Ο Τελευταίος Αιχμάλωτος - 1970

tonytony

retron00b (sick admin's joke!)
Joined
14 Σεπ 2008
Μηνύματα
28.453
Αντιδράσεις
49.745
Δραματική περιπέτεια του 1970 παραγωγής ΝΙΚΜΑ Φιλμ , σε σενάριο και σκηνοθεσία Άγγελου Γεωργιάδη και μουσική Βασίλη Αρχιτεκτονίδη. Πρωταγωνιστούν ο Αλέκος Αλεξανδράκης , η Πέρυ Ποράβου , ο Νάσος Κεδράκας , ο Περικλής Χριστοφορίδης , ο Αθηνόδωρος Προύσαλης , η Έφη Οικονόμου κ.α. Η ταινία έκοψε 25.968 εισιτήρια και ήρθε 79η ανάμεσα στις 87 ταινίες της χρονιάς.


Υπόθεση : Ο Ντίνος είναι ο μοναδικός επιζών μιας ομάδας σαμποτέρ, η οποία κατόπιν προδοσίας εξοντώνεται από τους Γερμανούς. Βρίσκει καταφύγιο κοντά σε μια ανάπηρη κοπέλα η οποία τον κρύβει στο υπόγειο του σπιτιού της, όπου και τον κρατά φυλακισμένο ακόμα και μετά τη λήξη του πολέμου, αρνούμενη να τον χάσει μιας και τον έχει ερωτευτεί.

 


145.jpg


146.jpg


147.jpg


148.jpg


[video=youtube_share;ATa9ZFYa11Q]http://youtu.be/ATa9ZFYa11Q

Οι τίτλοι της ταινίας.
 
Τι γίνεται? Το 1970 η Πέρη Ποράβου όλο σε "τελευταίους" έπαιζε? Μόλις είδα ότι ήταν και στο σύγχρονό του "Τελευταίο των κομιτατζήδων"
 
Να μια ταινια που αναζητουσα χροονια πως λεγεται και την ξαναβρηκα μεσα απο το φορουμ σε ασχετο ποστ! Την εχω δει μολις μια φορα στην τηλεοραση και με ειχε εντυπωσιασει διοτι δεν εμοιαζε με τιποτα απο οσα δει μεχρι τοτε. Αυτο που δεν μας λεει η ταινια ειναι πως ο Αλεξανδρακης γλιτωσε τα χειροτερα του εμφυλιου στο υπογειο αλλα φυσικα τοτε υπηρχε λογοκρισια. Η τελευταια σκηνη ειναι συγκλονιστικη με τον Αλεξανδρακη να περπατα εκπληκτος στους δρομους, το ξημερωμα νομιζω. Παντως η ηθοποιος που λετε, η Περη Ποράβου δεν ηταν ασκημη και νομιζω πως δεν της πολυπηγαινε ο ρολος μια απλη κοπελα ηταν και νεοτερη απο οτι την ελεγε η ταινια. Πολυ καλη ταινια και πολυ ασυνιθιστη. Οταν ειχα δει το Underground του Κουστουριτσα νομιζα πως το εκλεψε το θεμα απο τον ᾽Τελευταιο αιχμαλωτο᾽᾽ αλλα μαλλον προκειται για αστικο μυθο της Κατοχης με πολλες παραλλαγες ανα χωρα (κατι σαν το ᾽᾽Με την λαμψη στα ματια᾽᾽-᾽Ἠ εκλογη της Σοφι᾽᾽)
 
Φωτογραφίες από την ταινία

 


43.jpg


42.jpg


41.jpg


40.jpg


39.jpg
 
Η ταινία καταρρίπτει εν ριπή οφθαλμού όλα τα κοντέρ σουρεαλισμού και αφού αυτό το κατορθώνει με χαρακτηριστική ευκολία ,κατορθώνει επάξια να καταταγεί σε μια ασύλληπτης έκτασης κωμωδία που διαδραματίζεται μάλιστα στα χρόνια της ......κατοχής! Χωρίς να τρολάρω και να ειρωνεύομαι η ταινία θεωρείται απόλυτα πετυχημένη με το ακραίας έμπνευσης σενάριο στο να είναι κάποιος κλεισμένος με την θέληση του σε ένα υπόγειο που ακόμα και ένα κατοικίδιο ζώο θα είχε απηυδήσει! Κα μάλιστα όταν μαθαίνει πως η γερμανική κατοχή έχει προ πολλού τελειώσει αυτός συνεχίζει τον αυτοεγκλεισμό του στο.....υπόγειο!
Επική η σκηνή και ο διάλογος Κεδράκα-Αλεξανδράκη όπου ο τρόφιμος Αλέκος ανακαλύπτει την πραγματικότητα ενώ στην αρχή φοβόταν τις ....ανύπαρκτες γερμανικές δυνάμεις κατοχής!
Δεν θυμάμαι ο συμπαθής κατά τα άλλα πολύ καλός ηθοποιός μας (ποιος μπορεί να ξεχάσει τον αρχηγό της σπείρας στον θρυλικό Ροζ γάτο) Άγγελος Γεωργιάδης να έχει γράψει το σενάριο ή την σκηνοθεσία άλλης ταινίας. Άλλωστε με αυτήν την πρωτοποριακή σε παγκόσμιο επίπεδο έμπνευση του, το τερμάτισε!!!
 
πολυ ωραιο το ποστ σας
με καλυπτει να πω μονο οτι ο αγγελος γειτονας της μητερας μου,θελησε να κανει μια ταινια για ενα μεγαλο ερωτα και οτι μπορουμε να κανουμε τα παντα για αυτον,τοποθετωντας τον ομως μεσα στην κατοχη ξεχασε οτι δυστυχως εδω τη ελλαδα πχ ειχαμε εμφυλιο μετα
 
Πίσω
Μπλουζα