Ουδέν νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο - All Quiet on the Western Front (1979)

ΤΑΚΗΣ

Retro Member
Joined
18 Ιουν 2010
Μηνύματα
141
Αντιδράσεις
75
Μια απο τις συμπαθέστερες αντιπολεμικές ταινίες που έχω δει, παραγωγής του 1979, βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ρεμάρκ, που έγινε δημοφιλές στην Ευρώπη του Μεσοπολέμου και φυσικά ο Χίτλερ έκαψε αμέσως μόλις πήρε την εξουσία.

Αφηγείται την απότομη μετάβαση και τη σταδιακή εξαφάνιση μιας παρέας λυκειόπαιδων, που μπαίνουν με ενθουσιασμό στον πόλεμο το 1914, ως εθελοντές του γερμανικού στρατού για να γνωρίσουν το απάνθρωπο πρόσωπο των μαχών, πολύ σύντομα και πολύ σκληρά. Οι νέοι που παίζουν τα φανταράκια δεν μένουν εξέχαστοι, σε αντίθεση με τους πάλιουρες Μπόργκναϊν (ο καλός που προστατεύει) και Ίαν Χολμ (ο σαδιστής καταπιεστικός καραβανάς) και τον πάντα καλό Ντ. Πλέζανς, ως υποκριτή καθηγητή. Λέγεται ότι είναι καλή και η ταινία του 1930, την οποία δεν έχω δει. Συνίσταται.

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεν έχει τύχει να δω την ταινία, μολονότι θα το ήθελα (και το τρέηλερ σα να μου θυμίζει κάτι - δεν ξέρω μήπως δει κάποιο απόσπασμα)!

Το βιβλίο πάντως που διάβασα, είναι συ-γκλο-νι-στι-κό. Το διάβασα κάπου στα 13-14 μου, που ψαχνόμουν λογοτεχνικά και είχα διαβάσει σχεδόν τα πάντα!

Αν η ταινία, ακολουθεί την πεπατημένη του βιβλίου, αξίζει 100% να τη δείτε (κι εσείς, κι εγώ! :D )
 
Η ταινία του 1930 (πρωτότυπος τίτλος: All quiet on the Western front) την οποία επίσης δεν έχω δει, είχε βραβευθεί με Όσκαρ καλύτερης ταινίας τη χρονιά εκείνη.
 
Πίσω
Μπλουζα