Οι CineNOXOI (1993)

Retrospectiva

Retro Member
Joined
12 Αύγ 2010
Μηνύματα
200
Αντιδράσεις
109
Οι CineNOXOI (1993)


RetroDB:
http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/Οι_cineνοχοι

 


Οι CineNOXOI



(1993-1994)Seven-X



Πρεμιέρα: 02 Δεκεμβρίου 1993



Τελευταία εκπομπή: 05 Μαϊου 1994



Αρχική ώρα προβολής: 23.50


 


(1994-1996) ET1



Πρεμιέρα A' περιόδου: 22 Δεκεμβρίου 1994



Τελευταία εκπομπή Α' περιόδου: 13 Ιουλίου 1995



Ώρα προβολής: 18.20


 


Πρεμιέρα Β' περιόδου: 30 Νοεμβρίου 1995



Τελευταία εκπομπή: 30 Μαϊου 1996



Ώρα προβολής: 19.45


pegasus_LARGE_t_35761_1108153.JPG


Μια εκπομπή φτιαγμένη για κινηματογραφοφίλους. Στην σκυτάλη της παρουσίασης δύο πρόσωπα άμεσα συνδεδεμένα με το σινεμά. Ένοχοι γιατί το έχουν αγαπήσει.

Οι cineνοχοι ήταν ο Παναγιώτης Τιμογιαννάκης και ο Γιώργος Τζιώτζιος.

pegasus_LARGE_t_35761_1108154_type11617.jpg
pegasus_LARGE_t_35761_1108155_type11617.jpg


Κάθε Πέμπτη υπό τη σκηνοθετική ματιά του Νίκου Θεοδοσόπουλου, είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε μια διαφορετική εκπομπή για τον κινηματογράφο.Κυρίως επειδή οι δυο παρουσιαστές πολλές φορές διασταυρώναν τα ξίφη τους για τις ταινίες που θα κυκλοφορούσαν την εκάστοτε εβδομάδα.Καθισμένοι στις καρέκλες θερινού σινεμά μας ταξιδευαν με τα αφιερώματά τους σε σκηνοθέτες, ρεύματα και μουσική ταινιών.Ένα μισάωρο απόδρασης στο θαύμα της 7ης τέχνης.

tziotzios.jpg
( 1954-2010 )




Ο Γιώργος Τζιώτζιος μεγάλωσε στην πιο κινηματογραφική συνοικία της Θεσαλονίκης.Του άρεσε τόσο πολύ το σινεμά που δεν είχε πρόβλημα να πηγσίνει μόνος του.Δώδεκα χρονών βλέπει τις Άγριες Φράουλες του Μπέργκμαν.Τρομοκρατείται.Βλέπει εφιάλτες και τη θεωρεί ως την πρώτη ταινία τρόμου που είδε.Φοιτητής πλέον έχει γνωριστεί με τον Δερμετζόγλου, τον Ακτσόγλου και τους άλλους.Έχουν δημιουργήσει τον θρυλικό ΦΟΚΘ και κάνουν προβολές ταινιών με χίλια άτομα στο αμφιθέατρο της φυσικομαθηματικής.Ξεκινάνε ένα νέο έντυπο στον πολυγράφο, τα "Τετράδια Κινηματογράφου" και στη συνέχεια ακολουθεί το περιοδικό "Οθόνη".

Τελειώνει τη Νομική και αντί να γίνει δικηγόρος, φεύγει στο Παρίσι όπου κάνει διδακτορικό με θέμα "Το φαντασιακό στα μαζικά μέσα επικοινωνίας".Επιστρέφει να ακολουθήσει πανεπιστημιακή καριέρα στην Πάντειο αλλά μετά από μια τυχαία συνάντηση με τον Μητρόπουλο στήνουν την Προοπτική.Δεν φέρνουν ταινίες πακέτα,αλλά ταινίες που έχουν δει και τους αρέσουν ενώ παράλληλα είχαν πάρει το "Στούντιο" στην Πλατεία Αμερικής όπου έφερναν νέους άγνωστους σκηνοθέτες (Τζάρμους, Φρίαρς, Αλμοδοβάρ).

Έξι χρόνια μετά την δημιουργία της Προοπτικής, το μικρόβιο του περιοδικού τον έτρωγε και πάλι.Τον Οκτώβριο του 1989 ιδρύει το περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ.Τον Δεκέμβριο του 1993 μαζί με τον Παναγιώτη Τιμογιαννάκη παρουσιάζουν την εκπομπή Οι CineΝΟΧΟΙ και τον Σεπτέμβριο του 1995 ιδρύει το φεστιβάλ "Νυχτές Πρεμιέρας" στην Αθήνα.Το σλόγκαν του για το φεστιβάλ ήταν: "αυτό που θα κάνουμε δεν είναι θεσμός, αλλά εθισμός".

Αφήνει το περιοδικό στα ηνία του φίλου και συνεργάτη του Χρήστου Μήτση και επιστρέφει στην διανομή.Δημιουργεί την Playtime,συνεχίζει στη Rosebud και την Odeon.Τελευταίο του εγχείρημα ήταν η εταιρία διανομής Nutopia.

O Γιώργος Τζιώτζιος δεν ήταν άνθρωπος που επαναπαυόταν στις δάφνες του, πάντα ήθελε να αδράξει τη στιγμή κυνηγώντας μια νέα ουτοπία.

Ανήσυχο πνεύμα,αγάπησε εμπράκτως τον κινηματογράφο.Όπως αναφέρει ο ίδιος: "Ο κινηματογράφος ήταν πάντα για μένα η επαφή με τον κόσμο. Αγαπώ τον κινηματογράφο. Είναι ό,τι πιο ωραίο υπάρχει. Τα έχει όλα. Κυρίως, δύο μεγάλα χαρίσματα: το πλάνο και το εκτός πεδίου, που συχνά τροφοδοτεί περισσότερο τη φαντασία. Γιʼ αυτό και δεν αγάπησα ποτέ πραγματικά το θέατρο."

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Παρασκευής 1ης Οκτωβρίου 2010 μετά από μάχη με τον καρκίνο.Δε θα ξεχαστεί όμως ποτέ ο ίδιος και το έργο του για την μεγάλη του αγάπη, το σινεμά.

Η συνέχεια επί της οθόνης...



 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ειχε καμμία σχέση με το περιοδικό Cine7 που εβγαινε νομίζω πριν το "Σινεμά"?
 
Την θυμαμαι την εκπομπη γιατι την ειχα παρακολουθησει πολλες φορες. Οι κινηματογραφικες κριτικες ειναι η αδυναμια μου και μπορω να τις ακουω με τις ωρες. Πολυ λυπηρο που εφυγε απο κοντα μας ενας τοσο αξιολογος επαγγελματιας, και μαλιστα μολις στα 56 του.

Ευχαριστουμε, Retrospectiva, που μας θυμισες αυτη την θαυμασια εκπομπη μεσα απο το πληρεστατο - οπως παντα - αφιερωμα σου σ' αυτην.
 
Dionisispap είπε:
Ειχε καμμία σχέση με το περιοδικό Cine7 που εβγαινε νομίζω πριν το "Σινεμά"?
Dionisi ο Γιώργος Τζιώτζιος δεν είχε κάποια σχέση με το περιοδικό Cine7.

Τα περιοδικά με τα οποία ασχολήθηκε αναφέρονται στο πρώτο μου μήνυμα.

Πάντως αν σε ενδιαφέρει η ιστορία των κινηματογραφικών περιοδικών στην Ελλάδα σε παραπέμπω σε αυτό το άρθρο.

bambinella 100 είπε:
Την θυμαμαι την εκπομπη γιατι την ειχα παρακολουθησει πολλες φορες. Οι κινηματογραφικες κριτικες ειναι η αδυναμια μου και μπορω να τις ακουω με τις ωρες. Πολυ λυπηρο που εφυγε απο κοντα μας ενας τοσο αξιολογος επαγγελματιας, και μαλιστα μολις στα 56 του.Ευχαριστουμε, Retrospectiva, που μας θυμισες αυτη την θαυμασια εκπομπη μεσα απο το πληρεστατο - οπως παντα - αφιερωμα σου σ' αυτην.
Να σαι καλά bambinella.Όντως πολύ σοκαριστικό και στενόχωρο το νέο του θανάτου του.Αυτό το ποστ ήταν το ελάχιστο που μπόρουσα να κάνω για να τιμήσω την μνήμη του.

Πάντως αν κάποιο από τα παιδιά του φόρουμ έχουν αποσπάσματα από την εκπομπή, θα χαρώ αν τα ανεβάσουν εδώ.
 
Αν θυμαμαι καλα τους παρακολουθουσα και τους δυο στο SevenX. Μου φαινεται πως μετα πηραν την εκπομπη στην κρατικη τηλεοραση.

Πραγματικα απολαυστικοι και οι δυο.

Κριμα που εφυγε τοσο ο νεος ο Τζιωτζιος.
 
Wally είπε:
Αν θυμαμαι καλα τους παρακολουθουσα και τους δυο στο SevenX. Μου φαινεται πως μετα πηραν την εκπομπη στην κρατικη τηλεοραση.
Πραγματικα απολαυστικοι και οι δυο.

Κριμα που εφυγε τοσο ο νεος ο Τζιωτζιος.

Wally έχεις απόλυτο δίκιο!!!

Ενώ το είχα στις σημειώσεις μου,ξέχασα να περάσω τις ημερομηνίες της περιόδου του seven-X.Ευτυχώς παράλειψη αποφευχθή! Ήδη όλες οι ημερομηνίες κοσμούν το πρωταρχικό ποστ.

Ένα μυαλό χειμώνα καλοκαίρι, τι περιμένεις;

Σε ευχαριστώ για τη φλασιά!!! :cool:
 
Η καλύτερη εκπομπή για τον κινηματογράφο στην ελληνική τηλεόραση.

Κάτι πολύ σημαντικό: Δε σνομπάριζαν το εμπορικό σινεμά.
 
Είχα διαβιάσει λίγα χρόνια μετά ότι κάποιο ιδιωτικό κανάλι ήθελε να συνεχίσει την εκπομπή με τον Τιμογιαννάκη και κάποιον άλλον κριτικό του κινηματογράφου. Ο Τιμογιαννάκης, προς τιμήν του, αρνήθηκε.
 
εγώ θυμάμαι και μια παρεμφερή εκπομπή στην ετ1 με τίτλο Celluloid την χρονια 1992-93 και με παρουσιαστές τον Χρήστο Μήτση και κάποιον Γιώργο Ανδρέου (αν δεν κανω λαθος )
 
Πίσω
Μπλουζα