Φαντάζομαι ότι τις 2 αυτές ώρες τις εκμεταλεύεται πλήρως στο programming. Ή μάλλον το λένε έτσι για να εντυπωσιάσουν με την ιδέα πως μπορείς να είσαι και programmer και μη geek, γιατί αρέσει στον κόσμο. Αλλά και που ξέρουμε πως είναι αλήθεια; Και σίγουρα σε αυτήν την ηλίκια μπορεί και οι γονείς να περιορίζουν λίγο τη χρήση.
Από την άλλη οι περισσότεροι μας χάνουμε πολύ πολύ χρόνο σε internet, games, youtube και διάφορα άλλα. Δεν είναι εύκολο να είσαι μέσα στα πράγματα και να μην χωθείς και λίγο στην pop culture του internet/gaming. Ακόμα και να επικεντρωθείς σε programming, θα μπεις σε κανά forum για να βρεις πληροφορίες και θα καταλήξεις να λαμβάνεις μέρος σε συζητήσεις σχετικά με το ποιο API είναι καλύτερο ή να βοηθάς άλλους αρχάριους ή να διαβάζεις διάφορα άρθρα σχετικά ενδιαφέροντα. Δηλαδή και χωρίς να χαθείς σε χαλαρή φάση internet, ακόμα και αυστηρά για το χόμπυ σου να ενημερωθείς ή να συζητήσεις ή να απαντήσεις σε email με coding συζητήσεις, θα κόψεις πολύ χρόνο από αυτό το 2ωρο.
Κατά τα αλλά, το να ξεκινάς 12χρονος αν και είναι σημαντικό, δεν είναι τόσο ασυνήθιστο. Έχω ακούσει πολλές ιστορίες από τους περισσότερους του χώρου που δυσκολεύομαι να τις πιστέψω. Π.χ. ακούς το εξής "Στα 6 πήρα τον πρώτο μου υπολογιστή. Στα 7 έμαθα basic και έκανα πολλά προγράμματα. Στα 8 έμαθα assembly. Στα 9 έφτιαξα το πρώτο μου παιχνίδι σε C64. Στα 10 μάθαινα x86 assembly στο PC, στα 11 έκανα το πρώτο μου λειτουργικό, στα 12 έφτιαξα compiler". Ξέρω πολλούς που ισχυρίζονται τέτοια. Μου φαίνεται παράξενο γιατί ξεκίνησα λίγο αργά σε σχέση με πολλούς coders, από τα 18 να μπαίνω σε πιο low level και demoscene. Βέβαια από τα 10 σε basic στον CPC. Αλλά τότε δεν είχαμε internet, ήμουν πολύ μικρός για να καταλάβω, δεν ήξερα τις BBS, και να ήξερα πως να το κανα, ποιός να μου δείξει, πως θα εξηγούσα έναν τεράστιο λογαριασμό τηλεφώνου χωρίς να φάω ξύλο, χάχα. Μου φαίνεται λίγο αδύνατο. Πρέπει να είχαν μπαμπά geek που ήταν και αυτός μπασμένος. Αλλά τέσπα, πολλοί έχουν ξεκινήσει πριν τα 10 με assembly, απλώς τότε δεν ασχολούνταν τα mass media. Αλλά και θεωρούσουν τρελό nerd ακόμα και αν έπαιζες games σε κονσόλα, πόσο εξωγήϊνο θα τους φαινόταν ένας 8χρονος να γράφει assembly σε PC;
Εγώ πολλές φορές αναρωτιέμαι για τις νέες γενιές. Όταν έχεις τρελούς gaming κόσμους, facebook, internet, youtube, σειρές/ταινίες on demand, τρελό χάσιμο που θα θέλεις 10 γενιές για να τα δεις όλα και ταυτόχρονα πολλά layers από κούραση για να γράψεις ένα hello world και χωρίς κατανόηση του πως δουλεύουν οι υπολογιστές, τότε πως οι νέοι να ξεκινήσουν να μαθαίνουν προγραμματισμό από μόνοι τους και γιατί να μην πάνε να παίζουν WOW όλη μέρα; Ενώ παλιά είχες 2-3 σάπια παιχνίδια αν τα έφερνε ο πειρατής και τουλάχιστον μια basic στο start up. Βέβαια ανά καιρούς ανακαλύπτω λίγους νέους που παρόλα τα άπειρα distractions, χωθήκαν σε προγραμματισμό από δικιά τους πρωτοβουλία και ξεκίνησαν όπως είχα ξεκινήσει εγώ, δηλαδή κάποτε βρήκαν κάτι σημαντικό δημιουργικό στο programming και βάλανε πόδι σε όλα τα distractions, ή έστω κάποιο πλάνο, ενώ όλοι οι συμμαθητές καιγόντουσαν σε wow και facebook. Δεν είναι εύκολο, αλλά πάντα ξεκινάει από ένα ισχυρό κίνητρο να κάνεις κάτι πιο δημιουργικό στον υπολογιστή, ίσως για να ξεχωρίσεις από τον καθημερινό χρήστη ή μια προοπτική για το μέλλον ή δεν ξέρω και εγώ τι.