Οι Καλικάντζαροι / Καλλικαντζαροδουλειές (ΕΡΤ2 1985)

σημερα ελαβα στο email μου την παρακατω απαντηση απο την ερτ: Από : Μουσείο Αρχείο ΕΡΤ

Αναφορικά με το αίτημά σας, θα θέλαμε να σας

ενημερώσουμε ότι δυστυχώς, σε ιδιώτες δεν μπορούμε

να παραχωρήσουμε υλικό.

Θα φροντίσουμε όμως, να αναρτηθεί στο διαδίκτυο.

Ευχαριστούμε
 
Μπράβο βρε Θάνο! :thumbup:

Πολύ όμορφα! Οπότε, αναμένουμε! ;)
 
*Eύγε* και απο εμένα για το φοβερό clipάκι, angel_grig !!

Την συγκεκριμένη εκπομπή την έβλεπα καθηλωμένος όποτε την πετύχαινα, *ακριβώς* λόγω της spookίλας που απέπνεε !! :D
 
Μάρτυ μέχρι η ΕΡΤ να βγάλει την σειρά, δεν σπας το επεισόδιο σε 2-3 μέρη για να είσαι σύννομος και εμείς οι υπόλοιποι να χαρούμε μέρες που είναι...
 
billy είπε:
*Eύγε* και απο εμένα για το φοβερό clipάκι, angel_grig !!
Την συγκεκριμένη εκπομπή την έβλεπα καθηλωμένος όποτε την πετύχαινα, *ακριβώς* λόγω της spookίλας που απέπνεε !! :D
Να'σαι καλα billy!Ετσι..δικος μας και εσυ!! :D
 
foutix είπε:
Μάρτυ μέχρι η ΕΡΤ να βγάλει την σειρά, δεν σπας το επεισόδιο σε 2-3 μέρη για να είσαι σύννομος και εμείς οι υπόλοιποι να χαρούμε μέρες που είναι...
Αν θέλει να το σπάσει σε 3 σημεία και να αναρτήσει μόνο ΕΝΑ απόσπασμα από τα 3, εδώ δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα! :)

Προσοχή, το εν λόγω απόσπασμα, αν γίνεται να είναι κάτω από 10' διάρκεια.
 
Δυστυχώς, λόγω τεχνικού προβλήματος δεν μπόρεσα τελικά να τα γράψω. :xm:

Κάντε υπομονή να τα ανεβάσει η ΕΡΤ. 27 χρόνια περιμένατε, δεν πειράζει αν περιμένετε κάνα-δυό μήνες ακόμα!

Πάντως, χαρά στο κουράγιο σας που θέλετε να την δείτε όλη!
 
Εγω παντως θεωρω, 25 χρονια μετα, πως ο δημιουργος (επιτηδες ή κατα λαθος) πετυχε το στοχο του.

Οι καλικαντζαροι παντα θεωρουνταν κατι αποκοσμο και στα παλια χρονια ο κοσμος που πιστευε σε δεισιδαιμονιες τους φοβονταν.

Η σειρα αυτη εδωσε ολο το αποκοσμο, γκροτεσκο της φασης...απλα δεν ηταν για παιδια :)
 
Γενικα απο επίπεδο παραγωγής μια χαρα ειναι, σε αυτο δεν αντιλέγω καθολου, το τραγικό ατόπημα ειναι περισσότερο η επιλογή των φωνών (και μερικές ακατανόητες φράσεις) και ο σχεδιασμός των μαριονετών.. Μιας και ειναι 4-5 τα επεισοδια οπως λετε θα ηταν "κουτί" αν τα εβγαζαν σε dvd με digital remasterd εικονα και ηχο! Θα ειναι τελεια εμπειρια να "χουχουλιάζεις" διπλα απο το τζάκι τα μεσάνυχτα του χειμώνα τη περιοδο των χριστουγεννιάτικων και να βλέπεις τα επεισοδια στο dvd! Η ρετρο αξία της συγκεκριμενης παραγωγής ειναι σιγουρα ανεκτίμητη, σε αυτο κανεις δε μπορει να πει το αντιθετο.. εγω προσωπικα λεω "ναι" στο να προβαλλονται με το καταλληλο τροπο τετοια footage αλλα οπως εγραψα και στο προηγουμενο ποστ με χάλασε τρομερά το οτι απευθυνοταν κυριως σε παιδια ενω δεν επρεπε.. Προσωπικα εγω απο μικρος ειχα τεράστια αδυναμια και αγάπη στις τηλεοπτικές μαριονετίστικες παραγωγές (και πανω απ'ολα ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ) του Λάκη Αποστολίδη (κουκλαποθηκη, καραβέλλα τ'ουρανού, καπου καπως καποτε) αλλα και τις οικογένειας Σοφιανού οπως επισης και κατι παραγωγές του Πάνου Τσαπάρα (μουσική διδασκαλία, ευαισθησια προς το θεμα ανακυκλωσης, περιβάλλοντος με μαριονετες απο μπουκάλια χλωρίνης , μπουκαλιών κλπ) ομολογω πως ειχα περισσοτερο αγάπη στις παραγωγες του Λάκη Αποστολίδη που ειχαν ως επι το πλείστον ιστορίες και παραμυθια που αφορουσαν την ελληνική παράδοση..
 
Καλησπέρα φίλε μου. Είμαι ο εγγονός του Λάκη Αποστολίδη. Πιστεύω ότι ο τρόπος σου είναι απαράδεκτος στο να κατακρίνεις έτσι ανθρώπους οι οποίοι έχουν προσφέρει τόσα και τόσα στον Ελληνικό λαό και έχουν δουλέψει σκληρά για να ευχαριστήσουν χιλιάδες κόσμο. Πιστεύω ο καθένας είναι ελεύθερος φυσικά να εκφράσει την γνώμη του και την άποψη του αλλά χωρίς να ξεπεράσει τα ώρια του σεβασμού, πόσο μάλλον για ανθρώπους οπού δεν βρίσκονται πλέον κοντά μας. Δεν θα διαφωνήσω οπότε όπως καταλαβαίνεις με αυτά που λες αλλά με τον τρόπο που τα λες. Σ' ευχαριστώ πολύ και καλή συνεχεία..

Jackie dragon είπε:
Δηλώνω σοκαρισμένος παρακολουθώντας το βίντεο με το footage των 5 λεπτών που κατέγραψε και ανέβασε στο κανάλι του ο angel grig (και φυσικα ευχαριστουμε ολοι γι'αυτο!)... Αγνοούσα παντελώς την ύπαρξη της συγκεκριμένης "παιδικής" (?) παραγωγής και μπορω να πω προς ολους με κάθε συνείδηση οτι μετα τη θέαση του βίντεο εχω να πω τα εξης:
Ο αείμνηστος Λάκης Αποστολίδης που κατασκευασε τις κούκλες δεν εφτιαξε εξολοκληρου νεα σχέδια μαριονετών για τη συγκεκριμενη παραγωγή αλλα δυστυχως χρησιμοποιησε άσχετα και παλιοτερα "μοντέλα" για να καλυψει τις αναγκες τις σειρας.. Ετσι εχουμε τον απαράδεκτα γκροτέσκο παπά που προφανως πριν θα αποτελουσε μαριονετα ενος μάγου ή ζητιάνου-χωρικού, ενω τα κλειστα μάτια της κούκλας δε, τη κανουν να μοιαζει με ζόμπι! (ειδικα η σκηνη που ψέλνει ειναι απαίσια ως θεαμα) Το ξερό πέταγμα της μαριονέτας στη θάλασσα για να πιάσει το σταυρό στα θεοφάνεια αποτελεί αιτία απολυτης cult αηδίας απο μονο του! Μιλάμε για απίστευτη μπουρούχα! Απορω οι υπευθυνοι παιδικου προγραμματος της ΕΡΤ πως δέχθηκαν να βγει στον αερα τετοιο πράγμα.. Η "ακυρη" επιλογη μαριονετών ομως φαινεται οτι δεν εχει τέλος.. βλέπουμε το καλικάντζαρο με μορφη αποκρουστικού λύκου και στολη τσολιά(!), τη τριπρόσωπη γυναικα του αρχικαλικάνζταρου, ενα μεταλλαγμένο βοσκό-Τραμπάκουλα καλικάντζαρο με απαίσια μορφή (εδω η ηλιθιοτητα σε ολο της το μεγαλείο) και το κερασάκι στη τούρτα αποτελεί οτι πολλα απο αυτα που λενε οι ηθοποιοι που δανείζουν τις φωνες τους στις κούκλες δε τα καταλαβαινω καν οπως η σκηνη με αυτο το χωρικό στο 0:42 του βιντεο που στην αρχη νομιζα οτι μιλάει ρώσικα! Πολλα απο τα αποφθέγματα των καλικαντζάρων που ακουγονται ειναι γνωστά (ήρθε ο ζουρλοπαπάς με την αγιαστούρα του κλπ) και για οσους ενδιαφερονται μπορουν να μαθουν πολλα περισσοτερα στο βιβλίο του μεγάλου Έλληνα λαογράφου Νικόλαου Πολίτη "Παραδόσεις".. Θα μπορουσαν να κανουν πολυ πιο προσεγμένη δουλειά και να στέκονταν καλύτερα στο ύψος του αντικειμένου μιας και το ολο concept ειναι απαράδεκτο - άσχετο - αποκρουστικό απο ολες τις απόψεις (επιλογή μαριονετών, διαλόγων, φωνών που θυμιζουν φωνητικά death metal)..

Γενικα οσοι ανακατευτηκαν με τη παραγωγή εκαναν άθλια δουλεια και για μενα ειναι losers... end of story..
Καλησπέρα σε όλους σας! Είμαι ο εγγονός του Λάκη Αποστολίδη. Πραγματικά είμαι χαρούμενος και ταυτόχρονα συγκινημένος που βλέπω ότι τόσες δεκαετίες μετά ακόμα υπάρχουν χαραγμένες σε όλους μας οι παραστάσεις και η τέχνη οπού αγαπούσε τόσο ο παππούς μου και ήταν η ζωή του και η ευτυχία του να ασχολείται με αυτό. Πιστεύω ότι θα είναι πολύ υπερήφανος από εκεί ψηλά όπως είμαι και εγώ για το έργο που μας έχει προσφέρει! Σας ευχαριστώ όλους από τα βάθη της καρδιάς μου.. Όσο αναφορά τώρα τις παραστάσεις και τα έργα του έχω εγώ ολόκληρο το αρχείο του. Είναι εκατοντάδες κασέτες με τις εκπομπές του στην ΕΡΤ, άλλες παραστάσεις του σε διάφορα μέρη και πολλές κασέτες ήχου με τους διαλόγους των παραστάσεων.. Έχω την εντύπωση όμως πως όλα τα δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα στην ΕΡΤ. Θα το κοιτάξω και για σιγουριά.. Τέλος πάντων. Στόχος μου είναι όλες αυτές τις κασέτες παλαιού τύπου να τις κάνω dvd σε καλύτερη ποιότητα (εφόσον γίνεται) και σιγά σιγά να ανεβάζω κάποιες από τις παραστάσεις του στο διαδίκτυο. Κάποιες τις έχει ήδη η μητέρα μου (κόρη του Λάκη Αποστολίδη) οπότε θα προσπαθήσω όσο ποιο σύντομα μπορέσω να τις ανεβάσω στο youtube! ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εμεις ευχαριστουμε για την διαθεση σου να βοηθησεις να απολαυσουμε το εργο του παππου σου!! Να σαι καλα!
 
Kαλως ηλθες και απο εμενα!Μακαρι να μπορεσουν να ανεβουν ολες οι δουλειες του παππου σου!Σε ευχαριστουμε για τα καλα σου λογια!
 
Αγαπητέ κ. Αποστολίδη, μπορείτε να μας δώσετε μερικά βιογραφικά στοιχεία για τον σπουδαίο Λάκη Αποστολίδη (γέννηση, ημερομηνία θανάτου κλπ.) ; Θα ήταν πολύ χρήσιμο να περαστούν και στη RetroDB μας ή γενικά στο αρχείο μας με τις προσωπικότητες της τηλεόρασης. Θα μπορούσαν κατόπιν να περαστούν και στην IMDB στους συντελεστές της σειράς.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
γεια σου αποστολη χαιρομαι που τελικες μπηκες στο Forum ελπιζω να καταφερεις να συνεχισεις την παραδοση του παππου σου οπως μου ειπες οτι ηθελες τις φιγουρες να υποθεσω τις εχετε εσεις ετσι??απο παραστασεις εχω το η μυλωνοπουλα και ο νανος που μου ειχε δωσει ο παππους σου το εχω ανεβασει οπως θα ειδες μακαρι να μπορεσεις να ανεβασεις και τις αλλες νομιζω οτι αυτες οι παραστασεις που ειχε κυκλοφορησει με την art video δεν ανηκουν στην ερτ αλλα στην εταιρια αυτη η οποια ομως εχει κλεισει εδω και πολλα χρονια
 
Apostolis Fitros είπε:
Καλησπέρα φίλε μου. Είμαι ο εγγονός του Λάκη Αποστολίδη. Πιστεύω ότι ο τρόπος σου είναι απαράδεκτος στο να κατακρίνεις έτσι ανθρώπους οι οποίοι έχουν προσφέρει τόσα και τόσα στον Ελληνικό λαό και έχουν δουλέψει σκληρά για να ευχαριστήσουν χιλιάδες κόσμο. Πιστεύω ο καθένας είναι ελεύθερος φυσικά να εκφράσει την γνώμη του και την άποψη του αλλά χωρίς να ξεπεράσει τα ώρια του σεβασμού, πόσο μάλλον για ανθρώπους οπού δεν βρίσκονται πλέον κοντά μας. Δεν θα διαφωνήσω οπότε όπως καταλαβαίνεις με αυτά που λες αλλά με τον τρόπο που τα λες. Σ' ευχαριστώ πολύ και καλή συνεχεία..

Καλησπέρα σε όλους σας! Είμαι ο εγγονός του Λάκη Αποστολίδη. Πραγματικά είμαι χαρούμενος και ταυτόχρονα συγκινημένος που βλέπω ότι τόσες δεκαετίες μετά ακόμα υπάρχουν χαραγμένες σε όλους μας οι παραστάσεις και η τέχνη οπού αγαπούσε τόσο ο παππούς μου και ήταν η ζωή του και η ευτυχία του να ασχολείται με αυτό. Πιστεύω ότι θα είναι πολύ υπερήφανος από εκεί ψηλά όπως είμαι και εγώ για το έργο που μας έχει προσφέρει! Σας ευχαριστώ όλους από τα βάθη της καρδιάς μου.. Όσο αναφορά τώρα τις παραστάσεις και τα έργα του έχω εγώ ολόκληρο το αρχείο του. Είναι εκατοντάδες κασέτες με τις εκπομπές του στην ΕΡΤ, άλλες παραστάσεις του σε διάφορα μέρη και πολλές κασέτες ήχου με τους διαλόγους των παραστάσεων.. Έχω την εντύπωση όμως πως όλα τα δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα στην ΕΡΤ. Θα το κοιτάξω και για σιγουριά.. Τέλος πάντων. Στόχος μου είναι όλες αυτές τις κασέτες παλαιού τύπου να τις κάνω dvd σε καλύτερη ποιότητα (εφόσον γίνεται) και σιγά σιγά να ανεβάζω κάποιες από τις παραστάσεις του στο διαδίκτυο. Κάποιες τις έχει ήδη η μητέρα μου (κόρη του Λάκη Αποστολίδη) οπότε θα προσπαθήσω όσο ποιο σύντομα μπορέσω να τις ανεβάσω στο youtube! ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!
Kαλησπερα και απο μενα!μηπως μπορεις να μας δωσεις λινκ απο το καναλι σου στο you tube?Σε παρακαλω πολυ ανεβασε πρωτα τους καλλικατζαρους!!!!!!!
 
Όπως έγραψαν και οι προηγούμενοι, είναι μεγάλη μας τιμή που έχουμε στην retroπαρέα ένα συγγενικό πρόσωπο του αείμνηστου Λάκη Αποστολίδη.

Θα ήταν, όντως, ενδιαφέρον για την διάσωση της καλλιτεχνικής μνήμης / ιστορίας ο εγγονός Κος Αποστολίδης να παραχωρήσει κάποια βιογραφικά στοιχεία σχετικά με τον Παππού του και το έργο του για την retro-db - ειδικότερα και για την συγκεκριμένη σειρά που έπαιξε σε επανάληψη μετά 28 ολόκληρα χρόνια - προσωπικά ήμουν 6 στα 7 εκείνη την εποχή Δεκέμβρη 1985.

Kαλώς ήρθατε κι από εμένα!
 
Apostolis Fitros είπε:
Καλησπέρα φίλε μου. Είμαι ο εγγονός του Λάκη Αποστολίδη. Πιστεύω ότι ο τρόπος σου είναι απαράδεκτος στο να κατακρίνεις έτσι ανθρώπους οι οποίοι έχουν προσφέρει τόσα και τόσα στον Ελληνικό λαό και έχουν δουλέψει σκληρά για να ευχαριστήσουν χιλιάδες κόσμο. Πιστεύω ο καθένας είναι ελεύθερος φυσικά να εκφράσει την γνώμη του και την άποψη του αλλά χωρίς να ξεπεράσει τα ώρια του σεβασμού, πόσο μάλλον για ανθρώπους οπού δεν βρίσκονται πλέον κοντά μας. Δεν θα διαφωνήσω οπότε όπως καταλαβαίνεις με αυτά που λες αλλά με τον τρόπο που τα λες. Σ' ευχαριστώ πολύ και καλή συνεχεία..
Ομολογώ οτι ο τροπος με τον οποίο μίλησα στο πρώτο μήνυμα που αναφέρεις ηταν αρκετά απότομος.. Ειναι γεγονός οτι μεσα απο ενα "απρόσωπο" ιντερνετικό site με ξερά γράμματα πολλες φορες γινονται παρεξηγήσεις! Πραγματικά λυπαμαι για το τροπο μου και ζητώ συγνώμμη αλλα πιο πολυ στεναχωριεμαι που παρουσιασα ενα χαρακτήρα για τον οποιο δεν εχω καμια σχέση! Οσο αφορά τις αρνητικές μου απόψεις για τη συγκεκριμενη παραγωγή ξαναδες και το δευτερο μηνυμα πανω απο το αρχικό δικο σου οπου αναφερω οτι υπερασπίζομαι τη κληρονομια της συγκεκριμένης παραγωγής και ειμαι υπερ στο να βγει σε dvd! (Μιας και ειναι αγνωστο αν θα τη ξαναδειξει σε επαναληψη η ΕΡΤ) Σιγουρα σε καμία περίπτωση δεν κατέκρινα τον ιδιο το δημιουργό, εγω εκανα σχόλια πανω στους ανθρώπους που εδωσαν τις (περιεργες και ακατανόητες πολλες φορες) φωνές για τις μαριονέτες καθως και εκεινους που εκαναν τη σκηνοθεσία και το γενικότερο "στησιμο".. (δε κατέκρινα δηλαδη το Λάκη Αποστολίδη, ο ανθρωπος το μονο που ειχε προσφερει ηταν οι φιγούρες των μαριονετών, η επιλογή για το καθε χαρακτήρα εγινε απο αλλους..) Οφειλω επισης να σου εξομολογηθώ οτι σε ολους τους συνομηλικους και γενικα ολους τους φίλους μου ειμαι ο μοναδικός της γενιάς μου που εβλεπε ελληνικές παιδικές παραγωγές στις αρχες της δεκαετίας του '90 (Κουκλοθέατρο του Λάκη Αποστολίδη, θέατρο σκιών κ.α.) μεσα απο τη κρατική τηλεόραση οταν ολοι οι υπολοιποι εχουν πλεον να θυμουνται μονο τα ξενοφερτα κινούμενα σχέδια εκεινης της εποχης! Γνωριζω πολυ καλα τη προσφορα ολων αυτων των σπουδαίων καλλιτεχνων που δυστυχως τα ατομα της ηλικιας μου που τυχόν γνωρίζουν την ιστορια τους δε ξεπεράνε σε αριθμό τα δάχτυλα του ενος χεριού.. Προέρχομαι μεσα απο το καλλιτεχνικο χωρο, εχω γνωρισει πολλους σπουδαίους ανθρώπους και οι γνωσεις μου πανω σε αυτα τα θέματα (χωρις να θελω να περιαυτολογήσω) ειναι τεράστιες.. Η μεγάλη μου αγάπη ως παιδί (εκτος απο το θεατρο σκιων) ηταν οι μαριονέτες που εβλεπα στο "Καπου καπως κάποτε".. ως παιδι μου προσέφερε εμπνευση, τάση προς καλλιτεχνική δημιουργία δικων μου μαριονετών και απιστευτη μαγεία! (αυτο που λειπει απο τη σημερινή τηλεοραση, εκπαιδευση προς τα παιδια, κινητρα προς τη δημιουργια-αναπτυξη φαντασίας) Πιστεψε με, αν ημουν υπευθυνος στη κρατικη τηλεοραση θα φρόντιζα να προβάλλονταν καθημερινά οι παλιες παραγωγές του παππού σου.. Επετρεψε μου να σε καλοσωρίσω κι εγω στο φόρουμ με απεριόριστο σεβασμό και αγάπη!
 
Θελω να προσθεσω κατι για τις ακατανοητες φρασεις και λεξεις που αναφερεστε οι περισσοτεροι.Προκειται για ξορκια και μαγγανιες σχετικα με τους καλλικαντζαρους απο την λαογραφικη μας παραδοση και σε καποια σημεια μοιαζουν με βλαχικα για αυτο και οπως ανεφερε καποιος πιο πριν του θυμιζε ρωσσικα.Επισης ολοι μα ολοι οι καλλικατζαροι που απεικονιζονται ειναι παρμενοι επισης απο την λαογραφια του τοπου μας και απο μυθους και παραμυθια των χωριων.

οριστε και μερικα λινκ

http://hartaetoi.wordpress.com/tag/%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B6%CE%B1%CF%81%CE%BF%CE%B9/

http://eclass31.weebly.com/chirhoiotasigmatauomicron973gammaepsilonnunualpha-4.html#.URanDKVyHm4

Σκεφτειτε παντως,δεν ειναι λυπηρο που εχουν ξεχαστει αυτοι οι μυθοι?

υ.γ. σε καποιο σημειο του βιντεο ο μανδρακουκος αποκαλει εναν καλλικατζαρο "φαφουτα βουρδουλακα".vurdulak στα σλαβικα σημαινει βρυκολακας,οποτε το φαφουτας ειναι ειρωνικο θα ελεγα :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πολυ ενδιαφερουσες οι πληροφοριες σου ziltoid! :thanx2:
 
διαβαστε το e-mail που ελαβα σημερα απο την ερτ και πειτε μου εσεις τι πρεπει να τους απαντησω τωρα??να παρω αναποδες και να αρχισω τους χαρακτηρισμους??

Καλησπέρα σας

Επειδή είναι πολύ παλιά σειρά δε θα αναρτηθεί στο WebTv.

Με εκτίμηση

Δ/νση Πολυμέσων ΕΡΤ
 
Πίσω
Μπλουζα