Οι Καλικάντζαροι / Καλλικαντζαροδουλειές (ΕΡΤ2 1985)

ρε παιδιά πού μπορούμε να βρούμε υλικό από αυτή τη σειρά?ξέρει κάποιος??
 
Φίλε μου αυτή τη σειρά την έλεγα στους συννομήλικούς μου και δε την θυμάται κανένας.

Με θυμάμαι ακόμη να είμαι μπρούμυτα στο πάτωμα, μόλις είχε σκοτεινιάσει, και σε αυτή την σκηνή να τρώω κουραμπιέδες, οπου εκείνη την στιγμή είχα χεστεί τόσο απο τον φόβο μου που είχα σταματήσει να μασουλάω τον κουραμπιέ,να είμαι γεμάτος ζάχαρη άχνη και να με φωνάζει η μάνα μου απο την κουζίνα να πάω και να έχω κοκκαλώσει ολόκληρος...

Φίλε mastora δε νομίζω να ήτανε απόκριες, γιατί όπως έγραψα και στο σχόλιο με θυμάμαι με τους κουραμπιέδες στο χέρι.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους είχα να γράψω καιρό, αλλά δεν μένει χρόνος....

εχθές πρόλαβα τυχαία τους τίτλους τέλους από τις ΚΑΛΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΔΟΥΛΕΙΕΣ (παρών Thread) και συγκεκριμένα το πρώτελευταίο επεισόδιο που έπαιξε στην ερτ-1 σε επανάληψη ύστερα από 28 χρόνια (φαίνεται οι ευχές εισακούστηκαν) μιας και είναι παραγωγή 1985 και σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη.

Αν έχετε την δυνατότητα κάποιοι γράφτε το σε βίντεο σήμερα το πρωί στις 8 και μισή παίζει το τελευταίο επεισόδιο (μετά μπορεί να χαθεί για πάντα πάλι στα αρχεία της ερτ)

Δυστυχώς προβλήθηκε μισή ώρα νωρίτερα και μόλις τέλειωσε :( (αρκετά απότομα οφείλω να ομολογήσω εκεί που πριονίζουν το δέντρο τελειώνει). Ελπίζω κάποιος να το έγραψε (προφανώς στο αρχείο της έρτ ξεσκωνίζουν τα παλιά τους καρούλια).

Οι κούκλες (αν και πρόκειται μάλλον για μαριονέτες φαίνονταν και οι πετονιές και είναι αρκετά γκροτέσκου στυλ) είναι του Λάκη Αποστολίδη. Δεν με τρόμαξε βέβαια όπως τότε (6 χρονών το 1985-86) ίσα ίσα γέλασα νοσταλγικά με τον ΤΡΙΠΛΟΠΟΔΗ , ΤΟΝ ΒΟΥΡΒΟΥΛΑΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΡΙΑ ΜΠΑΜΠΩ.

Όντως η πρόζα είναι τραγουδιστή σχεδόν σαν "μάντρα" σε κάποια σημεία.

Η μουσική ανοίκει στον Δημήτρη Ιατρόπουλο (αρκετά προχώ για την εποχή θα έλεγα). Η σειρά είναι κινηματογραφημένη (μάλλον σε σούπερ 16 χιλιοστά) και φαίνεται αν και η επεξεργασία της εικόνας την κάνει να δείχνει καινούργια. Οπερατέρ ο Πολυδεύκης Κυρλίδης. Στο κάστ των φωνών για τις κουκλομαριονέτες μπορεί κανείς να βρει τον Γιώργο Νέζο και τον Σπύρο Μπιμπίλα, αλλά όχι άλλους πολύ γνωστούς ηθοποιούς (δάνεισε κάποια και ο Μανουσάκης).

Η παραγωγή είναι ΕΡΤ-2 1985.

Μπορείται να ενημερώσετε και την retro DB έτσι καλύτερα.

Φυσικά αναγνώρησα μερικές από τις κούκλες του Αποστολίδη (όπως το ότι ο Κατσουλίνος στο μετέπειτα Κάπου Κάπως Κάποτε εδώ είναι ένας από τους Καλικάντζαρους)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Dominion απο το δικο σου ποστ το πηρα ειδηση..δυστυχως προλαβα να γραψω μονο τα 5 τελευταια λεπτα-ανοιξα τον υπολογιστη για εγγραφη στις 8:20 και προλαβα μονο 5 λεπτα ( :banghead: ελεος με τον προγραμματισμο εκει στην ΕΡΤ)-τουλαχιστον περιλαμβανεται η περιφημη σκηνη με το πριονισμα και οι τιτλοι τελους.Εντος ολιγου το ανεβαζω :) .....
 
Angel_grig πρόλαβες καθόλου Τριπόδαρο στο απόσπασμα που έγραψες; Είναι η μόνη ανάμνηση που έχω από την σειρά...
 
Stormwatch είπε:
Angel_grig πρόλαβες καθόλου Τριπόδαρο στο απόσπασμα που έγραψες; Είναι η μόνη ανάμνηση που έχω από την σειρά...
Στο επεισοδιο αναφερεται ως Τριποκαντζαρος και φαινεται στην σκηνη που κατεβαινουν να κοψουν το δεντρο της Γης..υπομονη σε λιγο θα ειναι online.. :)
 
Μας εστειλες για τσάι!! Καταστραφηκα!

Πραγματικα spooky!!
 
Ενα μεγαλο μπραβο και ευχαριστο στον angel_grig!!!

Ρε παιδια να ρωτησω κατι. Οι συγκεκριμενοι χαρακτηρες είναι παρμένοι από την παραδοση ή τους εμπνεύστηκαν οι σεναριογράφοι;
 
Eυχαριστω παιδες!Και δυστυχως δεν προλαβα απο την αρχη να δω τους τιτλους εναρξης!!! :( .Ειναι οντως spooky!!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δηλώνω σοκαρισμένος παρακολουθώντας το βίντεο με το footage των 5 λεπτών που κατέγραψε και ανέβασε στο κανάλι του ο angel grig (και φυσικα ευχαριστουμε ολοι γι'αυτο!)... Αγνοούσα παντελώς την ύπαρξη της συγκεκριμένης "παιδικής" (?) παραγωγής και μπορω να πω προς ολους με κάθε συνείδηση οτι μετα τη θέαση του βίντεο εχω να πω τα εξης:

Ο αείμνηστος Λάκης Αποστολίδης που κατασκευασε τις κούκλες δεν εφτιαξε εξολοκληρου νεα σχέδια μαριονετών για τη συγκεκριμενη παραγωγή αλλα δυστυχως χρησιμοποιησε άσχετα και παλιοτερα "μοντέλα" για να καλυψει τις αναγκες τις σειρας.. Ετσι εχουμε τον απαράδεκτα γκροτέσκο παπά που προφανως πριν θα αποτελουσε μαριονετα ενος μάγου ή ζητιάνου-χωρικού, ενω τα κλειστα μάτια της κούκλας δε, τη κανουν να μοιαζει με ζόμπι! (ειδικα η σκηνη που ψέλνει ειναι απαίσια ως θεαμα) Το ξερό πέταγμα της μαριονέτας στη θάλασσα για να πιάσει το σταυρό στα θεοφάνεια αποτελεί αιτία απολυτης cult αηδίας απο μονο του! Μιλάμε για απίστευτη μπουρούχα! Απορω οι υπευθυνοι παιδικου προγραμματος της ΕΡΤ πως δέχθηκαν να βγει στον αερα τετοιο πράγμα.. Η "ακυρη" επιλογη μαριονετών ομως φαινεται οτι δεν εχει τέλος.. βλέπουμε το καλικάντζαρο με μορφη αποκρουστικού λύκου και στολη τσολιά(!), τη τριπρόσωπη γυναικα του αρχικαλικάνζταρου, ενα μεταλλαγμένο βοσκό-Τραμπάκουλα καλικάντζαρο με απαίσια μορφή (εδω η ηλιθιοτητα σε ολο της το μεγαλείο) και το κερασάκι στη τούρτα αποτελεί οτι πολλα απο αυτα που λενε οι ηθοποιοι που δανείζουν τις φωνες τους στις κούκλες δε τα καταλαβαινω καν οπως η σκηνη με αυτο το χωρικό στο 0:42 του βιντεο που στην αρχη νομιζα οτι μιλάει ρώσικα! Πολλα απο τα αποφθέγματα των καλικαντζάρων που ακουγονται ειναι γνωστά (ήρθε ο ζουρλοπαπάς με την αγιαστούρα του κλπ) και για οσους ενδιαφερονται μπορουν να μαθουν πολλα περισσοτερα στο βιβλίο του μεγάλου Έλληνα λαογράφου Νικόλαου Πολίτη "Παραδόσεις".. Θα μπορουσαν να κανουν πολυ πιο προσεγμένη δουλειά και να στέκονταν καλύτερα στο ύψος του αντικειμένου μιας και το ολο concept ειναι απαράδεκτο - άσχετο - αποκρουστικό απο ολες τις απόψεις (επιλογή μαριονετών, διαλόγων, φωνών που θυμιζουν φωνητικά death metal)..

Γενικα οσοι ανακατευτηκαν με τη παραγωγή εκαναν άθλια δουλεια και για μενα ειναι losers... end of story..
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Φιλε jackie dragon ευχαριστω πολυ κατ'αρχην!Kαμμια αντιρρηση οτι η σειρα ηταν cult-spooky-grotesque ελα ομως που για ενα περιεργο λογο αρκετοι απο εμας που την πρωτοειδαμε στα 80's την θυμομαστε με ευχαριστηση και θελαμε πολυ να την ξαναδουμε. ::) ...
 
Έγκυρες οι παρατηρήσεις του Jackie. Χωρίς να υπερασπιστώ τέτοιες παραγωγές, θέλω να επισημάνω οτι δε νομιζω οι μαριονέτες να αποτέλεσαν κάποια ανταγωνιστική βιομηχανία ή σχολή. Θεωρω φυσιολογικότατο να υπάρχει ένα ρεπερτόριο μαριονετών σε κάποιο στούντιο/αποθήκη και απο αυτές να επιλέγονται κάποιες για αντίστοιχους ρόλους. Δεν υπαρχει λόγος να κατασκευάζονται κάθε φορά καινούργιες.

Όσον αφορά την ποιότητα: Οι κατασκευαστες και μαριονετίστες προφανώς είχαν την πείρα που τους έδινε η ενασχόληση με αυτό, αλλά μάλλον δεν είχαν γνώσεις και τεχνική ή ακόμα και συναίσθηση για το πόσο ποιοτικές ήταν οι μαριονέτες τους. Όταν εκείνη την εποχή βλέπαμε τις ασύμμετρες και στραβοχυμένες κούκλες των Σοφιανών από παπιέ μασέ δε σκεφτόμασταν "Μα γιατί δεν τις κάνουν καλύτερες", αλλά χαιρόμασταν και λέγαμε και ευχαριστώ που υπήρχαν. Δεν πήγαινε το μυαλό μας παραπέρα ούτε το δικό μας ούτε των δημιουργών. Το ίδιο ισχύει με τη μαριονέτα που "βουτάει" για το σταυρό. Κανενας δε σκεφτόταν οτι θα μπορούσε να υπάρξει ένα εφέ για να γίνει πιο ρεαλιστικό. Γιατί (εκείνη την "πειραματική" εποχή πάντα) δεν χρειαζόταν :D αυτό είναι που το κάνει καλτ.

Τωρα για τις φωνες και τους "διαλογους", ζητημα να εβγαλα 10 λεξεις απο ολο αυτό που είδα/άκουσα!! Εντελώς σουρεαλ καταστάσεις... Και αν τα έβλεπα εκείνη την εποχή σαν παιδί δε θα έβγαζα κάποιο νόημα (ούτε τώρα έβγαλα :Ρ). Μια απο τις χαζομάρες της κουλτούρας μας της εποχής εκείνης ήταν πως, για να είναι κάτι παιδικό, πρέπει οπωσδήποτε να είναι σουρεάλ. Ωραίο σαν "πείραμα" και καλλιτεχνική "άποψη" αλλά σαν παιδί εγώ θα ήθελα να έβλεπα άλλα πράγματα.

ΥΓ. Παρακαλώ να προστεθεί στο κείμενο "Αφιερωμένο σε όσους γεννήθηκαν πριν το 1985" πριν κάνει τον επόμενο κύκλο του: "Μικροί βλέπαμε τις μαριονέτες του Αποστολίδη και των Σοφιανών και δεν αποκτήσαμε ψυχολογικά προβλήματα" :D
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
επειδη εχω δουλεψει με τον συγχωρεμενο τον αποστολιδη σαν βοηθος του τις κουκλες τις εφτιαχνε ο ιδιος και τον βοηθουσαν και τα παιδια του καποιες φορες αυτο με τον παππα που λες jackie δεν ειναι παλιοτερος γιατι το καπου καπως καποτε βγηκε αργοτερα ομως δεν ηταν και μονο ενας θυμαμαι τουλαχιστον 2-3 γερους με γενια γενικα ολες οι κουκλες του αποστολιδη ηταν σε παρομοιο στυλ και εμοιαζαν μεταξυ τους μαλιστα ο κατσουλινος δεν ηταν ενας ηταν τα κατσουλινακια και μαλιστα ειχε κυκλοφορησει και βιντεοκασσετα η χιονατη και οι 7 νανοι που επαιζαν τωρα την συγκεκριμενη σειρα ουτε εγω την προλαβα καθως γεννηθηκα 5 μηνες αργοτερα αλλα δεν ξερω μηπως η γυναικα του εχει τα επεισοδια εχω ενα τηλεφωνο του σπιτιου τους (αν δεν το εχουν αλλαξει βεβαια) αλλα δεν ξερω αν θα επρεπε να την ενοχλησω ειχα μιλησει με τον εγγονο του που εχει καναλι στο youtube θα κοιταξω να ρωτησω αυτον
 
Φίλε angel_grig θα ήθελα να ανεβάσεις αν μπορούσες σε ανάλυση πάνω από 360 ποιότητα το βίντεο (δεν μπορώ να το σώσω αλλιώς :p ).

Xαίρομαι που κάποιος πρόλαβε και διέσωσε την παιδικήυ φιλμική μνήμη χάρη στο πόστ μου (έστω και τα τελευταία 5 λεπτά). Σε ευχαριστώ από καρδιάς

Δεν ήξερα πως ο Λάκης Αποστολίδης έχει "φύγει"....λυπάμαι θα μπορούσαμε να δούμε ένα πλήρες βιογραφικό του κάπου?

Το γκροτέσκο στοιχείο είναι κυριάρχο, αλλά οκ περί καλλικαντζάρων πρόκειται θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο γκροτέσκο (τα λαικά παραμύθια εξάλλου και οι μύθοι, αρχαίοι και νεώτεροι βρίθουν σκληρότητας - ίσως είναι καλύτερα έτσι για τα παιδιά όπως στην Ιαπωνία για παράδειγμα, σε μαθαίνει έτσι μέσω της παραβολής να είσαι οξυδερκής και πιο σκληρός όσο μεγαλώνεις για αυτά που θα σου ρθουν - ω ναι μισώ την υπερβολική ντισνείλα αν και παραδέχομαι το τεχνικό και καλλιτεχνικό της κομμάτι)

Δεν συγκρίνεται η Ελληνική Παραγωγή με τις ξένες εκ των πραγμάτων είμαστε καταδικασμένοι λόγο μικρού πληθυσμού σε σύγκριση με άλλους λαούς (το κόστος δεν θα μπορούσε να καλυφτεί και θα ήταν ασύμφορο) και ας μην ξεχνάμε και τον τομέα παιδεία θρησκεία κλπ που μας έχει κάνει να είμαστε σε πολλά πίσω...
 
Dominion να εισαι καλα και σε ευχαριστω που μπορεσα να γραψω εστω και αυτο..Στην αρχη το ανεβασα στην μεγιστη ποιοτητα αλλα το yt μολις επαιρνε το μισο αρχειο μου εβγαζε μυνημα λαθους και αναγκαστηκα να το κανω flv και να το ανεβασω μετα,γι'αυτο βγηκε χαμηλοτερη ποιοτητα :( .Αν πας παντως στο keepvid.com και βαλεις την διευθυνση το κατεβαζεις κανονικα.Επισης μπορεις να το βρεις απο την cache του browser-πες μου αν δεν ξερεις πως γινεται..Θα προσπαθησω αργοτερα να το ανεβασω σε καλυτερη ποιοτητα..

Οσον αφορα τα σχολια των παιδιων παραπανω,προσωπικα θεωρω οτι υπηρχαν ξενες παραγωγες των 70s-80s πολυ πιο σουρεαλιστικες/καταθλιπτικες οπως πχ ο μυστικος σιδηροδρομος http://www.retromaniax.gr/vb/showthread.php?304-%CF-%CC%F5%F3%F4%E9%EA%FC%F2-%D3%E9%E4%E7%F1%FC%E4%F1%EF%EC%EF%F2-Les-Voyages-de-Tortillard-(1978)&highlight=%F3%E9%E4%E7%F1%FC%E4%F1%EF%EC%EF%F2,Ο δον κιχωτης ή το Μια φορα και ενα καιρο ηταν ο ανθρωπος (για το τελευταιο πχ ναι,ειναι ιστορια,αλλα το να μαθαινεις τι ειναι η γκιλοτινα σε ηλικια 10 χρονων δεν ειναι οτι καλυτερο..για μενα τουλαχιστον)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Όπως όλοι, πρόλαβα κι εγώ μόνο το τέλος, κι έχω να πω ότι χάρηκα πολύ που δεν είδα παραπάνω! Δεν έχω ξαναδεί χειρότερη "παιδική" σειρά από την ΕΡΤ. Τι να πρωτοδιαλέξω; Τις αποκρουστικές μαριονέτες (δεν είχα ακουστά τον Αποστολίδη, απ'ότι κατάλαβα ήταν γνωστός στον τομέα του, και δεν είναι πρόθεση μου να κρίνω την δουλειά του, απλά την γνώμη μου λέω για την συγκεκριμένη σειρά), τις αλλόκοτες φωνές, ή ότι δεν καταλάβαινα τίποτα απ'όσα λέγανε;

Δεν θα πω τίποτα παραπάνω, γιατί με κάλυψε 100% ο Jackie dragon (το σχόλιο σου με τα ρώσικα άπαιχτο!) .

Υ.Γ.: Πάντως, αν έχετε ή κάποιος γνωστός σας έχει On Telecoms (ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ, να εξυπηρετήσω θέλω!), η εταιρία μέσω του αποκωδικοποιητή αποθηκεύει το πρόγραμμα των κρατικών καλαλιών για 3 μέρες. Όποτε, όποιος θέλει, προλαβαίνει να γράψει τα επεισόδια της Τρίτης και Τετάρτης. [EDITED]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η συγκεκριμενη παραγωγη εχει δικη της περιεργη αισθητικη που οσο να ναι δεν κολλαει στο κοινο για το οποιο απευθυνεται. Οσες φορες την πετυχα τοτε, αλλαξα καναλι (οχι οτι το αλλο ειχε κατι καλυτερο..).

Τωρα για τα γενικευμενα σχολια για τη δουλεια του Λακη Αποστολιδη και της Οικογενειας Σοφιανου - ειναι η αποψη οσων βλεπουν μεταγενεστερα τις δημιουργιες αυτες ως καλτ (πλεον) και με σημερινη ματια και οχι με τα ματια ενος παιδιου στα 70ς πχ που ο Αποστολιδης εκανε καριερα ως δημιουργος. Ο angel_grig εθεσε το θεμα στη σωστη του διασταση.
 
Μάρτυ, αν δεν σου κάνει κόπο, είμαι σίγουρος οτι πολλοι θα θέλαμε να "σωθούν" όσα επεισόδια γίνεται. [EDITED] :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα