Παρουσίαση Gotek (Cortex) Amiga Floppy Emulator

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.310
Αντιδράσεις
9.410
Οσο περνουν οι δεκαετιες και τα μαγνητικα μεσα αποθηκευσης φθινουν και σπανιζουν, γινεται ολοενα και πιο δυσκολο να απολαυσουμε τους κλασσικους υπολογιστες μας. Για και πριν σχεδον 5 χρονια εσκασε σαν βομβα η ειδηση για τον πρωτο εμπορικο multipurpose floppy emulator με εμφαση και υποστηριξη μια διαρκως διευρυνόμενη γκαμα απο κλασσικους υπολογιστες κλπ. Ο HxC floppy emulator κυριολεκτικα αλλαξε τον τροπο που χρησιμοποιουμε τους ρετρο υπολογιστες και αυξησε κατακορυφα την απολαυση του retrocomputing. Αν θα επρεπε να εντοπισω ενα σημαντικο ελλατωμα στον HxC, αυτο ειναι το κοστος αποκτησης του. Ετσι, εδω και καιρο η homebrew hardware κοινοτητα εψαχνε να βρει μια οικονομικοτερη εναλλακτικη.

Εδω και μερικους μηνες κανει πολυ θορυβο η κυκλοφορια ενος hacked firmware που επιτρεπει εναν κινεζικο sub-20? floppy emulator αρχικα σχεδιασμενο για pc, να λειτουργει σαν Amiga Floppy Emulator. To εν λογω hack ειναι φυσικα το Cortex Amiga Floppy Emulator και ο emulator ειναι ο Gotek USB emulator (υπαρχουν διαφορα μοντελα, υποτιθεται οτι το hack παιζει σε ολα). Ειπα και εγω να ριξω μια ματια να δω τι μερος του λογου ειναι και αυτο το φρουτο.

Πρωτες εντυπωσεις. Κινα σε ολο της το μεγαλειο. Τα ενδωτερα του emulator ειναι προστατευμενα απο ενα πλαστικο case με διαστασεις περιπου ιδιες με αυτες ενως τυπικου συγχρονου 3.5'' FDD. Εχει και τις ιδιες τρυπες για να μπορουμε να το βιδωσουμε στην θεση ενος 3.5'' FDD. Ειναι παναλαφρο και δινει μια αισθηση φτηνιαρικου. Στην προσοψη συνανταμε ενα display 3 αριθμων, μια usb θυρα, 2 κουμπια και ενα LED.

2014-08-25-19h27m21.JPG

Στο πισω μερος συνανταμε εκτος απο τις κλασσικες υποδοχες 4 pin για ρευμα και 34 pin για δεδομενα, μια σειρα απο jumpers που μας επιτρεπουν να αλλαξουμε διαφορες ρυθμισεις στο floppy (DS0/1, Motor On, Ready κλπ). Επιπλεον (αφου επελεξα να αγορασω preflashed με το hacked firmware) o πωλητης εχει κολλησει μια σειρα pins οπου μας επιτρεπουν να φλασαρουμε το firmware.

2014-08-25-19h27m52.JPG

H προετοιμασια ειναι απλη και συντομη. Κατεβαζουμε απο το site του δημιουργου το καταλληλο selector adf αρχειο και το τοποθετουμε στο root του usb stick. Γεμιζουμε το stick με adf images και ειμαστε ετοιμοι για δραση. Αξιζει εδω να αναφερουμε οτι υποστηριζεται FAT16/32, long file names και folders. Εφόσον εχουμε συνδεσει τον emulator με την amiga μας, καρφωνουμε το usb stick και power on.

2014-08-24-19h17m40.JPG


Αμεσως θα φορτωσει το selector και θα μας προτρεψει να γεμισουμε τις 999 θεσεις του playlist του με adf images.

2014-08-24-19h18m37.JPG
2014-08-25-18h57m40.JPG
2014-08-25-18h57m55.JPG



Εφόσον επιλεξουμε την θεση που θελουμε να γεμισουμε παρουσιαζεται ενα file list για να διαλεξουμε το image που θελουμε. Δυστυχως τα ονοματα ειναι στατικα και δεν σκρολαρουν οριζοντίως οποτε ειναι δεν ειναι δυσκολο να χασει κανεις την μπαλα. Αφου φτιαξουμε το playlist μας, σωζουμε και μετα την επανακινηση μπαινουμε στο ψητο. Με τα δυο πληκτρα επιλεγουμε το νουμερο που αντιστοιχει με την playlist που ειχαμε δημιουργησει. Τα multidisc παιχνιδια παιζουν χωρις προβλημα. Οταν θελησουμε να επιστρεψουμε στο selector, επιλεγουμε την θεση 000 και κανουμε επανεκινηση.

2014-08-25-19h00m28.JPG

Lotus Esprit Turbo Challenge

2014-08-25-18h56m42.JPG
2014-08-25-18h52m17.JPG

Defender of the Crown

2014-08-25-18h55m49.JPG
2014-08-25-18h55m04.JPG

Γενικα αντιμετωπισα πολλα προβληματα με το Gotek. Ειναι αρκετα επιλεκτικο με το τι usb stick του αρεσουν και οτι κι αν εκανα αρνηθηκε πεισματικα να λειτουργησει σε ενα external floppy drive case με το hack που ειχα κανει προ καιρου. Σε αντιθεση, ο HxC επαιξε απροβλημαστα στο ιδιο case με το hack. Οταν παιζει, παιζει απροβληματιστα, αλλα αν σκαλωσει κατι αδερφε θα σου βγαλει την πιστη και αποκλειεται να στρωσει. Επιπλεον πρεπει να πω οτι μου ελλειψε και ο ηχος του μοτερ του floppy. Οχι οτι ειμαι νοσταλγικος κλπ, απλα βοηθαει πολυ να καταλαβεις τι γινεται οταν φορτωνεις κατι. Παντα θεωρουσα πολυτελεια το ηχειακι του HxC, αλλα τωρα που μου ελλειψε, πραγματικα το εκτιμησα!

Εν κατακλειδι. Σε αυτη την ζωη ειναι μια μεγαλη αληθεια πως οτι πληρωνεις αγοραζεις. Και με 20-25 ευρω απλα δεν αγοραζεις αρκετα. Και αν σκεφτει κανεις οτι ειναι μονο για amiga, δεν ειμαι σιγουρος καν αν ειναι πραγματικο value for money. Μονο για τους αμιγκοβιους που τα εχουν ολα.
 

Συνημμένα

  • 2014-08-25-19h00m28.JPG
    2014-08-25-19h00m28.JPG
    228,5 KB · Προβολές: 0
Τελευταία επεξεργασία:
Θα επανερθω λιγο στο θεμα για να παρουσιασω μερικες φωτογραφιες που δειχνουν ποσο ευκολο ειναι να τοποθετησουμε το Gotek εσωτερικα στην Amiga 500 μας, αντικαθιστωντας το εσωτερικο FDD. Θα χρειαστουμε μονο τα μεταλλικα στηριγματα και τις βιδες απο το FDD.

2014-09-28-19h34m36.JPG

Εξωτερικα θα χρειαστει μια μικρη επεμβαση στο κουτι της Amiga για να εχουμε καθαρη προσβαση στα κουμπια κλπ, αλλα οχι κατι δραστικο.

2014-09-28-19h53m16.JPG

Τελος να αναφερω οτι εντοπισα καπου την βαση των προβληματων που ειχα με τα usb sticks, αφου τα περισσοτερα που ειχα δοκιμασει ηταν 8gb και ανω. Αν κανεις χρησιμοποιησει 4gb και μικροτερα το Gotek ειναι πολυ λιγοτερο προβληματικο και επιλεκτικο.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Δουλευει και με 16άρια μια χαρά, αρκεί να είναι "ποιοτικά". Δοκίμασα 3, και δούλεψαν άριστα.

Διαφωνώ πάντως με την τοποθέτηση σου στο ότι δεν είναι value for money, επειδή είναι μόνο για την Amiga. Οι περισσότεροι έχουν 1 άντε 2 micros που δουλευουν, και κοιτάνε να μοντάρουν αυτά τα μηχανήματα. Eπίσης δεν είναι και στην φάση του μοντάρω-ξεμοντάρω, θέλουν να βάλουν ένα φλόπυ στην Amiga, ένα στον ST και έναν στον CPC και τέλος. Και με το GOTEK, αν δεήσει και κάνει τελικά release ο άνθρωπος το FW και για τα άλλα μηχανήματα, αυτό είναι απόλυτα εφικτό και οικονομικό.
 
Δοκιμασα 6-7 αυθεντικα sandisk 8gb διαφορα μοντελα και μονο ενα ηταν σχετικα σταθερο. Με 4αρια, δοκιμασα 2-3 επωνυμα και ανωνυμα και πανω κατω δουλεψαν ολα 100%. Βεβαιως δεν μιλαμε για 10-15 αρχεια μεσα. Ειχα ενα fullset με πολλες χιλιαδες αρχεια σε χωρισμενα σε subdirectories.

Τωρα για τα σχετικα με value for money, πρεπει να κρινουμε παντα με αυτα που ειναι διαθεσιμα τωρα. Για την ωρα δουλευει μονο σε amiga και σαν τετοιο (και μαζι με ολα τα αλλα μειονεκτηματα του) κατα την αποψη μου δεν αποτελει καλο value for money. Αν και οταν με το καλο κυκλοφορησουν αλλα firmware τοτε να το ξαναδουμε το θεμα. Βεβαιως με αυτα που εχω διαβασει, ο τυπος που το εφτιαξε το firmware εχει σπαστει πολυ με την εκμεταλλευση που πεφτει (κατι γελοιοι που τα πουλανε για 50 ευρω το κομματι στο ebay κλπ) και δεν ειμαι σιγουρος κατα ποσο σκοπευει να ξανασχοληθει.
 
Και όχι μόνο στο ebay - έχουμε και εδώ, τοπικά *μαργαριτάρια* που τα πουλάνε 50 ευρώ + 15 ευρώ ενα στικάκι 8GB.

Το παλικάρι που έφτιαξε το firmware είχε στα σκαρία και για 6128 όπως επίσης και για Atari ST. Αλλά με την αισχροκέρδια που είδε να εμφανίζεται έφαγε τρελή ξενέρα και προσπαθεί τώρα να καλυφθεί νομικά, πρίν κυκλοφορήσει οτιδήποτε άλλο.

Τι revision μητρικής έχεις ; Έχω ακούσει να *καίγονται* αβέρτα usb sticks με το gotek με κάποια συγκεκριμένα revisions.
 
dR_wH0 είπε:
Και όχι μόνο στο ebay - έχουμε και εδώ, τοπικά *μαργαριτάρια* που τα πουλάνε 50 ευρώ + 15 ευρώ ενα στικάκι 8GB.
Το παλικάρι που έφτιαξε το firmware είχε στα σκαρία και για 6128 όπως επίσης και για Atari ST. Αλλά με την αισχροκέρδια που είδε να εμφανίζεται έφαγε τρελή ξενέρα και προσπαθεί τώρα να καλυφθεί νομικά, πρίν κυκλοφορήσει οτιδήποτε άλλο.

Τι revision μητρικής έχεις ; Έχω ακούσει να *καίγονται* αβέρτα usb sticks με το gotek με κάποια συγκεκριμένα revisions.
Που το άκουσες αυτό !!! lol (το είχα ποστάρει στο planet νομίζω)

Εγώ έκαψα 3 sticks πάντως μέχρι να το καταλάβω και να πιάσω άλλη 500άρα !

@freaktmp Βασικά μπουκωμένο στο subdirectories και εμένα σέρνεται, αλλα μου φαίνεται λογικό ! Δεν έχω βάλει fullset γιατί δεν έχει νόημα με τόσα διπλά-τριπλά αρχεία και AGA στην 500άρα που είναι άχρηστα
 
dR_wH0 είπε:
Τι revision μητρικής έχεις ; Έχω ακούσει να *καίγονται* αβέρτα usb sticks με το gotek με κάποια συγκεκριμένα revisions.
Τωρα λεμε για board της amiga; rev6 ειναι αυτο που κανω δοκιμες... για καμενα πρωτη φορα ακουω, ριξε λεπτομερειες! Παντως εγω δεν ειχα τετοιο προβλημα.

Other_Reality είπε:
Που το άκουσες αυτό !!! lol (το είχα ποστάρει στο planet νομίζω)
Εγώ έκαψα 3 sticks πάντως μέχρι να το καταλάβω και να πιάσω άλλη 500άρα !

@freaktmp Βασικά μπουκωμένο στο subdirectories και εμένα σέρνεται, αλλα μου φαίνεται λογικό ! Δεν έχω βάλει fullset γιατί δεν έχει νόημα με τόσα διπλά-τριπλά αρχεία και AGA στην 500άρα που είναι άχρηστα
Δεν ειπα tosec, ειπα fullset. Δεν εχει διπλα και τριδιπλα. Και δεν ειναι και τοσα πολλα τα folders. Εχω ενα games με υποφακελους το πρωτο γραμμα (Α, Β, C κλπ), ενα OS, ενα TOOLS, κλπ.

Συν οτι γενικα δεν ειχα προβλημα με την ταχυτητα. Αυτο που μου κανει με τα 8αρια ειναι οτι πας να ανανεωσεις την λιστα και δεν κανει τιποτα ή στην χειροτερη κανει corrupt to filesystem και πρεπει να το ξαναγραψεις απο την αρχη. Με τα 4αρια τα stickακια δεν εχω κανενα προβλημα.
 
KMTech Gotek external drive adapter

Θα παρουσιάσω εν συντομια σε αυτο εδω το thread εναν external drive adapter για Amiga που διαφημιζεται σαν αξεσουάρ για τον Gotek Amiga Floppy Emulator. Τον κατασκευαζει η εταιρια KMTech που το τελευταιο χρονικο διαστημα δραστηριοποιείται στον χωρο του retrocomputing με μια σειρα απο adapters για Amiga, Atari κλπ

Με τον adapter αυτο μπορουμε να συνδεσουμε το Gotek σαν εξωτερικο drive με την Amiga μας.

Στο πακετο που παραλαμβανουμε περιεχονται εκτος απο τον adapter ενα straight καλωδιο floppy και ενα ειδικο καλωδιο τροφοδοσιας floppy.

2014-10-03-19h11m59.JPG

Ο adapter ειναι μια απλη σχεδιαση με 2 ολοκληρωμενα, ενα βυσμα τροφοδοσιας για το ειδικο καλωδιο και εναν idc connector για την καλωδιοταινια του floppy.

2014-10-03-19h12m57.JPG

Συνδεσα στην amiga 500 τον adapter και τον emulator και την αναψα. Αμεσως πεταχτηκαν καπνος και σπιθες και εσπευσα να την σβησω.

Μετα απο μια συντομη οπτικη εξεταση, φαινεται εμφανώς η ζημια στον adapter. Μια προχειρη εξεταση με το πολυμετρο επιβεβαιώνει οχι μονο οχι εχει κοπει το trace, αλλα οτι η συγκεκριμένη γραμμη (pin 11) ειχε βραχυκυκλώσει με την γραμμη των 5v (pin 12), πιθανοτατα στο σημειο του connector με την Amiga.

2014-10-03-20h56m15.JPG

Δοκιμάζοντας την amiga με ενα εξωτερικο drive adapter συνδεδεμενο με το HxC, με ανακούφιση διαπιστωσα οτι δεν ειχε υποστει καποια βλαβη.

Επικοινώνησα με τον κατασκευη και επεστρεψα τον ελαττωματικό adapter. Λιγο καιρο αργοτερα μου εστειλαν αλλο adapter, ο οποιος ομως ουτε και αυτος λειτούργησε.

Σε αυτο το σημειο δεν εχω ουτε χρονο ουτε διαθεση να ασχοληθω περαιτέρω με το θεμα. Παρολο που ο κατασκευαστης ηταν ευγενέστατος και εξυπηρετικός, προσωπικα δεν σκοπευω αγορασω καποιο αλλο προιον απο αυτη την εταιρια.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Η Amiga έπαθε ζημιά από το βραχυκύκλωμα;

Το gotek το βρίσκω από 50 ευρώ μέχρι 80. Έχουμε πηγή φτηνότερη;
 
Οπως εγραψα, δεν επαθε ζημια.

Gotek στο ebay εχει και με 35 ευρω, εδω. Αν εχεις την δυνατοτητα να το προγραμματισεις με το cortex firmware, τοτε βρισκεις και με 30 ευρω.
 
Ο συγκεκριμενος kmtech εχει μπει στο ρανταρ μου πολυ καιρο, αλλα μετα απο αυτα που διαβαζω εδω, βγηκε ! Ποιος ξερει βεβαια, τελικα οι 500αρες ειναι μυστηριες, σε μια δουλευει κατι και σε αλλη οχι. Telonio με λιγη υπομονη βρισκεις φλασαρισμενο με κανα 35αρι, εμενα απο σποντα μου εκατσε με 27 ευρω φλασαρισμενο. Σε καμια περιπτωση μην δωσεις 50 και 80 ευρω !
 
Όχι δεν θέλω να δώσω πάνω από 35 ευρώ για αυτό. Έτσι και αλλιώς έχω στην 4000 cf κάρτα με το whd load και ένα σκασμό παιχνίδια. Το ίδιο ετοιμάζω και για την 600. Απλά θα το ήθελα και αυτό έτσι για την ιστορία.
 
Το έχει τεστάρει κανείς σας σε 600άρα? Σκέφτομαι να αγοράσω και εγώ ένα τέτοιο κάποια στιγμή.
 
telonio είπε:
Όχι δεν θέλω να δώσω πάνω από 35 ευρώ για αυτό. Έτσι και αλλιώς έχω στην 4000 cf κάρτα με το whd load και ένα σκασμό παιχνίδια. Το ίδιο ετοιμάζω και για την 600. Απλά θα το ήθελα και αυτό έτσι για την ιστορία.

Nαι, αξίζει αν το βρεις σε λογική τιμή. Και εγώ έχω λύσεις με whdload αλλα για μια 500άρα είναι μακράν οτι καλύτερο. Έχω αναφέρει συχνά τους λόγους που χρησιμοποιώ την 500άρα, εκτός απο παιχνίδια που δεν έχουν γίνει slaves για whdload, υπάρχει τεράστια ποσότητα απο music disks, demos, slideshows, diskmags, cracktro pack disks κλπ τα οποία τα "ευχαριστιέσαι" μονάχα σε μια 500άρα, και η εξάλειψη των προβλημάτων της δισκέτας σου λύνει πραγματικά τα χέρια. Είχα πραγματικά πολύ καιρό να ευχαριστηθώ έτσι την 500άρα, η διαδικασία μεταφοράς σε φλόπυ ήταν πια εκνευριστική, όσο purist και να θέλεις να είσαι.
 
Συμφωνώ μαζί σου αγαπητέ. Παλιά ο τρόπος που μετέφερα τα adf παιχνίδια στις δισκέτες ήταν ο εξής. Είχα γράψει ένα cd με adf και με την 4000 έκανα copy το adf που ήθελα από το cd στη δισκέτα. Σαφώς με το gotek είναι πιο απλά και σβέλτα τα πράγματα. Θα το τιμήσω κάποια στιγμή.
 
telonio είπε:
Συμφωνώ μαζί σου αγαπητέ. Παλιά ο τρόπος που μετέφερα τα adf παιχνίδια στις δισκέτες ήταν ο εξής. Είχα γράψει ένα cd με adf και με την 4000 έκανα copy το adf που ήθελα από το cd στη δισκέτα.
Ακριβώς αυτό έκανα και εγώ, με το adfblitzer τις έγραφα, και χρησιμοποιούσα επανεγγράψιμα cd για "μείωση κόστους". Εντάξει, δεν είναι και ότι χειρότερο υπάρχει σαν μέθοδος, αλλα όσο να'ναι, στις μέρες μας κοστίζουν παραπανίσιο χρόνο όλα αυτά.
 
Μιας και το έχω λιώσει αρκετά το Gotek, και εχω κανει και αρκετούς πειραματισμούς, νομίζω ειναι καλό να πω ενα-δυο πραγματάκια για όσους σκέφτονται να το βάλουν στην Amiga τους. Τα παρακάτω έχουν διαπιστωθεί σε Α500 1.3 1mb με εξωτερικό φλόπυ.

*Δεν υποστηρίζεται η αντιγραφή κανονικής δισκέτας απο το εξωτερικό φλόπυ σε "blank adf" φορτωμένο στο Gotek. Το μόνο που κάνει η άδεια adf, είναι saves (και αυτά όχι παντού), ενώ μπορεί κανείς να αντιγράψει κανα-δυο αρχειάκια, μέχρι εκεί.

*Δεν είναι απρόσκοπτη ούτε η αντίστροφη διαδικασία. Σίγουρα με λιγότερα προβλήματα (meaning, είναι εφικτό ) αλλα και πάλι προκύπτουν κάποια σφάλματα, ανάλογα με την μέθοδο της αντιγραφής. Συνήθως οκ.

*Δεν είναι συμβατό με όλα τα παιχνίδια. Sad but true. Aκόμη και στην τελευταία έκδοση (1.05α) κάποια παιχνίδια αρνούνται να παίξουν, σε οποιαδήποτε έκδοσή τους. Μερικά απο αυτά : Arabian Nights, Soccer Kid, No Second Prize και αρκετά ακόμη .Π.χ το Arcade Pool δεν λειτουργούσε, αλλα με μια μικρή παράκαμψη λειτουργεί, καθώς και μερικά ακόμη παιχνίδια που παίζουν με workarounds, και άλλα που ακόμη ελέγχω.

*Oι δισκέτες είναι πάντα write enabled, οπότε αμα κατεβάσετε και φορτώσετε καναδυο adf με Saddam, Lazarus και δεν συμμαζέυεται, ετοιμαστείτε για format στο στικάκι και φτού και απο την αρχή (backup πάντοτε σε ένα PC όπως είναι). Για τον ίδιο λόγο κάποια παιχνίδια αρνούνται να λειτουργήσουν (π.χ σου λέει οτι δεν γίνεται να παίξεις με τη δισκέτα write enabled για λόγους προστασίας)

Σε γενικές γραμμές, υπάρχει υψηλή συμβατότητα, αλλα σε καμία περίπτωση δεν είναι 100%, όπως ορισμένοι αφήνουν να εννοηθεί (ειδικά αυτοί που τα πουλάνε φλασαρισμένα lol). Δεν λέω οτι δεν αξίζει (που αξίζει και με το παραπάνω), αλλα δεν έχω άποψη αν κάποια απο αυτά τα προβλήματα υπάρχουν π.χ και στο ακριβό HxC, έτσι ώστε να σχηματίσω μια συνολική εικόνα για το φλόπυ emulation στην Amiga.
 
Gotek HxC Firmware

Επειδη ειχα απογοητευτει απο το Gotek, ειπα λοιπον να... αγορασω αλλα 3! Ναι καλα διαβασατε αγαπητοι συνφορουμιτες και για να σας προλαβω, οχι δεν τρελαθηκα ακομα.

2015-05-31-21h28m32.JPG

Αυτα ειναι μοντελο SFR1M44-U100K, οχι αυτο που υποστηριζει το cortex firmware.

Γιατι λοιπον να κανω κατι τετοιο; Φυσικα επειδη προσφατα, εντελως απο το πουθενα, ο Jean-Francois Del Nero, o δημιουργος των HxC Floppy Emulators κυκλοφορησε ενα firmware που μετατρεπει ολα τα βασισμενα σε επεξεργαστη STM32 GOTEK σε HxC Slim!!! Δηλαδη πλεον δουλευουν με HFE images και υποστηριζουν ολους τους υπολογιστες που υποστηριζουν και τα υπολοιπα HxC!

Για να προγραμματισουμε τα Gotek μας θα χρειαστουμε εναν προγραμματιστη. Υπαρχουν διαφοροι στο ebay. Αυτος που πηρα ειχε λεπτομερεις οδηγιες εγκαταστασης και χρησης, τα pin headers που θα πρεπει να κολλησουμε στο Gotek και εναν διακοπτη για να κανουμε reset το Gotek αν χρειαστει. Αυτο που δεν προσεξα μεχρι μετα που το ελαβα, ειναι οτι ειναι της εταιριας KMTech, που ειχα πει οτι δεν θα ξαναπροτιμησω! Ευτυχως δουλεψε κανονικα.

2015-05-31-21h33m36.JPG

2015-05-31-21h34m33.JPG

Ας ξεκινησουμε την διαδικασια του mod που θα μας επιτρεπει να χρησιμοποιησουμε τον προγραμματιστη μας.

Τρεις βιδες στο πανω μερος μας δινουν προσβαση στο εσωτερικο.

2015-05-31-21h29m53.JPG

Αφου αφαιρεσουμε το πανω καπακι αποσυνδεουμε το led board και προσεκτικα αφαιρουμε την κεντρικη πλακετα απο το κουτι.

2015-05-31-21h31m48.JPG

Κανουμε τις απαραιτητες κολλησεις.

2015-05-31-21h43m31.JPG

Συνδεουμε τον προγραμματιστη, συμφωνα με τις οδηγιες.

2015-05-31-21h48m56.JPG

Εγκαθιστουμε τον driver του προγραμματιστη και τον συνδεουμε στον υπολογιστη μας. Απο τον device manager βρισκουμε ποια σειριακη θυρα εχει παρει ο driver του προγραμματιστη.

Πριν προχωρησουμε παρακατω, πρεπει να δουμε μερικα πραγματα για το νεο firmware. Αποτελειται απο δυο μερη. Τον boot loader που δεν ειναι δωρεαν (κοστιζει 10 ευρω ανα συσκευη) και το firmware που φορτωνει πανω απο τον boot loader και ειναι δωρεαν. Για να προγραμματισουμε τον boot loader χρησιμοποιουμε ειδικο προγραμμα που δεχεται τα στοιχεια που λαμβανουμε αφου πληρωσουμε.

Επιλεγουμε την καταλληλη σειριακη και παταμε open. Συμπληρωνουμε τα υπολοιπα στοιχεια και παταμε connect. Αφου συνδεθουμε επιτυχως στον server και το προγραμμα αναγνωρισει την συσκευη που θα προγραμματισουμε, παταμε το program. Αν ολα πανε καλα μετα απο λιγο θα μας επιστρεψει μηνυμα Done.

Image1.jpg

Προγραμματιζοντας τον boot loader. Γενικα η ολη διαδικασια ειναι αρκετα ευαισθητη και ειχα διαφορα προβληματα, να μην αναγνωριζεται ο προγραμματιστης, να μην αναγνωριζεται οτι εχουμε συνδεσει Gotek πανω στο προγραμματιστη, να σταματαει η διαδικασια του προγραμματισμου στην μεση ή να ολοκληρωνεται φαινομενικα με επιτυχια αλλα να μην δουλευει. Αυτο που ανακαλυψα μετα απο πολλους πειραματισμους ειναι οτι εχει να κανει με την usb συνδεση. Η διαδικασια τραβαει αρκετο ρευμα και σε εναν υπολογιστη με ηδη πολλες usb συσκευες συνδεδεμενες θα υπαρξουν προβληματα. Αφου μετακομισα σε ενα φορητο με μοναδικη usb συσκευη τον προγραμματιστη, ολα δουλεψαν ρολοι!

2015-05-31-21h54m01.JPG

Εχοντας ολοκληρωσει τον προγραμματισμο του boot loader συνδεουμε το Gotek στον υπολογιστη που θα χρησιμοποιησουμε. Μολις το αναψουμε θα δουμε την ενδειξη Ldr, που σημαινει οτι φορτωθηκε επιτυχως ο boot loader και περιμενει για να προγραμματιστει το firmware.

2015-06-01-00h45m19.JPG

Aντιγραφουμε το αρχειο του firmware σε ενα usb stick και το συνδεουμε στο Gotek. Μετα απο λιγο θα εμφανιστει η ενδειξη HxC, που σημαινει οτι ο προγραμματισμος του firmware ολοκληρωθηκε με επιτυχια και ειμαστε ετοιμοι να χρησιμοποιησουμε την συσκευη.

2015-06-01-00h45m50.JPG

Για του λογου το αληθες συνδεσα το Gotek στον 6128 μου, μετεφερα σε ενα usb stick οτι ειχα πριν σε μια sd καρτα και voila... Χρησιμοποιουμε τον Manager για να γεμισουμε το slot list. Αφου σωσουμε το slot list και επιστρεψουμε στην Basic, μπορουμε με τα δυο κουμπια να μετακινηθουμε μεταξυ images.

2015-06-01-00h47m19.JPG
2015-06-01-00h47m57.JPG

2015-06-01-00h48m12.JPG

Και λιγο Bomb Jack 2 για να επιβραβευτει ο κοπος μας!

2015-06-01-00h49m13.JPG

Εκτος απο τα καποια μικροπροβληματα στον προγραμματισμο του bootloader, ολα δουλεψαν αψογα και πλεον μπορω να προτινω το Gotek ανεπιφυλακτα. Ακομα και το βασικο προβλημα ασυμβατοτητας με τα περισσοτερα usb sticks που ειχα, λυθηκε πληρως και τωρα ολα δουλευουν αψογα. Πριν κλεισουμε θα σχολιασω και το οικονομικο, αφου 3 Gotek, μαζι με προγραμματιστη και 3 αδειες firmware μου κοστισαν περιπου 40 ευρω ανα συσκευη. 20 ολοκληρα λιγοτερα ευρω ανα συσκευη απ' οτι κοστιζουν τα αντιστοιχα HxC Slim. Absolute must have!!!!
 
Τελευταία επεξεργασία:
τρομερό!!! Με ένα τέτοιο γλυτώνεις για πάντα από τις πολλές δισκέτες! Το θέμα είναι ότι για εμάς που δεν είμαστε καλοί με τα μαστορέματα το κόστος θα είναι μεγαλύτερο! Φαντάζομαι θα κυκλοφορήσουν και έτοιμα κιτ για εμάς τους "κουλούς"!

Ένα τέτοιο πάντως θα το πάρω σύντομα για το cpc μου!
 
To Gotek από που το τσιμπάμε?
 
Πίσω
Μπλουζα