Έχω μεγάλη συμπάθεια για την Ηγουμενίτσα ας έχω βρεθεί μόνο μια φορά εκεί για ελάχιστες ώρες, για έναν πολύ απλό λόγο: Σηματοδότησε το τέλος ενός μαρτυρίου. Ήμουν κάπου 11-12 όταν πήγαμε Κέρκυρα, κι αυτό απαιτούσε λεωφορείο από Ιωάννινα. Και τα λεωφορεία με ζάλιζαν πολύ. Ακόμη με ζαλίζουν, αλλά σκεφτείτε επαρχιακό ΚΤΕΛ της δεκαετίας του 60. Δεν θυμάμαι αν πήραμε Αθήνα - Ηγουμενίτσα ή αν σταματήσαμε Άρτα, αλλά το ταξίδι μέχρι Ιωάννινα ήταν ανεκτό (με εξαίρεση τις στροφές του Μακρυνόρους μετά το Αντίρριο, αλλά αυτό το κομμάτι ήταν σύντομο). Ιωάννινα - Ηγουμενίτσα ο δρόμος ήταν στενός, όλο στροφές και ανηφοροκατηφόρες, και έμοιαζε ατέλειωτος. Από τις χειρότερες αναμνήσεις των παιδικάτων μου. Τελικά φτάσαμε στο ίσιωμα και ήταν η Ηγουμενίτσα. Απορώ που δεν γονάτισα να φιλήσω το χώμα. Μετά μπήκαμε στο πλοίο, ήμουν έξω και με φύσαγε ο αέρας, και συνήλθα (διότι πλεούμενο, από βαρκάκι μέχρι σακαράκα πλοίο αμέσως μετά την απαγόρευση απόπλου, δεν με ζαλίζει ποτέ, όσο και να κουνάει).
Το μόνο που θυμάμαι από την πόλη πέρα από αυτά είναι ότι είχε ένα τεράστιο (για τα τότε μάτια μου) κτήριο που ίσως είχε επιγραφή που φαινόταν από μακρυά, ίσως μου είπαν, ήταν το Διοικητήριο. Αλλά δεν μου εξήγησε κανείς τι είναι ένα Διοικητήριο. Μέρος που έχει διοικητές? Αυτό το μυστηριώδες κτήριο ήταν μπροστά στο λιμάνι και παρέμενε ορατό από το πλοίο μέχρι που βγήκαμε ανοιχτά.
Μπα? Διαβάζω ότι το ξεκίνησαν οι Οθωμανικές αρχές λίγο πριν τους Βαλκανικούς πολέμους κι από τότε όλο μεγάλωνε και ψήλωνε. Αυτή η φωτογραφία πρέπει να το δείχνει όπως ήταν όταν πήγα Ηγουμενίτσα.
Τώρα φαίνεται το λένε κτήριο Νομαρχίας, έχει ψηλώσει άλλον έναν όροφο, και το έχουν βάψει ένα απαίσιο χρώμα