Divide 5.7c σε ZX Spectrum +3

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.356
Αντιδράσεις
9.516
Ενα ακομα μικρο διάλειμμα απο τις νεωτερες εξελίξεις στον χωρο των flashcarts / homebrew hardware για να παρουσιάσω το κλασσικο και πολυαγαπημένο απο τους ανα τον κοσμο Spectrum users Divide. Εδω ειναι στην κλασσική εκδοση του 5.7c, πλεον ξεπερασμένη απο το σπανιοτερο Divide Plus και απο το αμεσα επερχόμενο Divide 2k11!

2012-01-04-23h46m59.JPG

Και πια καλυτερη παρεα για το divide μας απο την ναυαρχίδα των Spectrum, τον +3. Ξερω, ξερω οι φανατικοι του Θειου Clive δεν αναγνωρίζουν καν την ύπαρξη του, αλλα εγω δεν πασχω απο τετοια κολλήματα. Ι wanted the best, I got the best! (Αλλα εχω και εναν γομολαστιχα στην ακρη).

2012-01-04-23h39m26.JPG

Για να λειτουργήσει το divide με τον +3 πρεπει να προσθέσουμε ενα jumper. Αφου το κάνουμε αυτο, χρειαζομαστε ενα IDE compatible media. Πολυς κοσμος χρησιμοποιεί CF, αλλα εγω ειχα πρόχειρη μια SD καρτουλα 2gb και εναν SD to IDE adaptor, οποτε χρησιμοποίησα αυτα. Κατέβασα μια το games section απο το WOS ftp mirror και μετα απο μια μικρη επεξεργασία για να κρατήσω μονο οτι z80, sna, tap και scr αρχεια που υποστηρίζει το fatware, ήμουν ετοιμος να απολαύσω.

2012-01-04-23h39m59.JPG

Υπάρχουν πολλα και διάφορα λειτουργικα που εχουν φτιαχτεί για χρηση με το divide (και οχι μονο) αλλα ο gamer δεν χρειάζεται να ξεστρατίσει απο το κλασσικο fatware που ερχεται προεγκατεστημενο στα περισσότερα divide interfaces. Υποστηρίζει fat16 partitions και long filenames. To fat16 μπορει να ξενίζει κάποιους, αλλα δεν ειναι πρόβλημα γιατι μια καρτα sd 2gb χωράει πρακτικά οτιδήποτε εχει γραφτει ποτε για spectrum και με το παραπάνω!

Η αρχικη οθονη του divide μας δινει πολλες χρησιμες πληροφορίες για το λειτουργικό που ειναι flashαρισμενο, τις ide συσκευές που εχουμε συνδεσει και τα volumes που υπαρχουν σε αυτες.

2012-01-04-23h42m35.JPG

Αμεσως μετα φορτώνει η basic. Στον +3 το fatware 0.12 παρακάμπτει το αρχικο μενου και φορτώνει απευθείας την 48k basic (μαλλον -- δεν ειμαι ειδικός στον spectrum, βασικά τωρα ειναι η πρωτη φορα που χρησιμοποιώ). Υπαρχουν καποια hacks που επιτρέπουν την χρηση της 128k basic, αλλα δεν μπηκα στον κοπο για τα 128κ tape images φορτώνουν ετσι κι αλλιως σωστα!

Μολις πατήσουμε το ΝΜΙ κουμπι μας πηγαίνει στον browser, οπου βλέπουμε τα περιεχόμενα της sd καρτας και μπορουμε να φορτώσουμε memory snapshots (z80, sna), tape images (tap) και να δουμε εικονες (scr). O browser ειναι εξαιρετικά καλοφτιαγμένος και ανέχεται εναν τεράστιο αριθμο αρχείων και folders χωρις καθυστερήσεις και προβλήματα. Το φόρτωμα των παιχνιδιών ειναι πρακτικά στιγμιαίο.

2012-01-04-23h41m20.JPG

2012-01-04-23h41m01.JPG

Ας προχωρήσουμε στο ψητό!

Robocop

2012-01-04-23h45m27.JPG

2012-01-04-23h45m56.JPG

Manic Miner

2012-01-04-23h43m13.JPG

2012-01-04-23h43m25.JPG

Renegade 128k

2012-01-04-23h40m14.JPG

Τι να πει κανείς για το divide; Πρέπει να υπάρχει ενα σε ολα τα σπιτια που φιλοξενούν υπολογιστές zx spectrum! Και με τιμες που αρχίζουν απο €37 δεν υπάρχει καμία δικαιολογία!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πολυ καλη παρουσιαση.

Συνεχιζω να αγαπω περισοτερο το κλασικο DivIDE διοτι ειναι κατ αρχην open source.
 
έχεις κάνει ότι και εγώ...+3 divide και γομολάστιχα καβάτζα!Απλά εγώ έχω και αντάπτορα για να παίζουν τα κλασσικά joystick του Ανερουση
 
Πολυ καλη παρουσιαση!Ειναι κατι που και εγω πρεπει να παρω!
 
spyros_s είπε:
Απλά εγώ έχω και αντάπτορα για να παίζουν τα κλασσικά joystick του Ανερουση
Εχω και εγω ενα αρχαιο joystick interface αλλα δεν εχει εξοδο για να κατσει μαζι με το divide. Καποια στιγμη θα παρω ενα KempAY για να ειμαι κυριος!
 
Ομορφη παρουσίαση φίλε μου.

Ενώ το σκέφτομαι πολυυυυ καιρό τώρα, ακόμα δεν έχω μπει στην διαδικασία να το αγοράσω το DivIDE για τον σπεκτρουμακο μου (48+).

βασικά ήθελα το Plus μιας και είναι και "χτισμένο", αλλα πλέον αυτό δεν υπάρχει.

Και για να ειμαι ειλικρινης μου την δινει να εχω ενα pcb να εξέχει απο πισω απο τον ZX. Η επιλογή της αγοράς πλαστικου (PVC) κουτακίου (όπως ειχα δει σε αντιστοιχο thread εδω) ειναι μια λυση, αλλα αν θυμάμαι καλα δεν υπάρχει πλέον διαθεσιμότητα στις διαστασεις του DivIDE pcb (ασε που θελει και drimmel δουλιτσα)

Που θα πάει, θα την βρω την άκρη.
 
Δες το αλλιως.

Ολοι οι πραγματικοι Spectrum (εκτος απο του πληκτρολογομανη Maddog), τα "παλια τα χρονια", ειχαν ενα joystick interface που προειξεχε...

Τα απλα DivIDE κυκλοφορουν ακομα αφου το σχεδιο ειναι open source ;)
 
ndial είπε:
βασικά ήθελα το Plus μιας και είναι και "χτισμένο", αλλα πλέον αυτό δεν υπάρχει.
Εχω την εντυπωση οτι που και που φτιαχνουν και πουλανε μερικες παρτιδες. Επισης που και που εμφανιζεται και κανενα στο ebay.

ndial είπε:
Και για να ειμαι ειλικρινης μου την δινει να εχω ενα pcb να εξέχει απο πισω απο τον ZX. Η επιλογή της αγοράς πλαστικου (PVC) κουτακίου (όπως ειχα δει σε αντιστοιχο thread εδω) ειναι μια λυση, αλλα αν θυμάμαι καλα δεν υπάρχει πλέον διαθεσιμότητα στις διαστασεις του DivIDE pcb (ασε που θελει και drimmel δουλιτσα)
Τετοια κουτακια εμφανιζονται περιστασιακα στο ebay. Μεχρι πρότινος ειχε αυτος, μπορεις να τον ρωτησεις.
 
freaktmp είπε:
Εχω και εγω ενα αρχαιο joystick interface αλλα δεν εχει εξοδο για να κατσει μαζι με το divide. Καποια στιγμη θα παρω ενα KempAY για να ειμαι κυριος!
το εχει κανει ένας φίλος και μπάινει στις θύρες για τα σινκλερ joysticks...η θύρα του divide παραμένει για αυτό. Μου έχει κάνει ακι την πατέντα για ήχο σαν του +2 (ο +3 για κάποιο λόγο διαφοροποιείται λίγο στον ήχο από τα άλλα 128άρια) .
 
Προσφατα εκανα μερικα πειραματα με το divide μου εν οψει project για memory snapshots (λειτουργικοτητα τυπου multiface).

Μεχρι τωρα δεν ειχα τολμησει να flashαρω διαφορετικα firmware, οποτε ειπα να ασχοληθω λιγο με το αθλημα.

Περιττό να πω, οτι παραπανω απο μια φορα πιστεψα οτι το ριμαδιασα το divide. Αν δεν ειχα δυο, θα ειχα τρομοκρατηθει!

Δυστηχως τα περισσοτερα απο τα αυτα τα firmware ειναι οχι απλα alpha, αλλα prepreprealpha και ειναι παρα πολυ ασταθη και buggy. Αυτο σε συνδιασμο με το ανυπαρκτο documentation, το σοβαρο language barrier (πολλοι δημιουργοι ερχονται απο το πρωην ανατολικο μπλοκ και τα αγγλικα τους ειναι κατω του μετριου) και την προσωπικη μου ελλειψη εμπειριας με την πλατφορμα, δημιουργησε πολλες ενδιαφερουσες στιγμες τρομου και πανικου.

Χρησιμα hints για οποιον θελει να ασχοληθει:

  • Αν νομιζεις οτι το χαλασες, σβησε τα παντα για 5 λεπτα (για να αποφορτιστουν) και ξαναδοκιμασε. Περιεργως τα divide τα παιζουν ευκολα, αλλα μονιμη βλαβη δυσκολα θα δημιουργηθει!

  • Παρε δυο. Αν χαλασεις το ενα, μπορεις ευκολα να το διαγνωσεις χρησιμοποιοντας το δευτερο. Επιπλεον αν εχεις EEPROM programmer, μπορεις να διαβασεις την eeprom απο το καλο και να την γραψεις στο χαλασμενο.

  • Καποια firmware δουλευουν και σε maprom mode (οπου γραφονται στην ram και διατηρουνται μονο μεχρι να σβησει ο υπολογιστης). Δοκιμαστε τα πρωτα ετσι, πριν μπειτε στην διαδικασια του flashing.


Τελος να αναφερουμε οτι η βασικη πηγη ειναι παντα το site του Velesoft.

Πρωτα κατι απλο και λειτουργικο. Το Fatware hack με λειτουργια poking, που ειχε αναφερθει προ καιρου εδω. Συμπαθεστατο, σταθεροτατο, δυστυχως ειναι ειναι μονο για maprom.

2013-02-07-00h25m03.JPG

2013-02-07-00h25m23.JPG

And now for something completely different. Divide BIOS, που περιεχει σχεδον ολα τα υπολοιπα γνωστα firmware σε menu και εχει και δικη του λειτουργικοτητα (memory snapshots). Δυστυχως ακομα ειναι prealpha (ασχετα με το τι λενε οι ιδιοι) και δεν δουλευει πολυ ικανοποιητικα. Τα snapshots εγω δεν μπορεσα να τα κανω να δουλεψουν, οχι οτι εχει ιδιαιτερη σημασια αφου για να τα χρησιμοποιησεις πρεπει να φορτωσεις κατι απο το κασσετοφωνο (χαρηκαμε). Ολοκληρητικη ελλειψη documentation δεν βοηθαει στο να δημιουργησει κανεις custom firmware loaders με τις εκδοσεις που προτιμαει.

2013-02-05-23h09m19.JPG

2013-02-05-23h09m44.JPG

2013-02-05-23h10m49.JPG

Δεν δοκιμασα το Esxdos, αλλα μεχρι να υποστηριξει LFN νομιζω οτι ειναι περιορισμενης αξιας.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ωραία παρουσίαση, Φωτογραφίες που ανοίγουν την όρεξη!
 
Συνεχίζοντας την εξερεύνηση του divide και διερευνώντας τις πιθανες περιπτωσεις να εχουμε λειτουργικοτητα τυπου multiface με συγχρονα media, αποφάσισα να ριξω μια ματια στο ESXDOS.

Πολλα υποσχομενο, αλλα για την ωρα σημαντικα περιορισμενο, με μεγαλύτερο προβλημα την ελλειψη υποστηριξης για LFN. Επιπλεον η ελλειψη υποστηριξης 64kb clusters μας περιοριζει σημαντικα στο τι μεγεθος partition μπορουμε να εχουμε.

Αποφασισα λοιπον να οργανώσω με CF καρτα 4gb με τα παιχνιδια απο το Tosec, χρησιμα utilities και τα απαραίτητα αρχεια για την λειτουργία του ESXDOS.

Για την ωρα παραμένω στο FATware και θα χρησιμοποιώ το ESXDOS σε maprom mode μεχρι να ωριμάσει. Ετσι εχω τα καλυτερα των δυο συστημάτων. Δυστυχως ομως δεν μπορουμε να εχουμε FAT32 που δεν υποστηρίζεται απο το FATware, οποτε ο περιορισμός των 64kb clusters ειναι ακομα πιο έντονος.

Φλασαρωντας το divide σε ESXDOS

2013-02-17-03h28m08.JPG

H αρχικη οθονη του ESXDOS

2013-02-17-07h11m00.JPG

Οταν πατήσουμε το NMI κουμπι στο divide, φορτώνει ο browser του ESXDOS. Εμφανής η έλλειψη LFN.

2013-02-17-07h11m17.JPG

Μπορουμε να λειτουργήσουμε το ESXDOS και απο command line.

2013-02-17-07h11m46.JPG

Δοκιμάζοντας την δυνατότητα memory snapshots. Δουλεύει! :award: :cheers: :beer:

2013-02-17-07h54m42.JPG

Αξιζει εδω να αναφέρω οτι αρχικα συνάντησα σημαντικα προβληματα στο να εγκαταστήσω και λειτουργήσω το ESXDOS. Ενω το flashing ολοκληρωνόταν φυσιολογικά, το divide ηταν πλεον unusable και δεν εμφανιζοταν ουτε καν η αρχικη εικονα του ESXDOS. Το ιδιο συνέβαινε και σε maprom mode. Πολλες δοκιμες αργοτερα και ενω ημουν ετοιμος να εγκαταλείψω, δοκιμασα το φλασαρισμενο με ESXDOS divide στον δευτερο προσφατα επισκευασμένο (περισσοτερες λεπτομερειες για αυτο σύντομα) 48k και δουλεψε αψογα με την πρωτη. Σοκαριστικο οτι ο spectrum που φαινεται να δουλευει αψογα με FATware και οτιδηποτε παιχνιδι του ριξω, δεν ειναι τελικά 100% ενταξει. Ασθενής z80, voltage regulator στα τελευταία του, γερασμένοι πυκνωτες; Δεν ξερω ακομα, αλλα αυτο που μπορει να πει κανεις ειναι οτι το ESXDOS ειναι πιο απαιτητικό στο hardware απ'οτι το FATware.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα