Ο Ναπολέων στην οθόνη

ΤΑΚΗΣ

Retro Member
Joined
18 Ιουν 2010
Μηνύματα
141
Αντιδράσεις
75
Τα σέβη μου μετά απο καιρό στους ρετρολάγνους.

Σκέφτηκα να κάνω μια σύντομη παρουσίαση των γνωστότερων απεικονίσεων μιας απο τις πιο αναγνωρίσιμες μορφές της ευρωπαϊκης ιστορίας, για τον οποίο έχουν γυρισθεί πολλές ταινίες και σειρές, τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

Ο καλύτερος, κατά τον γράφοντα, υπήρξε μακράν ο Ροντ Στάιγκερ, στη ταινία ''Βατερλώ'' του 1970. Και φυσιογνωμικά έμοιαζε στον Αυτοκράτορα και έπαιξε καταπληκτικά τον ύστερο Ναπολέοντα. Εκπληκτική σκηνή αποχαιρετισμού στη Φρουρά του.

)Ελπίζω να βοήθησα
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Να προσθέσω τον σχετικά πρόσφατο τηλεοπτικό Κριστιάν Κλαβιέ (ο Αστερίξ στην ταινία με τον Ντεπαρντιέ Οβελίξ) που ενώ στη Γαλλία θεωρείται κατ' εξοχήν κωμικός ηθοποιός, έδωσε έναν "σωστό" (κατά τη γνώμη μου) Ναπολέοντα. Περιστοιχίζεται από την Ανούκ Αιμέ ως μητέρα του Λετίσια Βοναπάρτη, την Ιζαμπέλα Ροσελίνι ως Ιωσηφίνα αλλά την παράσταση κλέβει ο Τζον Μάλκοβιτς ως απόλυτα μακιαβελικός Ταλλεϋράνδος.
 
Να προθέσω κι εγω την παρωδία Ναπολέοντα από τον Ίαν Χολμ στο Time Bandits (λέξη λέξη μεταφραση ο ελληνικός τίτλος Τρελοί ληστες και τα κουλουβάχατα της ιστορίας :p )
 
Πιστεύω ότι ο Ρόντ Στάιγκερ, ήταν ο καλύτερος στον ρόλο. Πολύ καλή και η ρωσική ταινία Πόλεμος και Ειρήνη, γυρισμένη αν δεν κάνω λάθος, από το σκηνοθέτη που γύρισε το Βατερλώ​.
 
Όντως, σαν την ερμηνεία του Ροντ Στάιγκερ δεν υπάρχει άλλη. Έπιασε ακριβώς το χαρακτήρα του Ναπολέοντα όπως αυτός περιγράφεται μέσα από τις ιστορικές πηγές. Αλλά θα συμφωνήσω με τη retrofan σχετικά με το πρόσφατο Νapoleon με τον Κλαβιέ, αν και βγαίνουμε από το retro που πραγματεύεται το forum. Αν ο Ροντ Στάιγκερ έμοιαζε καταπληκτικά με τον ώριμο Ναπολέοντα, ο Κλαβιέ του μοιάζει καταπληκτικά στα νεανικά του πορτραίτα. Κοντά στον εκπληκτικό Μάλκοβιτς που αναβιώνει τον κουτσό Ταλλευράνδο θεϊκά, που σε αυτόν οφείλεται η άνοδος και η πτώση του Ναπολέοντα (και όχι μόνο, με το κουτσό του πόδι αλώνιζε στην διπλωματική αρένα της εποχής) αξίζει μια αναφορά στον Ζεράρ Ντεπαρτιέ, ο οποίος δίνει ρέστα στο ρόλο του δαιμόνιου Φουσέ, του επί χρόνια αρχηγού της αστυνομίας του Ναπολέοντα, με τον οποίο είχε έρθει και σε σύγκρουση για την αχόρταγη συνήθειά του να μαθαίνει τα πάντα, πράγμα που ενώ ήταν απαραίτητο, κάποια στιγμή έγινε πρόβλημα για τον Αυτοκράτορα.
 
lee young-napoleon
φυσικά και υπάρχει italo με θέμα τον Ναπολέοντα...
Running Wild-Battle of Waterloo
heavy metal....
 
Πίσω
Μπλουζα