Παρακαλώ γυναίκες μην κλαίτε (1992)

Stormwatch

RetroNuts!
Joined
18 Mαϊ 2006
Μηνύματα
1.611
Αντιδράσεις
263
Ο "Άγιος" Θεοφάνης, ο μεγαλύτερος εν ζωή αγιογράφος και ο πιστός βοηθός του Θεοδόσιος καλούνται στην Στεμνίτσα Αρκαδίας για να αναλάβουν την αναπαλαίωση των τοιχογραφιών της ιστορικής εκκλησίας του χωριού. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μικροαπατεώνες που αμπελοφιλοσοφούν συνεχώς, στήνουν τσαντήρι για να πάρουν τα λεφτά του ξενοδοχείου στο χέρι, μελετούν τα άστρα με το τηλεσκόπιο τους όντας ερασιτέχνες αστρονόμοι (αλλά και τα μπούτια της χήρας), διοργανώνουν δημοπρασία για να σπρώξουν κιμήλια-σαβούρες σε συνεργασία με δύο γύφτους, λειτουργούν κυλικείο δίπλα από την ιστορική εκκλησία και μόλις αρχίσουν τα κρύα αναχωρούν για την Κυπαρισσία μη έχοντας ακουμπήσει πινέλο...

Εξαιρετική κωμωδία του 1992 σε σκηνοθεσία του Σταύρου Τσιώλη και σε σενάριο του ίδιου και του Χρήστου Βακαλόπουλου. Το χιούμορ είναι διακριτικό, η σκηνοθεσία και η φωτογραφία είναι εξαιρετική (βοηθάει και το μαγευτικό τοπίο της περιοχής).

Ξεχωρίζει ο Αργύρης Μπακιρτζής των Χειμερινών Κολυμβητών σαν Θεοδόσιος αλλά και ο Δημήτρης Βλάχος σαν Θεοφάνης.

Μάλιστα ο δεύτερος δεν πρέπει καν να είναι ηθοποιός όπως και οι περισσότεροι που εμφανίζονται στην ταινία γεγονός που περιέργως της προσθέτει πόντους.

Κέρδισε τα βραβεία σκηνοθεσίας και σεναρίου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονικης το 1992

Δυστυχώς η ταινία δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα σε DVD παρά μόνο σε VHS.

Ο "άγιος" Θεοφάνης στην κοσμάρα του απολαμβάνει το πρωινό του

attachment.php


Ο Θεοδόσιος "στρώνει" κάποιες εικόνες που αργότερα θα πουλήσει

attachment.php


Δάσκαλος και μαθητής

attachment.php


Αστρονομικές ανησυχίες

attachment.php


Η Στεμνίτσα

attachment.php


Σκηνοθέτης και συν-σεναριογράφος σε cameo εμφάνιση

attachment.php
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Επρεπε να βγει το Σπιρτοκουτο για να πω οτι παρακολουθησα Ελληνικη κωμωδια της προκοπης μετα το Γυναικες...επος

 
Αυτό είναι το "Ας περιμένουν οι γυναίκες" επίσης του Τσιωλη, επίσης ταινιάρα. Αλλά είναι του 1998 οπότε...
 
Την ταινία δεν την έχω δει κι έτσι δεν μπορώ να εκφέρω άποψη !!! Θα σχολιάσω μόνο μία από τις φωτογραφίες που έχει αναρτήσει ο συμφορουμίτης που άνοιξε το τόπικ :

Σκηνοθέτης και συν-σεναριογράφος σε cameo εμφάνιση

 

 


Κατά την ταπεινή μου άποψη, η φωτογραφία αυτή είναι πολύτιμη και ανεκτίμητη !!! "Μπα, γιατί???", θα με ρωτήσετε ευλόγως ... Μα... επειδή φαίνεται σε αυτήν ο πολύ αξιόλογος συγγραφέας Χρήστος Βακαλόπουλος [που είναι συν-σεναριογράφος της ταινίας] !!! Τη συγγραφική του δράση την ανέπτυξε κυρίως ως 25άρης !!! Δεν έχω διαβάσει πολλά από αυτόν, αλλά, από τα λίγα που έχω διαβάσει, μού έχει δώσει την εντύπωση ότι σκιαγραφεί με τον καλύτερο τρόπο τη γενιά του : αυτούς που έζησαν τα χρόνια της εφηβείας τους και της πρώτης νιότης τους στα μισά των 70ς και στις αρχές των 80ς [θα τους προσδιόριζα, από ηλικιακής απόψεως, ως ... "η αμέσως προηγούμενη γενιά ημών των "εκδρομέων των 80ς""] !!! Και, μάλιστα, έχω την εντύπωση ότι αυτός και ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος ήταν οι 2 συγγραφείς που στα νεανικά βιβλία τους περιέγραψαν με τον καλύτερο τρόπο τη γενιά τους, αυτή που της "κόλλησαν" την ονομασία "η γενιά της μεταπολίτευσης" !!! Αν, λοιπόν, κάποια στιγμή θελήσω να μάθω κάποια πράγματα περισσότερα για τη ... γενιά των "προκατόχων" μου, σίγουρα η "'ερευνά" μου θα αρχίσει από τα βιβλία του Βακαλόπουλου !!!

Και για να είμαι ontopic .... Το "συν-σενάριο", που έγραψε ο Βακαλόπουλος γι' αυτήν την ταινία, ήταν το τελευταίο έργο του !!! Τον Ιανουάριο του 1993 "έφυγε" πολύ νωρίς από τη ζωή, χτυπημένος απ' τον καρκίνο του πνεύμονα [όπως διάβασα στη βικιπέδια] !!! Σε ηλικία ... μόλις 36 ετών :( :( :cry: ... Δηλαδή ... περίπου 4 - 5 χρόνια μικρότερός μου (σκεφθείτε, δηλαδή, πόσα ακόμη είχε να προσφέρει αυτό το "οξύτατο πνεύμα") ..... Κάτι τέτοια βλέπω και λέω "Δόξα τω Θεώ που είμαι καλά", ακόμη και όταν η καθημερινότητά μου μού προσφέρει μόνο γκαντεμιές και αναποδιές .....
 
Πίσω
Μπλουζα