Πάσχα Ελλήνων: Ήθη, έθιμα και παραδόσεις

Είναι πένθιμη μέρα. Το λούσιμο (που σας θυμίζω παλιά είχε την έννοια γενικά του "πλένομαι") ήταν κάτι που συνδυαζόταν με γιορτές και πανηγύρια. Λέγαν ότι οι άντρες ειδικά πλένονταν 3 φορές το χρόνο: Πάσχα, Χριστούγεννα και στη γιορτή τους. Εδώ όταν πενθούσαν κάποιες εποχές ρίχνανε στάχτη ή χώμα στα μαλλιά τους για να γίνουν πιο βρώμικα άρα πιο πένθιμα.

Για τα νύχια Τετάρτη και Παρασκευή δεν ξέρω πώς βγήκε (είναι οι νηστίσιμες μέρες, αλλά πού κολλάνε τα νύχια?), αλλά "Κυριακή να μη λουστείς" εξηγείται εύκολα: Κλασσικά μπάνιο γινόταν το πολύ μια φορά την εβδομάδα, και μετά δεν έβγαινες από το σπίτι για να μην κρυώσεις (ειδικά με βρεγμένα μαλλιά). Άρα αν κάνεις Κυριακή είναι το απόγευμα, και δεν έχεις κάνει το Σάββατο, οπότε το πρωί στην εκκλησία ή πας άπλυτος ή δεν πας καθόλου. Πώς θα προκόψεις και θα γίνεις νοικοκύρης αν δεν πας εκκλησία όπως πρέπει? Τι θα πει ο θεός? Και το χειρότερο, τι θα πουν οι γείτονες? (Διότι ο θεός συγχωρεί, οι γείτονες όχι).

Εκεί κολλάει και ο αρνητικός χαρακτηρισμός "Παστρικές". Διότι οι μόνες που πλένονταν συχνά τον παλιό καλό (χε χε) καιρό ήταν οι κοπέλλες της νύχτας, για επαγγελματικούς λόγους. Το "παστρικιά" ήταν συνώνυμο του "ανήθικη"
 
Για όλα υπάρχει μια εξήγηση τελικά :) . Ευχαριστούμε Ελέφαντα.
 
Ελέφαντα, είσαι θησαυρός! :flower:

Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ που μου έλυσες απορία ετών! :)
 
Πίσω
Μπλουζα