαρμογή το τελικό σατανικό του σχέδιο. Ο Κωνσταντής βρίσκεται στα ίχνη της Μαριώρας.

Επεισόδιο 15ο (1/4/1981)

Ο Στάθης και η Στέλλα αποφασίζουν να δραπετεύσουν από το τρελοκομείο και ν' ακολουθήσουν την Μαριώρα και τον Κωνσταντή στην Αθήνα. Ο Φλαμούρης καλεί επειγόντως τον αστυνόμο και του λέει όλη την αλήθεια για το παιδί του Αργυρόπουλου και της Βουνέκα. Το παιδί ζει!

Επεισόδιο 16ο (8/4/1981)

Η Μαριώρα και ο Κωνσταντής φτάνουν στην Αθήνα. Νοικιάζουν ένα σπίτι και φιλοξενούν τη Στέλλα και το Στάθη που ήρθανε μαζί τους. Μοναδική έγνοια της Μαριώρας είναι να βρει την Τασούλα. Πηγαίνουν στο «σπίτι» της Αννέτας και μαθαίνουν πως εκείνο το βράδυ την Τασούλα την πήρε ο Χαρίλαος. Αλλά κανείς δεν ξέρει που την πήγε. Από εκεί πηγαίνουν στο σπίτι του Βουνέκα.

Επεισόδιο 17ο (15/4/1981)

Ο Τάσος βγαίνει από το νοσοκομείο και γυρίζει στο εγκαταλειμμένο σπίτι, Ενώ έχει οδηγίες να παραμείνει κλινήρης, το σκάει και πάει στην δουλειά. Συναντά τον Φλαμούρη, όμως την ώρα που γυαλίζει τα παπούτσια του, λιποθυμάει. Ο Φλαμούρης τον μεταφέρει στο ξενοδοχείο του και τον περιποιείται. Ο Βουνέκας αποφασίζει να δώσει όλα τα λεφτά του στο Σκοπελίτη.

Επεισόδιο 18ο (6/5/1981)

Ο αστυνόμος καλεί τον Ντεμουλέν στο γραφείο του και του διηγείται την ιστορία με τον Σωτήρη. Ο Ντεμουλέν προσπαθεί να ψυχολογήσει τον αστυνόμο και καταλαβαίνει πως τον υποπτεύεται. Αποφασίζει να δράσει όσο γίνεται πιο γρήγορα. Εν τω μεταξύ ο αρραβώνας του με την Μέλπω γίνεται γνωστός σε όλους.

Επεισόδιο 19ο (13/5/1981)

Ο Χαρίλαος προσπαθεί να πείσει τη Μέλπω να ζήσει μαζί του. Στο μεταξύ όμως η γνωριμία του με την Τασούλα τον έχει συγκινήσει πολύ. Ένα βράδυ σ' ένα κέντρο που η Μέλπω διασκεδάζει μεθυσμένη θα παρουσιαστεί ο αδερφός της.

Επεισόδιο 20ο (20/5/1981) τελευταίο

Τα πράγματα θα εξελιχθούν ανεξάρτητα από αυτό που επιθυμούν οι ήρωες μας. Κάποιοι θα φτάσουν στην εξαθλίωση και κάποιοι στην δικαίωση...



Σχόλια για τη σειρά:








* Η αρχική ώρα προβολής ήταν
21.45

 


* Από το
τρίτο επεισόδιο η σειρά άλλαξε ώρα προβολής και μεταδιδόταν 20.05

 


* Για τα κοστούμια εποχής της σειράς, υπεύθυνη ήταν η ενδυματολόγος
Μάγκυ Ασβεστά.

 


* Η σειρά δεν προβλήθηκε στις:


  • 26/11/1980 λόγω ειδικής εκπομπής-αφιερώματος με ταινία για τα σπαστικά παιδιά,
  • 24/12/1980 λόγω ειδικού εορταστικού χριστουγεννιάτικου προγράμματος,
  • 31/12/1980 λόγω ειδικού εορταστικού πρωτοχρονιάτικου προγράμματος,
  • 11/03/1981 λόγω ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων του Λουξεμβούργου και της Ελλάδας στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του παγκοσμίου κυπέλλου,
  • 25/03/1981 λόγω ειδικών εκπομπών αφιερωμένες για την 25η Μαρτίου,
  • 22/04/1981 λόγω ειδικών εκπομπών για τον εορτασμό της Μ.Τετάρτης
  • 29/04/1981 λόγω ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων της Γιουγκοσλαβίας και της Ελλάδας στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του παγκοσμίου κυπέλλου.
 
Αν θυμάμαι καλά η σειρά προβαλόταν κάθε Τετάρτη. Στην ουσία είχε έρθει μετά την τεράστια επιτυχία του "Συμβολαιογράφου", χωρίς όμως να τον φτάσει σε σουξέ. Πάντως είχε θεωρηθεί αρκετά "άγρια" για τα τότε τηλεοπτικά δεδομένα. Σαν αχνή ανάμνηση θυμάμαι την Ντίνα Κωνστα που υποδυόταν την σύζυγο ενός περιθωρειακού τύπου. Ο τελευταίος ούρλιαζε "δεν θέλω να πεθάνω" και ήταν στα όρια του γκροτέσκ
 
Πωπω Retrospectiva είσαι σουπερ για αλλη μια φορα!!!

Ε ναι παιδιά η σειρά αυτή ήταν ακόμα πιο σκοτεινή από τον ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟ με την Δανδουλάκη να περνάει τα πάνδεινα...

Μάλλον έπεσε λίγο βαριά στο τηλεοπτικό κοινό...
 
Πολύ σκληρό σήριαλ που παιδί το έβλεπα ανελληπώς. Δέκα χρόνια αργότερα το διάβασα σε βιβλίο. Συγκλονιστική η Κάτια Δανδουλάκη στο ρόλο της Μαριώρας. Το θεωρώ πιο σκληρό έργο από το συμβολαιογράφο που χάρη στο ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ τον είδα όλο ξανά φέτος το Πάσχα.
 
H Δανδουλάκη από Μαριορή στο Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται, έγινε Μαριώρα στους Άθλιους. Την κυνηγάει το όνομα!
 
...και με παρόμοιο τέλος και οι 2 Μαριορές!
 
Δεν τη θυμάμαι καθόλου τη σειρά, αλλά θα πρέπει να ήταν πολύ καλή. Εχω διαβάσει το βιβλίο και είναι πράγματι δυνατό. Το περίεργο είναι που ακόμα και ηθοποιοί που συμμετείχαν εκεί δεν την πολυαναφέρουν. Ας πούμε η Δανδουλάκη έχει μιλήσει τόσο πολύ για τους Πανθέους, αλλά δεν έχει πει ποτέ κάτι για την παρουσία της σε αυτή τη σειρά. Το ίδιο και η Ντενίση και άλλοι. Να υποθέσω ότι είχε πάει τοσο χάλια από ακροαματικότητα? Όμως και αυτό να συμβαίνει η καλλιτεχνική αξία μιας δουλειάς πάντα παραμένει.

Να μην τολμήσω να ρωτήσω εάν έχει σωθεί κάτι από τη σειρά :D
 
Οι "Άθλιοι των Αθηνών" ἠταν μια πολύ καλή μεταφορἀ του μυθιστορήματος του Κονδυλάκη, με υποβλητική ατμόσφαιρα και εξαιρετικό καστ (με προεξάρχουσα τη Δανδουλάκη, ἐξοχη στον ρόλο της Μαριώρας). Η σειρά έφερε τη σφραγίδα του πολύ σημαντικού Γιώργου Μιχαηλίδη, αλλά δεν είχε σημειώσει την αναμενόμενη επιτυχία, λόγω "σκοτεινού", καταθλιπτικού θἐματος και κακής ώρας μετάδοσης (ακὀμη και εγώ που ήμουν φανατικός της Κἀτιας στα γυμνασιακά μου χρόνια ενίοτε την έχανα, γιατί συχνά αναβαλλόταν). Σημειώνω ότι με είχε εντυπωσιάσει και ο Χρήστος Ζορμπάς στον ρόλο του κακοποιού Τζερεμέ (!).
 
Αμυδρά τη θυμάμαι τη σειρά.Αν και δεν το πολυελπίζω εύχομαι να έχει σωθεί κάτι.
 
139.jpg


138.jpg


137.jpg


136.jpg
 
Δεν έπαιζε ο Μπισλάνης στον "Συμβολαιογράφο"...Μάλλον από τους "Άθλιους των Αθηνών" θα πρέπει να είναι οι φωτό...
 
ΤΑΣΟΣ ΚΡΙΤΣΙΩΛΗΣ είπε:
Δεν έπαιζε ο Μπισλάνης στον "Συμβολαιογράφο"...Μάλλον από τους "Άθλιους των Αθηνών" θα πρέπει να είναι οι φωτό...
Ακόμα καλύτερα!! Οι φωτο από τους ΑΘΛΙΟΥΣ είναι πιο σπανιες νομιζω!!
 
Αν είναι όντως από κει απολογούμαι! Ας τις μεταφέρουν αναλόγως οι mods! #)
 
Ντομινό 1/1/1981

1981 01-01 t1193p028 δανδουλακη αθλιοι αθηνων ντομινο.jpg

Ντομινό 14/1/1981

1981 01-14 t1196p03 δανδουλακη αθλιοι αθηνων ντομινο.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα