Παλιές φωτογραφίες της Ελλάδας.

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας prisma
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Απίστευτη φωτογραφία!! Από το βουνό στ' αριστερά διέρχεται η σήραγγα Ανηλίου με τη γέφυρα που οδηγεί στη σήραγγα Αγίου Νικολάου!

Το σπίτι του παππού μου θα φαινόταν αν η φωτογραφία ήταν λίγο πιο αριστερά!

Μπράβο για την ανάρτηση, RIO!!! :)
 
Τελευταία επεξεργασία:
Απίστευτη φωτογραφία!! Από το βουνό στ' αριστερά διέρχεται η σήραγγα Ανηλίου με τη γέφυρα που οδηγεί στη σήραγγα Αγίου Νικολάου!

Το σπίτι του παππού μου θα φαινόταν αν η φωτογραφία ήταν λίγο πιο αριστερά!

Μπράβο για την ανάρτηση, RIO!!! :)
Σήραγγα Ανηλίου υπό κατασκευή - διακρίνεται τοίχος αντιστήριξης
Λήψη 2 Ιουνίου 1997 (ανήμερα των γενεθλίων μου) από 4 ήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στα πλάισια του μαθήματος Τεχνική Γεωλογία .
1648154088776.jpeg
Το χωριό Ανήλιο και η σήραγγα όπως φαίνεται από την απέναντι πλαγιά (λήψη 2-6-1997)
1648154556944.jpeg
 
Τελευταία επεξεργασία:
Οι λήψεις είναι δικές μου κι έχουν γίνει με φωτογραφική μηχανή Kiev-19
Η εκπαιδευτική εκδρομή (τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου 1997) περιελάμβανε επισκέψεις σε διάφορα τεχνικά εργα και όχι μόνο σε Αιτωλοακαρνανία-Ήπειρο-Θεσσαλία-Στερεά Ελλάδα (Φράγμα Στράτου ,φράγμα Καστρακίου, ζεύξη Ακτίου-Πρέβεζας, φράγμα Πουρναρίου, φράγμα Λούρου, σήραγγα Ανηλίου, κύριο φράγμα πηγών Αώου, Μετέωρα, φράγμα Μεσοχώρας, φράγμα Ταυρωπού-Λίμνη Πλαστήρα, Μαλακάσα -έργα αποκατάστασης , σήραγγα αποστράγγισης). Υπάρχει αρκετό υλικό σε φωτογραφικό άλμπουμ αλλά δεν το έχω ψηφιοποιήσει.
 
Επιβάλλεται να ανεβάσεις φωτογραφίες!

Όποτε μπορείς, φυσικά ;)
Την δεκαετία του '90 είχα ερασιτεχνικά ασχοληθεί με φωτογραφία.. αλλά δεν έπαιρνα μαζί μου φωτογραφική μηχανή ιδίως όταν έκανα τις βόλτες με τα λεωφορεία στην Αθήνα . Σε διαφορετική περίπτωση θα είχα πλούσιο και σπάνιο υλικό ιδίως για το θέμα των Λεωφορείων αλλά και της Παλιάς Αθήνας...
 
Κακώς γράφει "Ναυαρίνον" το παλιό καρτ ποστάλ. Το Ναυαρίνο ήταν στο λόφο του Κορυφασίου, στη βόρεια πλευρά του φερώνυμου κόλπου. Όταν οι Ενετοί του έδωσαν το όνομα δεν υπήρχε τίποτε στην περιοχή της φωτογραφίας. Το μευαγενέστερο κάστρο της Πύλου και ο οικισμός που αναπτύχθηκε έξω από αυτό λεγόταν από τους έλληνες Νιόκαστρο (το κάστρο του Ναυαρινου ήταν Παλ(α)ιόκαστρο). Το όνομα Πύλος το πήρε αργότερα, παρόλο που η κωμόπολη δεν είχε καμία σχέση με την ομηρική Πύλο και την τοποθεσία της που είναι πολλά χιλιόμετρα βόρεια, βορειότερα κι από το Ναυαρίνο, πλησιεστερα στη Χώρα (που δεν πρόλαβε ή δεν θέλησε να πάρει το όνομα, αν και ήταν το κεφαλοχώρι της περιοχής όπως δείχνει το όνομά της. Ακόμη και τωρα έχει πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό από την Πύλο.)

Δεν είναι ο μόνος οικισμός της περιοχής που πήρε αρχαίο όνομα. Την παλιά εποχή οι μετωνομασίες χωριών γίνονταν από την κεντρική κυβέρνηση χωρίς να ερωτηθούν οι ντόπιοι, αλλά είμαι σίγουρος ότι οι κάτοικοι του Οσμάναγα δεν είχαν καμια αντίρρηση να ξυπνήσουν μια μερα και να είναι κάτοικοι Κορυφασίου, παρόλο που το μεσόγειο χωριό δεν είχε σχέση με το ομηρικό Κορυφάσιο. Αλλά Νεόκαστρον ήταν μια χαρά ονομασία, γιατί να μην την άφηναν? Ας όψεται ο Νεστωρ που έκανε την Πύλο διάσημη.

Ο elephadoπάτωρ ήταν από ένα χωριό της περιοχής που περιέργως κράτησε το ομηρικό του όνομα ανά τους αιώνες (με την προσθήκη ενός Ν από το προηγούμενο άρθρο, που τώρα του το ξαναφαίρεσαν). Οπότε ατενίζω αφ' υψηλού τα ξαναβαφτισμένα χωριά, όπως ένας παλιός αριστοκράτης αντιμετωπίζει νεόπλουτους.
 
Λίμνη Ζηρού (ομοίως από εκπαιδευτική εκδρομή της σχολής μου - λήψη 1η Ιουνίου 1997)
1648310027082.jpeg


Φράγμα Λούρου (λήψη 1η Ιουνίου 1997)
1648310456831.jpeg


κι εδώ όπως φαίνεται στο street view (Μαρ-2019)
1648310278625.png
 
Από τον λογαριασμό busoldtimers_greece στο Instagram.
Στην περιγραφή αναγράφονται :
"Φωτογραφία του φίλου κ. Σ. Νικολακάκη από το Ηράκλειο Κρήτης απεικονίζει τη λεωφόρο Δικαιοσύνης στα τέλη της δεκαετίας του ’60 με ένα αστικό λεωφορείο Bussing να διακρίνεται στα αριστερά. "
1648316882572.png

Πρόκειται για την γωνία των οδών Έβανς και Δικαιοσύνης (το λεωφορείο βρίσκεται επί της οδού Έβανς)
Εδώ όπως φαίνεται στο street view (λήψη Αυγ-2014)
1648317291070.png
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα