Ο έλληνας φαντάρος στον ελληνικό κινηματογράφο.

Tupamaro

RetroActive
Joined
30 Δεκ 2011
Μηνύματα
210
Αντιδράσεις
24
http://www.tainiothiki.gr/v2/filmography/view/1/1357

Λούφα και παραλλαγή σε σκηνοθεσία του Νίκου Περάκη, παραγωγή του 1984, η πιο καλογυρισμένη ταινία για την ζωή στην θητεία και με πολύ καλές ερμηνείες, αν και θεωρώ το πολιτικό στοιχείο κάπως επιφανειακο και δύσκολο να συνθεδεί συναισθηματικά κάποιος με την ζωή φαντάρων στην υπηρεσία του κινηματογράφου, δεν μπορεί να βρει κοινές αναφορές και βιώματα.

http://www.tainiothiki.gr/v2/filmography/view/1/1274

"Οι κεκαρμένοι". Μια ταινία απο την δεκαετία του '80 βασισμένη στο ομόνυμο σκληρό και βιωματικό βιβλίο του Νικου Κάσδαγλη που αναφέρεται στις συνθήκες ζωής του έλληνα φαντάρου στην δεκαετία του πενήντα. Ακολουθεί πιστά το βιβλίο χωρίς περιστροφές και είναι καλογυρισμένο για τα μπάτζετ της εποχής, κάποιες ερμηνείες είναι υπερβολικές αλλά βλέπεται ευχάριστα και αποδίδει το πνεύμα της εποχής.

http: //www.scribd.com/doc/58453454/%CE%9D-%CE%9A%CE%AC%CF%83%CE%B4%CE%B1%CE%B3%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CE%9A%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CE%B9

Εδώ κάποιος μπορεί να διάβασει αυτο το περίφημο βιβλίο.

http://www.tainiothiki.gr/v2/filmography/view/1/2154

Τα στραβάδια απο την δεκαετία του 80 κι αυτή σε παραγωγή του Παναγιώτη Σουπιάδη. Εδώ μιλάμε για μία έκπληξη, άρχισα να την βλέπω με την γνωστή προκατάλαηψη που έχουμε όλοι για τις ταινίες εκείνης της δεκαετίας αλλά τελικά έκανα λάθος, καλη σχετικά παραγωγή αν και το μεγαλυτερο προσον της είναι οι ρεαλιστικοί χαρακτήρες της και οι διάλογοι που βγάζουν όλη την ρουτίνα και τον χαβαλέ της ζωής του στρατού. Απο όσες έχω δει θα έλεγα πως είναι πιο κοντά στην θητεία ενός απλού φαντάρου, αν και γυρίστηκε με φτωχά μέσα.

http://www.tainiothiki.gr/v2/filmography/view/1/885

Οι γενναίοι της σαμοθράκης του 2003, θα την χαρακτήριζα την πιο αδύναμη απο όλες αν και σίγουρα έπεσαν παραπάνω χρήματα απο τις δύο προηγούμενες. Ο Χαραλαμπίδης πολύ καλός όπως πάντα αλλά οι άλλες ερμηνείες είναι λιγάκι τραγικές και το σενάριο δεν πολυτραβάει, ούτε επενδύει πάνω στις σχέσεις μεταξυ των φαντάρων και στην μιζέρια της θητείας. Μάλλον το καλυτερο θα ήταν να στηρίζοταν παραπάνω στον Χαραλαμπίδη και στην φοβερή ικανότητα διήγησης που έχει, βλέπεται πάντως.

http://www.athinorama.gr/cinema/data/movies/?id=1007761

Λούφα και παραλλαγή: Σειρήνες στο Αιγαίo του 2005 σε παραγωγή του Νίκου Περάκη. Δεν έχει καμία σχέση με την πρώτη ταινία, μάλλον ο τίτλος μπήκε για να εκμεταλευτεί την αίγλη της πρώτης. Αν εξαιρέσει κάποιος το άθλιο πρωταγωνιστικό δίδυμο (Τσιμιτσέλης-Καγια), οι υπόλοιποι έχουν πολύ ρεαλιστικούς χαρακτήρες και σίγουρα ο καθένας θα αναγνωρίσει κάποιον αντίστοιχο απο την δικιά του θητεία, η ιστορία δεν λέει και πολλά αν και οι διάλογοι είναι καλογραμμένοι και έχει τον χαβαλέ του που και που, περνά η ώρα ευχάριστα μπορεί να πει κάποιος.

http://www.shortfromthepast.gr/intro.asp?id=19

Aυτην την βάζω απο το youtube γιατί είναι μικρού μήκους και χλωμό να υπάρχει κάπου για αγορα.

Ύψωμα 33. Κι αυτή αποδίδει αρκετά ρεαλιστικά το κλίμα μεταξύ των φαντάρων σε ένα απομονωμένο φυλάκιο και οι χαρακτήρες είναι πειστικοί, αν εξαιρέσει κάποιος το απαράδεκτο "χαβαλεδιάρικο" τέλος, πρόκειται για πολύ καλή προσπάθεια.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μην ανησυχείς, αυτό ήταν. όποιος έχει καμιά άλλη, την βάζει για να μάθω κι εγώ. :p

κάπου θυμάμαι μά μικρου μήκους που είχα δει για λίγο σε ένα κρατικό καναλί όπου κάποιοι φαντάροι ήταν σε ένα φυλάκιο και όλοι η ιστορία περιστρεφόταν γύρω απο ένα μικρό κοριτσάκι.Κι όχι, δνε είμαι στρατόκαβλος, απλά όταν αποτυπώνεται στην οθόνη ο αυταρχισμός και η μιζέρια του στρατοπέδου μαζί με την μοναξιά και την θλίψη του φαντάρου, κάτι με μαγεύει σε όλο αυτό το σκηνικό. :p
 
Tupamaro πάτα ένα edit και συμπλήρωσε ότι θες στο ποστ σου ώστε να μην κάνεις συνεχόμενες αναρτήσεις.
 
Τουλάχιστον την επόμενη φορά θα ξέρεις οτι έχεις και την επιλογή edit για να συμπληρώσεις κάτι.
 
Πώς και ξέχασες την "Ευδοκία"? Μπορεί το βασικό θέμα της ταινίας να μην πραγματεύεται τη ζωή στον στρατώνα αλλά νομίζω ότι απεικονίζει αρκετά καλά τις συνθήκες της εποχής.

...σε αντίθεση με ένα σωρό κωμωδίες που έχουν μεν στρατιώτες (διάφορων όπλων) αλλά δεν τους δείχνουν ακριβώς ρεαλιστικά (π.χ. "Ραντεβού στον αέρα", "2000 ναύτες κι ένα κορίτσι" - η Αλίκη στο ναυτικό δεν έχει κληρωτούς αλλά δόκιμους οπότε δεν μετράει - και άλλες παρόμοιες).
 
mhmerotategiatipino είπε:
Οι φανταρινες;;;;;;
εντάξει, υπάρχει και το "ράδιο αρβύλα":p Είπα να βάλω όσες αποτυπώνουν την καθημερινή ζωή του φαντάρου με κάποιον ρεαλισμό και σοβαρότητα, όχι γενικώς όσες έχουν κάποια σχέση με τον στρατό.

όσο για την ευδοκία δεν την έχω δει αλλά δεν νομίζω να έχει ως πυρήνας δράσης την ζωή στο στρατόπεδο, πάντως δεν υπάρχει θέμα πως ξέχασα κάτι, όποιος μπορεί συμπληρώνει για να μάθω κι εγώ τίποτα.

Εκεί που δεν έχω βρει πολλά είναι στην λογοτεχνία, μόνο τους κεκαρμένους έχω πετύχει αλλά οκ, είναι οφ τόπικ, κατανοώ. :p
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αρα μηπως να γινει μετονομασια που να μιλα περι "θητειας"?

Ειδαλως μπορουν να μπουνε και ολες οι ιστορικες που αφορουν το 40...
 
Wally είπε:
Αρα μηπως να γινει μετονομασια που να μιλα περι "θητειας"?
Ειδαλως μπορουν να μπουνε και ολες οι ιστορικες που αφορουν το 40...
Γι αυτό έβαλα την λέξη φαντάρος αντί για στρατιώτης για να μην τονίσω το πολεμικό σκέλος της υπόθεσης αλλά εντάξει, αυτό μπορεί να λειτουργεί έτσι μόνο στον εγκέφαλο μου. :p
 
Πίσω
Μπλουζα