Παρουσίαση του περιφερειακού TZXDuino

Lord Vek

Retro Member
Joined
11 Φεβ 2008
Μηνύματα
499
Αντιδράσεις
520
Έκανα ένα modding  στον Spectrum +2 μου για να φορτώνει από εξωτερικό κασετόφωνο:

2019-06-08 14.41.22.jpg

2019-06-08 14.41.43.jpg

Και σκέφτομαι: και δεν αγοράζω ένα TZXDuino;

To ΤΖΧDuino, είναι μια κατασκευή που κυκλοφόρησε στο δίκτυο, αποτελούμενη από έναν Arduino, ένα breakout board για να διαβάζει αρχεία από μια micro SD κάρτα, 5 buttons (συν ένα για reset), ένα θηλυκό βύσμα ήχου 3,5mm και ένα θηλυκό βύσμα 2,5mm που χρησιμοποιείται ως remote. Δηλαδή τα παραπάνω έχει η έκδοση που αγόρασα εγώ, από το δικτυακό κατάστημα ETSY:

https://www.etsy.com/listing/630912874/tzxduino-cassette-player-replacement-for?ga_order=most_relevant&ga_search_type=all&ga_view_type=gallery&ga_search_query=tzxduino&ref=sr_gallery-1-1&organic_search_click=1&sca=1

Προτίμησα να το αγοράσω έτοιμο παρά να παραγγείλω τα επιμέρους εξαρτήματα και να τα περιμένω δύο μήνες να έρθουν από την Κίνα. Και άντε μετά αν κάτι δεν είναι ακριβώς αυτό που πρέπει και τρέχα γύρευε. Ο φίλος που το έφτιαξε το έβαλε κι όλας σε ένα ωραίο κουτάκι με τα βύσματά του και με τα όλα του. Με ένα τροφοδοτικό 6v είμαστε έτοιμοι (αλλά μπορεί να τροφοδοτηθει και από μια USB θύρα). Χρειάστηκε να επέμβω σε ένα-δυο σημεία, πχ η πλακέτα υποδοχής της SD κάρτας ήταν στερεωμένη με θερμοκόλλα και μου έμεινε στο χέρι. Οπότε αφαίρεσα την θερμοκόλλα και χρησιμοποίησα εποξική δυο στοιχείων. Τα βύσματα όμως, τροφοδοσίας και audio είναι στιβαρά, βιδωμένα στο κουτί, οπότε δεν υπάρχει τίποτε άλλο επικίνδυνο από όσα είδα.

2019-06-08 14.47.18.jpg

Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές και στην συσκευή, και στο firmware και τη συνάντησα και ως Casduino και Arduitape σε άλλες σελίδες στο internet.  

Τι κάνει λοιπόν αυτή η συσκευή; Διαβάζει από την φορμαρισμένη ως FAT 32 SD κάρτα αρχεία tape διαφόρων retro computers και τα αναπαράγει ως ακουστικά σήματα από όπου μπορεί κανείς να τα κάνει load στον computer του.

Το firmware που διαθέτει το δικό μου TZXDuino αναγνωρίζει αρχεία για:

ZX Spectrum: TZX, TAP, and AY.

ZX80: P

ZX81: O

Amstrad CPC: CDT  

Acorn Electron: UEF  

BBC Microcomputer: UEF

[SIZE=11pt]Με δυο λόγια, είναι σαν να έχουμε ένα ψηφιακό κασετόφωνο για τους παραπάνω [/SIZE][SIZE=11pt]computers[/SIZE][SIZE=11pt]. Το έχω δοκιμάσει με επιτυχία σε [/SIZE][SIZE=11pt]Spectrum[/SIZE][SIZE=11pt] [/SIZE][SIZE=11pt]και [/SIZE][SIZE=11pt]Amstrad[/SIZE][SIZE=11pt] 6128. Το μόνο μειονέκτημα που παρατήρησα, είναι πως δεν μπορείς να φορτώσεις ένα επόμενο πρόγραμμα στο ίδιο αρχείο [/SIZE][SIZE=11pt]tap[/SIZE][SIZE=11pt] [/SIZE][SIZE=11pt]ή [/SIZE][SIZE=11pt]tzx[/SIZE][SIZE=11pt] τα οποία εξομοιώνουν όλη την κασέτα. Για παράδειγμα, σε ένα [/SIZE][SIZE=11pt]tap[/SIZE][SIZE=11pt] [/SIZE][SIZE=11pt]ή [/SIZE][SIZE=11pt]tzx[/SIZE][SIZE=11pt] που προέρχεται από περιοδικό και περιέχει πολλαπλά προγράμματα, μπορείς να φορτώσεις μόνο το πρώτο πρόγραμμα. Του λείπουν δηλαδή οι λειτουργίες [/SIZE][SIZE=11pt]fast[/SIZE][SIZE=11pt] [/SIZE][SIZE=11pt]forward[/SIZE][SIZE=11pt] [/SIZE][SIZE=11pt]και [/SIZE][SIZE=11pt]rewind[/SIZE][SIZE=11pt] [/SIZE][SIZE=11pt]που θα είχε ένα πραγματικό κασετόφωνο, οπότε δεν μπορεί κάποιος εύκολα να φορτώσει ένα αρχείο που βρίσκεται πχ στη μέση της κασέτας. [/SIZE]

2019-06-08 14.47.54.jpg

Με τα multiload παιχνίδια πάλι, θα πρέπει να πατηθεί η παύση μόλις φορτώσει το κυρίως πρόγραμμα και πρέπει να έχει κάποιος τον νου του να μην προχωρήσει το φόρτωμα διότι αν περάσουμε τον header (μιλάμε για Spectrum) θα πρέπει να το “γυρίσουμε” στην αρχή και να το αφήσουμε να παίζει μέχρι να ξαναφτάσει στο ίδιο σημείο. Ίσως σε κάποιο μελλοντικό update να προσθέσουν και αυτές τις λειτουργίες. Κάτι που επίσης θα μπορούσε να προστεθεί θα ήταν η δυνατότητα να φορτώνουν τα προγράμματα μια ιδέα πιο γρήγορα χωρίς να καταφεύγει κανείς σε εφαρμογές - εντολές όπως το Z802TZX (το εφάρμοσα στα Basic προγραμματάκια που ανέβασα στο forum και με φαντάζομαι να το εφαρμόζω για τις 20.000 αρχεία για Spectrum που περιέχει αυτή τη στιγμή η SD κάρτα του TZXDuino!!!).

Τώρα, γνωρίζω πως υπάρχει και καλύτερη λύση για τον Spectrum, πχ το DivMMC που φορτώνει τα προγράμματα ακαριαία σχεδόν. Αλλά δεν το προτίμησα, διότι δεν υποστηρίζει άλλα μηχανήματα κατ’ αρχάς, και κατά δεύτερον δεν υποστηρίζει πολλούς χαρακτήρες στα ονόματα των αρχείων (νομίζω μέχρι 10 χαρακτήρες) και πως θα βγαίνει άκρη με ονόματα όπως “16-48k Tape Magazine 25 (1986)(Magnetic Magazine)(Side A).tzx”; Η οθόνη του TZXDuino όχι μόνο μπορεί να δείξει 16 χαρακτήρες αλλά αν το όνομα αρχείου είναι ακόμη μεγαλύτερο αρχίζει να το scrollάρει μετά από λίγο και έτσι βγάζεις άκρη. Έτσι, κατέληξα στην ολίγο σκληροπυρηνική λύση του TZXDuino, που όμως υποστηρίζει και Amstrad.

2019-06-08 15.02.24.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μπραβο για την ωραια σου παρουσιαση!

Ειχα παρουσιάσει το TZXduino πριν κανα δυο χρονια. Γενικα θα συμφωνήσω μαζι σου εκτος απο το σημειο οπου αναφέρεις τις εναλλακτικές.

Το DivMMC που πουλάνε διάφοροι δεν λεει τιποτα, ειναι κατώτερο απο το κλασσικό Divide γιατι υποστηρίζει μονο ESXDOS εκει που το Divide υποστηρίζει παπάδες.

Υπαρχει ομως μια αλλη εναλλακτική που ειναι καλυτερη απο ολες τις απόψεις (long filenames κλπ). Πρόκειται φυσικα για το SMART Card V2 Interface. Ολα τα αλλα ειναι απλες οδοντοκρεμες!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Αγαπητέ Freaktmp, βλέπω τώρα την παρουσίαση σου για TZXDuino στην οποία μάλιστα έδωσα και thumbs up και την είχα ξεχάσει τελείως. Όπως και το Smart Card. Γεράματα βλέπεις. Το Smart Card από αυτά που (ξανα)διαβάζω φαίνεται πάρα πολύ ενδιαφέρον και θα το κυνηγήσω κι εγώ να το αποκτήσω κάποια στιγμή.

Edit: χμμ, νομίζω δεν το προτίμησα (δεν το είχα κατά νου δηλαδή) επειδή δεν υποστηρίζει προγράμματα για 128 τώρα που διάβασα ξανά τα FAQ.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το αγαπησα τοσο πολυ το Smart που αγορασα και δευτερο!

Αναρωτιεμαι ποση ωρα πρεπει να φορτωνει κανεις απο κασσετα ενα παιχνιδι 128kb :shake: ?

Για αυτη την περιπτωση παντως εχω κρατησει ενα divide...
 
Δυστυχώς, το φόρτωμα διαρκεί όσο θα διαρκούσε και στον original Spectrum. Είπαμε, είναι λύση για σκληροπυρηνικούς (καμμένους;)!!!

Edit: Ανακάλυψα και αυτή τη σελίδα

http://arduitape.blogspot.com/2019/05/tzxduino-114.html

όπου ο αρχικός εμπνευστής του TZXDuino περιγράφει μια πιό απλή μέθοδο update του firmware του, μέσω ενός προγράμματος TZXDuino updater αντί για το Arduino IDE και τις βιβλιοθήκες του. Εξηγεί με ποιό τρόπο μπορούμε να εγκαταστήσουμε την έκδοση 1.14. Το δοκίμασα με επιτυχία.

2019-06-09 11.59.30.jpg

Δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα να βάλω τα links εδώ, αφού το TZXDuino είναι open source:

Προβολή συνημμένου TZXDuino-Uploader-master.zip

και 

Προβολή συνημμένου TZXDuino_V1.14_hex_files.zip

Και δεν μένει παρα να ακολουθήσετε τις οδηγίες της πιο πάνω σελίδας.

Αν υπάρχει πρόβλημα ας αφαιρέσουν τα αρχεία οι διαχειριστες και αν θέλει κάποιος να τα βρει, είναι εύκολο με λίγο ψαξιματάκι.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα