Ο Πατούχας (1972)

johnny19818

Retromaniax Thread Excavator!
Joined
18 Απρ 2010
Μηνύματα
7.711
Αντιδράσεις
1.960
Ο Πατούχας (1972)


Retrodb:http://www.retrodb.gr/wiki/index.php?title=Ο_Πατούχας_(1972)


 


Πλοκή:
Μεγαλωμένος στα βουνά τής - υπό τουρκική κατοχή - Κρήτης, ο Μανωλιός (Πατούχας) κατεβαίνει στο χωριό και ερωτεύεται μια κοπέλα, αλλά δεν έχει το θάρρος να της το πει. Μια όμορφη χήρα θα τον βοηθήσει να ξεπεράσει τις ντροπές του, αλλά ο πατέρας του θα τον στείλει πίσω στο βουνό. Ο Μανωλιός θα γυρίσει, θα συναντήσει την κοπέλα που αγαπά και θα πάρει την άδεια να την παντρευτεί, αφού πρώτα ελευθερωθεί το νησί από τους Τούρκους.

Διάφορα σχόλια: Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο λογοτεχνικό έργο του Ιωάννη Κονδυλάκη. Ο Πατούχας ως χαρακτήρας είναι ένας νέος που είναι ολίγον ελαφρόμυαλος και τρελούτσικος, έχει μεγαλώσει στα βουνά και κατεβαίνει στο χωριό έπειτα από χρόνια. Εκεί γνωρίζει πως είναι η ζωή με ανθρώπους μακριά από τα πρόβατα.

Χαρακτηριστική ατάκα της ταινίας είναι το "Ο Θεός αγαπάει την Κρήτη" όπου στο άκουσμά της ο κόσμος ξεσηκώνεται για πόλεμο. Τα γυρίσματα έλαβαν χώρα στο χωριό Βιάννος που βρίσκεται νότια του νομού Ηρακλείου κοντά στα σύνορα με το νομό Λασηθίου.

Όσον αφορά τους ηθοποιούς, το ρόλο του πατέρα του Πατούχα αναλαμβάνει και πάλι ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος όπου τον είχαμε δει και στο "Νεράιδα και το Παληκάρι" ως Φουρτουνάκη. Τον Πατούχα υποδύεται ο Τάσος Γιαννόπουλος τον οποίο μπορώ να πω ότι στο συγκεκριμένο ρόλο χειρίζεται πολύ καλά την κρητική διάλεκτο και είναι πιστευτός. Η Ζωζώ Σαπουντζάκη, σε ρόλο έκπληξη, είναι η μητέρα της κοπέλας που θέλει να κλέψει ο Πατούχας. Γενικά είναι μια ταινία που έχει τις κωμικές της στιγμές και βλέπεται ευχάριστα.

Trivia: Στα κρητικά "πατούχα" είναι η πατούσα.

Πόστερ της ταινίας

Προβολή συνημμένου 137895

πηγή
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεν είναι αίσχος σαν ταινία, όμως δεν ξεφεύγει από την μετριότητα των συνηθισμένων ταινιών του Γιαννόπουλου, αν και την κατατάσσω στις σχετικά καλές ταινίες του. Εντελώς αδιάφορη η παρουσία του Φωτόπουλου, ενώ οι Μαρίκα Νέζερ και Αρτέμης Μάτσας παίζουν για μια ακόμα φορά τους ρόλους της καλόκαρδης κουτσομπόλας προξενήτρας και του ύπουλα κακόκαρδου κακού.

Θυμάμαι παλιά στο Κρήτη TV να την προβάλλουν 2-3 φορές την εβδομάδα για να την εμπεδώσουμε
 
Thor είπε:
Θυμάμαι παλιά στο Κρήτη TV να την προβάλλουν 2-3 φορές την εβδομάδα για να την εμπεδώσουμε
Αυτές τις μέρες το έπαιξε 2 φορές το ΤV100.
 
Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο, αλλά η ταινία μου είχε αρέσει πολύ. Απλή και ευχάριστη.
 
Ο Γιαννοπουλος δεν τα πηγε καλα στις εγχρωμες ταινιες του...
 
Πίσω
Μπλουζα