Παρουσίαση Arduitape

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.310
Αντιδράσεις
9.410
Προ καιρου ειχαμε ριξει μια ματια στο TZXduino, το open source homebrew hardware project για emulator κασετοφωνου για υπολογιστες Amstrad και Spectrum. Μερος του ιδιου project ειναι τα CASduino που υποστηριζει υπολογιστες MSX, Dragon και Tandy, και Arduitape, που δουλευει με οποιονδηποτε micro και παιζει wav αρχεια!

Προσφατα ο αρχικος δημιουργος του project Duncan Edwards αποφασισε να κατασκευαζει και να πουλαει και τα τρια μοντελα σε εξαιρετικα χαμηλες τιμες! Ετσι αποφασισα να ολοκληρωσω το σετ και να αποκτησω ενα CASduino και ενα Arduitape. Θα δουμε εδω το Arduitape σε συνεργασια με τον αγαπημενο μου Oric Atmos.

Σε σχεση με τα μοντελα που προσφερει ο Zaxon, αυτα του Duncan ειναι φτηνοτερα και ερχονται μεσα σε πλαστικο κουτι με πολυ καλο φινιρισμα και ωραια κουμπια. Το μονο αρνητικο σε σχεση με τα μοντελα του Zaxon ειναι οτι χρειαζονται παραπανω ισχυ απ'οτι μπορει να δωσει ενας φορτιστης κινητου. Ενα ακομα γενικα μικροπροβλημα ειναι τα αυτοκολλητακια πανω στα πληκτρα ειναι κακης ποιοτητας και δεν μενουν στην θεση τους.

Ας δουμε την συσκευη λεπτομερως. Απο την πανω μερια υπαρχει οθονη 2 γραμμων και 16 στηλων. Στο ενα πλαινο βρισκουμε μια εσοχη οπου μπαινει η microsd καρτα, στο αλλο υπαρχει μια miniusb υποδοχη για προγραμματισμο firmware. Στην μια κατω μερια υπαρχουν 5 κουμπια (πανω, κατω, στοπ, play/pause και ρυθμισεις). Στην αλλη μερια υπαρχουν 3 βυσματα (line out, remote και τροφοδοσια ρευματος), ενα ρυθμιστικο εντασης και ενα κουμπι που κανει reset την συσκευη.

2018-01-09-22h40m55.JPG
2018-01-09-22h41m20.JPG


To Arduitape υποστηριζει FAT32 και φακελους. Μπορει να παιξει wav αρχεια εως και 22KHz. Οπως αναφερα πριν, θα χρειαστουμε ενα τροφοδοτικο που να δινει τουλαχιστον 6V, ισως και 7.5V για να λειτουργησει σωστα.

Η συνδεση με τον Oric ειναι παρα πολυ απλη. Συνδεουμε το line out και το remote του arduitape με τα αντιστοιχα βυσματα του καλωδιου του oric (αν δεν διαθετετε, υπαρχουν πολλα στο ebay -- προτιμηστε καποιο που εχει line in, out και remote). Το τελευταιο βημα ειναι να γεμισουμε μια microsd καρτα με τα καταλληλα wav αρχεια. Περιεργως εδω συναντησα και την μεγαλυτερη δυσκολια.

Παραδοσιακα για να μετατρεψει κανεις oric tap images σε wav, χρησιμοποιει το εργαλειο tap2wav. Καποια στιγμη κυκλοφορησε ενα εργαλειο tap2cd που παραγει wav που φορτωνουν σε πολυ μικροτερο χρονο απο το φυσιολογικο, αλλα δεν δουλευει σε ολες τις περιπτωσεις. Το προβλημα με ολα αυτα ειναι οτι ηταν γραμμενα για msdos και ετρεχαν ακομα οσο υπηρχαν 32bit windows, αλλα τωρα που εχουμε περασει στα 64bit δυσκολευουν τα πραγματα. Καποιος καπου καποτε εκανε port ολα αυτα τα εργαλεια σε win32 εκδοσεις και αυτες αποφασισα να χρησιμοποιησω τωρα. Αμ δε! Ολα τα wav αρχεια που δημιουργησε η συγκεκριμενη εκδοση του tap2wav δεν φορτωναν με καμια κυβερνηση! Μετα απο ενα εκατομυριο δοκιμες και αφου δοκιμασα αλλα καλωδια, αλλο oric κλπ κλπ εφτιαξα μερικα images με το παλιο tap2wav για dos και αυτα δουλεψαν με την πρωτη. Με τα χιλια ζορια ανακαλυψα οτι καποιος εχει κανει compile μια εκδοση του tap2wav που να δουλευει, με ονομα tap2wav2. Με αυτη την εκδοση και την ρυθμιση για 11Khz, καταφερα να φορτωνουν τα παντα με την πρωτη στον oric!

Αφου αναψουμε το arduitape και τον oric μας, παταμε το κουμπι των ρυθμισεων και ενεργοποιουμε το motor control.

2018-01-09-22h39m50.JPG

Με τα πανω/κατω πληκτρα επιλεγουμε φακελο, με το play μπαινουμε σε υποφακελο, ενω με το στοπ βγαινουμε. Αν πατησουμε το play σε ενα αρχειο wav μπαινει κατευθειαν σε καταστασης pause περιμενει τον υπολογιστη να του δωσει το οκ να συνεχισει.

2018-01-09-22h34m08.JPG

Αφου δωσουμε την εντολη CLOAD στον oric μας ξεκιναει να παιζει το wav αρχειο στο arduitape και να φορτωνει στον υπολογιστη.

2018-01-09-22h34m22.JPG

2018-01-09-22h34m32.JPG

2018-01-09-22h34m49.JPG

Αποτελεσμα!

2018-01-09-22h39m34.JPG

Παρολο που ειναι μια πολυ βασικη συσκευη και δεν υποστηριζει αποθηκευση, το χαμηλο κοστος και η ευρύτατη συμβατοτητα σπρώχνουν το arduitape απο την κατηγορια "γιατι οχι;" στην κατηγορια "must have".
 
Τελευταία επεξεργασία:
Eξαιρετικος ως συνηθως!Ερωτηση:σε καποιο virtual machine δεν λειτουργουν τα παλια προγραμματα?
 
Ωραιότατη η παρουσίαση σου!

:thanx2:
 
Θελω να αγορασω και εγω ενα. Πανω στην ωρα εκατσε η παρουσιαση σου.
 
Πίσω
Μπλουζα