Οι Τελευταίες Μέρες της Πομπηίας (The Last Days of Pompeii)

Και έχω ευτυχήσει (πως τα φέρνει ο καιρός τίποτα δεν πάει χαμενο) να την βλέπω αυτήν την στιγμή, έρχεται και Πάσχα , even better! Νιώθω πως βλέπω την συνέχεια του quo vadis, ειλικρινά τι γίνεται στην ρωμαϊκή αυτοκρατορία και σε μια λαμπερή ρωμαϊκή , παραθαλάσσια επαρχια μετά τον θάνατο του Νέρωνα. " Tι ονειρικό μέρος η Πόμπια, κάνεις προσπαθεί να γίνει , αυτό που δεν θα καταφερει ποτε"! Κάποιος το λέει στην Χλόη αυτο
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αξέχαστη σειρά..Λάτρης των ιστορικών σειρών και ταινιών,δεν θα μπορούσε να μου "ξεφύγει" αυτή η σειρά.Την έχω δει μία φορά μόνο αλλά το story και αρκετές σκηνές της μου είναι αξέχαστες (φυσικά και δεν θα τις αναφέρω για να μην "σποϊλάρω",τουλάχιστον στη φίλη "αριάδνη").Προβλήθηκε στην tv όταν ήμουν έκτη δημοτικού,θυμάμαι πως ήταν Σάββατο πριν το βραδινό δελτίο ειδήσεων(το οποίο άρχιζε στις 9),και την είχαν σε  5 ή 6 επεισόδια (δεν θυμάμαι καλά,ίσως κάνω και λάθος)..Το αξιοσημείωτο ήταν,ότι παραλίγο θα έχανα το τελευταίο επεισόδιο (όλο το "τζερτζελέ" δηλαδή,το "νταβαντούρι" στο τέλος)..Σαββατόβραδο,παρέα παιδιών έκτης δημοτικού,όλα τα φιλαράκια κανονίσαμε να πάμε κινηματογράφο για το "Ρόκι 4"..Τρεις κινηματογράφους είχε τότε η κωμόπολη που κατοικούσα (6000-7000 κάτοικοι).Και κάθε ένας από αυτούς,έφερνε 2 ταινίες,που παίζονταν επί 2 βδομάδες.Ένας από αυτούς είχε φέρει το "Ρόκι 4"..Κανονίσαμε λοιπόν να πάμε να δούμε Σταλόνε..Ένα μικροκαβγαδάκι μεταξύ των γονιών μου όμως νωρίς το απόγευμα,στάθηκε η αιτία να μην μπορώ να πάω σε κανέναν από τους 2 να ζητήσω χαρτζιλίκι για το σινεμά,αναψυκτικό,σνακ κλπ..Έτσι ματαιώθηκε η Σαββατιάτικη έξοδος μου (για σινεμά και μόνο φυσικά,μην ξεχνάμε 12χρονα ήμασταν).Τελικά έμεινα σπίτι και είδα εκείνο το Σαββατόβραδο το τελευταίο επεισόδιο της σειράς!..Μαζί με τους γονείς μου,οι οποίοι μετά βγήκαν έξω και για φαγητό (είπαμε,μικροκαβγαδάκι είχαν)..Το θέμα όμως είναι πως εγώ είχα ενθουσιαστεί με το επεισόδιο!..Φανταστικό..Εκπληκτικό..Δεν με ένοιαζε που έχασα το "Ρόκι"..Και ας το συζητούσε όλη η παρέα την άλλη μέρα.Με όλες τις λεπτομέρειες!Δεν ζήλευα..Είχα κατενθουσιαστεί με το τελευταίο επεισόδιο!..Τόσο πολύ με είχε επηρεάσει,που το ίδιο βράδυ στον ύπνο μου,είχα δει το βουνό που είναι κοντά στα 15 χιλιόμετρα από την κωμόπολη μου (το Πάϊκο στο ν.Κιλκίς),να εκρήγνυται,να βγάζει λάβα που έφτανε μέχρι την αυλή του σπιτιού μου!!!!Μία αξέχαστη σειρά,που αξίζει 100%..Τουλάχιστον όπως την είδε ένα 12χρονο παιδί..Μία σειρά,που μου άφησε και μία όμορφη-αξέχαστη- ανάμνηση των προεφηβικών μου χρόνων.
 
Αν σας πιάνει πολύ ψυχοπλάκωμα με τα παθήματα των αγαπημένων σας ηρώων (δεν ξέρω τη σειρά, αλλά υποθέτω κάμποσοι από τους ήρωες θα γίνονται ψητοί μετά το μπαμ του ηφαιστείου) θα σας πρότεινα, κάτι σαν σατυρικό δράμα έπειτα από τραγική τριλογία, να δείτε την προγενέστερη κωμική σειρά του BBC "Up Pompeii". Κι εκεί έχει Ρωμαίους, συγκλητικούς, σκλάβους, μάγισσες, παρθένες (έστω κι αν την βασική τη λένε "Erotica") και τον Βεζούβιο να τσαντίζεται κάθε τόσο και να κάνει μικροεκρηξούλες. Αλλά είναι πολύ αστεία, με τον μοναδικό τρόπο που ξέρανε οι Εγγλέζοι να συνδυάζουν χιούμορ γυμνασιακού επιπέδου (η στριμμένη μαμά της Erotica λέγεται Ammonia) με πανέξυπνο διάλογο. Οπότε θα σας φτιάξει τη διάθεση. Υπάρχουν όλα τα επεισόδια στο YouTube.
 
Fulci ζω στην ρετρό για ποστ σαν τα δικά σου!  Ευχαριστούμε που μοιράστηκε ς την εμπειρία σου.Ελπίζω ελέφαντας κάποιος να την γλυτώσει στο τέλος από τον Βεζούβιο αν και η κεντρική ιδέα είναι η διαφθορά της Ρώμης στην πολιτική , στην δικαιοσύνη, στην θρησκεία'και οι έντονες ανισότητες ευγενών και δουλων που θα ξεσπάσουν ως κεραυνός εν αιθρία πριν την ηφαιστειακή εκρηξη( αυτό και αν είναι ηφαίστειο,οι κοινωνικές ανισότητες και η καταπιεση)!

Ας ελπίσουμε η Νυδια με τον λαιντον την γλυτωνουν στο τελος, για την Χλόη άστα αντιλαμβάνομαι από τωρα ότι το μέλλον της δεν θα ναι ροδινο. Ο Γλαύκος πατριωτακι και πρεσβεύει πολλές από τις αξίες της αρχαίας Ελλάδας, ευγενής σε αξίωμα και καρδιά όχι σαν τους φίλους του. Τον Ολιβιέ δεν τον γνώρισα ως Γάιο που ήταν κάποτε δίπλα στον Νέρωνα στην Ρώμη! Είναι βιβλίο πάντως για όποιον ενδιαφέρεται.. Και αναφέρονται και ήρωες από το quo vadis ο πέτρινος και ο σενεκας
 
Ο Πετρώνιος και ο Σενέκας ήταν ιστορικά πρόσωπα (αν και νεκροί από χρόνια το 79 μΧ οπότε διαδραματίζεται το βιβλίο και η σειρά).

Επιπλέον το μυθιστόρημα Οι τελευταίες ημέρες της Πομπηίας εκδόθηκε το 1834, 12 χρόνια πριν γεννηθεί ο συγγραφέας του Quo vadis.

1280px-Karl_Brullov_-_The_Last_Day_of_Pompeii_-_Google_Art_Project.jpg


Ο παραπάνω πίνακας από τον Ρώσο ζωγράφο Καρλ Μπριουλόφ, ονομάζεται Η τελευταία ημέρα της Πομπηίας. Όταν ο Μπούλγουερ-Λίτον τον είδε στο Μιλάνο το 1833 εμπνεύστηκε να γράψει ένα μυθιστόρημα για το τέλος της Πομπηίας.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Οπότε ο συγγραφέας του κβο βαντις εμπνευστηκε τότε από το βιβλίο αυτό γιατί αναφέρονται και οι αστρολόγοι που είχανε μεγάλη δύναμη στην αυλή του Νέρωνα και πως ήταν προληπτικός και τους συμβουλευόταν για ολα ευθεία αναφορά και στον Αιγύπτιο , απατεώνα Αμπασι! Μα και η σειρά κβο βαντις το δείχνει αυτό την παντοδυναμία ενός αστρολόγου και των οιωνών που εξηγουσε τόσο στον Νέρωνα όσο και στην γυναίκα του. 

--------------------------

Από τα λίγα που διάβασα, η θερμοκρασία μετά την εκρηξη αυξήθηκε στους 300 βαθμούς κελσίου ενώ ο ήλιος κρύφτηκε για δύο μέρες! Αν ζούσαν χριστιανοί όπως λέει η σειρά σίγουρα θα πίστεψαν πως ήρθαν τα έσχατα και η αποκάλυψη. Το 63' είχε ξανακαταστραφει μέρος της πολης
 
Λοιπόν, θα σας πω κάτι πικάντικο.

Το καλοκαίρι του 1988, την πρόβαλε το κανάλι του Λεωνίδα το ΙΤΑ8, το ξεκινούσε κατά τις 10 το βράδυ (για ξεκάρφωμα) και καλό lead-in για όσα πρόβαλε μετά!!!
 
Πίσω
Μπλουζα