Ο τρύγος στο αμπέλι

BETTY BOOP

Official *GOD* of RetRo
Joined
25 Απρ 2010
Μηνύματα
9.263
Αντιδράσεις
6.028
Στο χωριό μου, περίπου στα μέσα του Αυγούστου, άρχιζε ο τρύγος στα αμπέλια. Θυμάμαι η μέρα ξεκινούσε πολύ νωρίς το πρωί και τελείωνε αργά το απόγευμα. Παίρναμε μαζί μας νερό, κολατσιό και σκεύη για την ετοιμασία ενός εύκολου φαγητού το μεσημέρι. Μετά το φαγητό ξαπλώναμε λίγο για ξεκούραση. Εμείς τα παιδιά παίζαμε, τσακωνόμασταν ξαναπαίζαμε, ξανατσακωνόμασταν, η αλήθεια είναι ότι οι ώρες μερικές φορές ήταν βαρετές. Επιστρέφαμε στο σπίτι κουρασμένοι...Πάντως μου άρεσε που ήμασταν όλοι μαζί στη φύση, μαμάδες, μπαμπάδες, θείες, θείοι, ξαδέρφια...

Εσείς είχατε βρεθεί σε τρύγο στο αμπέλι;
 
Μου θύμησες τα καλοκαίρια μου ως παιδί στον Ωρωπό. Εκεί είχαμε ένα οικόπεδο με αμπέλια που έκαναν σταφύλια όλων των ποικιλιών. Μετά το μπάνιο στη θάλασσα, πηγαίναμε να κόψουμε τα σταφύλια. Θυμάμαι πως φοβόμουν απίστευτα τις σφήκες οι οποίες ήταν άπειρες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Μετά πήγαινα κάτω από ένα μεγάλο πεύκο, έτρωγα απαραιτήτως μια ντομάτα με άπειρο αλάτι και κοιμόμουν. Όταν γυρίζαμε σπίτι η μητέρα μου ξεκινούσε να φτιάχνει μούστο, υλικό απαραίτητο για τα περίφημα μουστοκούλουρά της και τις μουσταλευριές της. Για να γυρίσω στο θέμα, απερίγραπτη αίσθηση, καταπληκτικό καλοκαιρινό αεράκι, απίστευτες μυρωδιές και σίγουρα οι καλύτερές μου καλοκαιρινές αναμνήσεις. (Το πεύκο υπάρχει ακόμα. Το αμπέλι μας το έκαψαν δύο φορές. Θλιβερό θέαμα κι ακόμα πιο θλιβερό το πόσο έχει αλλάξει το καλοκαίρι. Λείπει η μυρωδιά και δεν θα μείνει ως ευχάριστη ανάμνηση.) Ευχαριστώ για το θέμα που άνοιξες BETTY BOOP.
 
Όχι τρίγος, αλλά τις ξένες συκιές κοντά στο κτήμα του πατέρα μου, τις είχα γδύσει, όταν ήμουνα μικρός!
 
Ναι, έχω βρεθεί... πάνε 45 χρόνια από τότε! είχα περάσει το καλοκαίρι στο χωριό του πατέρα μου με τη γιαγιά και τους θείους και τα ξαδέρφια. Δεν είχε καν ηλεκτρικό τότε το χωριό. Ήταν σταφύλια για σταφίδες, όταν τα μάζευαν τα άπλωναν για να ξεραθούν σε αλώνια (που είχαν πρώτα περαστεί με ένα επίχρισμα που είχε από ασβέστη μέχρι κοπριά και διάφορα άλλα πράματα). Είχα μαζέψει κι εγώ μερικά τσαμπιά, περισσότερο μπελάς ήμουν παρά βοήθεια, αλλά κουράστηκα γρήγορα και πήγα και την έπεσα κάτω από ένα πεύκο. Αλλά κι εγώ θυμάμαι τις σφήκες, ειδικά στα μέρη των αλωνιών που είχαν στρωθεί τις προηγούμενες μέρες οπότε είχαν αρχίσει να ξεραίνονται/γλυκαίνουν. Και πόσο νόστιμο ήταν το φαΐ και πόσο ωραίος ο μεσημεριανός υπνάκος. Αλλά και πόση αγωνία είχαν όλοι τις επόμενες μέρες, μόλις έβλεπαν το παραμικρό συννεφάκι έτρεχαν να σκεπάσουν τις σταφίδες με καραβόπανα γιατί έτσι και βρέχονταν θα σάπιζαν και πάει όλη η σοδειά.
 
εικονα καλοκαιρινη στην ζακυνθο..οπως και φετος μιας και οι θειοι μου κανουν τρυγο οσο θυμαμαι τον εαυτο μου..φετος δεν πηγαν και πολυ καλα γιατι εβρεξε ενα απογευμα αφοτου ειχαν απλωσει την σταφιδα...πηγαμε και την σκεπασαμε...παντως ρε παιδια πολυ πακετο δουλεια....οσες φορες την εχω κανει αφηστε το...τους μινωταυρους αυτα τα δικυκλα σπαστα τρακτερακια με την μικρη καροτσα τα ξερετε?
 
simonkey είπε:
εικονα καλοκαιρινη στην ζακυνθο..οπως και φετος μιας και οι θειοι μου κανουν τρυγο οσο θυμαμαι τον εαυτο μου..φετος δεν πηγαν και πολυ καλα γιατι εβρεξε ενα απογευμα αφοτου ειχαν απλωσει την σταφιδα...πηγαμε και την σκεπασαμε...παντως ρε παιδια πολυ πακετο δουλεια....οσες φορες την εχω κανει αφηστε το...τους μινωταυρους αυτα τα δικυκλα σπαστα τρακτερακια με την μικρη καροτσα τα ξερετε?
...κάτι ξέρουμε και μεις ;) :D (υποθέτω Μινώταυρο λες τη μάρκα ε?)... μήπως εννοείς τρίκυκλο?
 
Εγώ μεγάλωσα σε αγροτική οικογένεια οπότε ο τρύγος σηματοδοτούσε κάθε χρόνο το τέλος του καλοκαιριού. Κατά τη δεκαετία του 80 ήταν πολύ εντατική δουλειά και καθώς η συντριπτική πλειοψηφία της παραγωγής απλωνόταν (για να ξεραθεί και να γίνει σταφίδα) ήταν και περισσότερη. Οι εργάτες χωριζόταν σε κόπτες (που έκοβαν, καμία σχέση με Αιγυπτίους :p ), κουβαλητές, λαντζιέρηδες (εμβάπτιζαν τα σταφύλια σε διάλυμα ποτάσας για να διευκολυνθεί το ξέραμα) και απλώστρες (συνήθως ήταν γυναίκες που άπλωναν τα σταφύλια για να ξεραθούν).

Πριν από το ξεκίνημα του τρύγου έπρεπε να φτιαχτεί ο οψιγιάς. Το μέρος όπου θα απλωθούν τα σταφύλια για να γίνουν σταφίδα (δεν ξέρω ποια είναι η επίσημη ορολογία #) ). έπρεπε να είναι ηλιόλουστο κατά όσο το δυνατό μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας, επίπεδο, και κοντά στο αμπέλι. Φυσικά κάθε χρόνο επιλεγόταν περίπου το ίδιο σημείο αλλά κάθε χρόνο χρειαζόταν κάποια προεργασία. Κατά τα μέσα της δεκαετία του 80 άρχισαν να εμφανίζοντα οι κρεμαστοί που ήταν μόνιμες κατασκευές από στύλους και σύρματα. εκεί τα σταφύλια τα κρεμούσαν, δεν τα άπλωναν. Στα τέλη της δεκαετίας άρχισαν να χρησιμοποιούνται κλούβες (πλαστικά κιβώτια) για τη συγκομιδή οπότε ήταν πιο εύκολη η μεταφορά με το αυτοκίνητο και κατά συνέπεια μειώθηκε ο αριθμός των απαιτούμενων οψιγιάδων.

Τα σταφύλια μαζευόταν σε διάτρητα δοχεία που λεγόταν τσιγκάκια (από τη δεκαετία του 80 ήταν πια πλαστικά, αλλά το όνομα είχε μείνει) και τα κουβαλούσαν στον οψιγιά στον ώμο ή αν ήταν μεγαλούτσικη η απόσταση και το αμπέλι με γαϊδούρι (τα κανονικά τα τετράποδα :p ). Εγώ όπως όλα τα παιδιά της εποχής ξεκίνησα την καριέρα μου σαν νεροκουβαλητής φτάνοντας σύντομα να γίνω οδηγός γαϊδάρου :cool: (γενικά προσπαθούσαν να αναθέτουν στα παιδιά βοηθητικές εργασίες ώστε να τα απομακρύνουν από την ποτάσα και τα εμβαπτισμένα σταφύλια (εμείς τα λέγαμε αλουσά και αλουσιδιασμένα αλλά για να συνεννοούμαστε... ;) ).

Το άγχος για τον καιρό που έχει αναφερθεί και πριν υπήρχε γιατί η βροχή μπορούσε να καταστρέψει την παραγωγή και γιατί οι σταφίδες ξεραίνονται στον ήλιο οπότε χαμηλές θερμοκρασίες ακόμα και χωρίς βροχή σημαίνουν αύξηση του χρόνου αποξήρανσης... βέβαια σε ακόμα παλαιότερες εποχές όπου τα σταφύλια απλωνόταν σε φύλλα από χαρτί το ενδεχόμενο βροχής πέρα από τον κίνδυνο σαπίσματος έλιωνε και το χαρτί και η παραγωγή έπρεπε να μαζευτεί από το χώμα... Την δεκαετία του 80 τα σταφύλια απλωνόταν σε πλαστικά δίχτυα οπότε δεν υπήρχε και αυτό το άγχος. Υπήρχε το άγχος της κλοπής γιατί καθώς η σταφίδα είχε καλή τιμή στην αγορά υπήρχε κίνδυνος κλοπής της όταν βρισκόταν στα τελευταία στάδια ξήρανσης, ενώ δεν ήταν σπάνιες και οι περιπτώσεις κλοπής σταφίδας από τους χώρους αποθήκευσης των παραγωγών. Αυτό οδηγούσε πολλούς παραγωγούς που η σταφίδα τους ήταν σχεδόν έτοιμη για μάζεμα να περνάνε τη νύχτα στον οψιγιά για να την φυλάνε.

Ένα άλλο θέμα ήταν οι σφήκες, μέλισσες και άλλα παρεμφερή έντομα τα οποία τα αντιμετωπίζαμε σαν αναγκαίο κακό άλλα ήταν αρκετά επικίνδυνα και συχνά τα φαινόμενα ειδικά στα παιδιά (αλλά όχι μόνο) κατά λάθος μαζί με το σταφύλι ή το φαγητό να βάλουν στο στόμα τους και σφήκα.

Το φαγητό το μεσημέρι ήταν ευκαιρία για χαβαλέ από τους μεγαλύτερους στους μικρότερους και αντίστροφα. από τις πιο ζωντανές στιγμές της ημέρας...

Όταν τα σταφύλια προοριζόταν για κρασί τα ρίχναμε στο πατητήρι. Τα παιδιά το βλέπαμε σαν παιχνίδι και απαιτούσαμε να μας επιτραπεί να μπούμε και μεις μέσα για πατήσουμε τα σταφύλια. Οι μεγάλοι που τα πατούσαν μας έβλεπαν σαν καθυστέρηση αλλά τελικά περνούσε το δικό μας. Ιδιαίτερα μας άρεσε να μπαίνουμε μέσα τη δεύτερη μέρα μετά το πάτημα οπότε οι ζυμώσεις είχαν αρχίσει και μας ζάλιζαν οι αναθυμιάσεις του μούστου #) . Φαντάζεστε το ξενέρωμα μας όταν άρχισαν γύρω στο 1987-8 να εμφανίζονται στο χωριό τα πρώτα μηχανήματα για το σπάσιμο των σταφυλιών.

Όλα αυτά έχουν αλλάξει πια... Σχεδόν κανείς δεν απλώνει τα σταφύλια. Όλοι σχεδόν τα πουλάνε για να γίνουν ρακί ή κρασί εκτός κι αν τα επεξεργάζονται οι ίδιοι. Σίγουρα κανείς δεν καταδέχεται να κλέψει σταφίδα ακόμα κι αν βρει. Ακόμα και τα αμπέλια έχουν λιγοστέψει δραματικά και αντικαθίστανται από ελιές, ενώ η μεταφορά και το σπάσιμο των σταφυλιών γίνεται με μηχανήματα που αποβάλλουν άμεσα και τα κοτσάνια. Ούτε γαϊδούρια ούτε παιδιά που χοροπηδάνε στο πατητήρι. Και το πατητήρι πλέον είναι πλαστικό και όχι πετρόχτιστο...
 
Καλημέρα, Betty παλιό το ποστ, αλλά το είδα σήμερα και δεν άντεξα να μη γράψω.

Παιδιά να σας πω ότι η ανάμνηση γίνεται πραγματικότητα - μετά από 18 χρόνια έμεινα στο οικογενειακό σπίτι για πολύ καιρό. Βρέθηκα μπροστά σε όσα περιγράφει ο Τhor χωρίς καμιά αλλαγή. Καθάρισαν τον οψιγιά, μαζέυτηκε όλη η φαμίλια συν γείτονες και γειτόνισσες, φίλους για να μαζέψουμε τα σταφύλια. Τα κοφίνια κατέβηκαν από την αποθήκη (σιδερένια + πλαστικά), τσαπράζια, ψαλίδια, μαντίλια, 16 καπέλα, δίχτυ πλαστικό, φαγητά κτλ και ξεκινήσαμε για τον τρύγο. Κλασικά τα πιο μικρά έπαιζαν και ανακάλυψαν και ένα πολύχρωμο φίδι! Μάζευαν, γέμιζαν κοφίνια, κουβαλούσαν (στην πλάτη πάντα), βουτούσαν (όχι σε ποτάσα,κάτι με έλαια+βότανα μου είπαν), στράγγιζαν, άπλωναν. Μέρες μετά προγιαγιά - προπάππους πηγαίναν κάθε απόγευμα και φρόντιζαν τη σοδειά. Δεν είναι πλέον για πούλημα, μοιράζεται μεταξύ φίλων.

Θα μου πείτε αλλαγές δεν είχαμε;;; ναι.. έφραξαν τα αμπέλια γιατί όλο το χωριό τα ξερίζωσε και όλα τα αισθήματα κοινοκτημοσύνης έβγαιναν στα δικά μας.

Αρκετοί στενοχωρήθηκαν, αλλά τουλάχιστον βρίσκουμε πλέον σταφύλια και τρώμε και μας φτάνουν μια χαρά και για σταφίδα και για κρασί και για ρακή.

Α, παραλίγο να ξεχαστώ ---> μπήκα στο πατητήρι!! πέτρινο, ασπρισμένο και πλυμένο περίμενε μετά τον τρύγο να μπουν μέσα οι μεγάλοι.

Το παραδέχομαι ήταν σαν αγροτουριστικό βίωμα στην αρχή, αλλά μετά ξεπήρα και πατούσα ώρες ολόκληρες!!

Τώρα έχω πετιμέζι, μουστοκούλουρα, κολαΐνες, σταφίδα από το σπίτι. Ο μούστος ωριμάζει για να μπει στα βαρέλια και το επόμενο ΣΚ θα έχουμε ρακοκάζανο!

Στην εφηβεία έλεγα "όλα θα τα πουλήσουμε", σιγά μην τρέχω - τώρα κάθομαι σημειώνω και καταγράφω όσα μου λένε.

Είδα για λίγο πως μπορεί ο χρόνος να περνάει ευχάριστα, αργά και ήρεμα!
 
Μια φορά εχω βρεθεί σε τρύγο στο χωριό του πατέρα μου πριν καμια 30αρια χρόνια. Δεν εχει ξανατύχει απο τότε. Πλέον ζηλεύω όσους εχουν την ευτυχία να βρίσκονται σε τέτοιες εκδηλώσεις. Γιατί αν το καλοσκεφτεί κανείς, μια εκδήλωση είναι και μαλιστα κοινωνική αφου μαζεύονται άνθρωποι και, εκτός απο δουλειά, γύρω από ενα τραπεζι πίνουν τρώνε και τα λενε. Τουλάχιστον ετσι γινόταν παλιά, δεν ξερω τώρα πως είναι. Χαίρομαι ιδιαίτερα που εστω και στα 30φεύγα μου εχω ξεκινήσει να ασχολούμαι πολύ σοβαρά με τις ελαίες μου (και ευκαιρία ν'ανοιχτεί και θρεντάκι με αυτό το θεμα :D ).

Στο θεμα μας τώρα, βεβαια, το αν θα βγει καλο κρασί είναι άλλου παπά ευαγγέλιο :D . Αυτό που διαπιστώνω, εκπληκτος θα ελεγα, είναι ότι άνθρωποι που ξέρω και που ουδεμία σχέση είχαν με αμπέλια και τρύγο, ξαφνικά τους βλέπεις σε μεγαλη ηλικία ιδιαίτερα ζεστούς με το θεμα. Βεβαια μιλάμε για ανθρώπους που έχουν χώρο ή καποιο μεγαλο κτήμα με καλό χώμα.

Πολύ ωραίο θρεντακι!
 
Κι εμένα ο παππούς μου έχει αμπέλια και φυσικά ο τρύγος ήταν ένα σπορ που γινόταν όπως ειπώθηκε στα τέλη του καλοκαιριού. Έχω πατήσει κι εγώ σταφύλια. Μετά από λίγο όμως σε πιάνει η ζάλη από τις αναθυμιάσεις!
 
Εγω καταγόμενος απο την Νεμέα,ξακουστή για τα κρασιά και την σταφίδα της,θυμάμαι αρκετά καλα τον τρυγό όταν ήμουν μικρός (παρόλου που ακόμα και σήμερα συνεχίζω και τρυγάω)

*Θύμαμαι λοιπόν όταν τρυγούσαμε την λευκή σταφίδα-Σουλτανίνα στις αρχές Αυγούστου,τι χαμός γινόταν.Η οικογένεια χωριζόταν σε δύο ομάδες: -Την μια,που αποτελούταν κυρίως από γυναίκες,και καθόντουσαν στα αλώνια κι άπλωναν την σταφίδα και την δεύτερη όπου ήταν στα χωράφια(για εργάτες ούτε λόγος).Θυμάμαι σηκωνόμασταν αχάραγα να πάμε στα χωράφια και καθόμασταν μέχρι αργά το απόγευμα...Αφού τις απλώναμε όμως μετά έπρεπε να τις γυρνάμε ,να τους ρίχνουμε στάχτη,να τρέχουμε να τις σκεπάσουμε αν βλέπαμε οτι ερχόταν βροχή(θυμάμαι αυτο είχε γίνει μια φορά βράδυ κι είχα φάει τα πόδια μου στα παλούκια),και τέλος να την μαζέψουμε και να βγάλουμε σιγά σιγά τα κουκουτσάκια.Το ίδιο ακριβώς συνέβαινε και με την μαύρη σταφίδα

*Τώρα όσο αφόρα τον αμπελότρυγο ,γινόταν γύρω στις 20 Σεπτέμβρη και πηγαίναμε πάλι αχάραγα στα χωράφια να μαζέψουμε τα σταφύλια,κιόλας εγω είχα την αρμοδιότητα να φορτώνω τα κοφίνια στην φρέζα εκτός από το τρύγημα...Και μετά όταν γυρνάγαμε σπίτι που έπρεπε να τα πατάμε με τις ώρες..βάφανε τα πόδια μας...Και μετά να τα περάσεις απο την τσικουδία (μια μέρα ολοκληρη μας έπαιρνε) και ύστερα να τα βάλεις στα βαρέλια,να ρίξεις τα μεταμπισουφίτ(μπικουτί που λεγέ κι η γιαγιάκα μου) μην φουσκώσουν και χυθούν(πόσες φορές είχε γίνει αυτό) και μετά να κατεβαίνουμε συνέχεια να βλέπουμε το κρασί για κανα τρίμηνο
 
Πίσω
Μπλουζα