Παρουσίαση MotherX4 και FlashGordon σε Amstrad CPC 6128

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.355
Αντιδράσεις
9.516
Προ καιρου ειχα αναζητήσει ενα απλο ROM expansion για Amstrad CPC. Ανα καιρους εμφανίζονται διάφορες κατασκευές που κατα κανονα γινονται ανάρπαστες και εξαντλούνται σε μικρα χρονικα διαστηματα. Ετσι ειχα και εγω εντείνει την προσοχη μου και στην πρωτη ευκαιρία που εμφανίστηκε έκανα την κινηση μου.

Ο λογος ειναι φυσικά για το ROM expansion FlashGordon του γνωστού στο χωρο του CPC homebrew Pulkomandy. Αλλα με μια μικρη διαφορα: αντι για τον κλασσικό edge connector που εχουν ολα τα expansions των CPC, αυτη η εκδοση του FlashGordon κατασκευάζεται απο εναν αλλο γνωστό στο χωρο του CPC homebrew, Toto και έρχεται με IDC connector. Αυτο γίνεται για να ταιριάξει στην πλατφόρμα επέκτασης που λανσάρει ο Toto γυρω απο τον bus extender και multiplier MotherX4.

1.JPG

To MotherX4 χρησιμοποιεί τους πιο συγχρονους και ανωτερους IDC connectors για να μας δωσει 4 θυρες στις οποιες μπορούμε να συνδέσουμε περιφερειακά, μια passthrough εξοδο, προαιρετική τροφοδοσία αν τα περιφερειακά μας τραβανε πολυ ρευμα και ενα κουμπι reset. Συνοδεύεται φυσικά απο ενα καλωδιο edge connector σε IDC για να μπορεσουμε να συνδέσουμε το MotherX4 στον CPC μας. Εναλλακτικά για οσους εχουν Schneider CPC προσφέρεται καλωδιο centronics σε IDC.

2.JPG

Η κατασκευή τοσο του MotherX4, οσο και του FlashGordon ειναι εξαιρετικής ποιότητας. Παρατήρησα μονο ενα μικρο προβληματάκι που με ταλαιπώρησε καπως μεχρι να το εντοπίσω. To πλαστικό κάλυμμα του connector του FlashGordon ειναι υπερβολικά μεγαλο και ετσι πολυ ευκολο να καρφώσουμε το FG στο ΜΧ4 λάθος (μια σειρα pins πιο δεξια ή πιο αριστερα απο οτι πρέπει) με αποτέλεσμα να βραχυκυκλώσει ο υπολογιστης! Αυτο μπορει εύκολα να λυθει με εναν πιο ταιριαστό connector ή με ενα keyed βύσμα, οπως πχ τα σύγχρονα IDE καλώδια που ειναι αδύνατο να μπουν λαθος.

Εφόσον ξεπεράσει κανεις αυτο το πταίσμα, ερχεται αντιμέτωπος με ενα μεγαλύτερο πρόβλημα. Την απολυτη και ολοκληρωτική έλλειψη documentation. Οι δυο συσκευές δεν συνοδεύονται απο κανένα manual και ειδικα για το FlashGordon δεν υπάρχει καν website, ειτε απο τον σχεδιαστή ή απο τον κατασκευαστή. Ευτυχως που υπάρχει το CPCWiki, που παρεχει μια ευρύτατη γκαμα πληροφοριών επι παντως θεματος CPC. Βεβαίως τα αρθρα του wiki προϋποθέτουν ενα αρκετα υψηλό επίπεδο γνώσης, κατι που μπορεί να δυσκολέψει τους πιο αρχάριους.

Ας ασχοληθούμε λιγο με το FlashGordon. Ειναι πνευματικός απόγονος του γνωστού MegaFlash και μας δινει 512KB ROM σε 32 slots (αν και ο 6128 υποστηρίζει απο default μονο 16). Δυστυχως δεν ειναι συμβατος με το megaflash, αλλα ευτυχως για εμας, η homebrew κοινοτητα εδρασε αστραπιαια και παρηγαγε μια εκδοση του εξαιρετικου MegaFlash Rom Manager συμβατη με το FG. Πανω στην πλακετα θα βρουμε ενα διακοπτη ON/OFF που ενεργοποιει/απενεργοποιει την δυνατοτητα εγγραφης στην EEPROM, καθως και δυο jumper blocks μας επιτρεπουν να απενεργοποιησουμε τα slot 0 και 7 (Basic και λειτουργικο συστημα αντιστοιχα), καθως και ολοκληρη την συσκευη. Ενεργοποιοντας τα slots 0 ή/και 7 μπορει κανεις να αντικαταστισει την basic και το λειτουργικο που ειναι ενσωματομενα στον Amstrad του με αλλα (πχ πολυ διαδεδομενη αντικατασταση του λειτουργικου ειναι το Parados που ειναι προς τα πισω συμβατο αλλα εχει υποστηριξη για 3.5'' δισκετες και αλλα χρησιμα πραγματα). Η πληρης απενεργοποιηση της συσκευης ειναι απαραιτητη για την περιπτωση που κανουμε μανταρα τα περιεχομενα τις EEPROM, για να μπορεσουμε να την επαναφερουμε στην αρχικη της κατασταση. Απο default το FG ερχεται προγραμματισμενο με μια ROM που περιεχει τον MegaFlash Rom Manager (προσβασιμο με την RSX εντολη |RMA) καθως και ενα βασικο command line interface για τον προγραμματισμο και διαχειριση των ROM slots. Επιπλεον η ROM ενεργοποιει την προσβαση και στα 32 slots.

Ας ριξουμε τωρα μια ματια στον MegaFlash Rom Manager, ή τουλαχιστον στην εκδοση με υποστηριξη για FG. Ερχεται σε διαφορες εκδοσεις. Υπαρχει εκδοση για 464/664, εκδοσεις για Symbos και Basic, εκδοσεις στα Αγγλικα ή αλλες γλωσσες. Ακομα υπαρχει εκδοση με υποστηριξη 16 slots μονο. Τελος υπαρχει εκδοση σε μορφη ROM και σε μορφη δισκετας. Εγω χρησιμοποιησα την preflashed εκδοση, αλλα δεν εχει διαφορες απο αυτη που ερχεται σε δισκετα. Η εκδοση για Symbos εχει καποιες επιπλεον λειτουργιες, αλλα για την ωρα φτανουν και περισσευουν αυτα που μας προσφερει η εκδοση για Basic. Ενα τελευταιο βημα πριν προχωρησουμε στο ψητο ειναι να μεταφορουμε μερικα αρχεια ROM στον amstrad μας. Καθοτι διαθετω HxC floppy emulator, εφτιαξα μερικα dsk images με το utility managedsk (προσοχη θελει να γινει η ρυθμιση Force Binary, γιατι αλλιως δεν θα γραφτουν σωστα τα αρχεια μας στο image). Τελος μετατρεπουμε τα DSK images σε HFE, τα αντιγραφουμε στην SD καρτα μας και ειμαστε ετοιμοι να αρχισουμε τα flashαρισματα!!!

Ανοιγοντας τον CPC μας, δεν μας περιμενει πλεον η κλασσικη αρχικη εικονα, αλλα εχουν προστεθει τα μηνυματα που εμφανιζουν οι διαφορες ROM που εχουμε γραψει στην EEPROM του FG.

3.JPG

Bomb Jack σε ROM. Must have για καθε Amstrad!!!

4.JPG

Εκτελώντας την RSX εντολη που προανεφερα βρισκομαστε στο interface του ROM Manager. Με τα βελακια και το Copy δουλευουμε τα menu, ενω οι επιλογες filename θελουν Enter.

5.JPG

Επιλεγοντας αρχειο ROM

6.JPG

Επιλεγοντας σε πιο slot θα γραφτει. Η εγγραφη ειναι ακαριαια.

7.JPG

Αλλες λειτουργιες ειναι να γραψουμε ενα ή ολα τα slot στο δισκο, να απενεργοποιησουμε ενα slot, να μεταφερουμε ή να αντιγραψουμε μια απο ενα slot σε ενα αλλο, να σβησουμε slots κλπ

Μερικα παραδειγματα. Harrier Attack απο ROM

8.JPG

Symbos απο ROM. Αξιζει να αναφερουμε εδω οτι καποια προγραμματα δεν χωρανε σε ενα slot. Οσα προγραμματα εμπεριεχονται σε 2 ή περισσοτερα αρχεια ROM, θα πρεπει να γραφτουν σε διαδοχικα slots.

9.JPG10.JPG

Εν κατακλειδι. Ειναι απαραιτητα τα ROM expansions για ολους τους χρηστες CPC; Αν το μονο που κανει κανεις ειναι να παιζει το περιστασιακο παιχνιδι η απαντηση ειναι οχι. Ολοι οι υπολοιποι ομως θα βρουν κατι που θα τους αρεσει και θα τους βοηθησει στην καθημερινη τους συμβιωση με τον Amstrad τους. Πιο συγκεκριμενα τωρα, το MotherX4 ειναι μια ενδιαφερουσα ιδεα και μια ποιοτικη υλοποιηση, αλλα η ελλειψη του legacy support ειναι κατι που βλαπτει την πλατφορμα. Αν υπηρχε διαθεσιμος ενας μετατροπεας απο IDC σε edge connector, θα ηταν καλυτερα τα πραγματα. Ο Toto εχει ανακοινωσει μια ευρεια γκαμα expansion (Minibooster, RAM 512KB κλπ) οποτε το μελλον θα δειξει. Τελος, το FlashGordon ειναι μοντερνο ROM expansion που δεν υστερει σε τιποτα απο αλλες δυναμεις του χωρου (MegaFlash), απλα θα ηταν καλο να διορθωθει με καποιον τροπο το προβληματακι με τον connector, για να γινει το καλο αριστο!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πολύ ωραία όλ'αυτά. Για τί κόστη μιλάμε; :D
 
Απ' οτι ειδα μολις τωρα το FG εχει εξαντληθει. 19€ το FG και 15 το ΜΧ4.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Νομίζω θα ξαναβγάλει μετά τις γιορτές...
 
Adapters για MotherX4

Στην παρουσίαση του MotherX4 ειχα επισημανει την αναγκη για εναν μετατροπέα που θα μας επιτρεψει να συνδέσουμε παλια addons του amstrad επανω στο ΜΧ4. Η homebrew κοινότητα εισάκουσε την ευχη μου και μας έδωσε οχι εναν, αλλα δυο adapters.

2015-02-16-18h56m35.JPG

Ο πρωτος οριζόντιος μετατροπεας μας επιτρεπει να συνδεσουμε μια συσκευη σε οποιαδηποτε απο τις 4 υποδοχες του MX4. Στην φωτογραφια βλεπουμε το ROAM board εν δραση πανω στο MX4.

2015-02-16-18h50m09.JPG

Ο δεύτερος κάθετος μετατροπέας εκμεταλλεύεται την υποδοχη επεκτασης στην ακρη του MX4 για να συνδεσει ενα ακομα κλασσικου τυπου interface. Στην φωτογραφια βλεπουμε το αξεσουάρ του ikonsgr74 που ειχαμε παρουσιάσει παλιοτερα.

2015-02-16-18h54m52.JPG

Ενα μειονέκτημα που εχουν οι δυο adapters ειναι οτι δεν εχουν την σχισμη στον edge connector, οπως καποια παλια interface σαν το Multiface II. To καλο το μονοπατι ομως ξερει κι αλλο παλικαρι και ετσι συνδεσα πρωτα το Multiface 2 και πανω του το ΜΧ4 μαζι με το X-Mem. Περιεργως το συμπλεγμα φαινεται να λειτουργει κανονικα.

2015-02-16-18h20m59.JPG2015-02-16-18h20m49.JPG

Το καλο γινεται ακομα καλυτερο για μερικα μονο ευρω! Για οσους εχουν παλια interface και ΜΧ4 ειναι must have!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα