[ΠΡΟΒΛΗΜΑ] Οθόνη (Monitor)

Sakis_tou_Peiraia

RetroN00b
Joined
20 Δεκ 2010
Μηνύματα
22
Αντιδράσεις
2
Γεια σας παιδια. Αντιμετωπίζω ενα προβλημα τις τελευταιες ημερες με την πολλων ετων οθονη που εχω μάρκας sony. Στα καλα των καθουμενων παραμορφωνεται. Δηλαδη μου βγαζει τα παραθυρα υπερβολικα μεγεθυνμενα και καπως πως να το πω ψιλοληγνα. Κανω restart για να το διορθωσω δεν υπαρχει αλλη λυση ειναι τοσο δυσαναγνωστα που δεν μπορω να χρησιμοποιησω ποντικι - δεν καταλαβαινω τιποτα. Επισης οταν παω να κλεισω το pc πριν κλεισει οριστικα η οθονη γινεται για λιγο ροζ και μετα κλεινει. Δεν ξερω τι φταιει καμια ιδεα κανεις? :(
 
Παιδια καποιος καμια ιδεα? Εξακολουθει και το κανει δυστυχως.

Να πω οτι τις ρυθμισεις αυτες τις εχω παρα πολυ καιρο (αναλυση οθονης, ρυθμο ανανεωσης, κτλ) και δεν μου ειχε παρουσιασει τετοια προβληματα ως τωρα τοσα χρονια.
 
Βλάβη σε πυκνωτές ακούγεται πιθανή με αυτά τα συμπτώματα...ακόμα πιό πιθανό μάλιστα αφού η οθόνη είναι παλιά. Δεν το γράφεις ρητά, αλλά υποθέτω ότι είναι CRT και όχι TFT. Οι πυκνωτές μπορούν να αντικατασταθούν συνήθως από κάποιον που ξέρει τι του γίνεται, αλλά δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο για παλιά οθόνη. Προσωπικά ψηφίζω όχι, πιθανώς μπορείς να αγοράσεις μια μεταχειρισμένη CRT με τα ίδια ή και λιγότερα λεφτά.

Το σενάριο να την αντικαταστήσεις με κάτι σύγχρονο πως σου φαίνεται;
 
Ευχαριστω για την απαντηση φιλε. Οχι δεν ειναι tft η οθονη. Αισιως την εχω 10 χρονια τωρα.

Δεν υπαρχουν λεφτα για νεα οθονη σε αυτη τη φαση. Κανω σκληρες οικονομιες για να παρω 3ds - εχω καπου 100 ευρω μαζεψει ως τωρα.

Υπαρχει καποιος τροπος να "παρατεινω" τη ζωη της χωρις λεφτα? π.χ να μειωσω ρυθμισεις οπως hz ή αναλυση οθονης? Ή δεν παιζει ρολο? (Στη χειροτερη θα του κανω reboot οταν το παρουσιαζει το προβλημα - ετσι κι αλλιως ολο το συστημα ειναι για πεταμα, αλλα λογω αναγκης το χρησιμοποιω)
 
Αν είναι TFT θα αλλάξεις τους πυκνωτές. Συνήθως οι 1000mf φουσκώνουν. Αλλάζεις και τον 470mf.

Σε crt αν βγάζει ροζ εικόνα τότε αλλάζεις το καλώδιο (ειδικά αν είναι κοντά σε τοίχο και τσακίζει, ή ανοίγεις το pc σου και ξανατοποθετείς την κάρτα γραφικών σου. Αν έχεις αντάπτορα στο πίσω μέρος της κάρτας γραφικών (dvi->vga) τότε μην ξεχνάς να τον βιδώσεις όσο πιο καλά γίνεται.

Το πιο πιθανό απ'όλα είναι να πρέπει να ξανατοποθετήσεις την κάρτα γραφικών, βίδωμα του αντάπτορα και αλλαγή καλωδίου. Στην crt θα πρέπει να την ανοίξεις και επάνω στην πλακέτα να σημειώσεις τα χρώματα με μαρκαδοράκι για να μην χάσεις την μπάλα.
 
μήπως απλά αλλάζουν οι αναλύσεις;

έτσι όπως το λες καταλαβαίνω ότι μπορεί να είναι εκεί το πρόβλημα ή ίσως στην κάρτα γραφικών.

Έλενξε το και σε ένα άλλο pc αν έχεις τη δυνατότητα
 
Φιλε καλησπερα. Υποψιαζομαι οτι εχεις απολυτο δικιο. Μαλλον δεν ειναι τιποτα αλλο απο αυτα που ακουστηκαν. Δεν ειμαι κανας ειδικος αλλα εβαλα δοκιμαστικα μια πολυ χαμηλη αναλυση και μου εβγαλε παρομοια αποτελεσματα στην οθονη. Φαινεται οτι απλα κανει καποιο αυτοματο restart και μου ριχνει την αναλυση σε πολυ χαμηλα επιπεδα. Δεν ξερω γιατι - μου το κανε παλι πριν λιγο.
 
Δεν ξερω αλλα μαλλον εγινε καποιο ακατανοητο "θαυμα"... Εδω και καιρο ως δια μαγειας το προβλημα δεν ξαναεμφανιστηκε ευτυχως. (Φτου μην το ματιασω) Σας ευχαριστω ολους παντως. Ελπίζω να κρατησει.
 
Η οθόνη τα δείχνει λίγο ...

Βασικά , δεν ξέρω και εγώ πώς να εκφραστώ ! Είναι κάτι που από παλιά ήθελα να ρωτήσω . Σε όλες τις οθόνες που έχω κοιτάξει , και τώρα και παλιά , έχω παρατηρήσει πως τα πράγματα φαίνονται λίγο ... πώς να το πω ; Λίγο ... διπλά . Φανταστείτε πως είστε στην επιφάνεια εργασίας , όπου μπορείτε να προσέξετε με όλη σας την άνεση τα εικονίδια . Κοιτώντας λοιπόν οποιοδήποτε εικονίδιο παρατηρώ πως "τραβιέται" λίγο προς τα δεξιά . Εϊναι κάτι που όπως είπα το βλέπω λίγο - πολύ σε όλες τις οθόνες , γι'αυτό και σκεύτομαι ίσως να είναι και φυσικό . Αλλά - αναρωτιέμαι - μήπως χρειάζεται κάποια ρύθμιση ; Κοίταξα τόσο στις ρυθμίσεις της οθόνης όσο και στην κάρτα γραφικών , αλλά δεν βρίσκω κάτι σχετικό . Νομίζω πως πολύ παλιά , στις CRT υπήρχε κάποια σχετική ρύθμιση , αλλά δεν θυμάμαι .

Συμπλήρωση :

Να συμπληρώσω πως έχω προσαρμόσει καλά το καλώδιο της οθόνης , στον πύργο του υπολογιστή .
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Χωρίς να θέλω καθόλου μα καθόλου να σε θίξω, αν σε όλες τις οθόνες που έχεις δει τα βλέπεις "διπλά", "τραβηγμένα" ή οτιδήποτε άλλο παράξενο, καλό θα ήταν να πας μια βόλτα κατά έναν οφθαλμίατρο. Μπορεί να πάσχεις από ελαφρό στραβισμό ή οτιδήποτε άλλο.

Σαφώς και δεν υπάρχει universal πρόβλημα στις οθόνες, ούτε είναι "φυσικό" να απεικονίζουν έτσι.
 
Εγώ να πω ότι καλό είναι να αλλάξεις το καλώδιο. Μάλλον κάπου έχει πρόβλημα και κάνει "νερά" . Το ότι το έχεις στερεώσει καλά δεν λέει τίποτε από μόνο του. Μπορεί και το βύσμα της οθόνης να είναι ....

Βέβαια μπορεί και η οθόνη σου να είναι στα τελευταία της ή το pc σου. Οπότε κοίτα κάτι σε iMac μεριά. Να βρεις και την υγειά σου.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πράγματι , έχω και μία οθόνη η οποία τα δείχνει όλα τέλεια , αλλά η πλειοψηφία που έχω τα δείχνουν λίγο ... σκιασμένα στο πλάι . Φαίνεται πως έκανα κανόνα την πλειοψηφία , χωρίς όμως να είναι πράγματι κανόνας !

Δοκίμασα να αλλάξω τη θέση του καλωδίου , αλλά δεν άλαξε κάτι . Παρεπιπτόντως , το φαινόμενο αυτό μόλις τα παρατήρησα και σε δύο ολοκαίνουργιες οθόνες (διαφορετικών μαρκών) .

Το ... βύσμα τι είναι ; ώστε να το ελέγξω και αυτό .

Παρατήρησα και κάτι άλλο , αλλά μάλλον είναι άσχετο . Όλες οι οθόνες (πλην εκείνης που τα δείχνει τζάμι) δεν συνδέονται απευθείας στον υπολογιστή , αλλά μέσω καλωδίου επέκτασης .

Ένα άλλο που μου πέρασε από το μυαλό είναι μήπως μπορώ να συνδέσω καμία από αυτές τις οθόνες στην άλλη θύρα της κάρτας γραφικών (δεν ξέρω πώς τις λένε , πάντως όλες οι οθόνες μου συνδέονται στην κλασσική θύρα , εκείνη με το μπλε βίσμα και τα μυτερά καρφάκια μέσα σε ένα τραπέζιο περίγραμμα) . Όμως , για κάτι τέτοιο , δεν ξέρω , υπάρχει μετατροπέας από το ένα βύσμα στο άλλο ;
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
iliekater είπε:
Πράγματι , έχω και μία οθόνη η οποία τα δείχνει όλα τέλεια , αλλά η πλειοψηφία που έχω τα δείχνουν λίγο ... σκιασμένα στο πλάι . Φαίνεται πως έκανα κανόνα την πλειοψηφία , χωρίς όμως να είναι πράγματι κανόνας !Δοκίμασα να αλλάξω τη θέση του καλωδίου , αλλά δεν άλαξε κάτι . Παρεπιπτόντως , το φαινόμενο αυτό μόλις τα παρατήρησα και σε δύο ολοκαίνουργιες οθόνες (διαφορετικών μαρκών) .

Το .... βύσμα τι είναι ; ώστε να το ελέγξω και αυτό .

Παρατήρησα και κάτι , αλλά μάλλον είναι άσχετο . Όλες οι οθόνες (πλην εκείνης που τα δείχνει τζάμι) δεν συνδέονται απευθείας στον υπολογιστή , αλλά μέσω καλωδίου επέκτασης .

Ένα άλλο που μου πέρασε από το μυαλό είναι μήπως μπορώ να συνδέσω καμία από αυτές τις οθόνες στην άλλη θύρα της κάρτας γραφικών (δεν ξέρω πώς τις λένε , πάντως όλες οι οθόνες μου συνδέονται στην κλασσική θύρα , εκείνη με το μπλε βίσμα και τα μυτερά καρφάκια μέσα σε ένα τραπέζιο περίγραμμα) . Όμως , για κάτι τέτοιο , δεν ξέρω , υπάρχει μετατροπέας από το ένα βύσμα στο άλλο ;
Εχμ [edited] δεν μπορώ να το γράψω στη φορτηγατζήδικη διάλεκτο!!!!!!!!!!! Κοινώς για τη χαβούζα! !!

Εμ, πες το ότι έχεις καλώδιο επέκτασης. Μιλάμε λοιπόν για καλώδιο αναλογικού σήματος + επέκταση = χάσιμο σήματος σε μεγάλο βαθμό. Στα αναλογικά καλώδια για να μη χάνεις σήμα θες πολύ καλής ποιότητας, ενώ πάντα οι επεκτάσεις θα χάνουν όσο ακριβά καλώδια και να πάρεις. Πάρε ένα καλό με μεγάλο μήκος και ξένοιασες.

-----EDIT-----

Καλώδιο εννοώ, βρώμικα μυαλά! :p
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
iliekater είπε:
Παρατήρησα και κάτι άλλο , αλλά μάλλον είναι άσχετο. Όλες οι οθόνες (πλην εκείνης που τα δείχνει τζάμι) δεν συνδέονται απευθείας στον υπολογιστή , αλλά μέσω καλωδίου επέκτασης.
Γιατί άσχετο? Αφού είναι το μόνο κοινό που έχουν όλες οι οθόνες που δεν δείχνουν καλά και η μόνη διαφορά από αυτήν που δεν έχει πρόβλημα.
 
pooky(1) είπε:
Εγώ να πω ότι καλό είναι να αλλάξεις το καλώδιο. Μάλλον κάπου έχει πρόβλημα και κάνει "νερά" . Το ότι το έχεις στερεώσει καλά δεν λέει τίποτε από μόνο του. Μπορεί και το βύσμα της οθόνης να είναι gtp.
Βέβαια μπορεί και η οθόνη σου να είναι στα τελευταία της ή το pc σου. Οπότε κοίτα κάτι σε iMac μεριά. Να βρεις και την υγειά σου.
:rofl: :rofl: :rofl:
 
Έχετε δίκιο . Σύνδεσα την οθόνη κατευθείαν στον υπολογιστή και τώρα εντάξει . Τώρα τι μπορώ να κάνω ; Θέλω να πω , δεν μπορώ να κάθομαι με την οθόνη έτσι πάνω από το κεφάλι μου ... Διότι αν τη συνδέσω με την επέκταση θα έχω πάλι το ίδιο πρόβλημα ... Δυστηχώς και η ίδια η επέκταση δεν φτάνει από μόνη της για να χρησιμοποιήσω μόνο αυτό το καλώδιο . Άραγε τυχόν μεγαλύτερη επέκταση θα δουλεύει καλά αν είναι μόνη της ;

Μήπως να αναζητήσω καλώδιο με βύσμα από το ... άλλο ; Δεν ξέρω πώς τα λένε , ο μαύρος ! Βλέπω , δηλαδή , η κάρτα γραφικών έχει και από την άλλη είσοδο (λευκό με πολλά τετραγωνάκια) .

Α , και εκείνο το καλώδιο τύπου ...., σίγουρα υπάρχει στην αγορά ; Διότι ρώτησα στα μαγαζιά και μου έδωσαν από εκείνα τα παλιά , με το τεράστιο βύσμα , που σύνδεαν παλιά τους εκτυπωτές .
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
H οθονη μπορει να συνδεθει με 2 κυριως τροπους:

α)με VGA (ειναι εκείνη "με το μπλε βίσμα και τα μυτερά καρφάκια μέσα σε ένα τραπέζιο περίγραμμα" που αναφερεις παραπανω

β)μεσω DVI(ειναι αυτο το "λευκό με πολλά τετραγωνάκια" που αναφερεις παραπανω) και ειναι αυτο:

 


181px-DVI_Connector_Types.svg.jpg


Το dvi εχει ψηφιακο σημα και ετσι εχει πολυ καλυτερη αποδοση απο οτι το VGA.Πρεπει ομως να δεις αν υποστηριζεται απο to monitor σου.Αλλιως παρε το καλυτερο vga καλωδιο που μπορεις να βρεις (που πρεπει να ειναι shielded-ειδικα μονωμενο για να μην χανει σημα και για να μην δεχεται παρεμβολες)
 
Πίσω
Μπλουζα