Οι 52 δαίμονες της χαρτοπαιξίας

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας exetlaios
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

exetlaios

Retro PaTRi@RcH
Αντιδράσεις
1.320
Πριν μπω το θέμα, επιτρέψτε μου έναν μικρό πρόλογο. Από τα νεανικά μου χρόνια, συχνά έπιανα τον εαυτό μου, όταν ανακάλυπτα ένα ενδιαφέρον «πολιτισμικό πεδίο», να βυθίζομαι με γοργούς ρυθμούς σε αυτό, προσπαθώντας να ρουφήξω κάθε πληροφορία που μπορεί να έκρυβε. Σαν ένα είδος ναρκωτικού, που ολοένα σε οδηγεί σε «σκληρότερα» μονοπάτια.

Ενδεικτικά, η ενασχόλησή μου με τις ταινίες τρόμου. Ξεκίνησα με τον κλασσικό γοτθικό τρόμο της Hammer, όχι πολύ αργότερα πέρασα στα ζόμπι του Romero, μετέπειτα κατανάλωνα οπτικά ιταλικές ταινίες με κανίβαλους και εν τέλει αναζητούσα γερμανικό underground gore (Jorg Buttgereit, Andreas Schnaas, Olaf Ittenbach, κλπ).

Κάτι αντίστοιχο και με τη λαϊκή μουσική. Ένα αθώο πέρασμα από μεγάλη πίστα που τραγουδούσε ο Αντύπας, με οδήγησε –λίγα χρόνια μετά- στα ξενυχτάδικα της Αχαρνών και στα τραγούδια του αείμνηστου λαικού βάρδου Βασίλη Στακτέα, ενώ έφτασα να σκορπίζω το νεανικό μου χρόνο στα σκυλάδικα της Θηβών υπό τη μουσική συντροφιά της Ξανθής Περάκη και της Παλόμας.

Ήταν αναμενόμενο λοιπόν, αντίστοιχη κατάληξη να αποκτήσει και το όψιμο ενδιαφέρον μου για τα «ρετρό παραθρησκευτικά-ηθικοπλαστικά βιβλία». Έχοντας ως αφετηρία τα «κυριλέ» βιβλία των εκδόσεων ΦΩΤΟΔΟΤΕΣ, δεν άργησα να αναζητήσω πιο σκληρό υλικό, καταλήγοντας εσχάτως στις εκδόσεις ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΤΥΠΟΣ και συγκεκριμένα στα έργα του αρχιμανδρίτου Χαράλαμπου Δ. Βασιλόπουλου.

Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου από το βιβλίο «Οι 52 δαίμονες της χαρτοπαιξίας». Θεματολογικά περιστρέφεται γύρω από τον (αναμενόμενο) άξονα «οι τράπουλες είναι του διαβόλου, πλεκτάνη του όξω-από-εδώ για να διαφθείρει τους χριστιανούς».
20250308_112916.jpg

Ξεκινάει με την προέλευση των παιγνιόχαρτων, συνεχίζει με μια «θρησκευτική αποκωδικοποίηση» των «κρυμμένων μηνυμάτων», απαριθμεί τις παγίδες της χαρτοπαιξίας και τον εθισμό στον τζόγο και ολοκληρώνει με μια γενικότερη αναφορά στα «παιγνιόχαρτα ως μέσα μαντείας στις χαρτούδες, καφεντζούδες, μέντιουμ!». Ενδιαφέρον είναι και το παράρτημα στο τέλος, με μια σύντομη ανάλυση σε παρεμφερείς κινδύνους όπως «Ρουλέτες, ιππόδρομος, κυνοδρομίες, στοιχήματα, πορνό–σπορ!».
20250308_113327.jpg

Τα αγαπημένα μου σημεία από το βιβλίο ήταν :
  • H άποψη ότι κάθε τραπουλόχαρτο αντιπροσωπεύει έναν συγκεκριμένο δαίμονα, και η απαρίθμηση των ονομάτων τους.
  • 20250308_113001.jpg
  • Η επεξήγηση των «κρυφών μηνυμάτων» που εμπεριέχουν οι 4 «φυλές» (μπαστούνι, σπαθί, καρό, κούπα), ειδικά η άποψη ότι «η κούπα συμβολίζει τα γυναικεία στήθη».
  • 20250308_113030.jpg
  • Ο «σατανικός ύμνος» των τραπουλόχαρτων.
  • 20250308_120051.jpg
  • Η άποψη ότι η «αυτόματη ανάφλεξη» (spontaneous combustion) είναι απόρροια διακεκριμένης χαρτοπαιξίας.
  • 20250308_120238.jpg
Το βιβλίο κυκλοφόρησε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και συνεχίζει ακάθεκτο. Έχει μέγεθος περίπου 100 σελίδες και το σχήμα του είναι αρκετά μικρό. Αντίστοιχη είναι και η τιμή του, περίπου 2 ευρώ. Όποιος θέλει να ζήσει την «πλήρη εμπειρία», του προτείνω να το αγοράσει -δια ζώσης- απευθείας από τον εκδότη. Η «αποστολή με κούριερ/ΕΛΤΑ» αποστερεί τον ενδιαφερόμενο από ένα σημαντικό μέρος του όλου κλίματος.
20250308_120000.jpg

Εν κατακείδι πρόκειται περί ενός textbook-example στον "χώρο" που κινείται και προτείνεται ανεπιφύλακτα στους οπαδούς του είδους (δηλαδή, πιθανότα μόνο σε εμένα ! ) .

Τελευταία επεξεργασία:
Tα πιστεύω σε εισαγωγικά ότι γράφει δεν υπάρχει πιο εύκολος τρόπος να καταστραφεί άνθρωπος από τον τζόγο, η εξάρτηση δε είναι φοβερή ακόμα και το ψωμί του παιδιού σου παίζεις. Περιουσίες εξανεμιζονται σε μια βραδιά, άσε που βάζεις ενέχυρο ακόμα τα παντα

Υπόσχεση / απειλή: εάν βρεθούν 10 τρελοί και κάνουν ισάριθμα likes στο θρεντ, θα ανεβάσω άλλη μια 'δυνατή' σελίδα από το βιβλίο.

Υπόσχεση / απειλή: εάν βρεθούν 10 τρελοί και κάνουν ισάριθμα likes στο θρεντ, θα ανεβάσω άλλη μια 'δυνατή' σελίδα από το βιβλίο.
Είναι η εικόνα που ένας κάνει συμφωνία με τον διάβολο για να κερδίσει στα χαρτιά ε το βρηκα;

Έχει τα δικιά του ο αρχιμαντριτης δες τι γίνεται σήμερα με το γουιτσι Μποαρντ, δεν ζει για να μας πει
Αριαδνη θελουμε την καταθεση σου για τον αρχιμανδριτη. Θεωρω οτι το κατέχεις το θέμα...

Αριαδνη θελουμε την καταθεση σου για τον αρχιμανδριτη. Θεωρω οτι το κατέχεις το θέμα...
Είχε γράψει και άλλα για την κόλαση τον παράδεισο, τον αντίχριστο , τα πρωτόκολλα των σοφών κτλ

Θα βάλεις εικόνες, μορφες από τον δαιμονα της χαρτοταιξιαςκτλ

Η Ελληνική εκκλησία, έχει ένα -ας πούμε- παράδοξο τρόπο να στηλιτεύει κάποιες κοινωνικές συμπεριφορές που δεν τις εγκρίνει.
Εδώ εν προκειμένω είναι η χαρτοπαιξία (τζόγος εν γένει).
Υπάρχουν αντίστοιχα εγχειρίδια και για άλλα τόπικς.. π.χ αυνανισμός.
Και -υποκειμενικά- η αντίρρησή μου δεν είναι στο αν έχει δίκιο ή όχι (δίκιο έχει) αλλά στον τρόπο που το κοινωνεί στο σύνολο..
Ο τρόπος αυτός είναι γραφικός, κοινότυπος, ιδιότροπος, σχεδόν συνομοσιολογικός.
Απλά δηλαδή, γκροτέσκος.

(λίγα γνωρίζω για τα εκτός Ελλάδας δόγματα οπότε δεν το γενικεύω αλλά από αυτά που ξέρω, και αυτοί δεν πάνε πίσω)

Φυσικά και υπάρχει μαγιά στην χαρτοπαιξία. Στη τράπουλα τα πρόσωπα και τα σχήματα είναι σύμβολα μαγείας.

Η μαντεία (χαρτομαντεία) και με την τράπουλα έχει μια τελετή που την λέει απο μέσα του ο βρωμιάρης που διαβάζει μαγεία και σολωνονικη και είναι επικλήσεις στα φιλαράκια του Κακού για να πούνε το μέλλον ή ότι άλλο ζητηθεί στα φιλαράκια του Κακού.

Πόσες αυτοκτονίες έχουν γίνει για την τράπουλα.. τον καταστραφεί τον άνθρωπο!

Τελευταία επεξεργασία:
Φυσικά και υπάρχει μαγιά στην χαρτοπαιξία και η τράπουλα είναι σύνδεση με τα φιλαράκια του Κακού που προξενεί όλα τα κακά στο κόσμο.

Και μόνο που συνδέεται με την μαντεία (χαρτομαντεία) και με τελετή και επικλήσεις στα φιλαράκια του Κακού για να πούνε το μέλλον αλλά και η σύνδεση του με το χρήμα κάτι σημαίνει αυτό.
Ναι υπάρχει η καφεμαντεία, η νεκρομαντεια, η χαρτομαντεια η οινωσκοπια ολα απαγορευμένα από την εκκλησία επισημως

Η Ελληνική εκκλησία, έχει ένα -ας πούμε- παράδοξο τρόπο να στηλιτεύει κάποιες κοινωνικές συμπεριφορές που δεν τις εγκρίνει.
Εδώ εν προκειμένω είναι η χαρτοπαιξία (τζόγος εν γένει).
Υπάρχουν αντίστοιχα εγχειρίδια και για άλλα τόπικς.. π.χ αυνανισμός.
Και -υποκειμενικά- η αντίρρησή μου δεν είναι στο αν έχει δίκιο ή όχι (δίκιο έχει) αλλά στον τρόπο που το κοινωνεί στο σύνολο..
Ο τρόπος αυτός είναι γραφικός, κοινότυπος, ιδιότροπος, σχεδόν συνομοσιολογικός.
Απλά δηλαδή, γκροτέσκος.

(λίγα γνωρίζω για τα εκτός Ελλάδας δόγματα οπότε δεν το γενικεύω αλλά από αυτά που ξέρω, και αυτοί δεν πάνε πίσω)
Καλά για τον τζόγο καλά κανει και τα λέει γκροτεσκα πολλα σπίτια καταστρεφει

Καλά για τον τζόγο καλά κανει και τα λέει γκροτεσκα πολλα σπίτια καταστρεφει
Έχει δίκιο για τα περί τζόγου? Ναι, σαφώς. Δεν αντιλέγω καθόλου.
Είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος να το παραθέσει στον κόσμο? Υποκειμενικά (δεν υπάρχει αντικειμενικά) όχι.
Γιατί ενώ έχει δίκιο (καταστρέφονται ζωές και οικογένειες) δεν επικεντρώνεται στον εθισμό, την παρόρμηση, την απομόνωση, τον οικονομικό δανεισμό και επακόλουθη χρεωκοπία, τη δυσφορία που φέρει στον ίδιο και την οικογένειά του αλλά αντ'αυτού μιλάει για τους άρχοντες του σκότους, τον εωσφόρο, τους δαίμονες και την σατανική τους δράση..

Και σε πόσες πρέπει επιτήδειες, να χουν φάει χρήματα από γυναίκες να τους πουν τον καφέ τα ταρο κτλ.καλα τα λέει ο αρχιμανδριτης και δαίμονες να μην υπάρχουν το άθλημα κάνει κακό στην τσεπη

Δεν θα σχολιάσω το περιεχόμενο του βιβλίου. Έχω αναφερθεί αρκετές φορές άλλωστε στον συγγραφέα λόγω του βιβλίου του "Τερατα και σημεία των σκοτεινών δυνάμεων". Θα σχολιάσω όμως τη φόρμα του.

1. Εκτός των 52 τραπουλοδαιμόνων βλέπουμε και τον 53ο, τον δαίμονα του τυπογραφείου, ο οποίος θα είναι ο μπαλαντέρ μια που δρά συχνά σε έντυπα κάθε θεματολογίας. Στο συγκεκριμένο πόνημα έχει κάνει υπερωρίες. Με μια γρήγορη ματιά σταχυολογώ: ΣΥΝΕΧΙΧΖΟΥΝ, Ο παλαιός μας γνώριμο, άνσπρώξετε, ύνμο, [το τέλος... είναι..] ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟΙ, η φράση "θα σκεφτή αυτός" ΜΕΣΑ στα εισαγωγικά των σκέψεων του... και ποιος ξέρει πόσα μου ξέφυγαν στις ελάχιστες σελίδες που παρατίθενται εδώ.

2. Σε ποια γλώσσα οι φιγούρες της τράπουλας είναι RIGAS, DAMA, VALES? Επειδή μιλάω μόνο 2.5 γλώσσες, καμία από τις οποίες καλά, ρώτησα το ChatGPT και ιδού τι μου απάντησε (βάζω την εκτενέστατη λίστα σε spoiler για να μη γίνει τεράστιο το ποστ μου)

Romance Languages:

• French: Roi (King), Dame (Queen), Valet (Jack)
  • Spanish: Rey (King), Reina (Queen), Sota (Jack)
  • Portuguese: Rei (King), Dama (Queen), Valete (Jack)
  • Italian: Re (King), Regina (Queen), Fante (Jack)
  • Romanian: Rege (King), Regină (Queen), Valet (Jack)

Germanic Languages:

• German: König (King), Dame (Queen), Bube (Jack)
  • Dutch: Koning (King), Vrouw (Queen), Boer (Jack)
  • Swedish: Kung (King), Dam (Queen), Knekt (Jack)
  • Danish: Konge (King), Dame (Queen), Knægt (Jack)
  • Norwegian: Konge (King), Dame (Queen), Knekt (Jack)
  • Icelandic: Kóngur (King), Drottning (Queen), Gosi (Jack)
  • English: King, Queen, Jack

Slavic Languages:

• Russian: Король (Korolʹ - King), Дама (Dama - Queen), Валет (Valet - Jack)
  • Polish: Król (King), Dama (Queen), Walet (Jack)
  • Czech: Král (King), Dáma (Queen), Spodek (Jack)
  • Slovak: Kráľ (King), Dáma (Queen), Dolník (Jack)
  • Serbian/Croatian: Kralj (King), Dama (Queen), Dečko (Jack)
  • Bulgarian: Цар (Car - King), Дама (Dama - Queen), Вале (Vale - Jack)

Other European Languages:

• Finnish: Kuningas (King), Kuningatar (Queen), Sotilas (Jack)
  • Hungarian: Király (King), Dáma (Queen), Bubi (Jack)
  • Greek: Ρήγας (Rígas - King), Ντάμα (Dáma - Queen), Βαλές (Valés - Jack)
  • Basque: Erregea (King), Erregina (Queen), Txanka (Jack)
  • Maltese: Re (King), Reġina (Queen), Żak (Jack)
Είναι προφανές από τις καταλήξεις ότι οι δαίμονες των τριών σπουδαιότερων τραπουλοχάρτων είναι έλληνες πράγμα που δεν με παραξενεύει (άλλωστε ακούμε τόσο συχνά να μιλάνε για το ελληνικό δαιμόνιο που αποκλείεται να είναι ένα μόνο, διότι τι να πρωτοπρολάβει?), αλλά, απ' όσο ξέρω, ακόμη και τώρα και στα πιο λαϊφστυλάδικα έντυπα και sites οι περισσότερες ελληνικές λέξεις γράφονται με το ελληνικό αλφάβητο.

3. Τι δουλειά έχουν στο εξώφυλλο βιβλίου για τη χαρτοπαιξία τα ζάρια (επάνω) και τα ντομινότουβλα (κάτω)? Ειδικά τα ζάρια αξίζανε δικό τους βιβλίο.

Αναμένω ασμένως κι άλλα ψήγματα σοφίας από το πονημάτιον.

Έχει δίκιο για τα περί τζόγου? Ναι, σαφώς. Δεν αντιλέγω καθόλου.
Είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος να το παραθέσει στον κόσμο? Υποκειμενικά (δεν υπάρχει αντικειμενικά) όχι.
Γιατί ενώ έχει δίκιο (καταστρέφονται ζωές και οικογένειες) δεν επικεντρώνεται στον εθισμό, την παρόρμηση, την απομόνωση, τον οικονομικό δανεισμό και επακόλουθη χρεωκοπία, τη δυσφορία που φέρει στον ίδιο και την οικογένειά του αλλά αντ'αυτού μιλάει για τους άρχοντες του σκότους, τον εωσφόρο, τους δαίμονες και την σατανική τους δράση..
Ε αυτός μιλά από την θέση του ως ιερέας που τα βλέπει έτσι πνευματικά . Γιατί εκείνες που πάνε και τους λένε ταρο, παλάμη, να τους λύσουν μαγιά κτλ περισσότερο μυαλο έχουν

Και σε πόσες πρέπει επιτήδειες, να χουν φάει χρήματα από γυναίκες να τους πουν τον καφέ τα ταρο κτλ.καλα τα λέει ο αρχιμανδριτης και δαίμονες να μην υπάρχουν το άθλημα κάνει κακό στην τσεπη
Εννοείται.. ίσως τα παλαιότερα χρόνια ο τρόπος αυτός να ήταν πιο αποδοτικός. Πλέον, αμφιβάλλω.

Πίσω
Μπλουζα