Πίστα με ηλεκτροκίνητα αυτοκινητάκια

rendouan

RetroN00b
Joined
15 Νοέ 2009
Μηνύματα
12
Αντιδράσεις
5
Καλησπέρα από οσο έψαξα στο σαιτ δεν ειδα καμια αναφορα . Μου είχαν φερει την δεκαετια του 80

μια πιστα συναρμολογουμενη με μεταλλικο διαδρομο η οποιια συνδεοταν με ρευμα και όταν εβαζες πανω 2 αυτοκινητακια (ειδικα) ετρεχαν και μαλιστα σε καποια σημεια διασταυρωνονταν κιολας.

Ειχε κανεις αλλος κατι αντιστοιχο?
 
Ειχα και εγω μια τετοια πιστα με 2 λωριδες(για 2 αυτοκινητα δηλαδη) που εκανες αγωνες. Στην ουσια ειχες μονο το ελεγχο του "γκαζιου" αλλα δεν μπορουσες να το εχεις συνεχεια πατημενο γιατι σε πεταγαν οι στροφες και το αυτοκινητακι εβγαινε εκτος πιστας.

Μετα απο λιγο καιρο το μεταλο που ειχαν πανω οι λωριδες για να παιρνουν ρευμα τα αυτοκνητακια οξειδωθηκε και δεν δουλευε σωστα και το παρατησα...
 
Και εμένα μου είχαν φέρει ένα τέτοιο δώρο γύρω στο 1993.Δεν δούλευαν με ρεύμα αλλά με μπαταρίες.Υπήρχε όμως κάποιο πρόβλημα,το κουτί που έπαιρνε τις μπαταρίες ήταν ξεχωριστά και δεν συνδεόταν με τις λωρίδες,οπότε ποτέ δεν δούλεψε.
 
Eιχα και γω μια τετοια πιστα με ρευμα,αυτοκινητακια κλπ και ελεγχες το καθε ενα με δυο χειριστηρια φανταστειτε τα σαν το πανω μερος απο το joystic του atari 2600 και στο πανω μερος του ειχε ενα κουμπι για γκαζι.Μιλαμε επιαναν φοβερες ταχυτητες για τετοιο παιχνιδι.
 
Θυμάμαι έναν αυτοκινητόδρομο που είχε ο αδερφός μου, σε μεγάλα πλαστικά κομμάτια, με δύο μεταλλικές τροχιές για δύο αυτοκίνητα. Αφού συναρμολογούσες το διάδρομο όπως γουστάριζες (το κάθε κομμάτι ενονώταν "σφηνώνοντας" το μέταλλο της κάθε τροχιάς με το επόμενο κομμάτι), έβαζες σε ένα ειδικό σημείο ένα κουτί, το οποίο, νομίζω, έπαιρνε μπαταρίες, όπως λέει και ο φίλος thebest20. Το κουτί αυτό έδινε ρεύμα στις τροχιές. Επάνω στο κουτί, συνέδεες τα χειριστήρια, στις ειδικές τρύπες (ήταν, νομίζω, δύο μεταλλικές "μπάρες", σαν μίνι φισάκι, που το συνέδεες με το κουτί) και έβαζες στο τέλος τα αυτοκινητάκια στο διάδρομο.

Τα αυτοκινητάκια είχαν από κάτω τους δύο κομμάτια συρματάκι, σαν αυτό το συρματάκι που πλένουν τα πιάτα, περίπου, για να είναι σε επαφή με τις τροχιές του διάδρομου. Το χειριστήριο ήταν ένα μίνι πιστολάκι με σκανδάλη, που όπως είπε και ο φίλος Ajax87, πατούσες απλά γκάζι, απλά ήθελε προσοχή, γιατί μπορούσες ανά πάσα στιγμή να πεταχτείς εκτός διαδρόμου.

Επίσης, θυμάμαι ότι είχε διάφορα πλαστικά στηρίγματα, για να "σηκώσεις γέφυρα" (μπορούσες να κάνεις μια κλειστή, κυκλική στροφή και να περάσεις το διάδρομο από πάνω), και κάμποσες πλαστικές μπαριέρες για να τις βάλεις στο πλάι, να μη σου φεύγει το αυτοκινητάκι και το ψάχνεις, όταν πεταγόταν στις στροφές.

Είχαμε παίξει αρκετά, είχαμε κάψει μερικές μπαταρίες (έπαιρνε τα βαρελάκια), αλλά χάλασε πριν το ευχαριστηθούμε...
 
Αυτη ειναι ακριβως η πιστα που ειχα και εγω, αγορα απο Αγγλια το 1981 οποτε θα υποθεσω οτι ηταν Scalextric ή καποιο πιστο αντιγραφο.

FirstSlotcarSet-Aug1981.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία:
http://www.ebay.co.uk/itm/111221629568 $T2eC16N,!)UE9s3wBeyoBQEDlHv5kw~~60_35.JPG

τελικά το εβΑΥ είναι θησαυρός αναμνήσεων βρήκα φωτογραφίες από το δικό μου

με κα΄ποιες μικροδιαφορές στα χειρηστήρια στην έκδοση που έιχα εγώ τα χειρηστήρια ήταν

ορθογώνια παραλληλεπίπεδα με κουμπιά
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σωστος! Εμενα ηταν κατι σαν και αυτο ή αυτο. Θυμαμαι το ενα αμαξι ηταν μια κοκκινη Pontiac Firebird Trans Am απο τα τελη της δεκαετιας του εβδομηντα.

Τα αμαξια ηταν ακριβως αυτο το στυλ με τα ηλεκτροδια βουρτσες και τον μαγνητη.

$(KGrHqFHJEgFCjbZOSD1BQrV!stU,Q~~60_57.jpg$(KGrHqYOKiYE5Okg-hjGBO,0EbUkzQ~~60_12.JPG$T2eC16VHJHEE9ny2rTGsBQrVBvzv5!~~60_57.JPG$T2eC16VHJHIE9nyseFPoBQDu(M3Co!~~60_57.JPG
 
Τελευταία επεξεργασία:
Τι μου θυμίσατε!

Έχω και εγώ αυτοκινητοδρομο στο πατάρι!Στο κουτί του αχρησιμοποίητο!

Πρέπει να έχει να τον δω καμία 15 αριά χρόνια...

Μόλις επιστρέψω θα τον ξεθάψω και θα μοιραστώ φωτογραφίες!

Καλή ανάσταση σε όλους :)
 
Πειτε μου κατι γιατι δεν ειχα αυτοκινητοδρομο. Πατας το κουμπι και φευγει απλα; Εχει γκαζι;

Πως δηλαδη φευγει μπροστα καποιος;
 
Ειχε ενα χειρηστηριο με ποντεσιομετρο. Θεωρητικα στις στροφες με τερμα γκαζι επρεπε να ντεραπαρει αλλα η πραγματικοτητα ηταν διαφορετικη.

Προσωπικα εβλεπα διαφορα στα αμαξακια. Αλλα ηταν σφαιαρα και αλλα με τερμα γκαζι μπαιναν παντου. Μαλλον τα μοτερακια δεν ειχαν την ιδια αποδοση.

Παντως θα ηθελα πολυ να ειχα και να εστηνα τωρα εναν αυτοκινητοδρομο...
 
ΥΙΑΝΝΙ, μου πατησες το ευαισθητο σημειο. Το λατρευω αυτο το παιχνιδι. Ελιωνα με τα Πορσικα πιτσιρικας. Δεν μπορω να θυμηθω ποια εκδοση ειχα. Πρεπει να ειχα αυτο με το Corfu διοτι νομιζω εβγαζε οχταρι με γεφυρα. Ελπιζω σε καποια εκθεση να το εχουν στημενο να το παω καμια γυρα.
 
Και εκει που κοβεις αμεριμνος βολτες στο retromaniax και χαζευεις τα διαφορα παιχνιδοθεματα,

να σου ξαφνικα ενα post σαν το παρακατω που σε αφηνει παγωτο....:augenrollen:

rendouan είπε:
http://www.ebay.co.uk/itm/111221629568 Προβολή συνημμένου 101366τελικά το εβΑΥ είναι θησαυρός αναμνήσεων βρήκα φωτογραφίες από το δικό μου

με κα΄ποιες μικροδιαφορές στα χειρηστήρια στην έκδοση που έιχα εγώ τα χειρηστήρια ήταν

ορθογώνια παραλληλεπίπεδα με κουμπιά
Ακριβως τον ιδιο αυτοκινητοδρομο,με τα ιδια χειριστηρια οπως φαινονται στην φωτο,τον ειχα!!!!! :eek:

Αλλα μου τον σαβουρωσε και αυτον ο πατερας μου μαζι με πολλα αλλα... :cry:

Να 'σαι καλα για το flashback φιλτατε rendouan! :thumbup:
 
stayros είπε:
Και εκει που κοβεις αμεριμνος βολτες στο retromaniax και χαζευεις τα διαφορα παιχνιδοθεματα,να σου ξαφνικα ενα post σαν το παρακατω που σε αφηνει παγωτο....:augenrollen:

Ακριβως τον ιδιο αυτοκινητοδρομο,με τα ιδια χειριστηρια οπως φαινονται στην φωτο,τον ειχα!!!!! :eek:

Αλλα μου τον σαβουρωσε και αυτον ο πατερας μου μαζι με πολλα αλλα... :cry:

Να 'σαι καλα για το flashback φιλτατε rendouan! :thumbup:
παρομοια έπαθα και εγώ λόγω μανας που είχε την τάση να τα χαρίζει δεξια και αριστερά
 
freaktmp είπε:
Σωστος! Εμενα ηταν κατι σαν και αυτο ή αυτο. Θυμαμαι το ενα αμαξι ηταν μια κοκκινη Pontiac Firebird Trans Am απο τα τελη της δεκαετιας του εβδομηντα.
Τα αμαξια ηταν ακριβως αυτο το στυλ με τα ηλεκτροδια βουρτσες και τον μαγνητη.

Προβολή συνημμένου 101375Προβολή συνημμένου 101376Προβολή συνημμένου 101377Προβολή συνημμένου 101374
Υπάρχει ακριβώς αυτός ο αυτοκινητόδρομος και πουλιέται σήμερα από γνωστό παιχνιδάδικο της Αθήνας, γύρω στα 15 ευρώ. Τον πήρα για δώρο αυτά τα Χριστούγεννα, και δουλεύει μια χαρά. Μάλιστα με τα κομμάτια μπορείς να φτιάξεις 5-6 διαφορετικά σχέδια πίστας. Η ποιότητα δεν είναι τόσο καλή στα κομμάτια συνδέσεων και στα κιγκλιδώματα, αλλά με λίγη προσοχή ενός μεγάλου, μπορεί να κρατήσει το παιχνίδι για καιρό (a propos, ίδια χάλια πλαστικά έχουν πλέον και τα τρενάκια, και οι ενώσεις των γραμμών συχνά κόβονται...)

Έχει δύο αυτοκινητάκια, και δύο καρότσες, για να τους αλλάζεις χρώμα, και λειτουργεί με 4 χοντρές μπαταρίες "C". Ίσως και με μετασχηματιστή, θα το δοκιμάσω.

Για το θέμα του γκαζιού που λέτε, δεν υπάρχει ποτενσιόμετρο, αλλά τα αυτοκινητάκια μετά από λίγη ώρα αποκτούν διαφορά φάσης, κι αρχίζει να ξεπερνάει το ένα το άλλο, χωρίς επιταχύνσεις και τέτοια. Εξάλλου, η εσωτερική διαδρομή πλεονεκτεί της εξωτερικής (είναι μικρότερη).

Τα κάγκελα γενικώς χρειάζονται μόνο στην υπερυψωμένη διάταξη. Στις επίπεδες διατάξεις, τα αυτοκινητάκια δε φεύγουν στις στροφές.

Τέλος, υπάρχει λίγο πρόβλημα στα συρματάκια επαφής, πρέπει κάθε λίγο να τα κάνεις "πλατιά" με το χέρι σου, για να κάνουν καλή επαφή.

Αν είναι διαφήμιση, ας σβηστεί.

[edit] Το link διαγραφτηκε για την αποφυγη διαφημισης! [edit]

Βεβαίως, μια άλλη παμπάλαια μορφή αυτοκινητοδρόμου, ήταν αυτός με το ελατήριο που υπήρχε μέσα στη ράγα του αυτοκινήτου. Υπήρχε ένα εκτεταμένο σπιράλ, πάνω στο οποίο "καρφωνόταν" το αυτοκινητάκι (μικρό και ελαφρύ). Το σπιράλ περνούσε από ένα μοτέρ, που το γύριζε, κι έτσι όπως είχε λειτουργία ατέρμονα, κινούσε το αυτοκινητάκι. Δεν πολυπερπάτησε γιατί ήταν πολύ προβληματικό σύστημα, αλλά ίσως κάποιοι να το θυμάστε.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα