Ο καλός στρατιώτης Σβέικ [Γιάροσλαβ Χάσεκ]

ΤΑΚΗΣ

Retro Member
Joined
18 Ιουν 2010
Μηνύματα
141
Αντιδράσεις
75
Το σήμα κατατεθέν της τσέχικης λογοτεχνίας , ένα αριστούργημα αντιπολεμικής σάτιρας και εύστοχου ψυχογραφήματος, ένα βιβλίο αγαπημένο

Η μητέρα μου είχε το πρώτο τόμο , εγώ απέκτησα τους άλλους δύο, απο εκδόσεις ''Χατζόπουλου''

Ο Ιωσήφ Σβέικ, κάτοικος Πράγας με εδικότητα στη κλοπή και επαναπώληση σκύλων κατατάσσεται ενθουσιωδώς στον Αυστριακό Στρατό , με την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Η εγγενής ηλιθιότητα και ο αυθορμητισμός του θα τον μπλέξουν-κι όχι μόνο αυτόν- σε άπειρες περιπέτειες. Οι τύποι που παρελαύνουν, απο τον ρουφιάνο της ασφάλειας , έως τους ανόητους στρατηγούς και τους καταφερτζήδες φαντάρους , χαρίζουν απίστευτο γέλιο.

Κλασική σκηνή η προσπάθεια του Σβέικ να συμμαζέψει τον άγρια μεθυσμένο στρατιωτικό ιερέα , του οποίου ήταν ορντινάτσα .

Σε όποιον δε το έχει διαβάσει, ας σπεύσει!
 
Δεν το είχα αντιληφθεί αυτό το θέμα. Διασκεδαστικό βιβλίο ο στρατιώτης Σβέικ, με μία πολύ περίεργη αίσθηση του χιούμορ όμως που νομίζω ότι δεν θα την καταλάβαιναν πολλοί. Καταφέρνει πάντως και σατιρίζει τον πόλεμο και ο Σβέικ είναι εντελώς γκαφατζής και κωμική φιγούρα, που θα μπορούσε άνετα να είχε παιχτεί από το Βέγγο ας πούμε.
 
Αλλά υπήρξε από τις μεγάλες θεατρικές επιτυχίες του Μίμη Φωτόπουλου :)
 
Από τον τιτλο και μόνο, νομιζα πως πρόκειται για κάτι πολύ δραματικό αλλα εδώ μαθαινω με εκπληξη πως όχι
 
Δεν ήξερα ότι τον έχει υποδυθεί ο Φωτόπουλος, θα πρέπει να ήταν πολύ ενδιαφέρον! Βασικά αυτό το βιβλίο κι εγώ από το θέατρο το πρωτοέμαθα, ο θείος της μητέρας μου ήταν θεατρίνος και τον είχε υποδυθεί με τον περιοδεύοντα θίασό του. Θα ήθελα όμως να το είχα δει από τον εκπληκτικό Φωτόπουλο που είχε απίστευτο χιούμορ.

Αριάδνη ναι, το βιβλίο είναι τρελό και σατιρικό, ακριβώς για να δώσει μήνυμα κατά του πολέμου.
 
Απ'τα καλύτερα βιβλία που έχουν γραφτεί ποτέ, το έχω διαβάσει πολλές φορές.Ειδικά οι στρατιώτες στο αναρρωτήριο που ψάχνουν να βρουν τρόπο να αποφύγουν τον πόλεμο, άλλος καταπίνει λουκέτο, άλλος κάνει ένεση με πετρέλαιο, κλπ.
 
Bρήκα φωτογραφία κειμήλιο! Ο θείος της μητέρας μου, σε ρόλο στρατιώτη Σβέικ, σε διάλειμμα του περιοδεύοντος θίασου που γύριζε την επαρχία τότε. Πρέπει να είναι αρχές δεκαετίας 60 νομίζω.

sveik.jpg
 
Το βιβλίο αυτό είναι εκπληκτικό - Με τιποτα δεν ειναι δραματικο - σε πιάνει το στομάχι σου απ'τα γέλια. Αν το πάρετε όμως προσέξτε η μετάφραση να είναι της Μαντώς Αναστασιάδη - είναι βασικότατο αυτό!
 
Το είχε δείξει και ο Αντέννα το καλοκαίρι του 1991 υπό την μορφή μίνι σειράς.
 
Πίσω
Μπλουζα