Οι περί απορριμάτων συνήθειες

krios

RetroNuts!
Joined
21 Ιουν 2008
Μηνύματα
1.801
Αντιδράσεις
435
Κατά τη δεκαετία του '70 δεν υπήρχαν οι κάδοι που σήμερα έχουν γεμίσει τις γειτονιές. Σε ορισμένα σημεία, κυρίως σε κάποιες γωνίες συσσωρεύονταν τα απορρίματα και ανα τρεις μέρες περνούσε το αυτοκίνητο και τα μάζευε. Στα μέσα της παραπάνω δεκαετίας είχε γίνει μια πρόταση να έχει το κάθε σπίτι ένα σύστημα κάτω από το νεροχύτη, έναν ''σκουπιδοαλεστή'' έτσι ώστε να μην υπάρχει αυτή η κατάσταση στους δρόμους αλλά δεν έγινε δεκτή. Κατόπιν στη δεκαετία του '80 όλες οι πολυκατοικίες υποχρεώθηκαν να έχει η κάθε μια το δικό της μικρό σιδερένιο κάδο έξω από την είσοδό της και οι ένοικοι να βάζουν εκεί τα σκουπίδια τους. Καταργήθηκε κι αυτό. Επί δημαρχίας Έβερτ έγινε υποχρεωτική η καθημερινή αποκομιδή των απορριμάτων, κάτι που ανακούφισε και αναβάθμισε τον τρόπο ζωής μας στην πόλη. Στη συνέχεια πλήθυναν και τα καλαθάκια του δήμου σε κολώνες και πεζοδρόμια.

Ο Έλληνας όμως δεν άλλαξε τις κακές του συνήθειες. Αφήνει έξω από την πόρτα του στους κοινόχρηστους χώρους τα απορρίματά του, συνήθως ανοιχτά. Κάνει τους μπλε κάδους ανακύκλωσης κάδους παντός είδους σκουπιδιών. Πάει σε άλλους κάδους κι όχι σε αυτόν που ανήκει στην πολυκατοικία του. Πετάει από τα μπαλκόνια τις σακούλες (τα τσιγάρα του, τις τσίχλες του επίσης). Αδειάζει τα τασάκια του έξω από το μπαλκόνι ή το αυτοκίνητό του. Κοροϊδεύει την καθαριότητα και τέλος δυστυχώς περηφανεύεται πολύ για την καφρίλα του... (Ακόμα πιο δυστυχώς όσοι ρυπαίνουν είναι περισσότεροι από τους άλλους).

Ξέρω πως το θέμα είναι περίεργο, απλά θυμήθηκα κάποια πράγματα που δεν ήταν όπως τώρα. Όπως ότι υπήρχαν οι πυροσβεστικοί κρουνοι σε ορισμένα σημεία στα πεζοδρόμια και από κάποια στιγμή και μετά ξηλώθηκαν και καταργήθηκαν. Κι αυτό το θυμήθηκα κι άντε να δούμε που θα σταματήσω. :xm:
 
Οι Μπλε/πρασινοι πλαστικοι κάδοι ποτε ηρθαν για πρωτη φορα?

Για καποιον λογο θυμαμαι σχεδον απο παντα τους γκριζους μεταλικους ορθογωνιους κατω απο ενα βουνο σακουλες σκουπιδιων "tresko".

Α επισης και το πορτοκαλι σκουπιδοφορο. Ηθελα και εγω ενα τετοιο, σε κλιμακα 1/100
 
Στην επαρχια, πεταγαν τα σκουπιδια χωρις καμια ενοχη στο κοντινο ποταμι η ρέμα (εχει νερο μονο οταν βρεξει). Το νερο επαιρνε τα σκουπιδια και.. καθαριζε ο τοπος. Και μιλαμε οχι μονο για καθημερινα σκουπιδια του νοικοκυριου (οπως τροφιμα), ολοκληρα επιπλα πεταγαν.

Η σκουπιδιαρα ηρθε πολλα χρονια αργοτερα (οταν ειχαν γεμισει ολα τα ποταμια και τα ρυακια). Σε πολλα απο αυτα (κεντρικα κυριως) εγινε καθαρισμος, στα υπολοιπα ακομη και σημερα υπαρχει οτι απεμεινε απο τοτε :(

Παντως σαν ειδος και λαος.. ειμαστε πολυ βρωμικοι. Η.. "νοικοκυρα" ηταν εκεινα τα χρονια, εκεινη που ειχε καθαρο το σπιτι της και την αυλη, χωρις να νοιαζεται για το παραπερα
 
Αχ παιδια...αυτο το θεμα καιει πολυ. :( Συγχαρητηρια που το ανοιξες Krios.

Δυστυχως καλο ειναι να δουμε και απο την αλλη μερια την ρετροΕλλαδιτσα μας, που πολυ την λερωσαμε τοτε, και πολυ τωρα συνεχιζουν να την λερωνουν... ξεχνοντας οτι η αληθινη ομορφια μας ειναι η φυση μας.

Τα αρχαια μνημεια, για τα οποια περηφανευομαστε, ηταν μερος ιερων δασυλιων. Αν οι προγονοι μας βλεπανε το τι εγκληματα καναμε στα ιερα ποταμια, (το καθε ποταμι ηταν θεοποιημενο απο τους αρχαιους) θα μας κρεμαγανε αναποδα.

Θυμαμαι γυρω στην δεκαετια του 90 που ειχα ακουσει για πρωτη φορα την λεξη "ανακυκλωση". Και οι μπλε καδοι δεν υπηρχαν ουτε στα 10 χιλιομετρα. Μαλιστα εβαζα τον πατερα μου να πηγαινει με το αυτοκινητο στην αλλη ακρη της πολης τα χαρτια, γιατι μονο αυτα ανακυκλωναν τοτε... :(

Τι εχουμε κανει στο περιβαλλον εκεινες τις δεκαετιες...

...πεταγαμε πεταγαμε πεταγαμε...

και τωρα τα τρωμε εμεις και τα παιδια μας και καλα να παθουμε...
 
Αυτό το θέμα με καίει κι εμένα πολύ... :( Είχαμε πάει οικογενειακώς στη Σόφια το 1980 (ήμουν 7 χρονών τότε) και μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση το πόσο καθαρή πόλη ήταν! Εκείνη την εποχή, εμείς πετάγαμε αβέρτα σκουπίδια παντού. Ετσι μας έμαθαν. :(

Ηταν το 1991 που ως μέλος της WWF διάβασα σε ένα από τα τεύχη του περιοδικού της ότι μια πλαστική σακούλα θέλει περίπου 100 χρόνια (αν θυμάμαι καλά) να αποσυντεθεί. Θυμάμαι ότι είχα κλάψει :eek: από τη στενοχώρια μου αναλογιζόμενη πόσες πλαστικές σακούλες και πλαστικά αντικείμενα πετάμε καθημερινώς στις χωματερές (άλλη μεγάλη ιστορία αυτή... :xm: ). Εκείνη την εποχή, ο Μαρινόπουλος στη Δροσοπούλου όπου έμενα τότε είχε βάλει ένα πρωτοποριακό για την εποχή μηχάνημα ανακύκλωσης μόνο αλουμινένιων κουτιών αναψυκτικών με το ανταποδοτικό σύστημα (5-10 δραχμές το κουτί?). Εβαζα τον μπαμπά μου να φέρνει από την επαρχία σακούλες κουτάκια, μάζευε όλης της γειτονιάς! #) Εστειλα αμέτρητες επιστολές σε Δήμο και διάφορες οργανώσεις ζητώντας κάδο ανακύκλωσης, αλλά ήταν μόλις το 1993 αν θυμάμαι καλά που έκανε την εμφάνισή του ο πρώτος κάδος ανακύκλωσης στην Πατησίων. Θυμάμαι πόση περιφάνεια και ικανοποίηση είχα νιώσει τότε, πιστεύοντας ότι είχα κάτι συμβάλει κι εγώ σ'αυτό... :)
 
Ειναι φοβερο Mytinyworld μου....ο πρωτος μπλε καδος ανακύκλωσης ηρθε στην Πατησίων το 1993...

Και στο νησι της Παρου περσι.... Ειμαστε πολυ ρετρο ακομα ε...μαμωτη τρελα μου μαμω...

Εχω μεγαλη απορια να μας πουν τα παιδια ποτε θυμουνται να ειδαν μια τετοια αλλαγη σε εκεινα τα χρονια στην Ελλαδα...
 
Πριν τη λάιλον σακούλα πώς βγάζαμε τα σκουπίδια μας έξω;

Εγώ θυμάμαι το μαμά να φέρνει τα ψώνια στο δίχτυ από τον μπακάλη.

Και τα σκουπίδια τα κατεβάζαμε μέσα στον σκουπιδοτενεκέ μας και τα άδειαζε το σκουπιδιάρικο του Δήμου. Μετά παίρναμε τον τενεκέ σπίτι μας. Ο πατέρας μου τον είχε σημαδέψει για να μην το χάσουμε...
 
Πίσω
Μπλουζα