• Αγαπητά μέλη: Για λόγους ασφαλείας, τα παλιά σας user passwords έχουν καταργηθεί. Πατήστε εδώ για password reset ώστε να ορίσετε νέο συνθηματικό. Μη ξεχάσετε να ελέγξετε τον spam folder σας για το email που θα παραλάβετε. Aν πιστεύετε ότι έχετε εγγραφεί με email address που έχει καταργηθεί, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο info@retromaniax.gr για να αποκαταστήσουμε το πρόβλημα.

Παρουσίαση μετατροπέα Scart RGB για οθόνη Amstrad CTM-644

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
6.828
Αντιδράσεις
2.381
Επειδη δεν ειναι παντα ευκολο να βρεθει ενα CRT μονιτορ με SCART RGB εισοδο και επειδη ακομα και αν υπαρχει δεν ειναι παντα διαθεσιμος ο χωρος για μια ακομα οθονη, προσπαθουμε να χρησιμοποιουμε οτι ηδη εχουμε για να κανουμε την δουλεια μας.

Οι εχοντες εναν Amstrad CPC με την εγχρωμη οθονη CTM-644 μπορουν να χρησιμοποιησουν εναν μετατροπεα για να συνδεουν αλλους υπολογιστες ή κονσολες. Τετοιοι μετατροπεις υπαρχουν διαθεσιμοι στο ebay και οχι μονο, αλλα και μπορει να φτιαξει κανεις αν θελει αφου υπαρχουν οδηγιες στο web για την κατασκευη τους.

Εδω θα παρουσιασω εναν τετοιο μετατροπεα που πηρα προσφατα απο το ebay. Εχει ενα βυσμα SCART για εισοδο εικονας και ηχου, ενα DIN για εξοδο εικονας προς το CTM-644 και δυο RCA για εξοδο στερεοφωνικου ηχου προς ηχεια κλπ. Ολα τα βυσματα ειναι θυληκα.



Εφοσων αποσυνδεσουμε τα βυσματα απο το CPC μας και συνδεσουμε τον μετατροπεα, τοτε συνδεουμε μια SCART RGB πηγη και ελπιζουμε για το καλυτερο.



Με Atari STFM συνεργαστηκε αψογα και εχει σημα καμπανα!





Με Atari STE δυστυχως μετα απο 1-2 λεπτα λειτουργιας παρουσιαστηκε παραμορφωση στην εικονα η οποια σταδιακα χειροτερευει. Δεν ξερω αν φταιει ο συγκεκριμενος υπολογιστης, δεν εχω αλλο STE για να δοκιμασω.



Να αναφερουμε εδω οτι φαινεται να μην λειτουργει με composite πηγες.

Μελλοντικα θα εξετασω την συμβατοτητα και αλλων υπολογιστων, παντως για τα λιγα ευρω που κοστιζει, απλα αξιζει να το εχουμε προχειρο.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

Aardvark

Retromaniax Co-Founder
Joined
26 Σεπ 2006
Μηνύματα
13.865
Αντιδράσεις
1.289
Μακαρι να το ξερα πριν γεμισουμε με μονιτορ,μπραβο στο παλικαρι που το κατασκευασε,μπηκε στα προς αγορα.


Ειχα σκεφτει να κανω το ιδιο μεσω του mp3 tv tuner μου,μαλλον δεν το δοκιμασα ποτε,lol.



Θελουμε και ενα συμβατο με το μονιτορ του Plus.
 

Aardvark

Retromaniax Co-Founder
Joined
26 Σεπ 2006
Μηνύματα
13.865
Αντιδράσεις
1.289
Aυτην την βδομαδα λεω να το τσιμπησω,εχω πανω απο 10 χρονια να δω κλασσικη εικονα CRT απο κονσολα και ο CRT του 6128 πιστευω να τα βγαλει περα.

2 ερωτησουλες αν υπαρχει κατι παρομοιο για το μονιτορ του 6128+ οπως επισης εχω και μια εγχρωμη atari CRT για τον STE που θα ηθελα να δοκιμασω με αλλα κονσολικα και

2)Αν ο παρακατω ανταπτορας στο link κανει για να βγαλω ηχο απο το μονιτορ του 6128 και τον ανταπτορα αυτου του θρεντ,θελω να τον συνδεσω με ηχομπαρα που περα απο την κλασσικη οπτικη ινα εχει και μια "καρφι" θυρα..
 

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
6.828
Αντιδράσεις
2.381
1. Δεν εχω πετυχει κατι τετοιο.

2. Η οθονη του amstrad δεν εχει ηχεια. Ο ηχος παει απο τον υπολογιστη που θες να συνδεσεις απευθειας στα δυο RCA βυσματα. Απο κει και περα υπαρχουν μετατροπεις απο δυο rca σε minijack για να το ριξει .... Δεν ειναι τιποτα εξεζητημενο.

sam-2rcam-05.jpg
 

Aardvark

Retromaniax Co-Founder
Joined
26 Σεπ 2006
Μηνύματα
13.865
Αντιδράσεις
1.289
Nαι ναι το γνωριζω οτι το μονιτορ δεν βγαζει ηχο και thanks για τον αλλο τροπο που μου δειχνεις να γινει,αλλα εγω εχω ηδη ενα αρκετα μακρυ καλωδιο της παρακατω φωτογραφιας ,και ελεγα αν ο ανταπτορας που εβαλα στο λινκ θα εκανε την δουλεια που περιγραφω παραπανω αλλα οκ φτηνα ειναι θα τα παρω ολα και θα τα δοκιμασω ,lol.

 

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
6.828
Αντιδράσεις
2.381
Οκ, αν βαλεις εκεινο τον adapter που αναφερεις αρχικα μαζι με το καλωδιο που λες τωρα θα παιξει.
 

angel_grig

KAT Resurrector
Joined
11 Οκτ 2008
Μηνύματα
3.161
Αντιδράσεις
319
Να αναφερουμε εδω οτι φαινεται να μην λειτουργει με composite πηγες.

Δεν λειτουργει με composite πηγες γιατι ο cpc δεν βγαζει σημα composite (αν και με ενα μικρο  κολπο βγαζει ασπρομαυρο composite?)
 

spyros_s

Human RetroDatabase
Joined
27 Ιαν 2008
Μηνύματα
2.869
Αντιδράσεις
79
Ωραία όλα αυτά! Πάντως ρε παίδες η ποιότητα του εν λόγω μόνιτορ ήταν τόσο χαμηλή που σε πολύωρη χρήση σε έκανε ζόμπι! Δεν ξέρω αν θα ήθελα να την χρησιμοποιήσω με τα ήδη κουρασμένα μάτια στα 40+ μας!   Από την άλλη βέβαια ποιος έχει χρόνο να "λιώνει" πλέον για ώρες πάνω στον υπολογιστή;
 

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
6.828
Αντιδράσεις
2.381
Από την άλλη βέβαια ποιος έχει χρόνο να "λιώνει" πλέον για ώρες πάνω στον υπολογιστή; 
Σαν εκ πεποιθήσεως εργένης, δεν εχω τετοια προβλήματα... Ο μόνος εχθρός του χρόνου μου ειναι τα υπολοιπα hobbies! ?
 

spyros_s

Human RetroDatabase
Joined
27 Ιαν 2008
Μηνύματα
2.869
Αντιδράσεις
79
Δεν ξέρω αν εισαι τυχερός ή άτυχος...όπως και να έχει ο καθένας κάνει τις επιλογές του! :)
 

Aardvark

Retromaniax Co-Founder
Joined
26 Σεπ 2006
Μηνύματα
13.865
Αντιδράσεις
1.289
Εκανα κατι δοκιμες οχι και τοσο επιτυχημενες οπως αποδειχτηκε..

Στα θετικα Saturn με καλη εικονα αλλα δεν καταφερα να βγαλω ηχο (ακουγοταν ενας δυνατος βομβος).

Και Dreamcast,Gamecube και PS2 οχι εικονα αλλα ειχα ηχο,lol.

Στο Dreamcast κατι αχνοφαινοταν στα υπολοιπα μαυρο σκοταδι.

Αυτα.
 

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
6.828
Αντιδράσεις
2.381
Ειναι σιγουρα SCART RGB τα καλωδια;
 

Aardvark

Retromaniax Co-Founder
Joined
26 Σεπ 2006
Μηνύματα
13.865
Αντιδράσεις
1.289
Του Dreamcast ηταν αυτο ,του Saturn ελεγε "Real RGB Scart Cable TV lead for Sega Saturn" του GC ηταν ασπρο κοκκινο κιτρινο που μπαινει σε σκαρτακι και του PS2  το επισημο της Σονυ σκαρτ.

Λες θα θελει καθαρα RGB καλωδια;

Αμα παρω του DC καλο RGB θα δουλεψει;
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
6.828
Αντιδράσεις
2.381
Καλα, μπορω να σου πω 100% σιγουρα οτι του gamecube ειναι composite, δεν χρειαζοταν καν να μπεις στον κοπο να το δοκιμασεις!

Του dreamcast και του PS2 ειναι πιθανοτατα οχι RGB, θα το ελεγαν αν ηταν.

Οσο για το αν θα δουλεψει, δεν ειναι σιγουρος. Μονο μια δοκιμη θα σε πεισει. Παντως ενα καλο RGB καλωδιο δεν παει χαμενο!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

Aardvark

Retromaniax Co-Founder
Joined
26 Σεπ 2006
Μηνύματα
13.865
Αντιδράσεις
1.289
Nαι Composite ηταν του GC και παροτι το γραφει στην περιγραφη του ο τυπας που πουλαει το καλωδιο του amstrad (μονο για rgb),δεν μου κοψε και του χωσα τα composite,του PS2 τα ιδια ,αυτο που χε η σονυ στο κουτι μεσα ,composite δηλαδη και στο μονο που ειδα εικονα ηταν του Saturn που εγραφε στην περιγραφη RGB,oποτε οι πιθανοτητες ειναι με το μερος μου και θα τσιμπησω ενα 2 scart καλωδιο για το DC rgb αυτην την φορα,η εικονα του Saturn ηταν πολυ καλη αν εξαιρεσεις τον ηχο με τον βομβο!
 

Aardvark

Retromaniax Co-Founder
Joined
26 Σεπ 2006
Μηνύματα
13.865
Αντιδράσεις
1.289
Ενα εχω να πω παρατηστε τα freimeister Πως τα λενε και τα scart upscalers και γυριστε στις CRT για οτιδηποτε πισω απο 360 και ps3.

Mακαρι η παρακατω φωτο να απεικονιζε αυτο που πραγματικα ειδα ,τα ζωντανα χρωματα την λεπτομερεια το "ελαφρυ" φυσικο scanline..ισως να ειχα καιρο να δω πως ηταν οταν παιζαμε στις CRT, ισως και οταν εβαζα το dreamcast στα παλια μπαουλα τιβι δεν ειχα παρει το scart αλλα πραγματικα εντυπωσιαστηκα περισσοτερο απο οταν πρωτοειδα τις SD κονσολες.

Aπο ΜΑΜΕ η παρακατω φωτο μεσω emu του DC μιας και η μανουρα του να συνδεσεις το πισι με vga>scart δεν την παλευω αλλα οτι δοκιμασα φανηκε τελειο,τι G&G,τι King of Dragons...τι τα ιδια παιχνιδια του DC. :wub:

Nα επισημανω οτι δεν γινανε στο μονιτορ του 6128 ολα αυτα αλλα σε μια 14αρα sony crt και οταν θυμαμαι πριν λιγα χρονια μου χαριζαν 20αρες crt καινουργιες και τις σνομπαρα.. :banghead:

Capture.JPG

Εδω θα με βρισκετε απο δω και περα ,lol.
 

milntov

Retro Member
Joined
12 Ιαν 2014
Μηνύματα
623
Αντιδράσεις
255
Ενα εχω να πω παρατηστε τα freimeister Πως τα λενε και τα scart upscalers και γυριστε στις CRT για οτιδηποτε πισω απο 360 και ps3.

Mακαρι η παρακατω φωτο να απεικονιζε αυτο που πραγματικα ειδα ,τα ζωντανα χρωματα την λεπτομερεια το "ελαφρυ" φυσικο scanline..ισως να ειχα καιρο να δω πως ηταν οταν παιζαμε στις CRT, ισως και οταν εβαζα το dreamcast στα παλια μπαουλα τιβι δεν ειχα παρει το scart αλλα πραγματικα εντυπωσιαστηκα περισσοτερο απο οταν πρωτοειδα τις SD κονσολες.

Aπο ΜΑΜΕ η παρακατω φωτο μεσω emu του DC μιας και η μανουρα του να συνδεσεις το πισι με vga>scart δεν την παλευω αλλα οτι δοκιμασα φανηκε τελειο,τι G&G,τι King of Dragons...τι τα ιδια παιχνιδια του DC. :wub:

Nα επισημανω οτι δεν γινανε στο μονιτορ του 6128 ολα αυτα αλλα σε μια 14αρα sony crt και οταν θυμαμαι πριν λιγα χρονια μου χαριζαν 20αρες crt καινουργιες και τις σνομπαρα.. :banghead:
Εγω παντως τις καλες crt δεν τις αλλαζω με τιποτα.Το ειχα παρει αποφαση μια και καλη.Παιζω σε 21"crt mame κονσολες και πραγματικα δεν χορταινω την εικονα.
Μια καλη crt βγαζει μια ξεχωριστη μαγεια σε αυτα τα παιχνιδια.Αρκει να ειναι σε καλη κατασταση γιατι μερικες πολυ παλιες με πολλες ωρες μπορει να εχουν χασει την φωτεινοτητα και να δειχνουν ξεθωριασμενα.
Kαι το dreamcat στην crt τα σπαει!!Σε παιχνιδια με χαμηλη αναλυση στην crt 14"οι scanlines ισα ισα που φαινονται.

Εγω βρηκα και πηρα μερικες καλες crt 21" (και σε χαμηλη τιμη)τα τελευταια χρονια και τις εχω στην ακρη ωστε αν χαλασει στο μελλον αυτη που παιζω τωρα να μην ψαχνω μετα.

Στον emulator του dreamcast μονο στο fixed ειδα να βγαζει xαμηλη αναλυση κατω απο 640χ480 full screen αλλα μερικα βγαινουν εκτος οθονης..στο hw scale η εικονα θολωνει λιγο και δεν εχει scanlines 
Στα frames παντως εχουν προβλημα και δεν παιζεις ανετα.
 
Με ενα φτηνο p.c και συμβατη καρτα για soft15khz που ειναι και ο πιο απλος τροπος και καλωδιο vga to scart 15khz,παιζεις super μεχρι model 2 και στις χαμηλες αναλυσεις με rgb σημα που ειναι οτι καλυτερο για mame κ.τ.λ
 

Imgema

Alien RetroDatabase
Joined
4 Ιον 2009
Μηνύματα
4.756
Αντιδράσεις
720
Εχω 4 CRT monitors και όλα έχουν πρόβλημα. Και 2 CRT τηλεοράσεις που η μία τα έφτυσε και η άλλη παραείναι μεγάλη για το δωμάτιο.

Μάλλον πρέπει να το πάρω απόφαση και να κάνω downgrade σε σύγχρονη οθόνη :(
 

Aardvark

Retromaniax Co-Founder
Joined
26 Σεπ 2006
Μηνύματα
13.865
Αντιδράσεις
1.289
Η CRT εχει μια λαμψη στα sprites και γενικα που ειχα ξεχασει ,νομιζα οτι ειχα σεταρει το ΜΑΜΕ στην επιπεδη τιβι και φαινοταν τελεια τωρα δεν μπορω να ξαναπαιξω arcades εκει.

Βλεπω τα χρωματα θαμπα!

Καταστραφηκα λολ.

Η φωτο δεν ανταποκρινεται στην πραγματικοτητα!
Capture.JPG
 

telonio

RetroMuseum GateKeepeR
Joined
19 Ιολ 2006
Μηνύματα
3.746
Αντιδράσεις
657
Oι crt οθόνες είναι ότι πρέπει για τα παλιά παιχνίδια. Το θέμα είναι να βρεθεί μια και είναι σε καλή λειτουργική κατάσταση και χωρίς άπειρες ώρες λειτουργίας. Τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει από τα χέρια μου αρκετές τηλεοράσεις crt και οθόνες arcade. Ζήτημα να έβρισκα μια χωρίς σοβαρό πρόβλημα. Ειδικά σε arcade monitor που έχουν χιλιάδες ώρες λειτουργίας και τι δεν συνάντησα. Όχι χειρότερο.
 
Μπλουζα