Παρουσίαση Gotek HxC σε Atari STFM

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.310
Αντιδράσεις
9.410
Μετα τον προσφατο μαραθωνιο με το CosmosEx, ειπα να κανω κατι πιο ευκολο και απλο και να βαλω ενα απο τα Gotek HxC floppy emulators στον ενα STFM μου.

Μια προχειρη δοκιμαστικη τοποθετηση εδειξε οτι θα χρειαστει οπωσδηποτε επεκταση του καλωδιου ρευματος για το floppy. Οριακα φτανει η καλωδιοταινια δεδομενων, αλλα ειπα να μην τα στριμωξω τα πραγματα και να παρω μια επεκταση και για αυτη.

2017-02-08-02h16m55.JPG
2017-02-08-02h17m07.JPG

Τελος ειπα να αλλαξω τα DMA ολοκληρωμενα που υποτιθεται οτι ειναι buggy, γιατι ετσι!

2017-02-08-02h27m55.JPG

Αφου ανοιξουμε τον Atari μας και αφαιρεσουμε το μερος της ασπιδας RFI που καλυπτει το floppy, αφαιρουμε το floppy και αλλαζουμε το DMA ολοκληρωμενο. Μετα συνδεουμε τις επεκτασεις και τοποθετουμε το Gotek στην θεση του floppy. Πρεπει να πω οτι μπηκε και βιδωθηκε πανευκολα στην θεση του, σε αντιθεση με το CosmosEx. Και στον STFM που πριν ειχε PC floppy (και ειχε γινει επεμβαση στην προσοψη) απλα ταιριαζει. Να πω εδω οτι ξεχασα να βγαλω φωτογραφιες απο το εσωτερικο.

2017-02-08-03h51m22.JPG

Βημα πρωτο να ενημερωσουμε το firmware του Gotek HxC μας. Μην το αγνοειτε, ειναι 1-2 λεπτα υποθεση, αλλα μπορει να γλυτωσει πολυ χρονο στο troubleshooting μελλοντικα. Αφου φορμαρουμε το usb stick μας σε FAT32 και τοποθετησουμε τα αρχεια του HxC emulator και του ST HxC floppy manager, απλα αντιγραφουμε τα images σε .st format στο stick. Πρεπει να πω οτι ειναι μεγαλη ευκολια οτι πλεον δεν χρειαζεται να τα μετατρεψουμε σε .hfe format πρωτα!

Βαζω το στικ στο Gotek, αναβω τον Atari και ρουφαω! Ο floppy manager ξεκιναει να φορτωνει και βγαζει λαθος. Μετα απο το σχετικο troubleshooting ανακαλυψα οτι ο ενοχος ειναι η επεκταση της καλωδιοταινιας δεδομενων. Και τοτε ειχα ενα flashback: KMTech! Το εχουμε ξαναδει το παραμυθι! Αφου καταραστηκα τον εαυτο μου, συνδεσα απευθειας το Gotek με το Atari και συνεχισα.

Η νεα εκδοση του floppy manager ειναι εξαιρετικα γρηγορη. Η λειτουργικοτητα ειναι η κλασικη του να τοποθετησουμε images σε slots και να αποθηκευσουμε. Απλα δουλευει, ευκολα γρηγορα και απροβληματιστα.

2017-02-08-03h50m27.JPG
2017-02-08-03h50m39.JPG
2017-02-08-03h50m47.JPG
2017-02-08-03h50m54.JPG
2017-02-08-03h54m42.JPG

Ας παιξουμε και κανα δυο παιχνιδακια για να ανταμείψουμε τους κοπους μας. 1943.

2017-02-08-03h55m39.JPG
2017-02-08-03h56m08.JPG

Zool.

2017-02-08-03h57m57.JPG
2017-02-08-03h59m05.JPG

Δεν χρειαζεται να πουμε πολλα πραγματα. Αν δεν εχετε βαλει ακομα Gotek HxC στον Atari σαν καντε το ΤΩΡΑ! Absolute must have!

Α ναι! Και μακρια απο την KMTech!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Καλημέρα, μπραβο για την αναλυτικη παρουσιαση πολυ ωραια, οπως και αυτη του cosmos ex.

Επειδη εχω ηδη ultrasatan disk, θα ηθελα να ρωτησω τι παραπανω κερδιζουμε με αυτο.

Οπως εγραψα και στο αλλο θεμα, και εδω θα πω οτι θεωρω για μενα τεραστιο μειονεκτημα οτι αντικαθιστα το disk drive, καλο βεβαια για οσους τους εχει χαλασει, που σιγουρα θα το προτιμουσαν αυτο αντι του ultrasatan disk ή προγενεστερων εκδοσεων του με παρομοια συνδεση.

Αληθεια δεν καταλαβα τι ακριβως προβλημα ειχε το τσιπ DMA και το αντικατεστησες?

Αν μπορεις γραψε και το τελικο κοστος για να ξερουμε.

Ευχαριστω.
 
Τι παραπανω κερδιζουμε με εναν floppy emulator; Οτι μπορεις να εχεις σε ενα usb stick ολες τις δισκετες που βγηκαν ποτε στην ιστορια του atari και με ελαχιστη προσπαθεια να φορτωνεις οτι γουσταρει η ψυχη σου, με μεγιστη συμβατοτητα και ευκολια.

Για μενα οτιδηποτε αντικαθιστα μαγνητικα και οπτικα μεσα με solid state ειναι εντελως απαραιτητο. Εχω φαει στην μαπα αρκετες κασσετες, δισκετες, qic, zip, δισκους, cd, dvd κλπ για μια ζωη. Προτιμω αντι να σπαταλαω τον χρονο μου προσπαθοντας να κανω καλα αρχαικα media, να τον αφιερωνω ασχολουμενος με το περιεχομενο των media αυτων!

Σχετικα με το DMA. Αυτο το ειχα διαπιστωσει στο thread με CosmosEx και ειχα παραγγειλει αντικαταστασεις. Περισσοτερες πληροφοριες εδω.

Τωρα για τιμες, σε παραπεμπω στο λινκ στην αρχη αυτο του thread.
 

1@NikiforosST[/USER] Γεια σου φίλτατε Νικηφόρε! :)

Γνωστός Atarian fan ο Niki!!!

Όλα τα αλλα τεχνολογικά που γράφεται μου φαίνονται "中文" Κινεζικα!

(Εσείς μια χαρά τα λέτε, απλα εγώ είμαι άσχετος από μαστορέματα και μου φαίνονται έτσι)

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

1@circleag[/USER] : 中国語 στα γιαπωνέζικα (chugokugo-το δεύτερο ιδεόγραμμα σημαίνει αυτοκρατορία και οι γιαπωνέζοι το γράφουν έτσι...εις πείσμα του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Κίνα. Στα κινέζικα αυτό που έγραψες 中文語 αλλά δεν έχω ιδέα πως διαβάζεται! Τα Μανδαρινικά (όπως λέγονται επίσημα) είναι πολύ δυσκολότερα από τα Γιαπωνέζικα μιας και είναι τονική γλώσσα. Το πρώτο σημαίνει μέση, το δεύτερο λαϊκή δημοκρατία και το τρίτο γλώσσα. Τώρα πίσω στο θέμα μας, και μένα μου φαίνονται δύσκολα και θαυμάζω όλους αυτούς που παλεύουν τα παλιά μηχανάκια με interrupts κλπ. τώρα που είναι όλα plug and play τα κουτσοκαταφέρνω επί εποχής οκτάμπιτων ήξερα να φορτώσω κάνα παιχνίδι να γράψω κάνα απλό πρόγραμμα σε basic άντε και turbo pascal και αυτό ήταν.
 

καλησπέρα, γεια σου και σενα circleag! δυστυχως δεν εχω καθολου χρονο και δεν ασχολουμε με τον atari ενω θα ηθελα, εχω καταφερει και διαφορα θεματα ειδικα με μουσικη πχ midi....τα εχω σε αλλο forum ομως. Δεν υπαρχει χρονος για ολα!

1@freaktmp[/USER] και με το ultrasatan disk το κανεις αυτο αλλα με καρτες SD, ή microSD (με adaptor σε SD).

Εκτος αυτα που ηδη ειπες, δεν καταλαβα τι κερδιζω παραπανω απο το ultrasatan disk, παιζει καπως αλλιως επειδη το βλεπει σαν floppy?

ειναι κατι που δεν καταλαβαινω μαλλον επειδη δεν το εχω δοκιμασει.

Γιατι τις δισκετες μου ηδη τις εχω περασει σε καρτες SD!

Νομιζω οτι ολες αλλα τις περισσοτερες και ειδικα αυτα που δουλευω περισσοτερο, αλλα τα προγραμματα ολα ομως, και ειμαι 100% ευχαριστημενος με αυτο.

Οποτε δεν καταλαβαινω παλι τι παραπανω κερδιζω, τι κανει καλυτερα απο το Ultra για να το πω αλλιως.

 
Τα δυο πραγματα ειναι ανομοια, δεν συγκρινονται.

To ultrasatan εξομειωνει σκληρους δισκους. Ο floppy emulator οδηγους δισκετας. Οταν επιλεγεις ενα disk image στον floppy emulator, ειναι σαν να βαζεις μια δισκετα στο floppy.

O HxC floppy emulator ειναι καλυτερος απο τον emulator του CosmosEx, γιατι δεν εχει περιορισμους εως 3 αλλαγες δισκετας (πχ οταν παιζεις ενα παιχνιδι που ειναι 6 δισκετες), ειναι πολυ πιο σταθερος και συμβατος με κλειδωματα κλπ.
 

1@NikiforosST[/USER] ερώτηση τύπου Petari είναι αυτή!! :D



The best, most efficient Atari ST Hard Disk Driver for IDE hard drives and Ultrasatan. Boot from any of the 14 partitions with one keypress on startup, which is faster and easier to setup than XBOOT etc. (could set up XBOOT on some of the partitions too!)

http://atari.8bitchip.info/pphdr.php

http://atari.8bitchip.info/astide.php

If you want to try out the driver, or want to set up an SD card on your PC, you can download an image of an SD card with a bunch of Hard Drive adapted games on: http://atari.8bitchip.info/ppsd.html

http://atari.8bitchip.info/imgrun.php

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
καλημερα! ευχαριστω αλλα τα εχω δει ολα αυτα, στο αλλο forum που ειμαι συνεχεια ασχολουμαστε με τον πεταρι και βαζουμε τα νεα παιχνιδια που ανεβαζει!!! τα εχω κατεβασει ολα οτι εχει στις σελιδες του. Εχω αγορασει και τον driver οπως εχω πει.

Ωραιος ειναι και ο floppy emulator αλλα δεν μπορεις να τα εχεις ολα, οχι μονο θεμα κοστους αλλα και χρονου, οπως ειπα προτιμω το ultrasatan disk. Mια χαρα με εχει βολεψει!
 
Πίσω
Μπλουζα