Παρουσίαση ACA500

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
8.047
Αντιδράσεις
5.745
Για τους φανατικους της Amiga 500 ο τελευταιος χρονος ειναι πιθανοτατα ο πιο συναρπαστικος εδω και πολυ καιρο. Εδω και πολλα χρονια η 1200 (και σε μικροτερο βαθμο η 600 και οι big box αμιγκες) μονοπωλουσε το ενδιαφερον των κατασκευαστων hardware addons. Αυτο ομως αλλαζει αποφασιστικα με την κυκλοφορια στην αγορα του πολυαναμενομενου accelerator ACA500 απο την γερμανικη εταιρια Individual Computers.

Οι γερμανοι ξαναρχονται λοιπον και μας φερνουν ενα εξαιρετικο εξαρτημα που θα μεταμορφωσει τον υπολογιστη μας. :biglaugh:

Τι εστι ACA500; Η ACA500 ειναι ενας accelerator που συνδεεται στo side port expansion slot του υπολογιστη μας και αντικαθιστα τον 68000 στα 7ΜΗz με εναν emulated 68EC000 (σε CPLD) στα 14MHz. Επιπλεον μας δινει 2mb RAM που μπορουν να χρησιμοποιηθουν για διαφορους σκοπους, ρυθμιζομενη ROM με επιλογη μεταξυ kickstart 1.3 και μιας customized εκδοσης 3.1, 2 CF slots, ενα clock port, ενα custom connector για μελλοντικες επεκτασεις usb, δικτυου κλπ και μια σειρα hardware hacks που κανουν την συμβιωση με την 500 μας πιο ευκολη. Και ναι, κρατησα το καλυτερο για τελευταιο ενα accelerator slot απο 1200, με το οποιο μπορουμε να συνδεσουμε καποια accelerators απο 1200 στην 500 μας!!! :headbang:

Ας δουμε αυτα τα features πιο αναλυτικα.

Τα 14MHz του emulated 68EC000 απο μονα τους μπορει να φαινονται λιγα αλλα η διαφορα στην ταχυτητα ειναι σημαντικη. Επιπλεον καποια συμπεριλαμβανομενα βολικα κολπακια του 68010 μας επιτρεπουν να κανουμε πραγματα οπως να κανουμε quit μεσα απο το Whdload, κατι εξαιρετικα βολικο.

Τα 2mb RAM, εκτος απο autoconfig fast ram, μπορουν να χρησιμοποιησουν για να αντιγραψουν το kickstart απο την αργη ROM στην πιο γρηγορη RAM, κατι που αυξανει περαιτερω τις επιδοσεις του υπολογιστη μας οταν ειμαστε στο workbench. H λειτουργια αυτη λεγεται maprom και μπορει να χρησιμοποιηθει τοσο με την onboard rom του υπολογιστη, οσο και με τις 2 εκδοσεις kickstart που συνοδευουν την ACA500. Επιπλεον μπορουμε να επιλεξουμε να φορτωσουμε εμεις μια δικη μας custom rom ευκολα και γρηγορα, χωρις παρεμβασεις στο hardware ή εξτρα software.

Οι δυο εκδοσεις kickstart που συνοδευουν την ACA500 ειναι officially licensed, για οσους ενδιαφερονται για αυτα τα πραγματα. Εχουμε να διαλεξουμε μεταξυ του κλασσικου 1.3 για μεγαλυτερη συμβατοτητα ή ενος τροποποιημενου 3.1 που μας επιτρεπει χωρις επιπλεον software να διαβαζουμε CF καρτες φορμαρισμενες σε FAT/FAT32. Με αυτον τον τροπο, μπορουμε να μεταφερουμε αρχεια απο και προς την amiga μας, ευκολα και γρηγορα! :go:

Και εδω μπαινουν τα δυο CF slots. Το ενα (BOOT) δεχεται καρτες φορμαρισμενες μονο απο amiga και μας επιτρεπει να bootαρουμε τον υπολογιστη μας απο αυτο. Το αλλο (AUX) δεχεται και καρτες φορμαρισμενες σε FAT/FAT32. Μεσω αυτου το slot γινονται και οι αναβαθμισεις firmware για την ACA500. To δευτερο slot απενεργοποιειται για οσους θελουν να εξοικονομησουν την μεγιστη δυνατη μνημη.

Για το clock port δεν μπορουμε να πουμε πολλα πραγματα. Ειναι συμβατο με ολα τα addon που το υποστηριζουν, οπως Subway, Delfina, Silversurfer κλπ. Ετσι κι αλλιως, πρακτικα ολα τα clock port περιφερειακα σπανιζουν και ειναι πανακριβα, οποτε η αξια του ειναι μειωμενη.

Για το custom connector δεν ειναι πολλα πραγματα γνωστα αλλα ειναι πολλα υποσχομενο και ηδη εχουν κανει την εμφανιση τους σε γερμανικα forum sneak previews απο usb controller που θα μας επιτρεπει να συνδεουμε διαφορες υsb συσκευες στην amiga μας.

Τα hacks μας προσφερουν διαφορες δυνατοτες, οπως να αλλαζουμε ευκολα μεταξυ PAL/NTSC, να προσθετουν αυτοματα την μνημη του accelerator που συνδεουμε στην fast ram, να απενεργοποιουν το floppy ή να ενεργοποιουν λειτουργια anticlick. Το πιο ενδιαφερον hack μας επιτρεπει να ρυθμισουμε στην μνημη του memory expansion port σαν chipram, χωρις hardware παρεμβασεις στον υπολογιστη μας.

Τελος, μπορουμε να συνδεσουμε εναν accelerator απο 1200 στην 500αρα μας. Η συμβατοτητα ειναι περιορισμενη. Η Individual Computers εγγυηται την καλη συνεργασια μονο με τα accelerator ACA1220, ACA1231 και ACA1232 της ιδιας εταιριας. Πλεον εχουμε επιβεβαιωσει οτι δουλευουν και καποια αλλα accelerators οπως το ACA1230 και τo Blizzard 1230 IV. Καποιο παλαβοι εχουν καταφερει να δουλεψουν με πιο extreme accelerators, αλλα αυτο ειναι για φιλους με πολυ μεγαλυτερα πορτοφολια απο το δικο μου.

Καλη η θεωρια, αλλα ας προχωρησουμε στο κυριως θεμα (και στις φωτογραφιες!).

Ο accelerator συνοδευεται απο ενα δισελιδο manual που εξηγουν καποιες απο τις βασικες λειτουργιες εν συντομια. Σιγουρα εδω θα μπορουσε να εχει γινει καλυτερη δουλεια.

Οψη. Το πλεξιγκλας στο κατω μερος προστατευει τα CF slot. Στο πανω μερος η υποδοχη για τον 1200 accelerator. Χρησιμοτατες οι οδηγιες τυπωμενες στο PCB.

2014-05-28-18h19m53.JPG
large.image_93508.jpg.db5384d073a23d92869b980c4622faa2.jpg


Αναποδη. Ενδιαφερον ενα jumper block εντελως undocumented. Απ'οσο καταφερα να βρω, τα δυο pin ενεργοποιουν και απενεργοποιουν την καρτα. Τα αλλα δυο ειναι μαλλον σε περιπτωση που παει στραβα το firmware flashing, αλλα δεν εχω βρει οδηγιες.

2014-05-28-18h21m15.JPG
large.image_93509.jpg.81de83b6662b0fe776520bb24079e03a.jpg


Συνδεσα τον accelerator με την amiga και επιτοπου ρουφηξα. Ενα καθαρισματακι στις επαφες της amiga με contact cleaner και πλεον ολα καλα. :shake:

Μολις αναψουμε την amiga μας παμε κατευθειαν στην κεντρικη οθονη. Απο εδω μπορουμε να επιλεξουμε ενα απο τα 4 προρυθμισμενα προφιλ και τα δυο 2 προσαρμοσιμα. Επιπλεον μπορουμε να αλλαξουμε την γλωσσα των επιλογων, να αλλαξουμε μεταξυ NTSC/PAL και να προσπελασουμε το Expert configuration menu.

2014-05-28-18h18m05.JPG
large.image_93505.jpg.1091b2802ffc014d1d41ad2e1e9b8890.jpg


Στο Expert configuration menu μπορουμε να επεμβουμε πιο λεπτομερως στις διαφορες επιμερους ρυθμισεις του accelerator μας. Αφου τα φερουμε ολα οπως μας βολευουν μπορουμε ειτε να bootαρουμε την amiga μας, ειτε να επιλεξουμε να σωσουμε τις ρυθμισεις σε ενα απο τα δυο custom profiles. Επιπλεον απο εδω μπορουμε να δουμε διαφορες πληροφοριες για την amiga και τον accelerator μας.

2014-05-28-18h18m19.JPG
large.image_93506.jpg.38e624079130fc735274fc112d3a8927.jpg


Επιπλεον μπορουμε να δημιουργησουμε firmware flash rescue disc για την περιπτωση που κατι παει στραβα κατα την διαρκεια του flashing.

large.image_93507.jpg.47d555119717d7481e5990bfc7af0ce6.jpg
2014-05-28-18h18m40.JPG

Αφου κανουμε τις ρυθμισεις που θελουμε, επιτελους bootαρουμε την amiga μας. Ολα ωρα και καλα, αλλα το ψωμι της υποθεσης ειναι στον 1200 accelerator που μπορουμε να συνδεσουμε και ετσι δεν χρονοτριβω περισσοτερο και συνδεω τον Blizzard 1230 IV, 50MHz και 64mb RAM.

2014-05-28-18h04m30.JPG
large.image_93502.jpg.d174a62c9809f10f664e7c9329ae0568.jpg


Πλεον μπορω να κανω παπαδες. Για του λογου το αληθες εγκατεστησα σε μια καρτα CF 2gb το Classic Workbench ADVSP, φροντιζοντας να απενεργοποιησω κανα δυο πραγματακια που δουλευουν μονο σε AGA chipset. :cheers: :happyjump:

2014-05-28-18h02m17.JPG
large.image_93498.jpg.86c82ef7cb4892adff733c465c65fd79.jpg


Προσοχη στην λεπτομερεια. Ανοικτοι δυο φακελοι, ενας με το partition του workbench, το αλλο μια FAT32 φορμαρισμενη CF 4gb.

2014-05-28-18h05m58.JPG
large.image_93503.jpg.f0b88ee64cf9b68056949c4ace933b9a.jpg


Ας τρεξουμε κανα benchmark: kicking ass and taking names! :award: :diablotin:

2014-05-28-18h06m41.JPG
large.image_93504.jpg.2bf27f5287efaa481ba15ff0ac525bdb.jpg


Ας κανουμε κατι πιο παραγωγικο... ή οχι. Whdload με το παιχνιδι Bloodwych

2014-05-28-18h02m51.JPG
large.image_93499.jpg.83aa4add0ededf1324414a7e5e1810c1.jpg


2014-05-28-18h03m16.JPG
large.image_93500.jpg.3fbe89afba4c085bfe021f7958c7056b.jpg


2014-05-28-18h03m34.JPG
large.image_93501.jpg.e08c40e90570576c72e2bb2c2ceb8d6f.jpg


Τι; Μονο αυτο ηταν; Οχι φυσικα. Συντομα θα επιστρεψω με την συνεχεια και τον ACA1230!
 

Συνημμένα

  • 2014-05-28-18h03m16.JPG
    2014-05-28-18h03m16.JPG
    250,3 KB · Προβολές: 0
Τελευταία επεξεργασία:

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιουλ 2006
Μηνύματα
7.876
Αντιδράσεις
2.063
Πολύ καλό προιόν και πολύ καλή παρουσίαση, όπως πάντα. Εγώ προσωπικά περιμένω να βγει το Zeus68K.

Πάντως για να είμαι ειλικρινής, δεν πίστευα ότι μπορείς να συνδέσεις μια blizzard. Νόμιζα ότι μονο η ACA1230 μπορεί να συνδεθεί.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
8.047
Αντιδράσεις
5.745
Rygar είπε:
Πάντως για να είμαι ειλικρινής, δεν πίστευα ότι μπορείς να συνδέσεις μια blizzard. Νόμιζα ότι μονο η ACA1230 μπορεί να συνδεθεί.
Κινδυνευοντας να κανω spoiler, θα πω απλα: το αντιθετο!
 

divined

RetroNuts!
Joined
2 Σεπ 2009
Μηνύματα
1.702
Αντιδράσεις
36
Πάρε πολύ ωραία πράγματα για την πολυαγαπημένη A500. Καμία κατασκευούλα όμως για να μπουν μέσα οι πλακέτες; Δεν πιστεύω να αντέξουν για πολύ έτσι χύμα. Ειδικά αν περάσει η γυναίκα για ξεσκόνισμα!!
 

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
8.047
Αντιδράσεις
5.745
Ευτυχως δεν εχω τετοιους κινδυνους! Παντως, ναι υπαρχουν διαφορες θηκες διαθεσιμες για οσους θελουν να καλυψουν την πλακετα. Πχ, δες εδω.
 

Getta Robo

RetroNuts!
Joined
27 Οκτ 2007
Μηνύματα
2.280
Αντιδράσεις
363
Πολυ καλη η παρουσιαση σου και η καρτα δειχνει επισης εξαιρετικη. Μπορει με καποιο τροπο να τοποθετηθει εσωτερικα; Ετσι οπως ειναι τοσα εκατοστα που εξεχει ειναι λιγο επικινδυνο για την ακεραιοτητα της..
 

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
8.047
Αντιδράσεις
5.745
Δεν κινδυνευει περισσοτερο απο οποιαδηποτε αλλο side port expansion (πχ GVP A530). Ειναι εξαιρετικα καλοφτιαγμενη.

Δεν μπορει να μπει εσωτερικα. Ή τουλαχιστον δεν μπορω να φανταστω καποιον τροπο να γινει χωρις εκτεταμενες επεμβασεις στην Amiga (και την ACA500).

Οσοι θελουν κατι εσωτερικο μπορουν να περιμενουν την εκδοση για Amiga 2000 που βρισκεται τωρα στα σκαρια.
 

Shock

Retired Admin
Joined
13 Ιουν 2006
Μηνύματα
5.302
Αντιδράσεις
177
Πολύ ωραία παρουσίαση!

Και είχα δει αυτή τη φωτογραφία στο AmigaDay και έλεγα τι να είναι...

10371581_10201767190293950_7986557155396260784_n.jpg

Και η τιμή είναι λογική, ένα 80άρι απ' ότι βλέπω
 

Other_Reality

RetroNuts!
Joined
23 Ιουν 2006
Μηνύματα
2.045
Αντιδράσεις
58
Πολύ καλό εργαλείο, ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για τουμπανισμένη-όσο-δεν-πάει 500άρα ! Προσωπικά δεν με δελεάζει για αγορά μιας και την 500άρα την κρατάω όσο απλή γίνεται, όμως έχει πολύ ενδιαφέρον να βλέπω τι κάνουν οι χρήστες που την έχουν !
 

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
8.047
Αντιδράσεις
5.745
Ο δρομος ηταν ηδη ανοιχτος, απλα ηταν δυσκολος και οικονομικα καταστροφικος.

Πλεον παρα πολυ ευκολα και με μηδαμινες επεμβασεις μπορεις να εχεις μια πανισχυρη Amiga 500, διατηρωντας παραλληλα και πληρη συμβατοτητα με παιχνιδια. Και οπως παρατηρησε ο φιλος Shock, παρα πολυ οικονομικα!
 

Other_Reality

RetroNuts!
Joined
23 Ιουν 2006
Μηνύματα
2.045
Αντιδράσεις
58
Και εγώ για την οικονομική "διάνοιξη" του δρόμου μιλούσα ! Με λιγότερα χρήματα μπορείς να φτάσεις πολύ ψηλά σε επιδόσεις, κάτι που ήταν αδύνατο παλιότερα.
 

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
8.047
Αντιδράσεις
5.745
Συνεχεια της παρουσίασης και ωρα να δουμε πως συνεργαζεται ο δημοφιλης 1200 accelerator ACA1230 με τον ACA500.

Οταν πρωτοκυκλοφορησε ο ACA500 τα πρωτα νεα ηταν ενθαρρυντικά. Ο ACA1230 φαινεται να ειναι πληρως συμβατος. Λογικο εξαλλου αφου ειναι της ιδιας εταιριας.

Μετα απο καποια firmware updates αρχισαν να ερχονται καποια αρνητικα νεα. Ξαφνικα ο ACA500 δεν ενεργοποιεί την μνημη του ACA1230 και δεν δουλευει και το Aux CF Slot! Περιεργα πραγματα.

Προ καιρου ειχε περασει στα χερια μου για μια πολυ καλη τιμη, ενας ACA1230/42 με 68EC030 (το μοντελο χωρις MMU) στα 42MHz socketed, 64mb ram και υποδοχη για RTC.

Φωτογραφια απο το internet γιατι ξεχασα να βγαλω τον δικο μου
large.image_95060.jpg.61b07efca88c6784806985e35a031060.jpg

ACA1230.jpg

Ετσι ειπα και εγω να ριξω μια ματια να δω τι συμβαινει.

Και οντως εκει που με την Blizzard ειχα τα παντα να δουλευουν αψογα, ξαφνικα δεν εχουμε την μνημη του accelerator για fast ram, ενω εξαφανίστηκε και η καρτα CF που ειχα στο Aux CF slot.

Μετα απο πολλες ωρες διασκέδασης :banghead: :shake: δοκιμαζοντας ολους τους πιθανους συνδιασμους, κατέληξα στο οτι οταν ενεργοποιήσουμε την λειτουργια maprom απο τον ACA500 σταματαει να δουλευει η ανιχνευση της μνημης του ACA1230 και δεν ενεργοποιείται η Aux CF Slot. Αυτο δεν ισχυει μονο για τα kickstart 1.3 και 3.1 που συμπεριλαμβάνονται στον ACA500, αλλα ακομα και αν προσπαθησουμε να φορτωσουμε το kickstart της Amiga μας σε maprom.

Χωρις τα 64mb se fast ram και την Aux CF Slot.

2014-05-31-15h34m29.JPG

2014-05-31-15h33m43.JPG
large.image_95061.jpg.c757ebd10e30361bffdaf11f7533f229.jpg


Αν δεν ενεργοποιήσουμε την maprom και ενεργοποιήσουμε μονο την ανιχνευση της μνημης και την Aux CF slot, τοτε δουλευουν κανονικα χρησιμοποιώντας το kickstart που εχει η Amiga μας

2014-05-31-15h33m09.JPG

2014-05-31-15h35m59.JPG
large.image_95062.jpg.cf9d65c6cb729fe72a5b73099092cce8.jpg


Με μια αναζητηση στα forums ανακαλύπτει κανεις οτι ο ACA1230 λειτουργει πληρως και με maprom μονο το αρχικο firmware του ACA500, v0.67. To βασικο μειονέκτημα του παλιου firmware ειναι οτι δεν υποστηριζει την δυνατοτητα να μετατρέψουμε επεκτάσεις μνημης απο fast σε chip ram.

H διαδικασια για να φλασαρουμε το firmware στον ACA500 ειναι απλη και σχετικα ακινδυνη. Αποσυνδέουμε τυχων 1200 accelerator, αφαιρούμε CF καρτα απο το boot slot, φορμάρουμε μια CF καρτα σε FAT16, αντιγράφουμε το αρχειο του firmware σε αυτη, την βαζουμε στο Aux slot και απο το Expert configuration menu επιλέγουμε την λειτουργια firmware update. Σε λιγοτερο απο ενα λεπτο μετα εχουν αλλαξει firmware!

2014-06-07-05h05m15.JPG
large.image_95063.jpg.12854b4b78af748170ed0a5229367d97.jpg

2014-06-07-05h05m55.JPG

Παρολο που το θεμα δεν θεωρείται υψηλης προτεραιότητας απο τον κατασκευαστή του ACA500, διερευνάται απο καποια μεγαλα κεφάλια του χωρου και ποιος ξερει, συντομα μπορει να υπάρξει λυση και σε αυτο το μικρο θεματακι.

Εν κατακλείδι δεν εχω να πω τιποτα παρα τα καλυτερα λογια για τον ACA500. Για μενα ειναι πιθανότατα οτι καλυτερο τα τελευταια 20 χρονια στην Amiga 500 και μια απο τις κορυφαίες εξελίξεις στον χωρο της Amiga γενικότερα. Ακομα και χωρις επιπλεον 1200 accelerator μεταμορφώνει μια απλη 500αρα και εκτοξευει την λειτουργικότητά της στα υψη. Αυτο μαζι με το χαμηλο κοστος, την κανουν ενα absolute must have για οποιονδήποτε ιδιοκτητη Amiga 500, ακομα και αν εχει καποιον αλλο accelerator. Μην περιμενετε, σπεύσατε τωρα! :bow: :award: :cheers: :beer: :hurrah: :headbang: :headbangdude:
 
Τελευταία επεξεργασία:

portarinos78

RetroActive
Joined
23 Ιουλ 2006
Μηνύματα
486
Αντιδράσεις
13
Προσωπική άποψη (που καταγράφεται και στο αντιστοιχο review του Retroplanet) που προέκυψε μετα από εκτενέστατα τεστ με το που βγήκε η κάρτα (ηταν επίσημα η πρώτη που εφτασε στη χώρα μας): αν δεν εχει κάποιος Α500+ τότε ο ACA είναι απλά ένα άχρηστο μαραφέτι στο πλαϊ της 500αρας, αξιόλογο μόνο για την όποια εξτρα μνήμη δίνει και τη δυνατότητα μεταφοράς αρχείων μεσω CF. Tελεία και παύλα! Αυτο το γραφω γιατι αν δεν έχεις τουλάχιστον 2mb φαστ ραμ, τότε συγγνώμη αλλα και τα λιγότερο απαιτητικά παιχνίδια στο Whdload απλά δε παίζουν ή στη καλύτερη σέρνουν καράβι οπότε πρακτικά μηδεν εις το πηλίκον! Ξέρω, ξέρω! Θα μου πει κάποιος ότι το Whdload ΔΕΝ φτιάχτηκε για Α500 αλλά για 1200 αλλά τότε σ'αυτη τη περίπτωση τι να κάνω και το σκληρό+ραμ στη 500αρα; Απλά και μόνο να τρέχω Deluxe Paint και να σώζω τα δημιουργήματα μου σε σκληρό αντι για φλόππυ; Δυστυχως κύριοι, ισχυει ότι μόνο με A500 Plus, ο ACA εχει μια καποια χρησιμοτητα αλλιώς συγγνώμη, δε φαίνεται να εχει νοημα, κατα τη ταπεινη μου άποψη πάντα!
 

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
8.047
Αντιδράσεις
5.745
Οκ, 70% της γοητειας της καρτας ειναι η δυνατοτητα να βαλεις accelerator απο 1200. Αλλα μονο που μπορεις να μεταφερεις adf αρχεια απο το pc και να τα γραψεις σε δισκετες (και το αναποδο) μεσα σε λεπτα και χωρις αλλο ενδιαμεσο υπολογιστη, καλωδια και και και... ειναι ολα τα λεφτα. Ειδικα για καποιον που απλα πηρε μια 500αρα για να θυμηθει τα μικρατα του, απλα λυνει τα χερια.
 

Other_Reality

RetroNuts!
Joined
23 Ιουν 2006
Μηνύματα
2.045
Αντιδράσεις
58
Πρόσφατα μου πέρασε απο το μυαλό η απόκτηση μιας ACA500, μόνο για τους λόγους που αναφέρεις φίλε freaktmp, δηλαδή για την μεταφορά adf. Έπειτα, με ένα Gotek εσωτερικό, και ένα κανονικό εξωτερικό φλόπυ, νομίζω ότι καλύπτει πλήρως την παραπάνω διαδικασία, με μικρότερο κόστος και με τεράστια ευελιξία. Δηλαδή adf<->floppy, έστω με την διαδικασία της μετονομασίας του αντεγραμμένου adf στο στικάκι σε ένα PC (Γιατί το κενό adf, παραμένει με το αρχικό όνομα που έδωσες στο stick). Πέραν τούτου όμως, η αύξηση της ταχύτητας στο loading, η επιπλέον μνήμη, και φυσικα η δυνατότητα για "σκληρό δίσκο" με εγατεστημένο WB, καθώς και η εναλλαγή kickstart, είναι μεγάλη μαγκιά.

Στο δια ταύτα τώρα, διάβασα οτι υπάρχει η επιλογή για boot drive. Άν ισχυει, κατα πόσο μπουτάρει πραγματικά NDOS δισκέτες απο το εξωτερικό drive (αν γνωρίζεις φυσικά, και έχεις την δυνατότητα να το δοκιμάσεις). Έπειτα, θα ήθελα να ξέρω αν -για όσο είναι στο 1.3 πάντα- είναι 100% συμβατή με τα παιχνίδια που θα ήταν χωρίς την ACA συνδεδεμενη, γιατί μου δημιουργήθηκε η εντύπωση πως υπάρχουν προβλήματα με ορισμένους τίτλους.
 

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
8.047
Αντιδράσεις
5.745
Other_Reality είπε:
Έπειτα, με ένα Gotek εσωτερικό, και ένα κανονικό εξωτερικό φλόπυ, νομίζω ότι καλύπτει πλήρως την παραπάνω διαδικασία, με μικρότερο κόστος και με τεράστια ευελιξία. Δηλαδή adf<->floppy, έστω με την διαδικασία της μετονομασίας του αντεγραμμένου adf στο στικάκι σε ένα PC (Γιατί το κενό adf, παραμένει με το αρχικό όνομα που έδωσες στο stick).


Καπως ετσι δηλαδη; ;)

Οκ δουλευει αλλα οι περιορισμοι του Gotek ειναι πολλοι και σημαντικοι. Εξαλλου το να γραφει κανεις δισκετες απο adf ειναι για μια ειδικη κατηγορια ρετρολαγνων... αυτοι δεν θελουν FDD emulators!

Other_Reality είπε:
Στο δια ταύτα τώρα, διάβασα οτι υπάρχει η επιλογή για boot drive. Άν ισχυει, κατα πόσο μπουτάρει πραγματικά NDOS δισκέτες απο το εξωτερικό drive (αν γνωρίζεις φυσικά, και έχεις την δυνατότητα να το δοκιμάσεις). Έπειτα, θα ήθελα να ξέρω αν -για όσο είναι στο 1.3 πάντα- είναι 100% συμβατή με τα παιχνίδια που θα ήταν χωρίς την ACA συνδεδεμενη, γιατί μου δημιουργήθηκε η εντύπωση πως υπάρχουν προβλήματα με ορισμένους τίτλους.


Δεν ξερω που το ειδες αυτο, αλλα AFAIK δεν ισχυει. Οντως ο ACA500 εχει καποιες επιλογες για floppy (noclick, disable DF0: κλπ), αλλα οχι μετατροπη DF1: σε DF0: -- δεν νομιζω να γινεται χωρις hardware mod.

Τωρα σχετικα με την συμβατοτητα οντως ειναι πολυ μεγαλη. Σε αυτη την amiga που κανω δοκιμες εχει 2.03, οποτε πολλα παιχνιδια δεν τρεχουν. Με το ACA500 και 1.3 σε maprom ολα οσα δοκιμασα φορτωνουν κανονικα. Αν θες να δοκιμασω κατι συγκεκριμενο πες!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

mike

RetroJunkie™
Joined
17 Νοέ 2008
Μηνύματα
2.153
Αντιδράσεις
80
Ωπα, το boot απο εξωτερικο φλοπυ δεν εχει σχεση με το ACA, γινεται σε ολες τις αμιγκες αρκει να εχουν 2.Χ ρομ και πανω, αρα και σε οποιαδηποτε Α500. Υπαρχουν μερικα παιχνιδια 1 δισκετας που εχουν καποια request απο το df0: και μονο, και δεν τρεχουν σωστα. Το DF0: παραμενει DF0: , απλα υπαρχει δυνατοτητα boot απο το DF1: . Για να κανεις το DF1 να ειναι DF0: , οπως λεει και ο freaktmp θελει hardware μοντα.
 

Other_Reality

RetroNuts!
Joined
23 Ιουν 2006
Μηνύματα
2.045
Αντιδράσεις
58
Μαλιστα. Σε οτι αφορα την αντιγραφη απο adf σε δισκετα παντως, οπως και το αντιστροφο, η λυση για μενα ειναι ιδανικη, καθως θα μπορουσα να εχω το gotek στο εξωτερικο floppy, και ετσι να μεταγραφω σε κανονικη δισκετα με το xcopy. Ουτε εγω χωνευω τα emulators, αλλα το βρισκω μια κομψη και λειτουργικη λυση, χωρις να μου χαλαει το ρομαντζο ! Εξου και η αναγκη για boot selection, ετσι ωστε να υπαρχει πληρης ευελιξια.
 

mike

RetroJunkie™
Joined
17 Νοέ 2008
Μηνύματα
2.153
Αντιδράσεις
80
Και παλι δεν καταλαβαινω το σκεπτικο σου, το να γραφεις ADF σε δισκετες γινεται απροβληματιστα μεσα απο μια αμιγκα με δισκο και φλοπυ.

Και αυτην την αμιγκα την εχεις, ειναι στο μεγαλο κουτι δεξια στο γραφειο σου. Γιατι να θες να γραψεις δισκετες απο ADF μεσα απο την Α500 σου, που δεν ειναι ετοιμη για αυτην την δουλεια. Βαλε ενα CD με τα ADF στην Α4000, συνδεσε το εξωτερικο φλοπυ επανω της και γραψε οτι θες χωρις κανενα εξοδο.

Μαλλον πρεπει να μου εξηγησεις τι σκεφτεσαι απο κοντα αυριο!
 

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
8.047
Αντιδράσεις
5.745
Other_Reality είπε:
Μαλιστα. Σε οτι αφορα την αντιγραφη απο adf σε δισκετα παντως, οπως και το αντιστροφο, η λυση για μενα ειναι ιδανικη, καθως θα μπορουσα να εχω το gotek στο εξωτερικο floppy, και ετσι να μεταγραφω σε κανονικη δισκετα με το xcopy. Ουτε εγω χωνευω τα emulators, αλλα το βρισκω μια κομψη και λειτουργικη λυση, χωρις να μου χαλαει το ρομαντζο ! Εξου και η αναγκη για boot selection, ετσι ωστε να υπαρχει πληρης ευελιξια.
Αν καταφερεις να κανεις το gotek να δουλεψει σαν εξωτερικο floppy και αυτο ειναι ενα μεγαλο αν...
 
Μπλουζα