Οι Καλικάντζαροι / Καλλικαντζαροδουλειές (ΕΡΤ2 1985)

mastoras

Retro Member
Joined
14 Ιουν 2007
Μηνύματα
157
Αντιδράσεις
36
Οι Καλικάντζαροι / Καλλικαντζαροδουλειές (ΕΡΤ2 1985)


RetroDB:
http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/Καλλικαντζαροδουλειές

Τώρα θα σας τρελάνω όλους: το 1985 τις απόκριες η ΕΡΤ είχε προβάλει μια μίνι σειρά (ελληνική παραγωγή) με τίτλο Οι Καλικάντζαροι. Ήταν μια άκρως περίεργη σειρά με κούκλες, που βασιζόταν σε ελληνικούς θρύλους γύρω από τους καλικάντζαρους. Θυμάμαι χαρακτηριστικά πως η σειρά εξελισόταν ταυτόχρονα πάνω από τη γη (σε ένα χωριό) και κάτω, με τους καλικάντζαρους να ροκανίζουν τις κολώνες στις οποίες "στηριζόταν" η γη με σκοπό να την γκρεμίσουν.

Σας μιλάω σοβαρότατα. Αλλά επειδή ήταν μόνο τρία με τέσσερα επεισόδια, αμφιβάλω αν θα τη θυμάται κανένας άλλος.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τη θυμάμαι αυτή τη σειρά!Πολύ τρομακτική μου φαινόταν τότε που ήμουν μικρός.:nervous:

Μου έχει μείνει χαρακτηριστικά η σκηνή με τους καλικάντζαρους που παλεύουν να κόψουν την κολώνα που στήριζε τη γη!
 
TallMan είπε:
Μου έχει μείνει χαρακτηριστικά η σκηνή με τους καλικάντζαρους που παλεύουν να κόψουν την κολώνα που στήριζε τη γη!
Ώχ, αυτό το θυμάμαι κι εγώ .... spooky :nervous:

Για την σειρά δεν θυμάμαι τίποτα άλλο πάντως ....
 
Κάτι μου θυμίζει. Πρέπει να είχα δει κάποιο επεισόδιο τότε αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ περισσότερα.
 
το θυμάμαι και εγώ! κούκλες από παπιέ-μασέ... καφέ ως επί το πλείστον... :D

πριόνιζαν και τραγουδούσαν lol
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Aν το θυμάμαι λέει... είχα φάει τρελό χε...μο σαν παιδί. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια σκηνή όπου οι καλικάντζαροι γίνονταν κάτι σαν ρόδα και κάνανε έναν κροταλιστό θόρυβο. Ήτανε σκούροι στην εμφάνιση, νομίζω και με γένια, λιγδιάριδες και αποκρουστικοί.

Μπράβο στο Mastora
 
Παντως αν ειναι αυτο που θυμαμαι, πρεπει να ηταν σειρα του Μανουσου Μανουσακη (ναι, αυτου που κανει τις σαχλες στον ΑΝΤ1 τα τελευταια χρονια)...Μαλιστα οσον αφορα αυτο που λεει ο Dominion με τη ροδα, εγω θυμαμαι ενα μεγαλο μουσατο καλικαντζαρο με τρια ποδια σε σχημα ροδας....μαλιστα πρεπει να τον ελεγαν τριποδο ή τριποδαρο.......πολυ spooky
 
Αγαπητέ Stormwatch έχεις απόλυτο δίκιο παίζει να τανε ο Μανουσάκης (αδερφός του αστυνομικού σεναριογράφου Βασίλη Μανουσάκη), μάλιστα εκείνη την εποχή γύρισε και την ονειρική Σκιάχτρα (Άλκης Κούρκουλος, Σοφία Αλιμπέρτη)-1985. Στα κινηματογραφικά βιβλία δε της εποχής 70 ο Μανουσάκης κέρδισε και κάτι βραβεία για την ταινία Βαρθολομαίος, ένα σινεμά στα όρια της κοινωνικής κριτικής κατάντησε... της Καριόλας Μαχαιριά... κρίμας.
 
Ε λοιπόν αυτό δεν το περίμενα, να θυμάστε αυτή τη σειρά. Πάει να πει πως έκανε εντύπωση σε αρκετό κόσμο. Εγώ θυμάμαι χαρακτηριστικά πως η ΕΡΤ τη διαφήμιζε για αρκετό καιρό πριν τη βγάλει στον αέρα, και είχε δημιουργηθεί "κλίμα" γενικά. Είχα δει το πρώτο επεισόδιο, έτσι για να δω περί τίνος πρόκειτο, και με είχε κερδίσει! Δε θυμάμαι αν ήταν δύο ή περισσότερα επεισόδια (σίγουρα λιγότερα από 4), αλλά θυμάμαι πως ένα απόγευμα (παιζόταν κατά τις 5 ή 6 αν δεν κάνω λάθος) είχα επιλέξει να χάσω το μάθημα των αγγλικών για να τη δω. Ήτανε όντως πολύ spooky. Είχα τρομοκρατηθεί απ' αυτόυς τους σιχαμερούς καλικάντζαρους. Θυμάμαι πως έβγαζαν κάτι ασυνάρτητες κραυγές σαν mantra σχεδόν. Τον τύπο με τις ρόδες πάντως δεν τον θυμάμαι. Θυμάμαι όμως ότι κάποια στιγμή είχαν βγει στον "πάνω κόσμο" και τότε έγινε γης μαδιάμ, κάτι σαν ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Πολύ cult.
 
mastoras είπε:
είχα επιλέξει να χάσω το μάθημα των αγγλικών για να τη δω.
Σε νιώθω. Κάποτε έχανα Αστυνόμο Σαΐνη με τα αγγλικά και μου είχε κοστίσει πολύ… :diablotin:
 
Αμάν. Κλασική περίπτωση που ανοίγεις το πρόγραμμα της χρονιάς των Αγγλικών, βλέπεις την ώρα που έχεις μάθημα την Πέμπτη, τσαλακώνεις με δύναμη το κωλο-πρόγραμμα στις παλάμες σου σηκώνεις το κεφάλι προς τον ουρανό και ξεφωνίζεις απελπισμένος: "nooooooooooooooooooooooooooooooo!"

:banghead:

Και όταν η μάνα σου τρέχει στο δωμάτιό σου για να δει τι συνέβη, σε βρίσκει λιπόθυμο στο πάτωμα.

Κάπως έτσι.
 
Αυτή η σειρά διαφημίστηκε από την ΕΡΤ1 τον Νοέμβρη του 1985 και άρχισε στα μέσα του Δεκάμβρη την εβδομάδα που ξεκινούσαν και οι σχολικές διακοπές για Χριστούγενα. Αποτελούταν από 10 επεισόδεια (1 κάθε μέρα εκτός Σαββατοκύριακου) και αφορούσε στην ελληνική παραδοση περί καλικαντζάρων που κόβουν όλο τον χρόνο τον κορμό πάνω στον οποίο πατάει Γη. Ανήμερα των Χριστουγένων (στο επεισόδειο) βγήκαν οι Καλικάντζαροι και μπήκαν στα σπίτια να κλέψουν τα γλυκά και τα γέμισαν όλα με ζάχαρη άχνη από τουσ κουραμπιέδες! Πήρα κι εγώ τους κοθραμπιέδες κι λαρχισα να πασπαλίζω με ζάχαρη όλο το σπίτι και φυσικά δεν άφησα ούτε τον καφέ βελούδινο καναπέ του σαλονιού!!! Αυτή την σειρά και το ξύλο που έφαγα ανήμερα των Χριστουγένων το 1985....δεν θα τα ξεχασω ποτε!!!
 
και γω τη θυμαμαι. Μου χει μεινει ο καλλικαντζαρος που ηταν σαν ροδα. Ηταν τρομακτικη.

MamaMyrto ειχα ενα ιδιο τσαντακι αλλα με το Σπορτ Μπιλυ για το νηπιαγωγειο!!
 
Σε γενικές γραμμές τη θυμάμαι κι εγώ τη σειρά!

Αλλά απόλυτα καρφωμένη σκηνή στο μυαλό μου (δεν ξέρω γιατί) είναι όταν ένας φουκαράς χωρικός, που βρίσκεται στην αυλή και σουβλίζει έναν οβελία, πηγαίνει μέσα να φέρει ξύλα να δυναμώσει τη φωτιά, και τότε βρίσκουν την ευκαιρία οι καλικάντζαροι και πάνε πάνω από το σουβλιστό και ο ένας το κατουράει με τη μύτη του (!) φωνάζοντας "Τσίσα! Τσίσα!".

Γυρίζει μετά ο χωρικός και το σουβλιστό του είχε καταστραφεί...
 
Κι εγω.. νομιζω οι συγκεκριμενοι χαρακτηρες και ονοματα (ο βασιλιας, η γυναικα, αυτος με τα τρια ποδια σα ροδα) ανηκουν σε καποια συγκεκριμενη λαογραφια
 
αλλη τρομερη σειρα της ερτ που τη θυμαμαι εντονα,σαν παιδι με ειχε ψιλοφοβισει και εμενα...ηταν κατι εντυπωσιακο για την εποχη του μακαρι η ερτ να τα προβαλε ξανα θα χτυπαγαν πιστευω κοκκινο σε τηλεθεαση!!!
 
ΠΑντως εψαχνα πληροφοριες για τους Καλλικαντζαρους ως λαογραφια και πουθενα ποτε δε βρηκα τις πληροφοριες που ελεγε αυτη η σειρα οπως τα ονοματα και τα χαρακτηριστικα τους (οχι οτι θυμαμαι, αλλα αν εβρισκα αυτες τις πληροφοριες, θα τα αναγνωριζα).

Θυμαμαι οπως και ολοι, καθαρα μονο τον Τριποδαρο.
 
εφιάλτης αληθινός ο τριπόδαρος
 
θύμαμε και ένα συμπληρωματικό επεισόδιο με τον βασικό δημιουργό της σειράς βασιλή βλαχοδημητρόπουλο.Τρομερή δουλεία μακάρι να την ξαναβλέπαμε στην Ελληνική τηλεόραση
 
Κάτι σαν να θυμάμαι κι εγώ γι αυτούς τους καλλικάντζαρους...Μήπως θα βρίσκαμε -λέμε τώρα- τίποτα στο YouTube??
 
Πίσω
Μπλουζα