Πέθανε η Μάρθα Καραγιάννη

Always Somewhere

RetroMuseum GateKeepeR
Joined
9 Νοέ 2019
Μηνύματα
3.811
Αντιδράσεις
8.992
Μεγάλη Θλίψη σήμερα για τον ελληνικό κινηματογράφο καθώς σε ηλικία 82 χρόνων έφυγε απο την ζωή η αγαπημένη ηθοποιός και χορεύτρια Μάρθα Καραγιάννη (6 Νοεμβρίου 1939, Πειραιάς - 18 Σεπτεμβρίου 2022, Αθήνα).

martha-1-750x523.jpg




Υπήρξε μια από τις πιο δημοφιλείς σταρ της χρυσής εποχής του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Οι γονείς της ήταν ποντιακής καταγωγής. Συγκεκριμένα η μητέρα της Δόμνα γεννήθηκε στο Μπακού και ο πατέρας της Χαρίλαος στο Αικατερινεντάρ. Η ίδια γεννήθηκε στην Πειραιά και μεγάλωσε στο Κερατσίνι.

Σπούδασε χορό και από τα οχτώ της χρόνια άρχισε να δίνει παραστάσεις στη Λυρική Σκηνή συμμετέχοντας στο παιδικό μπαλέτο της Λουκίας Σακελλαροπούλου, μαζί με την Ελένη Προκοπίου.

Το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο το έκανε το 1955, σε ηλικία 17 ετών, στην ταινία της Φίνος Φιλμς Η άγνωστος, σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου. Το δοκιμαστικό στα στούντιο του Φίνου το έκανε με τον Αριστείδη Καρύδη-Φουκς και τον Ντίνο Κατσουρίδη.

Το θεατρικό της ντεμπούτο έγινε το 1957 στην επιθεώρηση Ελέφαντες και ψύλλοι εκεί όπου γνωρίστηκε με το Γιάννη Δαλιανίδη. Προηγουμένως την είχε δει ο Ναπολέων Ελευθερίου να χορεύει στο κέντρο «Σε λα πεν» και της έκανε την πρόταση να παίξει στη συγκεκριμένη επιθεώρηση. Αργότερα συνεργάστηκε με τον επιχειρηματία του μουσικού θεάτρου Βασίλη Μπουρνέλη στο Θέατρο Ακροπόλ.

Στην τηλεόραση εμφανίζεται πρώτη φορά στη σειρά Ο Δρόμος το 1977, το σενάριο της οποίας υπέγραφε αρχικά και μέχρι το θάνατό του ο Κώστας Πρετεντέρης.

Έφυγε από τη ζωή στις 18 Σεπτεμβρίου του 2022, σε ηλικία 82 ετών, στον Πειραιά.

[Πηγη βιογραφίας: Wikipedia]


 
Τελευταία επεξεργασία:
Μάρθα Καραγιάννη: μια γυναίκα με στυλ, το κορίτσι των μιούζικαλ...
Φτωχότερος ο καλλιτεχνικός κόσμος...
Μου έχει μείνει έντονα η συμμετοχή της στην κωμική σειρά ''Οι μικρομεσαίοι'' ως Μάρθα Φασιανού...αλλά και στην σειρά ''Κωνσταντίνου και Ελένης'' ως Φωφώ (μητέρα της Ελένης Βλαχάκη/Ελένη Ράντου)
 
Τελευταία επεξεργασία:
Μεγάλη απώλεια, εντελως ξαφνικα.Για κάποιο λόγο μου έχει μπει μια ιδέα ότι αν ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος είχε πρόσωπα αυτά θα ήταν των Βουτσά Καραγιάννη.
Ελαφρύ το χώμα.
 
Στενοχωρήθηκα πάρα πολύ που το έμαθα. Ήθελα να το ανεβάσω εχθές, αλλά το φόρουμ, είχε " πέσει". Ας αναπαυθεί εν ειρήνη.
 
Κρίμα τι να πω! Γλυκιά, γοητευτική και ταυτόχρονα τόσο οικεία φιγούρα του ελληνικού σινεμά. Μια αληθινή κούκλα που δεν αρκέστηκε όμως σε αυτό και κέρδισε επάξια τον ρόλο της κωμικού. Θυμηθείτε την στη Νύχτα Γάμου αλλά και στο Γοργόνες και Μάγκες. Αλλά και στην Ωραία του Κουρέα που μπορεί να μην είναι ιδιαίτερη ταινία αλλά ξεχώρισε εκείνη και πήρε όλη την ταινία στην πλάτη της επισκιάζοντας τον έτσι και αλλιώς πολύ πληθωρικό Γκιωνάκη. Κορυφαία κωμική στιγμή στο Ανθρωπάκι που ήταν πραγματικά άψογη αλλά και στο πιο πρόσφατο Πεθαίνω για σένα πλάι στην Ελένη Ράντου ως γιαγιά που πραγματικά έλαμψε. Αλλά και στην τελευταία της ταινία το Από Έρωτα είχε μια πολύ ωραία δραματική σκηνή που φανέρωσε το ταλέντο της. Άλλωστε ως Πέρσα στο Πεθαίνω κάθε Ξημέρωμα ήταν συγκλονιστική.

Καλό της ταξίδι! Αντίο Μάρθα!
 
Γνήσια, αυθεντική. πραγματική, όμορφη, ταλαντούχα, απλή. Πιστεύω ότι έτσι θα επιθυμούσε να φύγει. Θα μείνει πάντα στις καρδιές μας!
 
Εχω την αυτοβιογραφια της. Λεει πως γυρισε ολο τον κοσμο και μαλιστα οχι μονο μια φορα.
Αγαπημενο μερος ηταν για τη Μαρθα ηταν η Ινδια!
 
Τι έλεγε για τους συμπρωταγωνιστές της; Πάντοτε είχα απορία τι σχέσεις είχε με τη Ζωή Λάσκαρη με την οποία τακτικά συμπρωταγωνιστούσε.
 

 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα