Παρουσίαση του Home Theater μου.

Εδω ειναι λίγοι τρελοί με τον ηχο, στα αλλα forum που ειπα ειναι όλοι οι τρελοί! :fafoutis:

Πριν πολλά χρόνια, σε μια περίοδο που το forum δεν είχε πολλή κίνηση, είχα πει να γράψω για το Home Theater μου. Επειδή και τώρα έχει πέσει λίγο νέκρα, είπα να κάνω μια ενημέρωση για τις αλλαγές που έγιναν από την τελευταία φορά που είχα γράψει στο thread.

Πριν γράψω τα νεότερα, να κάνω πρώτα μια διόρθωση. Είχα αναφέρει ότι χρησιμοποίησα έναν IR δέκτη τύπου Microsoft RC6. Ενώ είχα αγοράσει έναν, τελικά είχα χρησιμοποιήσει τον IR δέκτη που ήταν ενσωματωμένος στο κουτί.

Μια μέρα πριν το Black Friday 2024, η αγαπημένη μου τηλεόραση Panasonic TX-P42ST60E άναψε για τελευταία φορά. Δεν μου είχε δώσει κάποια προειδοποίηση, δούλεψε κανονικά μέχρι την τελευταία στιγμή. Πήρα το συμβάν σαν ένα οιωνό ότι πρέπει να αγοράσω τηλεόραση, έτσι προμηθεύτηκα μια ωραία LG C4 OLED, εκμεταλλευόμενος τις προσφορές Black Friday. Η Panasonic πήγε στον μάστορα και επισκευάστηκε μερικούς μήνες μετά και τώρα την έχουν οι γονείς μου.

Αμέσως ήταν εμφανής η ανεπάρκεια του υπάρχοντος HTPC, που ενώ οριακά μπορούσε να παίξει 4K, δεν είχε πολλά περιθώρια, ούτε την ικανότητα για hardware acceleration σε h265 κλπ. Εξάλλου η ηλικία των περισσότερων εξαρτημάτων του υπολογιστή ήταν τόσο μεγάλη και είχαν τόσες πολλές ώρες λειτουργίας, που η αντικατάστασή τους έτσι κι αλλιώς έπρεπε να γίνει.

Θα μπορούσα να κρατήσω ακόμα το υπάρχον κουτί, αλλά αντί να δίνω λεφτά για να αγοράσω ένα microatx motherboard, είπα να αλλάξω κουτί και να κρατήσω το υπάρχον motherboard. Την σήμερον ημέρα δεν υπάρχουν πολλές ποιοτικές επιλογές για HTPC case. Κατέληξα σε ένα Silverstone Grandia SST-GD09B-C. Ένα κουτί υψηλής ποιότητας και μοντέρνων προδιαγραφών που διατηρεί το παραδοσιακό HTPC form factor. Δεν έχει τις πολυτέλειες που είχε το Antec (VFD οθόνη, IR αισθητήρες κλπ), αλλά είναι πιο εύκολο και βολικό στην συναρμολόγηση.

Στο καπάκι του κουτιού έχει πολλές τρύπες, αλλά δεν έχει φίλτρο. Έτσι έφτιαξα ένα αυτοσχέδιο από ένα κουτί που βρήκα στην ανακύκλωση. Πρέπει να πω ότι δούλεψε πολύ καλά.

Όπως και την προηγούμενη φορά, τα πράγματα που θα μπουν μέσα, είναι ό,τι είχα παλιά στον κεντρικό υπολογιστή μου.

Intel I5 7600K στα 4.6GHz
Gigabyte Z270-Gaming K3
RAM G-Skill 32GB DDR4-2400

Η τερατώδης BeQuiet Dark Rock Pro 3 φυσικά δεν χωράει σε τέτοια κουτιά, οπότε αντικαταστάθηκε με μια πολύ οικονομική Thermalright Peerless Assassin 120 Mini. Σαν ψύκτρα φτάνει και περισσεύει για την μη overclocked απλή χρήση στο HTPC. Δυστυχώς, παρόλο που χωράει στο ύψος, εμποδίζει την τοποθέτηση των εσωτερικών εξαρτημάτων του κουτιού, οπότε τα άφησα εκτός. Αρχικά είχα πρόθεση να τοποθετήσω ένα dvdrom, αλλά δεν είναι να πεις ότι το χρησιμοποιώ πλέον, οπότε για την μία στο εκατομμύριο που μπορεί να προκύψει ανάγκη, έχω ένα εξωτερικό. Έβαλα έναν μικρό δίσκο NVME M.2 που δεν χρησιμοποιούσα και αγόρασα έναν δίσκο 6TB μεταχειρισμένο από το skoop για να βάλω τις αγαπημένες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές που επισκέπτομαι συχνά. Αναβάθμισα το τροφοδοτικό του κεντρικού υπολογιστή μου και τοποθέτησα το Seasonic Focus GX-650 που είχα μέχρι τότε, στο HTPC. Για κάρτα γραφικών βρήκα GT 1030 στην ανακύκλωση, ιδανική για HTPC.

Με όλα αυτά ήμουν έτοιμος για την εγκατάσταση software. Επιλογή του λειτουργικού απλή, Windows 11 IoT Enterprise LTSC. Είναι η πιο ελαφριά έκδοση των Windows 11, χωρίς όλες τις άχρηστες βλακείες που επιβαρύνουν το σύστημα. Επιπλέον δεν έχει περιορισμούς σε τι hardware μπορεί να εγκατασταθεί και έχει υποστήριξη σε updates για πολλά χρόνια. Βεβαίως εγώ θέλω κάτι τελείως στατικό, οπότε απενεργοποίησα το Windows Update, το antivirus, την τηλεμετρία και όλα όλα τα περιττά services για πράγματα που δεν μου χρησιμεύουν.

Αυτό που φοβόμουν περισσότερο ήταν τελικά αυτό που ήταν τελείως απροβλημάτιστο. Αφού εγκατέστησα το Kodi στον καινούριο υπολογιστή, απλά αντέγραψα όλους τους φακέλους από το παλιό και όλα δούλεψαν απροβλημάτιστα, ακριβώς όπως ήταν πριν.

Πιο δύσκολο ήταν το μέρος του τηλεχειρισμού, αφού δεν μπορούσα να έχω τους αισθητήρες του παλιού κουτιού. Τελικά κατέληξα να χρησιμοποιήσω τον IR δέκτη τύπου Microsoft RC6 που είχα αγοράσει πριν 10 χρόνια. Ήθελε αρκετό ψάξιμο, αλλά ευτυχώς η Logitech δεν είχε κατεβάσει ακόμα τους servers για τον προγραμματισμό του τηλεκοντρόλ, οπότε όλα πήγαν καλά.

Αυτό όμως που κατέληξε να είναι το πιο μεγάλο πρόβλημα, ήταν αυτό που δεν είχε καν περάσει από το μυαλό μου. Πώς να ανάβω τον υπολογιστή από το τηλεχειριστήριο. Στον παλιό υπολογιστή αυτό ήταν εύκολο γιατί ήταν μέρος του κουτιού να μπορεί να στέλνει πάτημα του κουμπιού on/off δεχόμενο εντολή από τον IR αισθητήρα. Φυσικά το καινούριο κουτί δεν έχει τίποτα τέτοιο και είναι πρακτικά αδύνατο να ανάψει κανείς υπολογιστή από εντελώς κλειστό, μέσω USB (που είναι ο IR αισθητήρας). Αυτό είναι εφικτό αν ο υπολογιστής είναι σε κάποιου είδους sleep mode, αλλά δεν ήθελα κάτι τέτοιο.

Τελικά βρήκα κάτι που είχα συναντήσει παλιά όταν χρησιμοποιούσα το Xbox για HTPC (XIR). Η εταιρία Simerec έχει προς πώληση έτοιμες λύσεις για να ανάβουμε τον υπολογιστή μέσω IR. Είναι ένας IR αισθητήρας ελεγχόμενος από έναν μικροελεγκτή που παρεμβάλλεται στο κουμπί on/off του υπολογιστή και όταν δεχτεί το κατάλληλο σήμα κάνει σαν να πατάει το κουμπί και ανάβει ο υπολογιστής. Τροφοδοτείται από το 5V standby του τροφοδοτικού έτσι ώστε να λειτουργεί ακόμα κι αν είναι κλειστός ο υπολογιστής.

Το είχα προμηθευτεί εδώ και μήνες, αλλά δεν βρήκα την ευκαιρία να το τοποθετήσω μέχρι τώρα. Χρησιμοποίησα το tweener για να προγραμματίσω τον μικροελεγκτή και να κάνω τις απαραίτητες δοκιμές και τελικά το έβαλα τώρα. Μεγάλη πολυτέλεια να αράζεις στην πολυθρόνα, να πατάς ένα κουμπί και να ανάβουν όλα μόνα τους.

Τέλος, είχα μεγάλα σχέδια για να αντικαταστήσω και τον fileserver μου. Πρόσφατα είχα προμηθευτεί ένα Beelink ME mini, με την σκέψη να αγοράσω 6 2TB M.2 NVME δίσκους και να φτιάξω πάλι ένα Linux με RAID6. Δυστυχώς έμεινα με το ... Beelink στο χέρι :fafoutis::bash: γιατί πριν προλάβω να μαζέψω αρκετά λεφτά, έκανε το μπαμ το AI και οι τιμές στους δίσκους διπλασιάστηκαν μέσα σε δύο μήνες. Ως έχει το ME mini θα ... μείνει στο ράφι :fafoutis::cry:, μέχρι να επιστρέψουν οι τιμές στα φυσιολογικά.

Συνεπώς, είπα να καθαρίσω το Proliant που δεν είχε κουνηθεί από την θέση του από το 2020. Στην καθαριότητα βοήθησε πολύ το blower χειρός FE-J35. Το μηχάνημα έχει αυτή την στιγμή πάνω από 11 χρόνια, 3 μήνες και 23 μέρες αναμμένο και δεν έχει παρουσιάσει ποτέ πρόβλημα hardware. Αν δεν ήταν μια ο κορονοϊός και άλλη ο ΑΙ ιός, θα είχε βγει σε σύνταξη προ πολλού, αλλά για την ώρα συνεχίζουμε την διαδρομή μας στο άγνωστο, με βάρκα την ελπίδα.

Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα