Ο 12χρονος προγραμματιστής που εντυπωσιάζει!

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας stayros
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Χωρίς να θέλω να μειώσω το παιδί και βεβαίως χωρίς να έχω πρόθεση να του κόψω τα φτερά, είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν και σε αυτό το φόρουμ αρκετοί \ες που έκαναν ανάλογα πράματα στην ηλικία του, απλά λόγω μη ύπαρξης Google event δεν παρουσιάστηκαν ποτέ. Θυμίζω την περίπτωση του πρώην γενικού γραμματέα π.σ. που στα 16 του ήταν και ο προγραμματιστής της εκπομπής κόκκινοι γίγαντες και λευκοί νάνοι. Ως εκ τούτου δεν με εντυπωσιάζουν τέτοιες ειδήσεις πολλώ δε μάλλον όταν σε πολλά ανάλογα περιστατικά δεν υπήρχε κάποια ιδιαίτερη εξέλιξη.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Indeed. Δε ξέρω κατά πόσο είναι τυχαία η ανακάλυψη σε περίπτερο της Google και με τον Smith εδώ πριν λίγες μέρες. Η Google κάνει απίστευτη διαφημιστική καμπάνια μη ξεχνάμε ότι αυτό είναι τα βασικό προιόν της, η αναζήτηση έρχεται δεύτερη.

Μέχρι και ταινία έφτιαξε για να εδρεώσει τη θέση της και να συντηρήσει τον μύθο της.
 
Πέρα από τις "γκρίνιες" το να βλέπω ένα παιδί να κάνει κάτι δημιουργικό στον υπολογιστή και να μην ασχολείται μόνο με FIFA και WoW εμένα με ενθουσιάζει. Μακάρι να έχει λαμπρή εξέλιξη κάποτε, ο τόπος χρειάζεται νέους ανθρώπους με όρεξη για δουλειά και δημιουργία.
 
Κι εγω ήξερα και ξερω πολλα "αστεράκια" που τις προηγούμενες δεκαετίες όταν ήταν σε εκείνη την ηλικία είχαν καταφέρει πολλά πράγματα. Αυτό όμως που με εντυπωσίασε όταν είδα τον πιτσιρικα στις ειδησεις, ηταν οταν δηλωσε πως με τον υπολογιστή του ασχολειται μονο 2 ωρες την ημερα. Δεν ειναι δηλαδη geek αλλα εχει φυσιολογικότατη ζωη.

Αυτο απο μονο του ειναι αξιο θαυμασμου. Δε μπορω να φανταστω εμενα προσωπικα να ασχολουμαι μονο 2 ωρες την ημερα με κατι, οτιδήποτε κι αν είναι αυτό, και να δημιουργησω κατι. Για να καταφερω οτιδηποτε πρεπει να ασχολουμαι ολοκληρη μερα με αυτο :(

Αυτο απο μονο του δειχνει φοβερη δυναμη συγκεντρωσης, αποφασιστικότητας, αφοσίωσης και αφομοίωσης. Με ο,τι κι αν ασχοληθει ο πιτσιρικας θα σκισει. Είτε μιλάμε για υπολογιστές/προγραμματισμό είτε για οτιδήποτε άλλο.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Θα μου πείτε κι εμένα τι έχει φτιάξει;
 
Με την ευκαιρία αυτού του thread να γράψω για... μένα. Αλλά ο σκοπός δεν είναι για να πω πως ήμουν εγώ τότε, αλλά αντιθέτως για να δείξω πως ΔΕΝ είμαι τώρα και πως όλα αυτά εξαρτώνται από ένα σωρό άλλα πράγματα στη ζωή.

Νομίζω ότι και άλλοι εδώ θα ταιριάξουν με αυτά που λέω.

Εγώ άρχισα να ασχολούμαι με τους υπολογιστές από τα 9 μου. Common πια, ασυνήθιστο τότε (στις πρώτες εκθέσεις οι παλιοί θα θυμάστε, βλέπαμε ο ένας τον άλλον ίδιοι και ίδιοι). Ένας CBM64 μπήκε στο γραφείο του πατέρα μου (ναι ΟΧΙ στο σπίτι), με 1541, 1702 (?) οθόνη και EPSON GX-80 9-πινο εκτυπωτή. Είχαμε την ψευδαίσθηση (MEMOX γαρ), ότι θα κάνουμε επαγγελματική δουλειά με αυτό. Το "πελατολόγιο" της MEMOX χώραγε 300 πελάτες στη μια πλευρά δισκέτας που επέτρεπε να γράψεις. Τέσπα, ποτέ δεν δούλεψαν όλα αυτά στην πράξη.

Το θέμα είναι ότι με την κατακαημένη (θες 500 PEEK/POKE για να κάνεις οτιδήποτε) BASIC του CBM64, μπορούσα να κάνω ΠΟΛΛΑ πράγματα. Είχα φτιάξει πρόγραμμα εκλογών, με μπάρες και ποσοστά πριν τις εκλογές τότε (τι εκλογές είχε πριν περίπου 30-παρά χρόνια;...). Θυμάμαι μάλιστα ότι στις διακοπές ΕΓΡΑΦΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ ΧΑΡΤΙ (δεν είχαμε φορητούς, κινητά, tablet) και όταν γύρναγα από τις διακοπές και το περνούσα μέσα, δεν είχε και bug!

Σύντομα έμαθα και assembly 6502. Αργότερα μπήκε η Amiga στη ζωή μου (σπίτι πια και όχι στο γραφείο ευτυχώς), ακόμα μικρός (ίσως 12 πια δεν θυμάμαι) οπότε έμαθα και άλλα πράγματα (και assembly 68000). Το τι έκανα εκείνη την περίοδο δεν έχει σημασία (κάποιοι με ξέρετε χωρίς να το ξέρετε).

Όλα αυτά μου καθόρισαν ότι θα ασχοληθώ με υπολογιστές επαγγελματικά. Όμως δεν έγινα προγραμματιστής (αν και ήξερα κάποιες γλώσσες και είχα φτιάξει ωραία πράγματα - πχ. είχα φτιάξει ένα που έλυνε εξισώσεις διαφόρων βαθμών και έκανε και γραφήματα - φανταστικό ήταν, τώρα τα πουλάνε τέτοια). Αλλά...

Το θέμα είναι ότι ενώ έχω σχέση με τους υπολογιστές (θα μπορούσα να μην έχω, επαγγελματικά, αν και σαφώς εξακολουθεί να είναι και χόμπι μου), δεν έχω και καμία σχέση με τότε. Μπορεί να έχω ακόμα την αναλυτική λογική, αλλά πιθανολογώ ότι αν μου δώσεις κώδικα δικό μου 25 χρόνια πίσω δεν θα καταλάβω τι κάνω και γιατί το κάνω. Υπάρχει ένα πράγμα που το λένε Real Life και καμιά φορά σε φέρνει σε τελείως διαφορετικούς δρόμους από ότι νόμιζες.

Ας δώσουν στον μικρό τις προσβάσεις που πρέπει ώστε να αναδείξει το ταλέντο του, μέχρι να μπει η εφηβεία που εκεί θα είναι το πρώτο μεγάλο τεστ για το τι θα γίνει.
 
Rakeesh είπε:
Αυτό όμως που με εντυπωσίασε όταν είδα τον πιτσιρικα στις ειδησεις, ηταν οταν δηλωσε πως με τον υπολογιστή του ασχολειται μονο 2 ωρες την ημερα.
Nαι,καλα...οπως και οι αλλοι που περνανε πρωτοι στις σχολες και διαβαζαν 2 ωρες,πηγαιναν για καφε,εβλεπαν σινεμα κλπ...(οχι οτι δεν μπορει να γινει αλλα μας τα παραλενε λιγο)- ο braf τα λεει ωραια σε ενα βιντεακι για το θεμα :)

Rakeesh είπε:
Δεν ειναι δηλαδη geek αλλα εχει φυσιολογικότατη ζωη.
Και αυτο σχετικο ειναι..αν καποιος ειναι geek και αισθανεται καλα με οτι κανει,φυσιολογικος ειναι...
 
Όπως τα λες ακριβώς (και τα δυο).

Άσε που τώρα οι geeks είναι πιο "in" και λιγότερο δακτυλοδεικτούμενοι.

Όταν είχα PDA με χειροποίητους (!) χάρτες και GPS καρφωμένο σε PCMCIA πριν 12 χρόνια με κοίταγαν λες και είμαι ούφο. Μετά ξεπερνάγαμε αυτό και πηγαίναμε στο "όλο αυτό θα έχεις στο χέρι σου;".

Τώρα αν δεν έχεις κάτι με touch screen είσαι ντεμοντέ. Και μάλιστα όχι μόνο κινητό. Όλοι έχουν και tablet (εκτός από εμένα χαχαχαχα).
 
NLS είπε:
Όταν είχα PDA με χειροποίητους (!) χάρτες και GPS καρφωμένο σε PCMCIA πριν 12 χρόνια με κοίταγαν λες και είμαι ούφο. Μετά ξεπερνάγαμε αυτό και πηγαίναμε στο "όλο αυτό θα έχεις στο χέρι σου;".

Τώρα αν δεν έχεις κάτι με touch screen είσαι ντεμοντέ. Και μάλιστα όχι μόνο κινητό. Όλοι έχουν και tablet (εκτός από εμένα χαχαχαχα).
:thumb:

Και εγω αλλος ενας χωρις tablet!Και σε ολους αυτους αν τους πεις οτι δεν εχεις και fb,τοτε σε θεωρουν πιο αρχαιο και απο τον παππου τους...
 
angel_grig είπε:
Nαι,καλα...οπως και οι αλλοι που περνανε πρωτοι στις σχολες και διαβαζαν 2 ωρες,πηγαιναν για καφε,εβλεπαν σινεμα κλπ...(οχι οτι δεν μπορει να γινει αλλα μας τα παραλενε λιγο)- ο braf τα λεει ωραια σε ενα βιντεακι για το θεμα :)
Σωστό κι αυτό. Αυτα τα ατομα ποτε δεν μπορεσα να τα καταλαβω :)

(αν εχεις προχειρο λινκ με το συγκεκριμενο βιντεακι στειλτο μου μου σε πμ, θα με ενδιεφερε :) )

angel_grig είπε:
Και αυτο σχετικο ειναι..αν καποιος ειναι geek και αισθανεται καλα με οτι κανει,φυσιολογικος ειναι...
Κι εγώ geek ημουν και θα ειμαι και αισθανομαι καλα, αλλα... Κατι τα ξαδελφια, κατι οι θείοι, κατι τα "μα γιατι διαβαζεις ολο κομικς το καλοκαιρι και δεν πας κανενα μπανιο", για μενα "φυσιολογικό παιδί" ειναι συγκεκριμενο αρχέτυπο :) ασχέτως με το αν εγω δεν εμπίπτω σε αυτό, λιγο με ενδιαφερει.

Οκ πολιτικά μη-ορθή λέξη το "φυσιολογικό παιδί" αλλα καταλαβες τι εννοω :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Φαντάζομαι ότι τις 2 αυτές ώρες τις εκμεταλεύεται πλήρως στο programming. Ή μάλλον το λένε έτσι για να εντυπωσιάσουν με την ιδέα πως μπορείς να είσαι και programmer και μη geek, γιατί αρέσει στον κόσμο. Αλλά και που ξέρουμε πως είναι αλήθεια; Και σίγουρα σε αυτήν την ηλίκια μπορεί και οι γονείς να περιορίζουν λίγο τη χρήση.

Από την άλλη οι περισσότεροι μας χάνουμε πολύ πολύ χρόνο σε internet, games, youtube και διάφορα άλλα. Δεν είναι εύκολο να είσαι μέσα στα πράγματα και να μην χωθείς και λίγο στην pop culture του internet/gaming. Ακόμα και να επικεντρωθείς σε programming, θα μπεις σε κανά forum για να βρεις πληροφορίες και θα καταλήξεις να λαμβάνεις μέρος σε συζητήσεις σχετικά με το ποιο API είναι καλύτερο ή να βοηθάς άλλους αρχάριους ή να διαβάζεις διάφορα άρθρα σχετικά ενδιαφέροντα. Δηλαδή και χωρίς να χαθείς σε χαλαρή φάση internet, ακόμα και αυστηρά για το χόμπυ σου να ενημερωθείς ή να συζητήσεις ή να απαντήσεις σε email με coding συζητήσεις, θα κόψεις πολύ χρόνο από αυτό το 2ωρο.

Κατά τα αλλά, το να ξεκινάς 12χρονος αν και είναι σημαντικό, δεν είναι τόσο ασυνήθιστο. Έχω ακούσει πολλές ιστορίες από τους περισσότερους του χώρου που δυσκολεύομαι να τις πιστέψω. Π.χ. ακούς το εξής "Στα 6 πήρα τον πρώτο μου υπολογιστή. Στα 7 έμαθα basic και έκανα πολλά προγράμματα. Στα 8 έμαθα assembly. Στα 9 έφτιαξα το πρώτο μου παιχνίδι σε C64. Στα 10 μάθαινα x86 assembly στο PC, στα 11 έκανα το πρώτο μου λειτουργικό, στα 12 έφτιαξα compiler". Ξέρω πολλούς που ισχυρίζονται τέτοια. Μου φαίνεται παράξενο γιατί ξεκίνησα λίγο αργά σε σχέση με πολλούς coders, από τα 18 να μπαίνω σε πιο low level και demoscene. Βέβαια από τα 10 σε basic στον CPC. Αλλά τότε δεν είχαμε internet, ήμουν πολύ μικρός για να καταλάβω, δεν ήξερα τις BBS, και να ήξερα πως να το κανα, ποιός να μου δείξει, πως θα εξηγούσα έναν τεράστιο λογαριασμό τηλεφώνου χωρίς να φάω ξύλο, χάχα. Μου φαίνεται λίγο αδύνατο. Πρέπει να είχαν μπαμπά geek που ήταν και αυτός μπασμένος. Αλλά τέσπα, πολλοί έχουν ξεκινήσει πριν τα 10 με assembly, απλώς τότε δεν ασχολούνταν τα mass media. Αλλά και θεωρούσουν τρελό nerd ακόμα και αν έπαιζες games σε κονσόλα, πόσο εξωγήϊνο θα τους φαινόταν ένας 8χρονος να γράφει assembly σε PC;

Εγώ πολλές φορές αναρωτιέμαι για τις νέες γενιές. Όταν έχεις τρελούς gaming κόσμους, facebook, internet, youtube, σειρές/ταινίες on demand, τρελό χάσιμο που θα θέλεις 10 γενιές για να τα δεις όλα και ταυτόχρονα πολλά layers από κούραση για να γράψεις ένα hello world και χωρίς κατανόηση του πως δουλεύουν οι υπολογιστές, τότε πως οι νέοι να ξεκινήσουν να μαθαίνουν προγραμματισμό από μόνοι τους και γιατί να μην πάνε να παίζουν WOW όλη μέρα; Ενώ παλιά είχες 2-3 σάπια παιχνίδια αν τα έφερνε ο πειρατής και τουλάχιστον μια basic στο start up. Βέβαια ανά καιρούς ανακαλύπτω λίγους νέους που παρόλα τα άπειρα distractions, χωθήκαν σε προγραμματισμό από δικιά τους πρωτοβουλία και ξεκίνησαν όπως είχα ξεκινήσει εγώ, δηλαδή κάποτε βρήκαν κάτι σημαντικό δημιουργικό στο programming και βάλανε πόδι σε όλα τα distractions, ή έστω κάποιο πλάνο, ενώ όλοι οι συμμαθητές καιγόντουσαν σε wow και facebook. Δεν είναι εύκολο, αλλά πάντα ξεκινάει από ένα ισχυρό κίνητρο να κάνεις κάτι πιο δημιουργικό στον υπολογιστή, ίσως για να ξεχωρίσεις από τον καθημερινό χρήστη ή μια προοπτική για το μέλλον ή δεν ξέρω και εγώ τι.
 
@ optimus

Έχεις υπόψη σου κάποιο πραγματικά παιδί-"θαύμα";

π.χ., στην επιστήμη, να έχει phD πριν από τα 20 ή να έχει πτυχίο στα 15 του;

ή στη μουσική, να παίζει κοντσέρτα στο δημοτικό;

Για ψάξτο λίγο - και τότε η παραπάνω περίπτωση (και άλλες παρόμοιες) θα δεις αμέσως ότι

είναι απλώς προβεβλημένος μέσος όρος - και τίποτε άλλο.

(χωρίς απαξιωτική διάθεση)

Και κάτι ακόμη. Όλα τα παιδιά θαύματα που εντυπωσιάζουν έχουν ανεξαιρέτως πραγματοποιήσει σισύφεια εργασία.

Μια ρώσικη παροιμία λέει "ταλέντο θα πει δουλειά".

Ο Σγούρος έπαιξε το 3ο κοντσέρτο του Ραχμάνινωφ στο Carnegie Hall, στην 6η δημοτικού.

Αλλά διάβαζε συστηματικά αμέτρητες ώρες, χωρίς ωράριο.

Με δυο ώρες την ημέρα δεν πας πουθενά, δυστυχώς, το ξέρω από προσωπική πείρα - και φαντάζομαι όχι μόνον εγώ.

-
 
V.I.Smirnov είπε:
@ optimus
Έχεις υπόψη σου κάποιο πραγματικά παιδί-"θαύμα";

π.χ., στην επιστήμη, να έχει phD πριν από τα 20 ή να έχει πτυχίο στα 15 του;

ή στη μουσική, να παίζει κοντσέρτα στο δημοτικό;

Για ψάξτο λίγο - και τότε η παραπάνω περίπτωση (και άλλες παρόμοιες) θα δεις αμέσως ότι

είναι απλώς προβεβλημένος μέσος όρος - και τίποτε άλλο.

(χωρίς απαξιωτική διάθεση)

Και κάτι ακόμη. Όλα τα παιδιά θαύματα που εντυπωσιάζουν έχουν ανεξαιρέτως πραγματοποιήσει σισύφεια εργασία.

Μια ρώσικη παροιμία λέει "ταλέντο θα πει δουλειά".

Ο Σγούρος έπαιξε το 3ο κοντσέρτο του Ραχμάνινωφ στο Carnegie Hall, στην 6η δημοτικού.

Αλλά διάβαζε συστηματικά αμέτρητες ώρες, χωρίς ωράριο.

Με δυο ώρες την ημέρα δεν πας πουθενά, δυστυχώς, το ξέρω από προσωπική πείρα - και φαντάζομαι όχι μόνον εγώ.

-
Είναι καλή τροφή για σκέψη αυτά που λες. Και να προσθέσω εδώ, υπάρχει αυτός ο κλασικός μύθος πως οι περισσότεροι διάσημοι επιτυχημένοι ήταν drop outs, παράτησαν το πανεπιστήμιο ή δεν πήγαν καν σχολείο, και δεν έχω πρόβλημα με το μύθο αυτό μιας και ούτε εγώ ήμουν ποτέ πολύ καλός μαθητής και είχα και χειρότερη κατρακύλα στο πανεπιστήμιο. Αλλά μπορείς να βρεις αρκετούς γνωστούς επιστήμονες, προγραμματιστές, κλπ που ήταν και σούπερ καλοί μαθητές, όσο και άλλους που ήτανε drop out. Σίγουρα αυτό που μας λέει είναι ότι η ιδιοφυϊα μόνη της δεν φτάνει, παίζουν και άλλοι παράγοντες όπως το πόσο αφωσιομένος είσαι ή τι δυνατά κίνητρα απέκτησες. Επίσης, αυτούς που θεωρούμε ιδιοφυϊες είναι αυτοί που καταφέρνουν και προβάλλονται στα mass media. Όχι ότι δεν το αξίζουν αλλά φαντάζομαι υπάρχουν πολλά εξυπνότερα ή δημιουργικότερα μυαλά που δεν είχαν την δυνατότητα να βγούνε προς τα έξω. Για να πω ένα παράδειγμα, κάποιος που ξεκίνησε στο παρελθόν και έγινε θρύλος πριν προλάβουν άλλοι, όπως ο John Carmack (που τον θεωρώ φοβερό και πρωτοπόρο, δεν έχω τίποτα μαζί του) είναι από τους λίγους που ξέρουμε και μπορεί να τον θεωρούμε πιο διάνοια από οποιονδήποτε 3d programmer στον πλανήτη, παρόλο που υπάρχουν πολύ καλύτερες engines σήμερα. Αλλά ρώτα με ποιοί φοβεροί προγραμματιστές είναι πίσω από την Unreal Engine ή την Cryengine και ούτε εγώ δεν θα ξέρω να σου απαντήσω. Γιατί είναι πολλά άτομα από πίσω και κανένας δεν προβλήθηκε, ή χάσανε το τραίνο όταν ξεκινούσε το 3d και αν έκανες engine αμέσως το όνομα σου γινόταν διάσημο. Καμιά φορά γίνονται συγκυρίες τέτοιες ή υπάρχουν πολύ έξυπνοι δημιουργοί από πίσω, αλλά η πραγματικότητα δεν ταυτίζεται με αυτούς που προβάλλονται σαν διάνοιες.

Food for thought μόνο, δεν έχω πρόβλημα ή κόμπλεξ με κανέναν. Γενικώς υπάρχουν πολλοί μύθοι περί διάνοιας και δημιουργούν μια είκονα που μας αρέσει αλλά μπορεί και να μην είναι ακριβής.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εγώ πολλές φορές αναρωτιέμαι για τις νέες γενιές. Όταν έχεις τρελούς gaming κόσμους, facebook, internet, youtube, σειρές/ταινίες on demand, τρελό χάσιμο που θα θέλεις 10 γενιές για να τα δεις όλα και ταυτόχρονα πολλά layers από κούραση για να γράψεις ένα hello world και χωρίς κατανόηση του πως δουλεύουν οι υπολογιστές, τότε πως οι νέοι να ξεκινήσουν να μαθαίνουν προγραμματισμό από μόνοι τους και γιατί να μην πάνε να παίζουν WOW όλη μέρα;
Είναι τυχαίο που δημιουργούσαν διαμάντια στη μουσική όταν είχαν πολύ λιγότερα πράγματα να τους αποσπούν την προσοχή;Πως θα βάλεις ένα παιδί να μάθει Basic αν δεν του κόψεις τα πάντα τριγύρω? Η δική μας γενιά μεγάλωσε με τον υπολογιστή να ξεκινάει φορτώνοντας τον interpreter της Basic, τα PCs ήρθαν αργότερα. Εκεί έπρεπε να ψάξεις για να βρεις πως θα γράψεις ένα πρόγραμμα, σε εμάς το έβλεπες μπροστά σου κάθε φορά!Για να παίξουμε ένα παιχνίδι αρχές/μέσα δεκαετίας 80 έπρεπε να κουραστούμε. Να μαζέψουμε χρήματα να κατεβούμε στην Αθήνα και να πάρουμε ένα από τα 10-15 που είχε εκείνη την ώρα ο μαγαζάτορας διαθέσιμα. Άσε που έπρεπε να έχεις αγοράσει και το Pixel για να ξέρεις τι σου γίνεται. Ήταν μια διαδικασία που δεν επαναλαμβανόταν συχνά!Ακόμα και το να παίξεις ένα παιχνίδι ήταν ζόρικο με το κασετόφωνο να θέλει ώρα για να φορτώσει, το αζιμούθιο ρύθμισμα, η κασέτα να μην έχει γραφτεί καλά κ.αΗ ίδια η διαδικασία του προγραμματισμού με interpreter ήταν ευχάριστη, μπορεί να μην είχες την ταχύτητα του compiler αλλά είχες τα άμεσα απτά αποτελέσματα σε "πραγματικό χρόνο" του intepreter.Και μετά υπήρχε ο μαγικός κόσμος των Peek & Pokes με τις γνωστές ατάκες. "Έμαθα πως να ζωγραφίζω sprite στο περιθώριο!" ή "έβγαλα και άλλο pixel στην ίδια raster line".Και τόσα άλλα..
 
Πίσω
Μπλουζα