freaktmp
Expert
- Αντιδράσεις
- 10.259
Ενας απο τους βασικους συλλεκτικους μου στοχους εδω και πολλα χρονια ηταν να αποκτησω το πιο κλασσικο κουτι στην ιστορια των PC, αυτο που μοιραζονταν τα IBM PC (5150) και ΧΤ (5160). Οι κλασσικες γραμμες, το κοντραστ μεταξυ της γκριζας προσοψης και του μαυρου drive bay, καθως και ο ανεπαναληπτος κοκκινος διακοπτης on/off το κανουν να ξεχωριζει απο ολα τα αλλα κουτια των πρωιμων PC. Επειδη ηθελα να χρησιμοποιησω το κουτι για να φτιαξω ενα turbo-xt με ολα τα συγχρονα κομφορ, απεφυγα το κουτι του 5150 που εχει μονο 5 εξοδους για καρτες και δεν ταιριαζει με κανενα αλλο motherboard εκτος απο αυτο της IBM. Ετσι στοχευσα το ελαφρα μεταγενεστερο κουτι απο το 5160 που ειναι συμβατο με το ΑΤ standard (εδω που τα λεμε δημιουργησε το ΑΤ standard). Το ιδιο κουτι μοιραζονται τα 5161 expansion chassis και 5162 XT-286. Το πρωτο ηταν μια μοναδα επεκτασης που προσφερει δυνατοτητα συνδεσης σκληρου δισκου στο 5150 και επιπλεον υποδοχες ISA. To δευτερο ειναι ενα ενδιαμεσο μοντελο μεταξυ του ΧΤ και του ΑΤ 5170, που χρησιμοποιουσε κουτι, τροφοδοτικο δισκο και floppy απο το XT με motherboard 286 6MHz zero wait states με 640kb καρτες κοινες με το 5170. Δεν ειναι ξεκαθαροι οι λογοι που η IBM εκανε την κινηση αυτη, αλλα το μοντελο αυτο, παρολο τις συγκρισιμες επιδοσεις απο αποψη επεξεργαστικης ισχυς με το ΑΤ, και την σημαντικα μικροτερη τιμη αγορας, δεν καταφερε να κερδισει το κοινο.
Προσφατα περασε στα χερια μου ενα τετοιο ΧΤ-286, πληρως λειτουργικο αλλα σε μετρια κατασταση. Εχει δυο FDD 3.5'' και 5.25'' HD, εναν σκληρο δισκο MFM Seagate ST-225 20Mb, 640kb RAM, καρτα γραφικων Hercules, μια σειριακη και μια παραλληλη θυρα. Δυστυχως απουσιαζουν απο το εσωτερικο του υπολογιστη τα drive cages που στερεωνουν FDD και HDD στην θεση τους και ειναι και σχετικως σπανια. :frypan: Ο πωλητης συμπεριελαβε μια δισκετα 3.5'' με ενα freeware CMOS setup utility. To XT-286 δεν εχει setup utility στο bios. Το setup utility της IBM δεν υποστηριζει drives 3.5'', ετσι χρησιμοποιουμε ενα third party προγραμμα για να ρυθμισουμε σωστα το bios μας.
Ο υπολογιστης φρεσκος απο την συσκευασια του. (Επειδη τα drives ειναι στον αερα, εχουν τυλιχθει με bubblewrap).
To κλασσικο IBM badge
H πισω μερια
Λεπτομερια απο το καρτελακι στο πισω μερος του υπολογιστη
Το διασημο κοκκινο κουμπι. Πιθανοτατα ενας απο τους απολαυστικοτερους διακοπτες που εχω πατησει ποτε! (Ναι εχω φετιχ με διακοπτες!) Προβολή συνημμένου 173332
Μια βιδα (οι υπολοπες απουσιαζουν) μας δινει προσβαση στο εσωτερικο του υπολογιστη.
Οι καρτες, Hercules, serial/parallel και controller για FDD. To board, η μνημη και οι καρτες (εκτος απο την Hercules) ειναι αυθεντικες IBM.
Seagate ST-225 20MB MFM... all time classic. Δεν ειμαι σιγουρος αν ειναι αυθεντικος του υπολογιστη.
Δοκιμασα την οθονη που ειχα βρει προσφατα και δανειστικα και το πληκτρολογιο του αγαπημενου μου Samsung. It all works! :cheers: :hurrah:
Ωπα, PC-DOS 3.30 στην δισκετα με το CMOS setup utility.
To CMOS setup utility
Ας παιξουμε Pitfall! Pure Hercules fun!
Και επειδη λιγα παιχνιδια υποστηριζουν Hercules, εμπρος πιστο μου Simcga!
Ενα καταπρασινο Alley Cat.
Paratrooper... μεγαλο παλιο κολλημα!
Η οθονη δυσκολευεται καπως στο refresh! Πιο ρετρο δεν γινεται!!!
Test drive
Εδω το Simcga αποτυγχανει παταγωδως.
Και μια συγκριση μεταξυ Hercules και Simcga σε ενα ακομα all time classic, Karateka. Πρωτα η Hercules.
Και σε CGA mode μεσω του Simcga:
4 φορες πιο γρηγορο απο το IBM PC και περιπου εξισου γρηγορο με το ΑΤ 8MHz (γιατι ειχε 1 wait state), το 5162 προδιδεται απο τον αργο σκληρο δισκο.
Μεταξυ μας τωρα που το εζησα απο κοντα δυσκολευομαι καπως να το ξεκοιλιασω για να φτιαξω το turbo-xt project. Θα δουμε...
Προσφατα περασε στα χερια μου ενα τετοιο ΧΤ-286, πληρως λειτουργικο αλλα σε μετρια κατασταση. Εχει δυο FDD 3.5'' και 5.25'' HD, εναν σκληρο δισκο MFM Seagate ST-225 20Mb, 640kb RAM, καρτα γραφικων Hercules, μια σειριακη και μια παραλληλη θυρα. Δυστυχως απουσιαζουν απο το εσωτερικο του υπολογιστη τα drive cages που στερεωνουν FDD και HDD στην θεση τους και ειναι και σχετικως σπανια. :frypan: Ο πωλητης συμπεριελαβε μια δισκετα 3.5'' με ενα freeware CMOS setup utility. To XT-286 δεν εχει setup utility στο bios. Το setup utility της IBM δεν υποστηριζει drives 3.5'', ετσι χρησιμοποιουμε ενα third party προγραμμα για να ρυθμισουμε σωστα το bios μας.
Ο υπολογιστης φρεσκος απο την συσκευασια του. (Επειδη τα drives ειναι στον αερα, εχουν τυλιχθει με bubblewrap).
To κλασσικο IBM badge
H πισω μερια
Λεπτομερια απο το καρτελακι στο πισω μερος του υπολογιστη
Το διασημο κοκκινο κουμπι. Πιθανοτατα ενας απο τους απολαυστικοτερους διακοπτες που εχω πατησει ποτε! (Ναι εχω φετιχ με διακοπτες!) Προβολή συνημμένου 173332
Μια βιδα (οι υπολοπες απουσιαζουν) μας δινει προσβαση στο εσωτερικο του υπολογιστη.
Οι καρτες, Hercules, serial/parallel και controller για FDD. To board, η μνημη και οι καρτες (εκτος απο την Hercules) ειναι αυθεντικες IBM.
Seagate ST-225 20MB MFM... all time classic. Δεν ειμαι σιγουρος αν ειναι αυθεντικος του υπολογιστη.
Δοκιμασα την οθονη που ειχα βρει προσφατα και δανειστικα και το πληκτρολογιο του αγαπημενου μου Samsung. It all works! :cheers: :hurrah:
Ωπα, PC-DOS 3.30 στην δισκετα με το CMOS setup utility.
To CMOS setup utility
Ας παιξουμε Pitfall! Pure Hercules fun!
Και επειδη λιγα παιχνιδια υποστηριζουν Hercules, εμπρος πιστο μου Simcga!
Ενα καταπρασινο Alley Cat.
Paratrooper... μεγαλο παλιο κολλημα!
Η οθονη δυσκολευεται καπως στο refresh! Πιο ρετρο δεν γινεται!!!
Test drive
Εδω το Simcga αποτυγχανει παταγωδως.
Και μια συγκριση μεταξυ Hercules και Simcga σε ενα ακομα all time classic, Karateka. Πρωτα η Hercules.
Και σε CGA mode μεσω του Simcga:
4 φορες πιο γρηγορο απο το IBM PC και περιπου εξισου γρηγορο με το ΑΤ 8MHz (γιατι ειχε 1 wait state), το 5162 προδιδεται απο τον αργο σκληρο δισκο.
Μεταξυ μας τωρα που το εζησα απο κοντα δυσκολευομαι καπως να το ξεκοιλιασω για να φτιαξω το turbo-xt project. Θα δουμε...
Τελευταία επεξεργασία: