Παιχνίδι με χρυσόμυγες

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Rygar
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Rygar

Apple Lover
Αντιδράσεις
3.929
Σημερα στο δρόμο για το σπίτι ενός φίλου, περασα από ενα στενάκι που ηταν γεμάτο συκιές. Μου ήρθε μια μυρωδιά σύκου που ηταν σε φάση αποσύνθεσης, επειδή είτε είχε πεσει στο χώμα είτε είχε ανοίξει από την υπερβολική ωρίμανση αφου κανείς δεν το έκοψε από το δεντρο. Η μυρωδιά αυτή είναι χαρακτηριστική. Δεν είναι άσχημη, είναι λίγο περίεργη. Για μενα όμως ειναι μια ολόκληρη ανάμνηση! Θυμάμαι λοιπον όντας πολύ πιτσιρικάς, γύρω στα 9-10 μου, που πηγαίναμε σε ενα τεράστιο χωράφι γεμάτο με συκιές που είχαν σύκα σε παρόμοια κατάσταση με αυτή που αναφέρω. Οταν κοιτούσες τα δέντρα, δεν εβλεπες σύκα αλλα κάτι χρυσαφιά ζουζούνια να έχουν μαζευτεί γύρω από τον καρπό, κατά δεκάδες και να τον απομυζούν, και ο χώρος είχε αυτή τη μυρωδιά που προανέφερα. Τα ζουζούνια αυτά είχαν πράσινο έντονο χρώμα (σαν τη φανέλα του ΠΑΟ :D ) και καποια απ'αυτά είχαν χρυσαφί χρώμα. Αυτά ηταν πιο σπάνια, πρέπει να είχαν βασιλική θέση στο σμήνος, δεν εξηγείται αλλιώς το ότι βρίσκαμε 2-3 ανα δέντρο. Επίσης το μέγεθος τους(ανεξαρτήτως χρώματος) δεν ηταν μικρό όπως αυτά που πάνε στα περιττώματα, αλλα αρκετά μεγαλύτερο. Πιο μεγάλο από μια τζιτζιρομάνα (η μαμά τζιτζίκω :D ). Σα σκαθάρι αλλα σε πράσινο χρώμα και θα έλεγα πιο περίτεχνη εμφάνιση. Τα ονομάζαμε ζήνες (όπως η αντίστοιχη ηρωίδα αλλα χωρίς καμπύλες). Εμείς λοιπόν τι κάναμε. Κουνάγαμε το δέντρο, η ησυχία του σμήνους διαταρασσόταν με αποτέλεσμα να ξεκολλάνε από τους καρπούς και να πετάνε σαν τρελά. Ακουγες ενα πολύ δυνατό ΖΖΖΖΖΖ σα να πετάνε από πανω σου μελισσες. Πολλά από τα ζουζούνια αυτά ζαλισμένα από την ηρεμία, έπεφταν στο έδαφος και στην προσπάθειά τους να πετάξουν, έτρωγαν σφαλιάρες με το κάτω μερος της παλάμης μας, ζαλίζονταν ακόμα περισσότερο ή το'παιζαν ψόφια, κι εμείς τα μαζεύαμε με την ησυχία μας. Ηταν μια ασχολία ιδιαίτερα ευχάριστη που μας έπαιρνε και αρκετή ώρα. Η πιο ωραία στιγμή ηταν αυτή του πανικού, αμέσως μετά το κούνημα του δέντρου. Αφου τα πιάναμε λοιπόν, τα βαζαμε μεσα σε μπουκάλια πλαστικά χωρίς το καπάκι. Αυτά δε μπορούσαν να βγουν, πετώντας προς τα πανω. Ηταν μεγαλύτερα από το άνοιγμα. Ο μόνος τρόπος να βγουν, ηταν να κρατήσει κανείς το μπουκάλι οριζόντια. Ετσι λοιπόν κάναμε, μαζευόμασταν καμια 10αριά, και όταν αυτά εβγαιναν απο το μπουκάλι και ξεκινούσαν να πετάνε, τα αρχίζαμε στις σφαλιάρες, καποια απ'αυτά κατάφερναν να ξεφύγουν, όσα τις έτρωγαν όμως έπεφταν κατω ζαλισμένα, τα αφήναμε λίγο και τις ξανάτρωγαν όταν πηγαν να ξαναπετάξουν. Τα χρυσαφιά ήταν τα πιο δυνατά, πετούσαν σα σφίγγες. Μερικοί απο μας δέναμε στον κορμό τους κλωστή και αυτά πεταγαν όσο τους επέτρεπε το μήκος της κλωστής. Είχαν μια σχισμή στην πλάτη τους ανάμεσα στο κεφάλι και τα φτερά τους και η κλωστή περναγε πολύ άνετα. Ομως ηταν παίδεμα να το δέσεις απο κατω γιατί κουνούσαν τα πολύ δυνατά τους πόδια και έμπλεκαν την κλωστή. Αυτή ηταν μια ασχολία που διήρκεσε για 4-5 χρόνια, μετά μετακόμισα και δεν ξανασχολήθηκα. Οπως και με αλλα παιχνίδια.

Πρέπει να πω ότι ΠΟΤΕ δε σκοτώναμε καποιο απ'αυτά, ούτε να τα πατήσουμε ούτε τίποτε. Επίσης, ποτέ κανείς μας δεν έπαθε τίποτα, ούτε καποια μολυνση. Παρότι τα πόδια τους ηταν δυνατά και μυτερά και καποιες παλάμες μάτωναν, κανείς μας δεν έπαθε τίποτα. Οπως είπα, δεν πηγαιναν σε περιττώματα αλλά σε δέντρα, ως επι το πλείστον συκιές και κλήματα.

Γνωρίζει κανείς για τί πράμα μιλάω; Αν ναι, ας πει τις εμπειρίες του.

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Και σε περιτωματα πηγαινουν και σε ψοφημια και γενικα στα περισσοτερα δεντρα που οι καρποι τους παραωριμαζουν και πεφτουν οπως συκιες,ροδακινιες κλπ και ακομα και στα μπστανια οταν εχει σαπισμενα καρπουζια.Συνηθω βεβαια μαζευονται σε μερη που εχουν ησυχια και οχι διπλα σε καποιον δρομο πχ που περνανε αυτοκινητα.Μαυτες της ..μυγες και γω πιτσιρικας με τους κολητους μου διασκεδαζαμε παρα πολυ.Θυμαμαι μια φορα που ειχαμε βγει για κυνηγι κοτσιφιων με τα φλομπερ και τα αεροβολα ειχε ενα κουφαρι απο ενα ψοφιο αλογο μεσα σε ενα χωραφ.Πηρα λοιπον και πεταξα μια πετρα πανω τους και πεταχτηκαν εκκατομυρια τετοιες χρυσομυγες.Αυτες που πηγαιναν στα δεντρα παντως της συναντουσαμε στην καθημερινη μας εξορμηση για κλεψιμο καρπουζιων και κερασιων στα δεντρα που ειπα παραπανω.Της επιανα της εβγαζα τα φτερα και της πετουσα μεσα σε ενα ενυδριο παλιο που ειχα και ειχαμε βαλει μεσα βατραχια και τα βατραχια της ετρωγαν σε χρονο μηδεν.Η της βαζαμε μεσα σε ενα μπουκαλι σχετικα μεγαλο οπως απο ρετσινα ριχναμε υνοπνευμα και μετα ενα σπιρτο και γεινοταν ολοκαυτωμα.Τα βατραχια δεν λεω τι τα καναμε γιατι μπορει να υπαρχει κανενας οικολογος εδω μεσα και να αρχισει τα σεμηναρια και της θεωριες.Ωραια θεμα παντως αλανι.

Βασιλη δεν τις είχα δει ποτέ σε περιττώματα. Βεβαια δεν είχα και ιδιαίτερα το νου μου να τις δω εκεί :D . Αν το μέγεθος τους ηταν μεγάλο σαν σκαθαριού, τότε μιλάμε για τις ίδιες. Οπως και να'χει παντως, ποτέ δεν πάθαμε τίποτα. Εσείς όμως ήσασταν βανδαλοι ρε! Τις ταλαιπωρούσατε με γκεμπελικές μεθόδους :D . Οχι μην πεις για τα βατράχια, τρώω τώρα :P .

Για της ιδιες λεμε φιλε οπως και για της αλλες που ειχαν χρυσαφι χρωμα και οντως πρεπει να ηταν κατι σαν βασιλισσες η κατι τετοιο τελως παντων γιατι μια φορα θυμαμαι που ειχαμε μπει σε ενα μποστανι να κλεψουμε καρπουζια ειχε 4 καρπουζια σαπια και μουχλιασμενα και στο καθε ενα υπηρχε ενα σμηνος με μια χρυσαφια σε καθε καρπουζι που ολες οι αλλες ηταν συγκεντρωμενες γυρω απο αυτην.Οταν θα παω να τρυγισω τα αμπελια θα κανω μια γυρα και σιγουρα θα βρω καποιο σμηνος πανω σε καποιο δεντρο.Θα βγαλω φωτογραφια και θα την ανεβασω εδω στο θεμα.

Rygar είπε:
Οχι μην πεις για τα βατράχια, τρώω τώρα :P .
Τι, βατράχια; :P

Πάντως το κόλπο να δέσεις χρυσόμυγα με σπάγγο είναι πολύ παλιό και το κάναμε και εμείς μικροί. Μετά μπορούσες να την περιστρέφεις γύρω-γύρω και αυτή ζουζούνιζε σαν τρελλή. Φορητό buzzer! :D

Αυτό ακριβώς! :D

Ωραία ηταν πάντως

τα βατράχια, τί αλλο;

Δεν νομίζω ότι οι χρυσό"μυγες" του θέματος είναι οι χρυσαφιές μυγες που πάνε σε ψοφίμια κλπ... δεν έχουν καμία σχέση με μύγες, είναι πολύ μεγαλύτερα από τις μεγαλύτερες μύγες, και είναι σκαθάρια, είδος σκαραβαίου. Λέγονταν παλιά χρυσοκάνθαροι (από κει βγήκε η λέξη που χρησιμοποιείται τώρα μόνο μεταφορικά). Μόνο το παιχνίδι με την κλωστή ήξερα, δεν έχω πιάσει ποτέ για να δέσω αλλά έχω κρατήσει μια φορά μικρός το σχοινάκι ενός δεμένου. Ψιλοφοβόμουνα και λίγο, γιατί ήταν μεγάλο έντομο και γεροδεμένο, όχι μόνο γερά δεμένο :) .

Σωστός ο Ελέφαντας, άλλο οι χρυσόμυγες και άλλο ο "μπάμπουρας" με τον σπάγγο...

Καταρχην δεν ειπε κανεις οτι τα συγκεκριμενα εντομα που αναφερει ο Rygar στο αρχικο post του ειναι οι χρυσομυγες αυτες που πανε στα ψοφημια.Εκεινες ειναι μικροτερες και δεν μπορεις να της πιασεις με αυτον τον τροπο.Απλα αναφερθηκαν ως χρυσομυγες για να καταλαβει καποιος που μπορει να μην το ξερει πως ειναι στο περιπου αυτο το εντομο.Κατα δευτερον οταν δεν εχει δει καποιος κατι δεν σημαινει οτι δεν υπαρχει.Πεντακοσιες φορες τα εχω δει αυτα τα εντομα στα ψοφημια πανω μαζι με της μικρες χρυσομυγες μια ζωη που πηγαινω στο κυνηγι και γυρναω στα χωραφια και στα αμπελια.Και σε καθε περιοχη οπως με ολα σχεδον τα πραγματα ετσι και με τα εντομα αλαζουν τα ονοματα.Τον μπαμπουρα που αναφερθηκε παραπανω εδω τον λεμε μπουμπουρα αν και δεν ξερω αν λεμε για το ιδιο εντομο γιατι το συγκεκριμενο δεν τολμας να το πιασεις με γυμνο χερι.

Λοιπόν, για να ξεμπερδεύουμε τα πιθανά ονοματολογικά μπερδέματα, μια εικόνα χίλιες λέξεις. ;)

ΑΥΤΟ είναι που εμείς λέγαμε χρυσόμυγα και σίγουρα είναι και ο χρυσοκάνθαρος του elephadas. Είναι ολοφάνερη στην φωτογραφία και η εγκοπή ανάμεσα στο θώρακα και τα φτερά από όπου έδενες το έντομο για να το σβουρίζεις.

Σαν "μπάμπουρα" είχαμε ένα είδος χοντρής μαύρης σφήκας (ο παππούς μου την έλεγε και "σκούρκο") που πρέπει να είναι αυτό εδώ. Θυμάμαι πάντως και ακόμα πιό χοντρές "εκδοχές" που πραγματικά όχι να τις πιάσεις με γυμνό χέρι δεν τόλμαγες, ούτε καν να τις πλησιάσεις...

Οπότε πείτε αν εσείς εννοείτε αυτά ή κάτι άλλο, για να συννενοηθούμε. :)

εμενα παντως μου ειχε μαθει ο παππους μου να τις πιανω και τις εβαζα σε ενα σπιρτοκουτο με λιγο ζαχαρη και ζουσανε αρκετες μερες εκει μεσα!!

off topic μπαμπουρας ειναι ενα εντομο σαν χοντρη μελισσα. ο σκουρκος ειναι σαν μεγαλη σφηκα αλλα με χρωμα κεραμιδι προς το κοκκινο και με μια κιτρινη κουκιδα στο κεφαλι και κατι κιτρινες ριγες προς τα πισω.και τα 2 τσιμπανε γερα...

"Λαϊκά" ονόματα ζώων και φυτών διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή και το ίδιο όνομα περιγράφει διαφορετικό πράγμα, ειδικά όταν προέρχεται από κάποιο κοινό χαρακτηριστικό. Ας πούμε, η λέξη "μπάμπουρας" πρέπει να βγαίνει από τον ήχο που κάνουν, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλά έντομα.

Όταν ήμουν μικρός, στην περιοχή που ζούσα, "σκούρκο" αποκαλούσαμε μόνο αυτό το μαύρο που αποκαλεί ο Maddog "μπάμπουρα". Το καφεκίτρινο έντομο του Ajax87 το αποκαλούσαμε σερσέγκι, αλλά έτσι αποκαλούσαμε και το πολύ κομψό και λεπτόμεσο είδος σφήκας, που υποψιάζομαι είναι αυτό που στα περισσότερα μέρη έχει την αποκλειστική χρήση του όρου (*). Οπότε είχαμε δύο τελείως διαφορετικά έντομα με το ίδιο όνομα. Σημασία είχε ότι το τσίμπημά τους ήταν πολύ οδυνηρό και έπρεπε να αποφεύγουμε τα σερσέγκια, άσχετα ποιο από τα δύο

είδη ήταν!

(*) Χμμμ... ίσως έχω άδικο στο ποιο αποκαλείται γενικά σερσέγκι, γιατί όταν κοιτάω τη λέξη στο google βλέπω κυρίως το καφεκίτρινο. Δεν βρήκα πουθενά φωτογραφία του άλλου... το "κομψό" έντομο που λέω είναι σαν να πάρουμε μία σφήκα κιτρινόμαυρη και να την τραβήξουμε ώστε το σώμα και τα φτερά να γίνουν ακόμη πιο μακρόστενα και η μέση ακόμη πιο λεπτή, τόσο που λες πώς διάολο παραμένει ένα κομμάτι το ζουζούνι. Ήταν πολύ πιο μακρύ από τις κοινές σφήκες, και λέγανε (δεν μ' έχει τσιμπήσει ποτέ) ότι ήταν πολύ χειρότερο από κοινή σφήκα.

Εμείς τον μπάμπουρα τον λέμε σβούρο (σβούρο λέμε και τον νεαρό (δήθεν) μηχανόβιο)

τον σκούρκο κοκκινόσβουρο.

Από σβούρο δεν έχω προσωπική πείρα αλλά κοκκινόσβουρος με έχει στείλει νοσοκομείο

metalcandyman είπε:
Καταρχην δεν ειπε κανεις οτι τα συγκεκριμενα εντομα που αναφερει ο Rygar στο αρχικο post του ειναι οι χρυσομυγες αυτες που πανε στα ψοφημια.Εκεινες ειναι μικροτερες και δεν μπορεις να της πιασεις με αυτον τον τροπο.Απλα αναφερθηκαν ως χρυσομυγες για να καταλαβει καποιος που μπορει να μην το ξερει πως ειναι στο περιπου αυτο το εντομο.Κατα δευτερον οταν δεν εχει δει καποιος κατι δεν σημαινει οτι δεν υπαρχει.Πεντακοσιες φορες τα εχω δει αυτα τα εντομα στα ψοφημια πανω μαζι με της μικρες χρυσομυγες μια ζωη που πηγαινω στο κυνηγι και γυρναω στα χωραφια και στα αμπελια.Και σε καθε περιοχη οπως με ολα σχεδον τα πραγματα ετσι και με τα εντομα αλαζουν τα ονοματα.Τον μπαμπουρα που αναφερθηκε παραπανω εδω τον λεμε μπουμπουρα αν και δεν ξερω αν λεμε για το ιδιο εντομο γιατι το συγκεκριμενο δεν τολμας να το πιασεις με γυμνο χερι.
Ακριβώς αυτό παιδιά. Δεν ήξερα πώς να τις πω, γιατί δεν είμαι υδραυλικός. Καθότι χρυσίζουν λίγο, τις είπα χρυσόμυγες . Δεν ήξερα το επιστημονικό τους όνομα γιατί όπως είπα δεν είμαι δικηγόρος. Η ουσία είναι ότι νομίζω πως όλοι μας σχεδόν καταλάβαμε σε τί αναφέρομαι στο αρχικό μου ποστ.

Maddog είπε:
Λοιπόν, για να ξεμπερδεύουμε τα πιθανά ονοματολογικά μπερδέματα, μια εικόνα χίλιες λέξεις. ;)
ΑΥΤΟ είναι που εμείς λέγαμε χρυσόμυγα και σίγουρα είναι και ο χρυσοκάνθαρος του elephadas. Είναι ολοφάνερη στην φωτογραφία και η εγκοπή ανάμεσα στο θώρακα και τα φτερά από όπου έδενες το έντομο για να το σβουρίζεις.

Σαν "μπάμπουρα" είχαμε ένα είδος χοντρής μαύρης σφήκας (ο παππούς μου την έλεγε και "σκούρκο") που πρέπει να είναι αυτό εδώ. Θυμάμαι πάντως και ακόμα πιό χοντρές "εκδοχές" που πραγματικά όχι να τις πιάσεις με γυμνό χέρι δεν τόλμαγες, ούτε καν να τις πλησιάσεις...

Οπότε πείτε αν εσείς εννοείτε αυτά ή κάτι άλλο, για να συννενοηθούμε. :)
ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ το πράσινο, με πολύ δυνατά πόδια και σκελετό, ζουζούνι εννοώ! Ξεχασα να αναφέρω το γέλιο που ρίχναμε όταν το πετυχαίναμε να βατεύει ενα θηλυκό εχοντας βγάλει από μεσα του κάτι που έμοιαζε με αγκρίστρι ;) :D .

Αρα καλα το είπα ότι ΔΕΝ παει σε περιττώματα! Γι'αυτό και δεν είχαμε πάθει τίποτα, ουτε μια μόλυνση. Επίσης νομίζω ότι έκανα λάθος στην εποχή, μαλλον δεν ηταν Σεπτέμβρης αλλα 1-2 μήνες πίσω.

Βρε σεις δεν ντρέπεστε που τα ταλαιπωρούσατε τα κακόμοιρα; Αυτά δεν ήταν παιχνίδια, βασανιστήρια ήταν.

@ Rygar

Αυτό το "βατεύει" να το σχολιάσω τώρα ή να το αφήσω για άλλη στιγμή; :P

caprice είπε:
@ RygarΑυτό το "βατεύει" να το σχολιάσω τώρα ή να το αφήσω για άλλη στιγμή; :P
ΤΩΡΑ, θέλουμε σχόλιο ΤΩΡΑ!

Και για να συνεχίσουμε την εντομοπορνογραφία, θα ήθελα ο Ρίγανης να μου πει ποιός είναι ο ακριβής όρος για τα τεκταινόμενα εδώ: :diablotin:

attachment.php

@ Maddog : Ντροπή #)

@ Rygar : ΜΗΝ τολμήσεις :frypan:

@ maddog χαχα! εγραψες! :D

περιμενουμε την απαντηση απο τον rygar!! :thumb:

Ντροπη και αισχος ηλικιωμενοι ανθρωποι να ποσταρετε τσοντες :P

Αχχχχχ τι μου θυμήσατε!!!

(Ο.Κ. Σβήστε αβέρτα!!!) :D

Πίσω
Μπλουζα