Ο τελευταίος πειρασμός - The Last Temptation of Christ (1988)

snakeyes08

RetroActive
Joined
26 Φεβ 2009
Μηνύματα
339
Αντιδράσεις
118
Είδος: Δράμα

Σκηνοθεσία: Martin Scorsese

Πρωταγωνιστούν:

Willem Dafoe/Jesus

Harvey Keitel/Judas

Verna Bloom/Mary, Mother of Jesus

Barbara Hershey/Mary Magdalene

Περίληψη (από kazam.gr):

Μεταφορά στην οθόνη του ομώνυμου βιβλίου του Καζαντζάκη, που παρουσιάζει έναν εξαιρετικά ανθρώπινο Χριστό, ο οποίος μπαίνει στον τελευταίο πειρασμό ν' αρνηθεί τη θεϊκή υπόστασή του και να γλιτώσει το μαρτύριο του σταυρού.

Κριτική (από kazam.gr):

Ο Σκορσέζε ακολουθεί σχεδόν πιστή την προβληματική του Καζαντζάκη. Ο Παζολίνι κατάφερε να κάνει με το «Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο» την ωραιότερη ταινία πάνω σ' αυτό το θέμα, γιατί είδε τη ζωή του Χριστού σαν μια πανέμορφη ιστορία. Ο Σκορσέζε, αντίθετα, την προσεγγίζει σαν ένα υπαρξιακό δράμα μέσα από το οποίο τακτοποιεί τους προσωπικούς του λογαριασμούς με την καθολική παιδεία του. Ο «Τελευταίος πειρασμός» είναι από αυτή την πλευρά η πιο χαρακτηριστική ταινία του, όχι όμως και η καλύτερή του. Η ταινία είχε ξεσηκώσει σάλο στην εποχή της

jesus4.jpg


Λόγω του αμφιλεγόμενου θέματός της, η ταινία απαγορεύτηκε σε πολλές χώρες.

Το 2004, το Star Channel είχε προγραμματίσει να προβάλλει την ταινία στην prime time ζώνη του, αλλά η Εκκλησία της Ελλάδος "έβαλε χέρι" στο κανάλι και απέτρεψε την τελευταία στιγμή την προβολή της.

Δε θυμάμαι αν το έχει προβάλλει κάποιο ελληνικό κανάλι μέχρι σήμερα...

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η προβολή της ταινίας αυτής απο την τηλεόραση ακυρώθηκε δύο τουλάχιστον φορές τα τελευταία χρόνια απο το star. Τη μια μάλιστα, μέχρι και το απογευμα της ίδιας μέρας έπαιζε τρέιλερ, αλλά τελικά είδαμε το...πράσινο μίλι. Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο και την ταινία τελικά την είδα πέρσι όταν την έδωσε το ΒΗΜΑ τις ημέρες του πάσχα σε DVD. Πρέπει να πω οτι σε γενικές γραμμές μου άρεσε, αλλά δικαίως θεωρείται "αιρετική" απο τους θρησκόληπτους καθώς παρουσιάζει έναν Ιησού περισσότερο γήινο απο όσο αντέχει ο μέσος χριστιανός-και η μάνα μου μέσα σε αυτούς... Εγώ προσωπικά δε θεώρησα τόσο πολύ προκλητική τη "φαντασίωση" που είχε ο χριστός πάνω στο σταυρό οτι παντρεύτηκε την αδελφή του Λαζάρου... Περισσότερο μου έκανε εντύπωση η φιγούρα του ιούδα, ο οποίος δεν παρουσιάζεται ως "προδότης", αλλά ουσιαστικά ως ο "επαναστάτης" της εποχής που εκνευρίζεται απο το γεγονός οτι ο φίλος του Ιησούς έχει "συμβιβαστεί"-φτάνει μάλιστα σε σημείο να τον αποκαλέσει "Προδότη"! (ο Ιούδας τον Χριστό!).

Γούστα είναι αυτά, αλλά δε νομίζω οτι μας τιμούν όσα διαδραματίστηκαν στις κινηματογραφικές προβολές της ταινίας (καταστροφή κινηματογράφων κλπ). Με αυτή ακριβώς τη λογική θα έπρεπε να...καούν τα βιβλία του καζαντζάκη!!
 
Κι εγώ από το ΒΗΜΑ πήρα στα χέρια μου το DVD. Όντως το να υπάρχουν τέτοιες ακραίες συμεριφορές μόνο και μόνο για μια ταινία είναι εξωφρενικό.

Και για Τα πάθη του Χριστού του Μελ Γκίμπσον τα ίδια έκαναν...

Κι όταν τελικά το είδα, κατάλαβα πως γινόταν πολύ κακό για το τίποτα!
 
Δεν θυμαμαι μανουρα για τα Παθη. Περαν του οτι ηταν το απολυτο gore. Κατι που αποτελουσε μαλλον και εναν απο τους στοχους του Γκιμπσον. Να σοκαρει με ρεαλιστικη απεικονιση των μαρτυριων.

Παντως αυτο το θεμα με την ατυπη απαγορευση του Τελευταιος Πειρασμος ειναι πραγματικα εντυπωσιακο. Ακομα και μετα απο τοσα χρονια και τοσα καναλια αυτη η ταινια δεν εχει κανει επισημη πρεμιερα στην τηλεοραση
 
Για τα πάθη του Χριστού θυμάμαι ότι είχε γίνει χαμός και στην Ελλάδα και τα πράγματα ηρέμησαν όταν πήγε να δει την ταινία ο Χριστόδουλος, ο οποίος δε φάνηκε να ενοχλείται ιδιαίτερα.

Η εν λόγω ταινία προκάλεσε περισσότερο στο εξωτερικό και ο Mel Gibson κατηγορήθηκε για αντισημιτισμό
 
Κατά τη γνώμη μου δεν υπήρχε λόγος ενόχλησης της Ελληνικής Εκκλησίας για την ταινία του Γκίμπσον. Αντιθέτως μάλιστα...

Κάποιοι άλλοι ενοχλήθηκαν...

Warning! Flame ahead if this thread goes the wrong way!
 
Πολύ καλή μεταφορά του αριστουργηματικού βιβλίου του καλύτερου Έλληνα συγγραφέα.

Τώρα αν γράψω την άποψή μου για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Όπερα όταν προβλήθηκε και για τον αποκλεισμό της από την Ελληνική τηλεόραση θα με... "μπανάρει" ο Μάνος. ;)
 
Leon είπε:
Τώρα αν γράψω την άποψή μου για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Όπερα όταν προβλήθηκε και για τον αποκλεισμό της από την Ελληνική τηλεόραση θα με... "μπανάρει" ο Μάνος. ;)
Κάτι που δε θα ήθελα να συμβεί ασφαλώς,οπότε αν εσύ ο ίδιος προεξοφλείς ότι τα γραφόμενά σου αυτά θα προκαλούσαν αναστάτωση,πολύ καλά κάνεις και δε προχωράς σε αυτά... :)

Άλλωστε,κάτι μου λέει ότι περαιτέρω ανάλυση γι' αυτά τα θέματα γύρω από την ταινία,θα οδηγήσει σε πολιτικοθρησκευτική κουβέντα,που δεν επιτρέπεται εδώ.Άρα μένουμε στα της ταινίας αυστηρά και μόνον... ;)
 
Πολύ σωστά και για αυτό δεν πρόκειται να επεκταθώ.

Πολύ καλή η ερμηνεία του William Dafoe (ίσως η καλύτερη της καριέρας του) και είναι ίσως ο μόνος(; ) που δεν του έπεσε η "κατάρα του Χριστού"*

*Είναι ένας urban legend γιατί πολλοί που έπαιξαν το ρόλο του Χριστού είχαν άδοξο τέλος (το ίδιο ισχύει και για τον Superman). Ή τους στιγμάτισε πολύ ο ρόλος και δεν "σταύρωσαν" άλλο, ή τρελάθηκαν, ή είχαν πρόωρο τέλος.
 
Ηθοποιοι που επαιξαν το Χριστο ειναι πολυ περισσοτεροι απο οτι νομιζουμε οποτε δεν μπορουμε να αποφανθουμε για το αν ειναι συμπτωση η οχι :)

Ξερεις οτι ο Κριστιαν Μπειλ ειχε αυτο το ρολο σε μια τηλεταινια;
 
Ήμουν από τους τυχερούς που πρόλαβαν να δουν την ταινία με την ησυχία τους, χωρίς τύψεις και ενοχές σε έναν κινηματογράφο που σήμερα έχει γίνει μαγαζί με ρούχα... :(

H επόμενή μου κίνηση ήταν να αγοράσω το βιβλίο και να το "ρουφήξω" μέσα σε μιά βδομάδα... Πρέπει κάπου να μου βρίσκεται και το πρόγραμμα... ::)
 
Θυμάμαι τον χαμο με τις γριούλες που ουρλιαζαν έξω απο τους κινηματογράφους. Εξαιρετική ταινια οταν τελικά την ειδα χρόνια μετά που κυκλοφόρησε. Γενικά εγώ έχω δει τα άπαντα Νταφοε καθώς ειμαι μεγάλη φαν (και αυτό με την Μαντόνα; Δυστηχώς,, ναι και αυτό). Περίμενα να δω τα τέρατα και αν και η ταινια ειναι αριστούργημα βεβαια, ειδα απλώς μια αρκετά πιστη μεταφορά του βιβλίου. Περιμενα να δω μετά απο ολο αυτό τον μύθο κατι σαν το ᾽Ἠ αυτοκρατορία των αισθησεων᾽᾽ συναντά το ᾽᾽120 μερες στα Σόδομα᾽᾽. (ειχα κάνει και κοπάνα για να το απολαύσω μονη στο σπίτι). Φυσικά απογοητευτηκα.

Τωρα μαλλον δεν ειναι το κατάλληλο σχόλιο και θα ακουστω κάπως επιπόλαιη αλλα τα βαμμένα με χένα μέχρι πάνω χέρια της Μπάρμπαρα Χερσευ μου άρεσαν πάρα πολύ (τοτε δεν ηταν παντού οπως τώρα). Χρονια μετά στην σχολή μου τα έκανε έτσι μια Ινδή με καφέ χρώμα. Κρατάνε ένα μηνα περίπου και δεν βγαίνει με τίποτα!

Τα παθη του Χριστού πλησιάζαν περισσοτερο αυτά που περίμενα (χωρίς τα οργια όμως!). Σαν ταινια βέβαια δεν λέει. Και σκηνοθετει ο Μελ Γκιμπσον που ευτυχώς δεν παιζει. Ειδα και το Apocalypto του ιδιου. Ακομα τρέχω.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ήταν από τις ταινίες που είχα μεγάλη περιέργεια να δω, και όταν τελικά το έκανα, δεν μου άρεσε καθόλου, μα καθόλου! Καταλαβαίνω τα μηνύματα που πήγε να βγάλει, αλλά απλά δεν ήταν για μένα. Οι θρησκευτικές ταινίες μου άρεσαν πολύ πάντα, και δεν ήμουν έτοιμη να δεχτώ αυτό το πολύ διαφορετικό, και για μένα μέχρι και εξωφρενικό πρίσμα από το οποίο παρουσιάζονται τα γεγονότα εδώ. Δεν έχω διαβάσει και το βιβλίο βέβαια, ίσως το εκτιμούσα περισσότερο. Εννοείται ότι είμαι κατά κάθε είδους απαγόρευσης, ο καθένας πρέπει να είναι ελεύθερος να βλέπει ό,τι θέλει, και να κρίνει μετά ανάλογα.
 
Αρκετά καλή ταινία θα έλεγα.Δε μου φάνηκε καθόλου προκλητική.Απ το περίφημο dvd που είχε δώσει το Βήμα το είδα και γω.Φανταστική και η μουσική του Peter Gabriel δένει με το έργο.
 
Λοιπόν θυμήθηκα μια ιστορία απ' την Μεγάλη Εβδομάδα του μακρινού (πλέον) 1992.Τοπικό κανάλι της πόλης που διαμένω πρόβαλλε τον "Τελευταίο Πειρασμό" την Μεγάλη Τρίτη (ίσως η μοναδική τηλεοπτική προβολή της ταινίας δεν ξέρω αν το πρόβαλλαν άλλα τοπικά κανάλια) αλλά με το κόλπο του άσχετου τίτλου (δηλ. όχι ως τελευταίος πειρασμός) αν θυμάμαι με τον τίτλο "Ο Ιησούς και τα πάθη του" (κάπως έτσι) και μάλιστα η κοπέλα που ανήγγειλε το πρόγραμμα είχε πεί αυτολεξεί (το θυμάμαι γιατί κουφάθηκα με το ριψοκίνδυνο εγχείρημα του καναλιού αυτού: "Απόψε στις 11.30 το βράδυ θα προβληθεί η θρησκευτική τηλεταινία "Ο Ιησούς και τα πάθη του" σε σκηνοθεσία Σκότ Μαρτινς (αλλαγή ονόματος του Μαρτιν Σκορσέζε προφανώς για να μην τους αντιληφθούν) με γνωστούς ηθοποιούς".Αυτό.Τώρα αν τους πήραν χαμπάρι και κόπηκε η ταινία στην μέση δεν μπορώ να σας πώ,γιατί λίγο στην αρχή το είδα και όντως ήταν "ο τελευταίος πειρασμός".Πάντως δεν άκουσα την επόμενη μέρα κάτι για σκανδαλώδη προβολή σε τοπικό κανάλι.Μιλάμε για τρελό ρίσκο ο καναλάρχης :)
 
Πολύ σωστά και για αυτό δεν πρόκειται να επεκταθώ.

Πολύ καλή η ερμηνεία του William Dafoe (ίσως η καλύτερη της καριέρας του) και είναι ίσως ο μόνος(; ) που δεν του έπεσε η "κατάρα του Χριστού"*

*Είναι ένας urban legend γιατί πολλοί που έπαιξαν το ρόλο του Χριστού είχαν άδοξο τέλος (το ίδιο ισχύει και για τον Superman). Ή τους στιγμάτισε πολύ ο ρόλος και δεν "σταύρωσαν" άλλο, ή τρελάθηκαν, ή είχαν πρόωρο τέλος.
Όντως εξαιρετική ερμηνεία του Dafoe. Κρίμα που δεν έχει παιχτεί ακόμη από ελληνικό κανάλι η ταινία αυτή (με εξαίρεση εκείνο το τοπικό κανάλι που γράφω σε προηγούμενο ποστ). Μου φαίνεται και καλύτερη και πιο ανθρώπινη από την αντίστοιχη του Gibson ο οποίος πόνταρε στις σκληρές και ωμές εικόνες. Κι όμως του Gibson πέρασε χωρίς πολλά προβλήματα.
 
Πίσω
Μπλουζα