Ο επιμένων Ελληνικά

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Wally
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Wally

Retired Admin
Αντιδράσεις
4.542
Ποιος απο εμας δεν θυμαται το επιτυχημενο σλογκαν "ο επιμενων Ελληνικα"?

Ηταν και η τελευταια κρατικη καμπανια που καλουσε τους πολιτες να συνταχθουν με εναν ευγενη σκοπο.

Εξυπνο στησιμο χωρις βαρυγδουπες φρασεις και νοηματα. Ο Παναπανστασιου εξαιρετικος στο ρολο του "Λαλακη" καταφερε να φτασει την καμπανια και στον τελευταιο πολιτη της χωρας.

http://www.youtube.com/watch?v=3JWWXM9zCpY

Σημερα το παραπανω σλογκαν ειναι πιο επικαιρο απο οτι ποτε - και αφου δεν ενεργοποιειται απο το επισημο κρατος ισως πρεπει απλα να γινει βιωμα στους πολιτες. Οχι μονο δινει μια χαραμαδα ελπιδας αλλα μπορει και να ειναι και ο μονος τροπος επιβιωσης μεσα στις προ-αποφασισμενες φουρτουνες.

Προσωπικα θεωρω καλη ιδεα να προτιμησουμε οπου μπορουμε τα Ελληνικα προιοντα* (ή ακομα καλυτερα τα προιοντα Ελληνικων συμφεροντων), το τιμιο Ελληνικο μαγαζακι της γειτονιας. Να βαλουμε ενα χερακι ωστε να κανουμε τη διαμονη των τουριστων ποιοτικοτερη, να μην κυλησουμε στη προσχερη βολεψη και πανω απο ολα να μην ξεχασουμε ποτε τι συνεβει στο τοπο.

Εδωσε πολυς κοσμος το αιμα του για αυτο το κομματακι γης (ξερω...ακουγεται πλεον κλισε), κοσμος που θα μπορουσε αντι να σφαζεται, να ηταν στον καφενε, να παταει σφραγιδες ή να κανει ανηθικες μεσιτιες ωστε να γερασει με φουσκωμενη τσεπη, δισεγγονα και εξοχικα.

Η διαφορα στην ποιοτητα των γενεων ειναι πλεον καταφανεστατη. Δυστυχως τα χρονια με τα οποια ασχολειται η θεματολογια του retromaniax (μεσα 70,80s) ηταν το επαγγελματικο-οικονομικο εφαλτηριο μιας ντροπιαστικης γενιας που δεν σεβαστηκε οχι μονο το αιμα των προγονων της αλλα ουτε καν το μελλον των απογονων της.

Για να προλαβω παρεξηγησεις λεω τουτο. Οι πολιτικες κουβεντες εδω μεσα απαγορευονται αλλα το παρον κειμενο δεν εχει πολιτικο-κομματικη χροια ή ελατηρια εντυπωσιασμου και φιγουρας. Ο τιτλος του thread ειναι αλλωστε "ρετρο" (δυστυχως). Αρα φροντιστε οι τυχον απαντησεις να ειναι συνομες με τους κανονισμους του φορουμ.

ep.jpg

(Φοβερο ειναι οτι δεν βρηκα πουθενα στο web, ουτε καν στο ιστοχωρο του Υπουργειου καποιο scan/φωτογραφια αφισα της καμπανιας - ευτυχως υπηρχε το avatar του Theoritikos!)

*Mε επιφυλαξη αναφερω οτι ειναι αυτα που το barcode τους ξεκινα με 520

Wally είπε:
Ο Παναπανστασιου εξαιρετικος στο ρολο του "Λαλακη" καταφερε να φτασει την καμπανια και στον τελευταιο πολιτη της χωρας.
Εδω ειναι και το νοημα. Η καμπανια καταφερε να διεισδυσει κυριως στα λαικα στρωματα μεσω της χαρακτηριστικης ερμηνειας του Παπαναστασιου.

Θυμαμαι οταν ημουν μικρος πως αισθανομουν μια υπερηφανεια οταν εβρισκα σε παιχνιδια μου το made in Greece, εστω και αν δεν καταλαβαινα πως διαολο γινεται να λενε την Ελλαδα Greece :D . Προσπαθω να θυμηθω ποτε και που ειδα αυτην την σταμπα τελευταια φορα. Ειλικρινα δεν μπορω :( .

Mπορει να ειμαστε φορουμ αναμνησεων, αλλα δεν το βρισκω καθολου κακο να περασουμε ενα θετικο κοινωνικο μηνυμα για το σημερα. Υπαρχουν πολλα λαμογια επαγγελματιες/μαγαζατορες στην αγορα και το ξερουμε ολοι. Υπαρχουν ομως και σωστοι επαγγελματιες που προσπαθουν τιμια να επιβιωσουν παρεχοντας σωστες υπηρεσιες σε λογικες τιμες. Ας τους στηριξουμε αυτες τις στιγμες και ας δωσουμε μια ευκαιρια να υπαρχουν και ανεξαρτητες επιχειρησεις περαν των ευρωπαικων μεγαλοκαρχαριων.

Δεν μιλαω για μια τυφλη υποστηριξη στον καθε κλεφτοκοτα. Μιλαω για στοχευμενη υποστηριξη, θετοντας ετσι και παραδειγματα.

Το καταναλωτικο οργιο τελειωσε. Ηρθε η ωρα της καταναλωτικης συνειδησης. Αφου λοιπον ολοι εχουμε ωραιες αναμνησεις απο το παρελθον, ας θυμηθουμε ξανα τους γονεις μας που καθονταν σε ενα τραπεζι και εκαναν οικονομικο απολογισμο. Ας θυμηθουμε τις οικονομιες ''για ωρα αναγκης'' και το ''απλωσου μεχρι εκει που φτανει το χερι σου''.

Την ειχε ο υποφαινομενος στα αλμπουμ του retromaniax εδω και κατι χρονια.

Απο το προσωπικο μου αρχειο και απο οτι λες θα ειναι και μοναδικη.

picture.php

Wally είπε:
Προσωπικα θεωρω καλη ιδεα να προτιμησουμε οπου μπορουμε τα Ελληνικα προιοντα* (ή ακομα καλυτερα τα προιοντα Ελληνικων συμφεροντων), το τιμιο Ελληνικο μαγαζακι της γειτονιας.
Αυτή την εποχή που τα πάντα έχουν κατακλυστεί από μεγάλα μαγαζιά - πολυεθνικές - αλυσίδες, άντε βρές το "μαγαζάκι"... και πόσο μάλλον να είναι και "τίμιο" (επιτρέψτε μου να πω, στους περισσότερους Έλληνες έμπορους τους λείπει αυτός ο τίτλος)...

Μιλάμε για πολύ μικρά ποσοστά...

Haros είπε:
Αυτή την εποχή που τα πάντα έχουν κατακλυστεί από μεγάλα μαγαζιά - πολυεθνικές - αλυσίδες, άντε βρές το "μαγαζάκι"... και πόσο μάλλον να είναι και "τίμιο" (επιτρέψτε μου να πω, στους περισσότερους Έλληνες έμπορους τους λείπει αυτός ο τίτλος)...
Μιλάμε για πολύ μικρά ποσοστά...
Συμφωνω!

Γιαυτο ακριβως πρεπει να ''επιβραβευουμε'' τον τιμιο οταν τον βρισκουμε. Σε οτι αντικειμενο και να ειναι αυτο.

Για παραδειγμα ενα απο τα χομπυ μου, ειναι η συλλογη κομικς καθως και γενικα το διαβασμα. Ψωνιζω απο ενα συγκεκριμενο καταστημα εδω και χρονια. Κατα καιρους εχω βρει στο ιντερνετ αυτο που θελω και με μια μικρη διαφορα στην τιμη + θα μου ερθει και στην πορτα. Παρολα αυτα ομως προτιμω να παω μια-δυο φορες το μηνα απο το καταστημα, να πουμε και 2 κουβεντες με τα παιδια, ξεροντας οτι μου εχουν κρατησει αυτα που τους ζηταω στην ακρη. Οτι μπορει να μου προτεινουν κατι που μου αρεσει και γενικοτερα να υπαρχει μια ανθρωπινη επαφη.

Επισης πολυ παλιοτερα οταν εφτιαχνα μοντελα ημουν στανταρ πελατης του Μακρυγιαννη στην πλατεια Κοραη στον Πειραια για εναν και μονο λογο. Τον υπαλληλο του τον Σπυρο. Ο Σπυρος σε μια εποχη που πολλου επαγγελματιες πωλητες ηταν δυσκοιλιοι γιατι επαιζε νταβατζιλικι, ηταν παντα χαμογελαστος, μας επιανε την κουβεντα, μας συμβουλευε και βασικοτερο ολων μας αφηνε να ανοιγουμε τα κουτια των μοντελων ωστε να μην βρεθουμε προ εκπληξεων, εχοντας πληρωσει καμια πατατα.

Haros ισως τετοιες γενικευσεις δεν ειναι προς τη σωστη κατευθυνση αλλα οπως και να εχει, χρειαζεται το ψαξιμο και ο πειραματισμος.

Ας προτιμησουμε τις Ελληνικες φακες απο τις Αιγυπτιακες (!!!) που ειναι φυσικα συνηθως καμουφλαρισμενες.

Ας προτιμησουμε την Ελληνικων συμφεροντων σοκολατιτσα.

Ας προτιμησουμε το ντοπιο κρεας του ξηγημενου κρεοπωλη (θελει ψαξιμο :) ) απο το αρνι made in Pripyat στο Σουπερ μαρκετ.

Ας ψαξουμε τον Ελληνα οριτζιναλε παραγωγο στη λαικη αγορα (οχι τους μεταπωλητες)

Ας τσιμπησουμε ποδηλατακι Ελληνικης συναρμολογησης.

Ας αγορασουμε το Ελληνικο ρουχο/παπουτσι αντι της Κινεζιλας.

Ας προτιμησουμε το Ελληνικο τετραδιο απο το αγνωστης προελευσης χαρτοπολτο.

Ας, ας ας....

Αν αλλαξουμε νοοτροπια και ψαχνουμε το Ελληνικο προιον, αντιστοιχα και ο εμπορος θα το προσφερει και ο επιχειρηματιας θα σκεφτει να το παραξει.

Πιστευετε πχ οτι μια νεα επιχειρηση παιχνιδιων στυλ Lyra, El Greco που θα ειχε εργοστασια εδω, δεν θα ηταν επιτυχημενη? Δεν θα διναμε 10 ευρω παραπανω απο το να τα γλυτωναμε και να αγοραζαμε ενα αγνωστης προελευσης παιχνιδι για τα πιτσιρικια?

Η οικογενεια μου απο τοτε ειχε "ανοιξει" .... ειχε μελη απο Γερμανια και Ολλανδια (γυναικες θειων και ξαδερφων) και μελη που ηδη δουλευαν εξωτερικο. Αυτη η διαφημιση και η γενικη τοπικιστικη κουλτουρα "Ο Επιμενων Ελληνικα", "ο Εισαγωμενος" και η ελληνικη πονηρια/μαγκια τυπου "ο Επιχορηγουμενος" κλπ μας εκαναν και νιωθαμε αρκετα αμηχανα, θυμαμαι.

Wally είπε:
Haros ισως τετοιες γενικευσεις δεν ειναι προς τη σωστη κατευθυνση αλλα οπως και να εχει, χρειαζεται το ψαξιμο και ο πειραματισμος.
Ας προτιμησουμε τις Ελληνικες φακες απο τις Αιγυπτιακες (!!!) που ειναι φυσικα συνηθως καμουφλαρισμενες.

Ας προτιμησουμε την Ελληνικων συμφεροντων σοκολατιτσα.

Ας προτιμησουμε το ντοπιο κρεας του ξηγημενου κρεοπωλη (θελει ψαξιμο :) ) απο το αρνι made in Pripyat στο Σουπερ μαρκετ.

Ας ψαξουμε τον Ελληνα οριτζιναλε παραγωγο στη λαικη αγορα (οχι τους μεταπωλητες)

Ας τσιμπησουμε ποδηλατακι Ελληνικης συναρμολογησης.

Ας αγορασουμε το Ελληνικο ρουχο/παπουτσι αντι της Κινεζιλας.

Ας προτιμησουμε το Ελληνικο τετραδιο απο το αγνωστης προελευσης χαρτοπολτο.

Ας, ας ας....

Αν αλλαξουμε νοοτροπια και ψαχνουμε το Ελληνικο προιον, αντιστοιχα και ο εμπορος θα το προσφερει και ο επιχειρηματιας θα σκεφτει να το παραξει.

Πιστευετε πχ οτι μια νεα επιχειρηση παιχνιδιων στυλ Lyra, El Greco που θα ειχε εργοστασια εδω, δεν θα ηταν επιτυχημενη? Δεν θα διναμε 10 ευρω παραπανω απο το να τα γλυτωναμε και να αγοραζαμε ενα αγνωστης προελευσης παιχνιδι για τα πιτσιρικια?
Συμφωνώ απόλυτα Wally, ναι στα Ελληνικά προϊόντα και σε ότι είπες...

Όμως εδώ δεν χρειάζεται να αλλάξει μόνο το μυαλό των καταναλωτών αλλά και των εμπόρων! Οι ίδιοι οι Έλληνες παραγωγοί / έμποροι χαντακώνονται με τον αντιεπαγγελματισμό τους και τις άρπα-κόλα δουλειές τους.

Κατά τα άλλα είναι όπως τα είπε και ο Joe. Όλοι μας ξέρουμε κάποια άτομα που τα εμπιστευόμαστε και φυσικά δεν μας νοιάζει να πληρώσουμε και ένα μεγαλύτερο αντίτιμο προκειμένου να τα στηρίξουμε. Όμως η πλειονότητα δεν είναι έτσι.

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αυτοι πρεπει να γειωνονται μεγαλοπρεπως.

Αλλο ειναι να προτιμαμε τα Ελληνικα προιοντα και αλλο τους αγιογδυτες.

Πχ δεν μπορεις να πουλας μπουγατσα (σε γνωστη αλυσιδα) στα 2.20 ευρω! Ελληνικη, ξε-Ελληνικη, 800 φραγκα (ρετρο δραχμικη μετατροπη) για μια μπουγατσα ειναι απαραδεκτο ποσο. Γειωση και θα αναγκαστει να την εκλογικευσει την τιμη.

Και φυσικα εκτος απο ποιοτικα και τιμολογιακα κριτηρια θα πρεπει να μπαινουν πλεον και αλλα, του στυλ συμπεριφορα προς πελατες και υπαλληλους, ποιοτητα εξυπηρετησης κτλ

Wally είπε:
Αυτοι πρεπει να γειωνονται μεγαλοπρεπως.
Αλλο ειναι να προτιμαμε τα Ελληνικα προιοντα και αλλο τους αγιογδυτες.

Πχ δεν μπορεις να πουλας μπουγατσα (σε γνωστη αλυσιδα) στα 2.20 ευρω! Ελληνικη, ξε-Ελληνικη, 800 φραγκα (ρετρο δραχμικη μετατροπη) για μια μπουγατσα ειναι απαραδεκτο ποσο. Γειωση και θα αναγκαστει να την εκλογικευσει την τιμη.

Και φυσικα εκτος απο ποιοτικα και τιμολογιακα κριτηρια θα πρεπει να μπαινουν πλεον και αλλα, του στυλ συμπεριφορα προς πελατες και υπαλληλους, ποιοτητα εξυπηρετησης κτλ
Σωστονξ! (ρετρο παραπομπη σε διαφημιση)

Προσφατα συναντησα δειγμα υψιστης αισχροκερδιας απο μεγιστη αλυσιδα δισκο (ρετρο)πωλειου-dvdοπωλειου-προσφατα και βιβλιοπωλειου.

Επαιξε play.com. Με τις υγειες τους.

Πορεια εχουν αλλαξει και οι αγαπητοι πωλητες μουσικων οργανων. Αφου εφαγαν απανωτες κατραπακιες απο το musicstore και thomann. Η ειρωνια ειναι πως ο πελατης στην Ελλαδα ακομη αποζητα την ανθρωπινη επαφη. Ειμαστε παλαιου τυπου ρε παιδι μου! Ρετρο :P

Αν δεν ηθελαν να βγαλουν και απο την μυγα ξιγκι δεν θα εφευγαν στο εξωτερικο ολα αυτα τα χρηματα. Και μιλαμε για τεραστια ποσα.

Απιστευτο clip, δυστυχως κοβεται λιγο πριν το καιριο punchline που ζηταει το επιδομα ανεργιας.

Ειπα κι εγω να παιρνω φασολια, φακες κλπ απο το supermarket και ολα ειναι εισαγωγης (ελληνικες μαρκες που απλα συσκευαζουν τα εισαγομενα προϊόντα). Τα μονα ελληνικα ειναι καποια ειδικης καλλιεργειας που κανουν 5-6 φορες πανω απο τα αλλα οποτε καταλαβαινετε που παει...

Δυστυχώς, τις προάλλες, πήρα από το ράφι φρυγανιές γνωστής Ελληνικής μάρκας, για να φάω στη δουλειά (χοληστερίνη γαρ)... Προσφιλή μου συνήθεια, είναι όταν τρώω κάτι, ταυτόχρονα να διαβάζω όλα τα γράμματα του πακέτου. Προς μεγάλη μου έκπληξη, είδα οτι οι φρυγανιές παρασκευάζονται στα.... Σκόπια!!!!!!!! (Fyrom έγραφε το πακέτο)....

Ακολουθεί σχετικο-άσχετο βίντεο:

joe είπε:
Πορεια εχουν αλλαξει και οι αγαπητοι πωλητες μουσικων οργανων. Αφου εφαγαν απανωτες κατραπακιες απο το musicstore και thomann. Η ειρωνια ειναι πως ο πελατης στην Ελλαδα ακομη αποζητα την ανθρωπινη επαφη. Ειμαστε παλαιου τυπου ρε παιδι μου! Ρετρο :P

Αν δεν ηθελαν να βγαλουν και απο την μυγα ξιγκι δεν θα εφευγαν στο εξωτερικο ολα αυτα τα χρηματα. Και μιλαμε για τεραστια ποσα.

Για μισο εκατοστο του σεντ διαφορα θα επαιρνα μεχρι και κρεας απο το ebay, πιτσα ντελιβερι απο την Κινα, μεμβρανες spectrum απο την Πολωνια, χοτ ντογκ απο το ΙΚΕΑ και κρεπα απο το dv247, τον thomann και το musicstore.

Ειμαι απο αυτους που στερουνται του γονιδιου της ελληνικης "λαρτζοσυνης". Που κοιτανε τον τιμοκαταλογο πριν κατσουν να φανε. Τις τιμες του σουπερμαρκετ πριν αγορασουν. Σα τους Γερμανους που κοροιδευαμε επειδη κοιταγαν τιμες στη χωριατικη στα εστιατορια πριν εισελθουν. Που τους φαινοταν εξωφρενικος ο καφες 5 ευρω στους Αμπελοκηπους. Η που αγοραζανε ακριβως 5 τοματες αντι "βγηκε 5 κιλα να τ'αφησω;". Και που ζητανε αποδειξη. Και θελουν ολα τα ρεστα τους (οχι στρογγυλεμενα προς τα κατω). Και θελω ευγενεια στην επικοινωνια. Και επαγγελματισμο. Και συνεπεια. Και εγγυηση επιστροφης χρηματων. Και support. Και υπευθυνο προσωπικο. Και οταν λεμε εκπτωσεις/προσφορες να εννοουμε πραγματικες εκπτωσεις/ευκαιριες. Και καθολου μα καθολου μα καθολου τουπε και μαγκια.

Και ολα αυτα αν τελικα μια μερα καταφερναν να συμβουν και εδω και στην ιδια τιμη, θα το σκεφτομουν διπλα και τριπλα και μαλλον θα συνεχιζα να παιρνω απο κει που επαιρνα και πριν (απο "εξω", τους "εκεινους" αν θεωρησουμε οτι "εμεις" παντα θα βρισκομαστε "μεσα") γιατι θεωρω σωστο να στηριζεις αυτους που για καιρο σε κρατησαν ικανοποιημενο πελατη οταν οι αλλοι σε εκλεβαν ξερα σε καθε ευκαιρια.

Αν ηταν για τις ιδιες και καλυτερες υπηρεσιες, εντονα πιο φτηνοι, κατω απο τον thomann, LIDL, IKEA, ... εχω καθε διαθεση να το εβλεπα και αλλιως (οχι στα αληθεια, αλλα να αφησω και ενα παραθυρακι ανοικτο να μη με λετε και απολυτο)

Οσο για τις σκοπιανες φρυγανιες (δεν εχει να κανει με τον/την Dino, απλα κραταω το παραδειγμα και λεω και εγω τη βλακεια μου πανω σε αυτο...) δε νομιζω να μου προκαλουσε και τυψεις αν τις ετρωγα... και πιστευω δεν κινδυνευω να μου μολυνουν το ελληνικο μου στομαχι με φυρομιτιδα η οτι αλλο . Και φανταζομαι οτι εκει μεσα στο εργοστασιο φρυγανιας, ανθρωποι θα ειναι και αυτοι (οτι και να μας εχουν κανει να νομιζουμε). Ουτε θεωρω οτι για καθε ελληνικη φρυγανια που δεν πληρωνω ακριβα και τελικα δεν καταναλωνω επειδη προτιμησα μια αλλη πλασμενη απο ξενα σκοπιανα χερια, 4 ξενακια ανδρωνονται, 2 δικα μας ελληνακια υποσιτιζονται και μια μερα κατι πολυ κακο θα γινει.

Και εννοειται δε θα μου αρεσε καθολου μα καθολου να παω να σπουδασω, δουλεψω, εξαγω στην Αγγλια / Γαλλια και να μην με προτιμανε για το χρωμα μου, εθνικοτητα μου, την μιαμιση ωρα με το αεροπλανο που χωριζει τα σπιτια μας η τα ελληνικα μου χερια που επλασαν τη φρυγανια.

Παρακαλω η αγαπη μας για τα ρετρο πραγματα να μην οδηγησει σε συζητηση για αμεσες η εμμεσες παρακινησεις για απορριψη/υποστηριξη προιοντων / υπηρεσιων / λαων / γειτονων / συμμαχων κλπ.

Μαλλον το πας σε ταξικη παλη και ιδεολογικους στοχασμους. Θεμιτο και σωστο αν το θεμα μας ηταν το " Ζωντας στο Λουξεμβουργο και η παγκοσμια ειρηνη" (δεν στο λεω με καμια προθεση να σε στεναχωρησω ή να "μειωσω" το κειμενο σου - κουβεντα κανουμε) .

Εδω ομιλουμε για την μεγαλυτερη εθνικη συμφορα μετα το 1897 και (ισως) το 1922.

Ο καθενας θα πρεπει να βρει τροπους να βοηθησει την αναταξη του εθνους (δεν ομιλω περι κρατους και εν προεκτασει τους θεσμους του). Καμια χωρα δεν εχει βρεθει σε αυτη την οικονομικη θεση (θυμιζω οτι δεν μπορουμε να "τυπωσουμε" χρημα).

Ισως το να προτιμαμε να σκαμε 20 λεπτα παραπανω για ενα σακουλι Ελληνικα ρεβυθια απο το να τα γλυτωνουμε αγοραζοντας κουκια Τσερνομπιλ, θα κανει πετραδακι πετραδακι μια διαφορα.

Δεν ειναι παραξενο να ζουμε σε ενα τοσο πλουσια, απο αποψη αγαθων φυσης, μερος και πχ να εισαγουμε μεχρι και τα σκ@@@ για τις καλλιεργειες μας ?(αφου καποιοι φωτισμενοι εκλεισαν τα Ελληνικα Λιπασματα ΑΕ).

Ζουμε σε μια χωρα που πλεον δεν εχει επαρκεια ουτε στο γαλα! Μας εκλεισε την κανουλα η Ολλανδια και τα Σκοπια, δεν εχουμε γαλα για τα μωρα!! Αν ο κοσμακις εψαχνε το πραγματικο Ελληνικο γαλα, δεν θα ειχαμε αυξηση της κτηνοτροφιας, καλυτερες τιμες στον κτηνοτροφο, ακμη της επαρχιας, αποκεντρωση κτλ?

Αν δεν φερομαστε σαν ζωα στους τουριστες και ριξουμε τις τιμες, εχουμε τοση ακτογραμμη που μπορουμε να φιλοξενουμε τη μιση Ευρωπη καθε καλοκαιρι!

Δεν εχω ιδεα απο οικονομολογια. Απλα σκεφτομαι με το φτωχο μου μυαλο 2-3 πραγματακια που αν γινουν μαζικη συνειδηση ισως μας βγαλουν απο το ξεφτιλικι.

Απλα σκεφτομαι με το φτωχο μου μυαλο 2-3 πραγματακια που αν γινουν μαζικη συνειδηση ισως μας βγαλουν απο το ξεφτιλικι.
Πόσο δίκιο έχεις!

Wally είπε:
Μαλλον το πας σε ταξικη παλη και ιδεολογικους στοχασμους. Θεμιτο και σωστο αν το θεμα μας ηταν το " Ζωντας στο Λουξεμβουργο και η παγκοσμια ειρηνη" (δεν στο λεω με καμια προθεση να σε στεναχωρησω ή να "μειωσω" το κειμενο σου - κουβεντα κανουμε) .
Εδω ομιλουμε για την μεγαλυτερη εθνικη συμφορα μετα το 1897 και (ισως) το 1922.

Ο καθενας θα πρεπει να βρει τροπους να βοηθησει την αναταξη του εθνους (δεν ομιλω περι κρατους και εν προεκτασει τους θεσμους του).

Καμια χωρα δεν εχει βρεθει σε αυτη την οικονομικη θεση (θυμιζω οτι δεν μπορουμε να "τυπωσουμε" χρημα).

Ισως το να προτιμαμε να σκαμε 20 λεπτα παραπανω για ενα σακουλι Ελληνικα ρεβυθια απο το να τα γλυτωνουμε αγοραζοντας κουκια Τσερνομπιλ, θα κανει πετραδακι πετραδακι μια διαφορα.

Δεν ειναι παραξενο να ζουμε σε ενα τοσο πλουσια, απο αποψη αγαθων φυσης, μερος και πχ να εισαγουμε μεχρι και τα σκ@@@ για τις καλλιεργειες μας ?(αφου καποιοι φωτισμενοι εκλεισαν τα Ελληνικα Λιπασματα ΑΕ).

Ζουμε σε μια χωρα που πλεον δεν εχει επαρκεια ουτε στο γαλα! Μας εκλεισε την κανουλα η Ολλανδια και τα Σκοπια, δεν εχουμε γαλα για τα μωρα!! Αν ο κοσμακις εψαχνε το πραγματικο Ελληνικο γαλα, δεν θα ειχαμε αυξηση της κτηνοτροφιας, καλυτερες τιμες στον κτηνοτροφο, ακμη της επαρχιας, αποκεντρωση κτλ?

Αν δεν φερομαστε σαν ζωα στους τουριστες και ριξουμε τις τιμες, εχουμε τοση ακτογραμμη που μπορουμε να φιλοξενουμε τη μιση Ευρωπη καθε καλοκαιρι!

Δεν εχω ιδεα απο οικονομολογια. Απλα σκεφτομαι με το φτωχο μου μυαλο 2-3 πραγματακια που αν γινουν μαζικη συνειδηση ισως μας βγαλουν απο το ξεφτιλικι.

θα ηθελα απλα οπως σημειωσα και πριν να μην παει αυτη η συζητηση στα πολιτικα, και στους διαχωρισμους τυπου "εμεις", "αυτοι" (το εκανα underline και στο 2 μου σχολια). Η μεχρι τωρα εμπειρια μου λεει οτι παντα αυτο το θεμα εχει την ταση να ξεφευγει αργα η γρηγορα προς "επικινδυνα" μονοπατια με ολιγον απο εθνικοπατριωτισμο, διεθνεις πλεκτανες, τοπικισμους, κορωνες αντιπαγκοσμιοποιησης, μποικοταζ προιοντων, φοβικες οικονομικες θεωριες, κλεισιμο συνορων κλπ.

Ομοιως! Οχι μονο δεν επιθυμω να ξεφυγει αλλα εχω ηδη προειδοποιησει απο το πρωτο ποστ πως οτι "ξεστρατισει" απο τους κανονισμους θα διαγραφει.

O father πεταξε αλλη μια επικη ατακα χθες...

''θα βρουνε ολες απο που αναβει η κουζινα τους και θα ξαναμυρισουν τα σπιτια κουλουρακια''

Ελπιζω να μην βγω πολυ εκτος θεματος. Πριν χρονια οι περιπετειες μου με ειχαν οδηγησει σε μια μικρη πολη χωρας του πρωην ανατολικου μπλοκ. Εκει η ανεργια μαστιζε, λεφτα δεν υπηρχαν και ολα τα σχετικα. Οι νεοι για να διασκεδασουν, εκαναν κυριως συγκεντρωσεις στα σπιτια. Καποιοι αγοραζαν ποτα, αλλοι εβαζαν τους μεζεδες, γενικα εφερνε ρεφενε ο καθενας οτι μπορουσε και με τα ψεμματα γινοταν ολοκληρη γιορτη. Πραγματικα περναγαμε πολυ καλα γιατι ηταν καλη η παρεα και αμεσως τοτε ειχα κανει την αντιπαραβολη με το τι σημαινε διασκεδαση στην Ελλαδα για την πλειοψηφια. Επρεπε να υπαρχει μεταφορικο μεσον, οσο πιο ακριβο ή καγκουρικο τοσο το καλυτερο. Επρεπε να παιξουν απο σχετικα εως αληθινα ακριβα ρουχα. Κρατηση για τραπεζι σε καποιο πολιτιστικο κεντρο (ρετρο αναφορα στο Γιαννοπουλο), στο οποιο επρεπε να πανε απο τις 11:30 για να το επιβεβαωσουν (πεστε μου τι νοημα τοτε εχει να κλεινεις τραπεζι). Στριμωξιδι μεχρι σαρδελοποιησης και υποχρεωτικη καταναλωση συγκεκριμενου αριθμου μπουκαλιων/ατομα τα οποια τιμωνταν απο 120 ευρω και πανω.

Μετα αφου ''διασκεδασαμε'' και τα ''ειπαμε'' θα τρωγαμε ολοι μαζι βρωμικο καπου γιατι θα μας ειχαν κοψει οι μπομπες (ναι αυτα που πληρωναμε χρυσο) και με την ευχη του θεου δεν θα πεφταμε σε μπλοκο για αλκοτεστ.

Ποσο θα μπορουσε να συνεχιζεται αυτη η υπερβολη? Για ποσο θα μπορουσαμε ως χωρα αλλα και ως ατομα να δανειζομαστε χωρις να ερθουν οι μπραβοι για να εισπραξουν? Γιαυτο λοιπον ειναι επιτακτικη η αναγκη για reset. Σε ολα τα επιπεδα. Ξεκιναμε απο τον εαυτο μας και επεκτεινουμε στις απαιτησεις μας απο τους πολιτικους, απο την αγορα απο το κρατος. Ηρθε η ωρα να σταματησουν τα νεοελληνικα γυφτιλικια και να αλλαξουμε νοοτροπια. Ηρθε η ωρα να ζησουμε και για τον εαυτο μας οχι για το τι θα πει η γειτονια και το σοι.

Οπως λοιπον θα αλλαξουν οι καταναλωτες, ετσι θα πρεπει να αλλαξουν και οι εμποροι αν θελουν να παραμεινουν. Γιατι πρεπει να παραμεινουν, δεν μπορει λογω στενοκεφαλιας και απληστιας να στραφει ολη η αγορα σε καταστηματα ξενων συμφεροντων. Τωρα πια δεν υπαρχει μαντρι λογω δασμων. Τωρα μπορω να ψωνιζω παγκοσμιως. Παρολα αυτα θα ηθελα να επιμεινω ελληνικα αν με αφησουν.

+1000 για την ιδεα της "διορθωσης" των υπερβολων και της αθλιας αισθητικης και κοσμοθεωριας μας.

Δεν φταιει κανενας κινεζος, Γερμανος η ο Παραγουανος για τα ξεφτιλικια μας. Ουτε τα προιοντα τους, το ρειμπαν γυαλι, το ιντερνετ και η φρυγανια τους ειναι σατανικα, υποδιαιστερα, υπουλα και βλαπτουν την Ελλαδα.

Ουτε μας αναγκασαν να αλλαξουμε 5 αυτοκινητα σε 10 χρονια με το ζορι ο καθενας και να ανοιγουμε 4 φιαλες στα σκυλαδικα καθε Σαββατο και να πηγαινουμε σπα και κομμωτηριο καθε βδομαδα, καθως παιρνουμε απο το κινητο κανα τηλεφωνακι προς την υπηρετρια που καθαριζει το σπιτι μερα παρα μερα για να ελεγχουμε αν κανει καμια δουλεια επιτελους η ολο καθεται και πινει απο την ντιζαινατη καφετιερα μας καπουτσινο και βλεπει τιβι στην 40'' μας στο σαλονι.

Γιαυτο δεν θελω να παει η κουβεντα στους κακους ξενους με τα προιοντα τους. Γιατι ο εχθρος δεν ειναι εκει εξω αλλα εδω μεσα (μας)...και αποτελει ευκολη μεταθεση του προβληματος η χρεωση του στο εισαγωμενο προιον.

Και μια που ειμαστε και ρετρο τυποι, ο Μηλιωκας τα λεγε απο τοτε:

κολωνια ζιβανσι και στα ποδαρια μου

και ρουχα ευρωπαικα φοραω

ας ειν' καλα τα αρνια και τα γελαδια μου

με τα κοριτσα να καλοπερναω

joe είπε:
...Ηρθε η ωρα να σταματησουν τα νεοελληνικα γυφτιλικια και να αλλαξουμε νοοτροπια. Ηρθε η ωρα να ζησουμε και για τον εαυτο μας οχι για το τι θα πει η γειτονια και το σοι...

.
+1200:)

δυστυχώς κάποιοι δύσκολα το αντιλαμβάνονται..

Πίσω
Μπλουζα