Παρουσίαση Raspberry Pi Zero 2 W και Flirc Raspberry Pi Zero Case

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.341
Αντιδράσεις
9.486
Πριν μερικους μηνες κυκλοφορησε το Raspberry Pi Zero 2, η πολυαναμενομενη συνεχεια του κλασσικου Raspberry Pi Zero. Διατηρει ακριβως τις διαστασεις και διαρυθμιση του προκατοχου του, ενω προσφερει αναβαθμισμενες επιδοσεις, με εναν επεξεργαστη που ειναι παρομοιος με αυτο του Raspberry Pi 3. Ετσι, τουλαχιστον στα χαρτια, μπορει κανεις να αναβαθμισει μια υπαρχουσα εγκατασταση RP0 και να χρησιμοποιησει το υπαρχον software για RP3. Βεβαιως αυτες τις μερες της μαζικης παγκοσμιας ελλειψης Raspberry Pi, το βασικο πλεονεκτημα του RP0-2 ειναι οτι ειναι πλεον το μονο ισχυρο Raspberry Pi το οποιο ειναι αμεσα διαθεσιμο στην προτεινομενη λιανικη τιμη του.

Ειπα και εγω να αποκτησω ενα πριν εξαφανιστουν και αυτα για μηνες και μηνες. Δεν ειχα καποιο συγκεκριμενο σκοπο στο μυαλο μου, οποτε θα κανω μια γενικη διερευνηση, κατι οπως λεμε "if you build it, they will come".

Την αρχικη ενασχοληση μου με το Raspberry Pi ειχε εμπνευσει η κυκλοφορια του εξαιρετικου NesPI 4. Τωρα δεν βρηκα κατι οικονομικο που να με εμπνεει και ετσι πηρα ενα Flirc Raspberry Pi Zero Case, που ειναι πιθανοτατα απο τα πιο δημοφιλη κουτια για RP0 στην αγορα.

Το Flirc Raspberry Pi Zero Case και το Raspberry Pi Zero 2 W (η εκδοση με wifi). Αυτη την στιγμη απ' οσο ξερω δεν κυκλοφορει εκδοση με header στο GPIO, αλλα δεν ειναι και το πιο δυσκολο πραγμα στον κοσμο να προσθεσουμε ενα.



Μια γρηγορη ματια στο RP0-2. Ολες οι τοποθεσιες των τρυπων και βυσματων ειναι ακριβως ιδιες με αυτες του RP0.




Ας δουμε τωρα το Flirc Raspberry Pi Zero Case. Ερχεται σε ενα ωραιο σπιρτοκουτο.




Τα περιεχομενα. Το σωμα του κουτιου ειναι απο αλουμινιο και τα πανω και κατω καλυμματα ειναι πλαστικα. Ερχεται προσυναρμολογημενο με το ενα απο τα δυο πανω καλυμματα (που καλυπτει το GPIO header) και στο σχοινακι για μπρελοκ.



Ακομα λαμβανουμε το δευτερο πανω καλυμμα και το κατω, ενα thermal pad και 4 βιδες.



Το εσωτερικο του κουτιου. Το σωμα του κουτιου ειναι ολοκληρο μια ψυκτρα.



Η συναρμολογηση ειναι η πεμπτουσια της απλοτητας. Τοποθετουμε το thermal pad στον επεξεργαστη του RPO-2. Βαζουμε την microsd καρτα στο RP0-2.



Γυριζουμε το κουτι και το RP0-2 αναποδα και το βαζουμε μεσα. Τοποθετουμε το κατω καλυμμα και βιδωνουμε τις 4 βιδες. Ετοιμοι!



Στην μπροστινη μερια δεν υπαρχει τιποτα. Στην πισω μερια εχουμε υποδοχες για minihdmi και δυο microusb. Στο ενα πλαινο υπαρχει το σημα της εταιριας.



Στο αλλο υπαρχει υποδοχη για καλωδιο CSI-2 (για καμερα).



Η ποιοτητα κατασκευης του κουτιου ειναι εξαιρετικη και κανει πολυ καλη δουλεια στο να ψυχει το RP0-2. Δυστυχως δεν υπαρχει υποδοχη για την microsd καρτα, πραγμα που ειναι μια χαμενη ευκαιρια. Πραγματικα δεν μπορω να καταλαβω τι σκεφτονταν, αφου θα ηταν το πιο ευκολο πραγμα στον κοσμο να την βαλουν, ακριβως οπως εβαλαν την υποδοχη για την (πρακτικα αχρηστη) υποδοχη CSI-2. Συνεπως, δεν μπορω να προτεινω το Flirc, εκτος και αν ξερετε προκαταβολικα οτι δεν θα χρειαστει να αλλαζετε συχνα microsd στο Raspberry Pi σας.

Στην συνεχεια θα δουμε τι μπορει να κανει κανεις με το RP0-2 του, παντα σε σχεση με το retrogaming/retrocomputing.
 
Πιστευω οτι η πιο λογικη χρηση για το Raspberry Pi Zero 2 ειναι με bare metal emulators.

Η ορολογία bare metal στα raspberry pi χρησιμοποιείται για ολα εκεινα τα προγράμματα που δεν χρειάζονται λειτουργικό συστημα για να τρεξουν. Αυτα τα προγραμματα εχουν διαφορα πλεονεκτήματα, οπως οτι φορτωνουν πολυ γρηγορα και οτι εχουν καλυτερες επιδοσεις και latency γιατι το συστημα δεν επιβαρύνεται απο το λειτουργικο συστημα και τις 1002 διεργασιες που εκτελουνται στο παρασκηνιο. Απο την αλλη το να γραφει κανεις τετοια προγραμματα ειναι πιο δυσκολο γιατι πρεπει να αναπαράγει εκ του μηδενός ολες εκεινες τις λειτουργίες που κανονικά αναλαμβάνει το λειτουργικο συστημα. Συνεπως δεν συναντούνται και τοσο συχνα και συνηθως εχουν αρκετα περιορισμένες δυνατοτητες. Tετοια bare metal προγράμματα ειχαμε δει προ καιρου με το Pi1541 και το Amiga 500 RGBtoHDMI.

Πιστευω οτι η φιλοσοφία του bare metal ταιριαζει πολυ καλα με τους emulators, αφου μας προσφερει μια εμπειρία που θυμιζει παρα πολυ τον ιδιο τον υπολογιστη που εξομοιώνεται, αφου απο την στιγμη που ανάψουμε το raspberry pi μας σε λιγα δευτερόλεπτα βρισκομαστε στο περιβαλλον του υπολογιστη, ακριβως οπως και αν ειχαμε το αυθεντικο hardware μπροστα μας, χωρις γραφικα περιβάλλοντα, launchers κλπ.

Ας δουμε λοιπον εναν τετοιο bare metal emulator για υπολογιστες ZX Spectrum, τον ZXBaremulator. Υποστηριζει εξομειωση υπολογιστων 48k/128k και +2, εξομοίωση κασετας με TAP και TZX images, λειτουργία multiface, πολλαπλα standards joystick και kempston ποντικι κλπ. Μπορουμε να το χρησιμοποιησουμε standard usb πληκτρολογια και ποντικια και μια ευρύτατη γκαμα συγχρονων χειριστηριων και sticks. Τελος υποστηριζει και χρηση αυθεντικου πληκτρολογιου ZX Spectrum μεσω συνδεσης με το GPIO.

Ειναι συμβατο με ολα τα Raspberry Pi απο 0 εως και 3. Απο την μανα του δεν δουλευει με το Zero 2, αλλα καταφερα να το κανω να τρεξει με λιγη εμπνευση (απο την ταλαιπωρια μου με το Pi1541) και πολυ τυχη. Αυτο ειναι κατι που μου κατεβηκε εμενα, δεν το βρηκα πουθενα γραμμενο και επειδη ειμαι τελειως ασχετος με το θεμα, δεν εγγυώμαι οτι θα σας δουλέψει ή οτι δεν θα εκραγεί και θα σας σκοτώσει.

Ας δουμε λιγο τα βηματα για να το κανουμε να δουλεψει με RP0-2.
  1. Φορμαρουμε μια microsd καρτα σε FAT32
  2. Κατεβάζουμε το firmware του Raspberry Pi και αποσυμπιεζουμε το αρχειο.
  3. Απο τον φακελο boot αντιγράφουμε τα παντα στην microsd καρτα, εκτος απο οτιδηποτε αρχειο εχει ονομα που αρχιζει απο kernel
  4. Κατεβαζουμε την πιο προσφατη πληρη εκδοση του ZXBaremulator και αποσυμπιέζουμε το αρχειο.
  5. Αντιγράφουμε μονο τα αρχεια config.txt, cmdline.txt και kernel8-32.img στην microsd καρτα μας.
  6. Αντιγράφουμε οτι αρχεια TAP/TZX images θελουμε στην καρτα και είμαστε ετοιμοι.

Πριν μπουμε στο ψητο, ας δουμε λιγο τι αλλο θα χρειαστουμε για να συνδέσουμε το RP0-2. Κατ' αρχην το σχετικα σπανιο mini hdmi καλωδιο. Ενα τροφοδοτικο με βυσμα microusb και ενα usb hub με microusb βυσμα. Εναλλακτικα θα μπορουσε κανεις να χρησιμοποιησει εναν OTG adapter. Εγω χρησιμοποίησα το παναρχαιο και παναθλιο usb hub που ειχαμε ξαναδει με το Playstation Classic και περιεργως δούλεψε αψογα. Εφαγα κανα μισάωρο και το καθάρισα διεξοδικά με ενα microfiber πανάκι και οινόπνευμα και πλεον δεν εχει αυτη την απαίσια κολλώδη υφή. Τελος χρησιμοποιησα το πολυαγαπημένο 8bitdo Arcade Stick με το 2.4GHz usb dongle και ενα αισχρό Trust ασυρματο keyboard/touchpad combo.



Το τελικο αποτέλεσμα. Πρεπει να πω οτι δουλευει πολυ καλα. Απο κλειστο φτανει στην basic σε μερικα δευτερόλεπτα.



Πατώντας ALT-K μας δειχνει μια οθονη με το πληκτρολογιο του Spectrum και ολα τα hotkeys που μπορουμε να χρησιμοποιήσουμε.



Πατωντας F1 επιλεγουμε το tape image που θελουμε να φορτώσουμε.



Ευκολα και γρηγορα μπορουμε να παμε απο ενα τυπο Spectrum σε αλλο. Εδω ειμαστε σε +2.



Ας δουμε και κανα παιχνιδακι.

Valley of Rains (Zosya Entertainment). Ωραια γραφικα, ετσι κι ετσι gameplay.





Πατωντας το Select στο Arcade Stick αλλαζουμε on-the-fly τυπο joystick. O emulator εχει ενα OSD που μας ενημερωνει σχετικα.



Tiny Dungeons (Retrosouls). Ενα πολυ συμπαθητικο roguelike!





Η συμβατοτητα ειναι καλη, αλλα οχι τελεια, αφου βρηκα κανα δυο πραγματα που τρεχουν στον πραγματικο Spectrum (με το Smart Card interface) αλλα οχι στο ZXBaremulator. Παντως για οτιδηποτε δεν ετρεξε, βρηκα εναλλακτικα images που λειτουργησαν σωστα. Και αυτο δεν ειναι το μονο μειονεκτημα. Η ελλειψη υποστηριξης Ζ80/SNA memory snapshots και disk images ειναι αισθητη. Επιπλεον το φορτωμα των tape images εχει περιεργες επιλογες στο interface και δεν υποστηριζεται η χρηση joystick.

Ο ZXBaremulator δεν ειναι τελειος και απ' οτι φαινεται εχει σταματησει να αναπτύσσεται, οποτε δεν υπαρχουν πιθανότητες να βελτιωθεί. Παντως ειναι σχετικα απλος στην εγκατάσταση και στην χρηση και αν κανεις δεν εχει υπερβολικές απαιτήσεις δεν θα μεινει δυσαρεστημένος.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Μετα την επιτυχια με τον ZXBaremulator ειπα να δοκιμασω και τον SugarPi, που ειναι ενας bare metal emulator για Amstrad GX4000. Δυστυχως οτι και αν δοκιμασα, απλα δεν τον καταφερα να τρεξει στο RP0-2.

Ειπα λοιπον να ασχοληθω να δω αν μπορω να παρακαμψω το βασικο μειονεκτημα του Flirc Raspberry Pi Zero Case, με το να κανω boot απο usb συσκευες. Ειχα λοιπον μια σειρα απο πραγματα που ηθελα να διερευνησω, οπως πχ ποσο καλα λειτουργει το OTG για να μπορεσω να εκμεταλλευτω στο επακρο και τις δυο usb θυρες του RP0-2. Συγχωρεστε με αν αυτα που λεω ειναι γενικως γνωστα.

Η πρωτη σημαντικη λακουβα που αντιμετωπισα ειναι οτι η μια θυρα microusb του RP0-2 ειναι μονο για τροφοδοσια ρευματος και δεν υποστηριζει usb συσκευες. Δεν ξερω ποιος ειχε αυτη την φαεινη ιδεα, αλλα προσωπικα πολυ μου κακοφανηκε.

Συνεπως η χρηση OTG adapter δεν εχει ιδιαιτερο οφελος, αλλα υποστηριζεται εν μερη απο την μια πληρη microusb θυρα του RP0-2. Χρησιμοποιησα το παναρχαιο και παναθλιο usb hub που ειχαμε δει παραπανω και καταφερα να τροφοδοτησω το RP0-2 και ταυτοχρονα να εχω συνδεδεμενα τα dongles για το πληκτρολογιο και το 8bitdo arcade stick καθως και ενα usb stick.

Και φτανουμε πλεον στο ψητο. Απ' οσο μπορω να καταλαβω, απο την μανα του το RP0-2, υποστηριζει boot απο το usb. Δυστυχως η συμβατοτητα του usb boot δεν ειναι στα επιπεδα του Raspberry Pi 4. Λεγεται οτι για αυτο εν μερη φταιει η υλοποιηση του OTG και οτι χρησιμοποιώντας καποια γιατροσοφια μπορει να βελτιωθει λιγο η κατασταση. Εχω τις αμφιβολιες μου. Εγω δεν ειχα προβλημα να κανω boot usb sticks ειτε απο το παναρχαιο και παναθλιο usb hub, ειτε απευθειας με αλλο adapter. Ομοιως δεν ειχα προβλημα να κανω boot microsd καρτες απο το ενσωματωμενο card reader του παναθλιου usb hub. Αντιθετα δεν μπορεσα να κανω boot microsd καρτες απο το Gembird usb card reader.

Εκτος απο τους hardware περιορισμους, φαινεται να υπαρχει και σοβαρος software περιορισμος στο τι θα φορτωσει απο usb, αφου εκτος απο πραγματα που βασιζονται σε καποιο καποια προσφατη εκδοση linux (πχ Raspberry Pi OS), τιποτα αλλο δεν δουλευει απο usb. Σιγουρα οχι bare metal emulators.

Μια ακομα ενδιαφερουσα παρατηρηση ειναι οτι η ενδεικτικη λυχνια λειτουργιας του RP0-2 ειναι software και δεν αναβει οταν αναβει το RP0-2, αλλα οταν αρχισει να φορτωνει επιτυχως το λειτουργικο συστημα. Συνεπως δεν ξερεις ποτε σιγουρα αν δεν εχει αναψει, αν εχει αναψει και αποτυχει να bootαρει, αν εχει κανει τερματισμο (αλλα δεν σβηνει γιατι δεν εχει αυτη την δυνατοτητα) κλπ. Βεβαιως αυτο ειναι περισσοτερο ενοχληση παρα προβλημα. :bash:

Ας δουμε κανα δυο παραδειγματα. Μια command line εκδοση του Raspberry Pi OS φορτωσε απο microsd καρτα με το παναθλιο usb hub χωρις κανενα προβλημα.




Εκανα ενα πολυ γρηγορο πειραμα με μια καθαρη εγκατασταση Recalbox, στην πιο προσφατη εκδοση του που υποστηριζει RP0-2. Το εγραψα σε ενα usb stick χρησιμοποιωντας το Raspberry Pi Imager και αντεγραψα τα bios, μερικες roms και metadata απο το καταπληκτικο Total Recal Recalbox image. Και εδω δεν ειχα κανενα απολυτως προβλημα να χρησιμοποιησω το παναθλιο usb hub.







Το Raspberry Pi Zero 2 W αποδεικνυεται, οπως οι περισσοτερες λυσεις αναγκης, δυσκολο παιδι που μονο μια μανα μπορει να αγαπησει. Και εγω δεν ειμαι δεν ειμαι η μανα του. Ειναι εντελως ακαταλληλο για γενικη χρηση και κανει μονο για πολυ συγκεκριμενες εφαρμογες. Ας ελπισουμε οτι η ελλειψη RP4 δεν θα κρατησει για πολυ ακομα.
 
Το έβαλα και στο Retroflag GPi case και αποδιδει αρκετα καλα.
Αλλα μαλλον θα το βγαλω να το κανω octoprint
 
Οπως ειπα σε συγκεκριμενες εφαρμογες εξυπηρετει.

Για γενικη χρηση (να τρεχεις διαφορα λειτουργικα, bare metal emulators κλπ) χωλαίνει κάπως και αυτο το Flirc case κανει την ζωη ακομα πιο δυσκολη.
Αυτο το Retroflag GPi ειναι ενδιαφερουσα περιπτωση. Κανε μας μια παρουσιαση με φωτογραφιουλες! :thanks:
 
Τελευταία επεξεργασία:
Έκατσα και κολλησα ενα pin header στο GPIO port του RP0-2, οποτε ας δουμε εν συντομία το Flirc case σε αυτη την περίπτωση.



Εφόσον εχουμε GPIO header πρεπει να αλλάξουμε το πανω κάλυμμα του Flirc. Μενει στην θεση του με 4 clips.



Με το κατάλληλο καλυμμα και αφου συναρμολογήσουμε παλι το case και το RP0-2. Το header προεξέχει ελαφρα απο το case.


 
  • Like
Reactions: XLV
πολύηριζο.JPG(άσχετο) δες το δικό μου πολύπριζο που έχω βάλει στο στερεοφωνικό μου, έτσι ανάβω μόνο αυτό που θέλω! (το βρήκα σε μια ντόπια ηλεκτραποθήκη).
 
(άσχετο) δες το δικό μου πολύπριζο που έχω βάλει στο στερεοφωνικό μου, έτσι ανάβω μόνο αυτό που θέλω! (το βρήκα σε μια ντόπια ηλεκτραποθήκη).
Εχω τετοια πολυπριζα αλλου. Δες ενα παραδειγμα.

Εκει δεν εχω βαλει ακομα, γιατι δεν εχει μονιμα συνδεδεμενα πραγματα.
 
Πίσω
Μπλουζα