• Αγαπητά μέλη: Για λόγους ασφαλείας, τα παλιά σας user passwords έχουν καταργηθεί. Πατήστε εδώ για password reset ώστε να ορίσετε νέο συνθηματικό. Μη ξεχάσετε να ελέγξετε τον spam folder σας για το email που θα παραλάβετε. Aν πιστεύετε ότι έχετε εγγραφεί με email address που έχει καταργηθεί, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο info@retromaniax.gr για να αποκαταστήσουμε το πρόβλημα.

Οι Καντάδες

karapiperim

RetroN00b
Joined
21 Απρ 2017
Μηνύματα
740
Αντιδράσεις
824
Οι καντάδες υπήρξαν ο ομορφότερος τρόπος να εκδηλώσει κανείς το αίσθημα του και όχι μόνο.. Άλλοτε στοχευμένα κι άλλοτε στην τύχη οι κανταδόροι 'γυρνούσαν να ξυπνήσουν καναν άνθρωπο'.
Στην εποχή μας θα είχαν πια ξεχαστεί εντελώς αν δεν έφταναν οι εικόνες κι οι μελωδίες τους απο τις ελληνικές ταινίες. Ο κινηματογράφος χρησιμοποίησε τις καντάδες άλλοτε ως ερωτικό κι άλλοτε ως κωμικό στοιχείο,που σχεδόν πάντοτε κατέληγε σε μπουγέλωμα.
Μερικά πολύ όμορφα τραγούδια ακούστηκαν απο τους κανταδόρους -συνήθως πρωταγωνιστές. Στο θέμα θα θυμηθούμε τα τραγούδια και την περίσταση κάθε ταινίας, και θα προσπαθήσουμε να γράψουμε και τους δημιουργούς των τραγουδιών όπου υπάρχουν στοιχεία.
Ξεκινάω με μια αγαπημένη ταινία, αγαπημένη σκηνή κι ένα πολύ αγαπημένο μου τραγούδι.

Ελα Στο Θείο (1950)

Ο ερωτευμένος Νίκος Βασταρδής με δύο κανταδόρους τραγουδάει στη Σμαρούλα Γιούλη το "Ένας Χαρούμενος Αλήτης". Εκείνη όμως έχει ήδη αποφασίσει να τον εγκαταλείψει...

Οι στίχοι είναι του Κώστα Κοφινιώτη κι η μουσική του Γιώργου Μαλλίδη. Τραγουδά ο μοναδικός Φώτης Πολυμέρης που τον βλέπουμε κιόλας.

Κι αν είμαι φτωχός μου μένει ευτυχώς
καρδιά από νέτο χρυσάφι
κι αν κάτι συμβεί κι αυτό θα διαβεί
ποτέ μου δε μένω στο ράφι
τη φτώχεια γλεντώ με λα φα σολ ντο
διαρκώς τραγουδώ σαν κανάρι
τα κορίτσια κοιτώ και τα πλούτη πετώ
γιατί έχω τη φτώχεια καμάρι

Στους δρόμους γυρνώ γελάω ή πονώ
με ήλιο με μπόρα με νέφη
δεν έχω ψωμί σφυρίζω γραμμή
ποτέ δε μου λείπει το κέφι

Στα κλαδιά τη φωλιά μου σαν να `μαι πουλί
κι αν δεν έχει ασανσέρ δε με νοιάζει πολύ
στους δρόμους γυρνώ με τον ουρανό
παρέα μου τον γαλανό

Αλήτης κι εγώ διαρκώς νοσταλγώ
μα γέλιο τον κάνω τον πόνο
κι αν κάποια φορά μου λείψ’ η χαρά
τ’ αστέρια το ξέρουνε μόνο
μου στέκει αδελφός του ήλιου το φως
που κάθε μου ελπίδ’ ασημώνει
κι έχω στη σιγαλιά συντροφιά τα πουλιά
τη πηγή τα λουλούδια το χιόνι


Η σκηνή απο την ταινία:Το τραγούδι κυκλοφόρησε πολλά χρόνια αργάτερα και απο τον Λουκιανό Κηλαηδόνη:

 

elephadas

RetroJunkie™
Joined
22 Οκτ 2010
Μηνύματα
3.526
Αντιδράσεις
2.416
Υπάρχουν άπειρες ταινίες με καντάδες. Δεν είμαι όμως σίγουρος ότι η αρχική σημασία της λέξης "καντάδα" ήταν το τραγούδι κάτω από το παράθυρο νεαράς υπάρξεως σημασία με την οποία χρησιμοποιούμε τη λέξη τις τελευταίες δεκαετίες. Ίσως κάποιος 7νήσιος με γνώσεις για τη μουσική παράδοση των νησιών να μπορεί να μας διαφωτίσει σχετικά. Φυσικά είναι προφανές ότι η καταγωγή της λέξης είναι η ιταλική λέξη για τραγούδι, αλλά ποιο συγκεκριμένο είδος τραγουδιών χρησιμοποιήθηκε ο όρος αρχικά στα νησιά?

Το τραγούδι κάτω από τα παράθυρα είναι "σερενάτα". Serenade, αγγλιστί. Αυτός είναι και ο τίτλος ενός ξεκαρδιστικά δραματικού τραγουδιού του Θεοδωράκη σε στίχους Μποστ το οποίο ερμήνευε ο Ανδρέας Ντούζος (στην "Όμορφη Πόλη"). Να το βλέπουν αυτό όσες έδωσαν μεγάλο βαθμό στον Ντούζο στις βαθμολογίες ηθοποιών. Το αντικείμενο του πόθου του στην Όμορφη Πόλη δεν θα πρέπει να τον βαθμολόγησε ψηλά, αν κρίνουμε από την κατάληξη.

 
Μπλουζα