Ο επιμένων Ελληνικά

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Wally
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
DINO είπε:
Δυστυχώς, τις προάλλες, πήρα από το ράφι φρυγανιές γνωστής Ελληνικής μάρκας, για να φάω στη δουλειά (χοληστερίνη γαρ)... Προσφιλή μου συνήθεια, είναι όταν τρώω κάτι, ταυτόχρονα να διαβάζω όλα τα γράμματα του πακέτου. Προς μεγάλη μου έκπληξη, είδα οτι οι φρυγανιές παρασκευάζονται στα.... Σκόπια!!!!!!!! (Fyrom έγραφε το πακέτο)....
Ακολουθεί σχετικο-άσχετο βίντεο:

Κρεμμύδια και σκόρδα Κίνας... Παρομοίως τα είδα όλα και εγώ καθώς η εταιρία παραγωγής τους ήταν Ελληνική και έγραφε μάλιστα οτι είναι ΕΛΛΗΝΙΚΑ αλλα απο κάτω με μικρά γραμματακια έγραφε οτι καλλιεργούνται στην Κίνα...

@ Clemence: Πολύ - πολύ ενδιαφέρον άρθρο!

Χαίρομαι πολύ να βλέπω και να διαβάζω τέτοια πράγματα. Καιρός ήταν να στραφούμε στα εγχώρια προϊόντα.

Προσωπικά προσπαθώ όπου μπορώ ν' αγοράζω ελληνικά προϊόντα και χαίρομαι όταν βλέπω κι άλλους να το κάνουν.

Όπως λέει και το άρθρο, μας πήρε μερικές δεκαετίες, αλλά επιτέλους αρχίσαμε να βάζουμε μυαλό.

Μια συντομη εισαγωγη-πιστευω πως ειναι ηθικως ενταξει να αγοραζεις ως επι το πλειστον προιοντα που παραγονται στην χωρα την οποια ζεις, αυτη που σε σπουδαζει ή αυτη που σε ζει, αυτα που παραγονται εδω (δεν θελω πονηρες σκεψεις!-παραγουν πολυ περισοοτερα απο εμας ειδικα σε τομεις που στην Ελλαδα εχουν παρακμασει οπως παιχνιδια και ρουχα) και οταν ερχομαστε στην Ελλαδα προσπαθω να αγοραζω τα ελαχιστα πλεον made in Greece.

Εγω παντως ειμαι απο αυτες τις χαρωπες νοικοκυρες που παντα ηξεραν που πεφτει η κουζινα τους (εστω και αν ηταν μια γκαζιερα και ενα φουρνακι) και εφτιαχνα σπιτικο φαγακι, μαρμελαδες, κουλουρακια, φυλλο για πιτα μεχρι και ψωμακι. Μεταποιω τα παλια μου ρουχα και φοραω σχεδον μονο vintage αν και στις καλες εποχες ειχα παρει καποια ακριβα κομματια στις εκπτωσεις που ομως τα εχω ακομα.

Επισης να αποφευγετε το κατα δυναμιν τις πολυεθνικες- πολλα ᾽᾽ελληνικα᾽᾽προιοντα ειναι απο εταιριες που εχουν προ πολλου αγοραστει απο πολυεθνικες. Δεν εγινε και τιποτα να δωστε κατι παραπανω για το καλο οσπριο του ντοπιου παραγωγου εν αναγκη κοψτε το κρεας μια μερα.

Στο θεμα μας τωρα στα 80ς και μεχρι τα μεσα των 90ς υπηρχαν πολλες καλες ελληνικες εταιριες. Η χωρα μας ειχε μια αξιοπρεπεστατη μικρη βιομηχανια μοδας που ενταξει δεν ηταν Παρισι ή Μιλανο αλλα καλα τα πηγαινε και εν μερει εχει διασωθει, πολλες εταιριες ρουχων και εσωρουχων μαζικης παραγωγης που μια χαρα ητανε σαν ποιοτητες και φυσικα να μην ξεχναμε τα παιχνιδια! Φτιαχναμε επισης ηλεκτρικα ειδη αξιοπιστα, επιπλα κ.α.

Πλεον εχουν απομεινει μερικες βιοτεχνιες ρουχων που φυτοζοουν αν και στα παιδικα ειδικως ειμαστε σουπερ και τα συστηνω ανεπιφυλακτα, αρκετοι σημαντικοι σχεδιαστες ρουχων και designers αντικειμενων, μερικες εταιριες παπουτσιων που καποιες ειναι εξαιρετικες, οι τρεις σουπερ εταιριες φυτικων και οργανικων καλλυντικων που δεν τις αλλαζω με τιποτα (δυο απο αυτες εχουν και προιοντα μακιγιαζ), καποια τροφιμα και τι αλλο? Προσπαθω να σκεφτω αλλα δεν μου βγαινει, οχι και ασκημα παντως για μια χωρα στα χαλια της δικης μας.

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Α,θυμηθηκα! Φτιαχνονται ελληνικα στρωματα εξαιρετικα ακομα απο πολλες εταιριες. Μια εταιρια ειδικά που φτιαχνει και επιπλα και εχει και καταστηματα σε εξωτερικο νομιζω πως φτιαχνει τα καλυτερα στρωματα στον κοσμο (δεν λεω ονομα), εχουμε παρει ενα που βεβαια ξεμεινε στην Ελλάδα και το νοσταλγω εδω στα ξενα, απιθανος υπνος. Φοβερη αισθητικη σε διαφημισεις και καταλογους επισης. Οι τιμες ειναι λιγο τσιμπημένες αλλα αξιζουν.

Ακομα ελληνικα τετραδια, απο κλασσικη μαρκα και πολυαγαπημενη ελληνικη εταιρια.

Επισης τα συσκευασμενα βιολογικα ελληνικα προιοντα ειναι πολύ καλα και υπάρχουν και εξω κάποια.

Πλεον παντως μπορειτε να βρειτε υπέροχα ρουχα σε bazaar Ελλήνων σχεδιαστών πολύ φτηνα.

Τὠρα ποιος έχει λεφτα για καινουργια ρουχα ή για καινουργια επιπλα-στρωματα ειναι ενα αλλο θεμα που το φορουμ απαγορευει την παραιτερω αναλυση του... Οσοι ομως ακομα αντεχετε αξιζει να ψαξετε για το Made in Greece.

...ή εστω για εταιριες ελληνικων συμφεροντων.

Παντως λογω εμπειριας σε αλλες χωρες να πω πως τα ελληνικα γαλακτοκομικα προιοντα ειναι μακραν απο τα καλυτερα στον κοσμο! Γενικα υπάρχει ενα στανταρ ποιοτητας ενω σε αλλες χωρες οχι.

Παντως ας ειμαστε λιγο αισιοδοξοι, δεν βλαπτει.

Και απλα πρεπει να το ψαχνουμε λιγουλακι παραπανω οταν αγοραζουμε (αν μας ενδιαφερει να στηριξουμε τα Ελληνικα προιοντα φυσικα) και να κοιταμε την χωρα προελευσης (οχι μονο τη χωρα συσκευασιας). Και αυτο διοτι παραδοσιακες Ελληνικες μαρκες που δεν θα μας περναγε απο το μυαλο, παρασκευαζουν πλεον τα προιοντα τους στα Σκοπια, τη Βουλγαρια κτλ.

Και μιλω για ειδη πρωτης αναγκης (διατροφης). Ψαχτε το, θα εκπλαγειτε

Φυσικα και εχουμε τα καλυτερα γαλακτοκομικα! Και σπαζομαι με κατι κυριες στα σουπερ μαρκετ που ζητανε "τυρι για τοστ". Σαν να πηγαινουν να αγορασουν αμαξι και να λενε "γεια σας, θελω ενα πρασινο αυτοκινητο παρακαλω". Εχεις κασερι, γραβιερα, ανθοτυρο, φετα κτλ. Συγκρινονται με τα διαφορα "Ευρωπαικα" (ξενερωτα για τα γουστα μου) τυρια? Να εχεις βουτυρο Κερκυρας και να ψωνιζεις Βορειοευρωπαικες βουτυρομαργαρινες?

Παντως και εκει θελει πολυυυυ ψαξιμο ;)

Και μιας και μιλαμε για το υπεροχο σλογκαν "ο επιμενων Ελληνικα"....

Το προτιμω 1000 φορες απο το (κατα την ταπεινη μου γνωμη) ζητιανικο και αναξιοπρεπες "Give Greece a chance" που καποια φωτισμενα μυαλα επινοησαν προσφατα ως καμπανια.

Με προσβαλει σαν Ελληνα να επαιτω μια ευκαιρια απο τους λοιπους "εταιρους".

Αν εχει μυαλο το Υπουργειο, να φερει τον Παπαναστασιου, να γυρισει νεα σποτς και να ευαισθητοποιησει τον κοσμο γυρω απο τα Ελληνικα προιοντα.

Και ρετρο και αξιοπρεπες και αποτελεσματικο ;)

Παντως και απλα στην Ελλαδα να συσκευαζεται ή να επεξεργαζεται κατι αυτο ειναι πολυ καλο διοτι και εκει υπαρχει κοσμος που δουλευει. Μαλιστα η σωστη τυποποιηση και επεξεργασια θελει τεχνη και επηρεαζει την ποιοτητα. Για αυτο και εγραψα ᾽᾽...ή εστω ελληνικων συμφεροντων᾽᾽.

Τωρα ειδα τα παραπανω ποστ!!! Αυτο που εννοω ειναι να υποστηριξουμε τους μικρους παραγωγους και να αποφυγουμε τα food miles χαριν κιολας της οικολογιας και της σωτηριας του πλανητη. Επισης αν κατι ειναι ποιοτικο και ντοπιο να το αγοραζουμε και οπως ειπα υπαρχουν ακομα πολλα καλα πραγματα εδω ακομα και αν ειναι λιγο πιο ακριβα. Οποιοδηποτε εμπαργκο σε προιοντα αλλης χωρας ή ακομα χειροτερα το να ψωνιζουμε απο μαγαζια με βαση την εθνικοτητα του ιδιοκτητη με βρισκει αντιθετη. Αν καποιος πουλαει κατι καλο θα το αγορασω οπως και να λεγεται ακομα και να ειναι εξωγηινος. Και οπως ξαναειπα δεν εχω θεμα με τα προιοντα που πακεταρονται εδω ειτε ειναι απο τα Σκοπια ειτε απο αλλου. Εξυπακουεται ελπιζω πως καλο ειναι να ριχνετε και μια ματια στο βιογραφικο της εταιριας και να εχει καλες συνθηκες για τους εργαζομενους. Ολες οι εταιριες που υποννοω απ᾽ οσο ξερω εχουν αξιοπρεπεις και ασφαλεις συνθηκες εργασιας ενω πολλες πολυεθνικες οχι.

Νομιζα ομως πως αυτα ηταν δεδομενα για καθε λογικο ανθρωπο και ηταν καπως ασχετα με το θεμα!!! Αυτα και δεν το συνεχιζω απλα επειδη αναφερθηκαν παλι διαφορα.

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το θυμάμαι το σηματάκι με το χέρι και τη σημαία στον αντίχειρα και σε κάτι σπίρτα. Επίσης το είδαμε και στην αρχή της ταινίας "Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ"

o epimenon ellinika.JPG

Το βρηκα σε καποιο μπαουλο.

Σπιρτοκουτο ειναι αμα δεν φαινεται απο την φωτο.

Capture.JPG

Πίσω
Μπλουζα