"Ο Σταυρός του Νότου" σε... Commodore 64

stratos84

RetroMaNiaC
Joined
27 Μάρ 2010
Μηνύματα
769
Αντιδράσεις
212
Λοιπόν, ένα χόμπι που είχε ο πατέρας μου στον Commodore 64, είχε σχέση με μουσικά προγράμματα. Του άρεσε να ακούει μουσική μέσα από τον Commodore.

Είχε το Music Studio της Activision και το Music Shop, MIDI sequencers της εποχής. Έβρισκε παρτιτούρες από τραγούδια που του άρεσαν και τα πέρναγε νότα-νότα σε αυτά τα προγράμματα.

Ο μεγαλύτερος μου αδελφός ήταν ο «μουσικός» της οικογένειας. Από μικρός είχε κλίση στη μουσική, πιτσιρικάς έπαιζε synthesizer και αργότερα ασχολήθηκε με το πιάνο. Αγόραζε λοιπόν βιβλία με παρτιτούρες. Πέρα από τις κλασικές ροκιές και τους ξένους καλλιτέχνες, είχε αγοράσει και το βιβλίο με τις παρτιτούρες από τις «Γραμμές των Οριζόντων», σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου και ποίηση Νίκου Καββαδία.

Αγαπημένος δίσκος του πατέρα μου οι «Γραμμές των Οριζόντων» μαζί με τον «Σταυρό του Νότου» και όπως καταλαβαίνετε, το Music Studio πήρε φωτιά.

Η μετατροπή ήταν δύσκολη. Ο Commodore παρόλο που είχε το φοβερό για την εποχή του τσιπάκι SID, ήταν περιορισμένος σε 3 κανάλια ήχου, δηλαδή σε 3 φωνές ή πιο απλά, όπως μου το είχαν εξηγήσει τότε εμένα τουλάχιστον που δεν ξέρω από μουσική, μπορούσε να παίζει μόνο 3 νότες ταυτόχρονα. Εκεί έβαλε το χεράκι του ο αδελφός μου που είχε γνώσεις μουσικής και μπόρεσε να «προσαρμόσει» τα τραγούδια στα ταπεινά στάνταρ του Commodore 64.

Η δισκέτα γράφτηκε περίπου το 1992 και υπάρχει ακόμα. Πριν χρόνια, όταν πρωτογράφτηκα στο Retromaniax, άρχισα να ψάχνομαι πως να μεταφέρω αρχεία από το PC στον Commodore και το αντίστροφο. Και φυσικά μετέτρεψα τη δισκέτα.

Πραγματικά δεν ξέρω πόσους ενδιαφέρει να ακούσουν τον «Σταυρό του Νότου» στον Commodore, αλλά μιας και έκανα τον κόπο... σας τα παρουσιάζω.

Με την σειρά που ακούγονται:

Εσμεράλδα


Federico Garcia Lorca



Ο Σταυρός του Νότου.





(Συγχωρείστε με για τη βιασύνη μου να βάλω όλα τα κομμάτια σε ένα βίντεο, αλλά μέχρι να βρω το κατάλληλο πρόγραμμα για να κάνω capture στον ταπεινό μονοπύρηνο Pentium 4, δυσκολεύτηκα αρκετά! Πάντως το βίντεο είναι μικρό, διαρκεί μόλις 5 λεπτά)

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ωραιος Στρατο!!!Τοσο για την μεταφορα c64-pc οσο και για την μεταφορα Ρ4-youtube...Εισαι ο πρωτος παντως απο οσους ξερω με πατερα κομπιουτερα της τοτε εποχης (και commodorά μαλιστα!!)
 
angel_grig είπε:
Ωραιος Στρατο!!!Τοσο για την μεταφορα c64-pc οσο και για την μεταφορα Ρ4-youtube...Εισαι ο πρωτος παντως απο οσους ξερω με πατερα κομπιουτερα της τοτε εποχης (και commodorά μαλιστα!!)
Σε ευχαριστώ Γρηγόρη! Η αλήθεια είναι πως αποδείχθηκε πιο δύσκολο να φτιάξω το βιντεάκι, από το να συνδέσω το 1541 στο PC :p .

Όσο για τον πατέρα μου, αυτός μας κόλλησε εμένα και τα αδέλφια μου με το μικρόβιο των υπολογιστών!
 
Ποσο πιο ρετρο???

Ωραιος Στρατο!!!
 
Γενικα οπως θα εχετε καταλαβει δεν εχω ασχοληθει ιδιαιτερα με τους Home υπολογιστες , αλλα η ηχος που βγαζουν μου αρεσει και πολλες φορες βρισκω βιντεακια στο youtube και ακουω τυχαια κομματια απο παιχνιδια ή κομματια εχουνε φτιαξει με μουσικα προγραμματα...

Ωραιος Στρατο! :thumbup:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τι πιο όμορφο απ το να ακούω έναν από τους αγαπημένους μου δίσκους σε 8Bit chiptune! Στράτο εύγε φίλε μου, καταπληκτικό εύρημα!!!
 
Τα συγχαρητήρια μου !
 
Πολύ ωραίος! :thumbup:

Με μπριζώνεις να ανεβάσω κι εγώ το "Εσύ τι λες" της Λαίδης που είχα συνθέσει τότε στο Quartet... :fafoutis:
 
:) Σας ευχαριστώ όλους για τα καλά λόγια, αλλά τα credits πάνε στον father και τον brother μου! Εγώ το μόνο που έκανα ήταν η... "σύνδεση" του χθες με το σήμερα ;)

(και οτι φύλαξα σε άψογη κατάσταση τις δισκέτες μέχρι σήμερα :p )
 
Πολλά μπράβο και στους τρεις σας. Ειδικά το δεύτερο είναι εκπληκτικό!
 
Εξαιρετικά κομμάτια !! (τα απόλαυσα όλα :) )

Οπως έγραψε και ο φίλτατος angel_grig, είναι πραγματικά σπάνιο να συναντάμε μέλος με τόσο cool μπαμπά που να έχει ασχοληθεί με οκτάμπιτα μηχανάκια !! :thumbup:

(θα τολμήσω να εικάσω ότι ο πατέρας του Stratos πρέπει να ήταν αρκετά νέος τη δεκαετία του '80 - πιθανότατα 30άρης / το πολύ 35άρης στα μέσα της δεκαετίας)
 
Εξαιρετική μεταφορά, μπράβο και στους τρεις σας! Πάντα θαύμαζα όσους είχαν μουσικό ταλέντο, μιας κι εγώ δεν έχω καθόλου. Έχω τις γραμμές των οριζόντων σε διπλή κασέτα, και θα τις βάλω στο διπλό ντεκ μου, Denon DRW-695. Ντρέπομαι λίγο, γιατί εμείς χρησιμοποιούσαμε τον Commodore με τον καλύτερο μου φίλο τότε μόνο για παιχνίδια :p αλλά για τα δεδομένα της εποχής ούτε που φανταζόμουν ότι μπορούσες να κάνεις κάτι τέτοιο!
 
Πίσω
Μπλουζα