Ο Ναπολέων στην οθόνη

ΤΑΚΗΣ

Retro Member
Joined
18 Ιον 2010
Μηνύματα
141
Αντιδράσεις
12
Τα σέβη μου μετά απο καιρό στους ρετρολάγνους.

Σκέφτηκα να κάνω μια σύντομη παρουσίαση των γνωστότερων απεικονίσεων μιας απο τις πιο αναγνωρίσιμες μορφές της ευρωπαϊκης ιστορίας, για τον οποίο έχουν γυρισθεί πολλές ταινίες και σειρές, τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

Ο καλύτερος, κατά τον γράφοντα, υπήρξε μακράν ο Ροντ Στάιγκερ, στη ταινία ''Βατερλώ'' του 1970. Και φυσιογνωμικά έμοιαζε στον Αυτοκράτορα και έπαιξε καταπληκτικά τον ύστερο Ναπολέοντα. Εκπληκτική σκηνή αποχαιρετισμού στη Φρουρά του.

)Ελπίζω να βοήθησα
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

retrofan

RetroMasteR
Joined
14 Δεκ 2009
Μηνύματα
1.187
Αντιδράσεις
107
Να προσθέσω τον σχετικά πρόσφατο τηλεοπτικό Κριστιάν Κλαβιέ (ο Αστερίξ στην ταινία με τον Ντεπαρντιέ Οβελίξ) που ενώ στη Γαλλία θεωρείται κατ' εξοχήν κωμικός ηθοποιός, έδωσε έναν "σωστό" (κατά τη γνώμη μου) Ναπολέοντα. Περιστοιχίζεται από την Ανούκ Αιμέ ως μητέρα του Λετίσια Βοναπάρτη, την Ιζαμπέλα Ροσελίνι ως Ιωσηφίνα αλλά την παράσταση κλέβει ο Τζον Μάλκοβιτς ως απόλυτα μακιαβελικός Ταλλεϋράνδος.
 

Thor

RetroMasteR
Joined
23 Μάρ 2012
Μηνύματα
1.636
Αντιδράσεις
259
Να προθέσω κι εγω την παρωδία Ναπολέοντα από τον Ίαν Χολμ στο Time Bandits (λέξη λέξη μεταφραση ο ελληνικός τίτλος Τρελοί ληστες και τα κουλουβάχατα της ιστορίας :p )
 

RIO

Retro Horrormaniac
Joined
12 Νοέ 2009
Μηνύματα
6.270
Αντιδράσεις
886
Πιστεύω ότι ο Ρόντ Στάιγκερ, ήταν ο καλύτερος στον ρόλο. Πολύ καλή και η ρωσική ταινία Πόλεμος και Ειρήνη, γυρισμένη αν δεν κάνω λάθος, από το σκηνοθέτη που γύρισε το Βατερλώ​.
 

TZELASO

Retro Member
Joined
9 Μάρ 2016
Μηνύματα
737
Αντιδράσεις
724
Όντως, σαν την ερμηνεία του Ροντ Στάιγκερ δεν υπάρχει άλλη. Έπιασε ακριβώς το χαρακτήρα του Ναπολέοντα όπως αυτός περιγράφεται μέσα από τις ιστορικές πηγές. Αλλά θα συμφωνήσω με τη retrofan σχετικά με το πρόσφατο Νapoleon με τον Κλαβιέ, αν και βγαίνουμε από το retro που πραγματεύεται το forum. Αν ο Ροντ Στάιγκερ έμοιαζε καταπληκτικά με τον ώριμο Ναπολέοντα, ο Κλαβιέ του μοιάζει καταπληκτικά στα νεανικά του πορτραίτα. Κοντά στον εκπληκτικό Μάλκοβιτς που αναβιώνει τον κουτσό Ταλλευράνδο θεϊκά, που σε αυτόν οφείλεται η άνοδος και η πτώση του Ναπολέοντα (και όχι μόνο, με το κουτσό του πόδι αλώνιζε στην διπλωματική αρένα της εποχής) αξίζει μια αναφορά στον Ζεράρ Ντεπαρτιέ, ο οποίος δίνει ρέστα στο ρόλο του δαιμόνιου Φουσέ, του επί χρόνια αρχηγού της αστυνομίας του Ναπολέοντα, με τον οποίο είχε έρθει και σε σύγκρουση για την αχόρταγη συνήθειά του να μαθαίνει τα πάντα, πράγμα που ενώ ήταν απαραίτητο, κάποια στιγμή έγινε πρόβλημα για τον Αυτοκράτορα.
 
Μπλουζα