Παρουσίαση Supergun Deluxe small cab

telonio

Immense Cult RetroFigure
Joined
19 Ιουλ 2006
Μηνύματα
4.515
Αντιδράσεις
2.362
Ήρθε στα χέρια μου πριν μερικές ημέρες η Γαλλική έκδοση του supergun deluxe small cab. Μια μικρή παρουσίαση λοιπόν με φωτογραφίες.

Τι κάνει για όσους δεν γνωρίζουν; Μέσω αυτού, μπορείς να συνδέσεις μια jamma πλακέτα με την θύρα scart μιας τηλεόρασης. Βέβαια δεν μένει μόνο σε αυτό, αλλά έχεις επιπλέον την δυνατότητα να συνδέσεις joysticks, buttons, coin mechs και ηχεία.

Είναι αρκετά μικρό σε διαστάσεις. Για την ακρίβεια είναι 15.7εκ x 10.4εκ. Συνεπώς είναι αρκετά βολικό. Λειτουργεί με οποιοδήποτε τροφοδοτικό pc από 400w και πάνω. Αν και ο Γάλλος μου είπε πως ένα επώνυμο τροφοδοτικό 360w κάνει την δουλειά του μια χαρά. Δεν έχει κουμπί power on/off αλλά μπορείς να συνδέσεις ένα αν θέλεις. Έτσι μπαίνει σε λειτουργία απευθείας μόλις πάρει ρεύμα από το τροφοδοτικό. Επειδή είναι μικρό, είναι και αρκετά ελαφρύ. Αν και έχει τέσσερις τρύπες για να βάλεις αποστάτες, όταν το συνδέσεις με jamma πλακέτα που έχει αποστάτες, το supergun μένει στον αέρα (καλό είναι βέβαια να έχει αποστάτες και αυτό).

Ας δούμε τι μπορούμε να συνδέσουμε επάνω σε αυτό αναλυτικά. Αρχίζοντας λοιπόν από πάνω αριστερά, υπάρχουν τα 15pin αρσενικά βύσματα joystick τύπου neo geo για 2 παίχτες. Βεβαίως μπορείς να φτιάξεις δικό σου καλώδιο και να συνδέσεις οποιοδήποτε joystick. Παρακάτω θα βρείτε και το pinout των συγκεκριμένων βυσμάτων. Σε συνέχεια, πάνω δεξιά βρίσκεται ο scart connector και ακριβώς δίπλα του ένα minijack χωρίς ενίσχυση για σύνδεση ηχείων. Στα δεξιά πλαινά, υπάρχει ο connector που συνδέουμε το τροφοδοτικό του pc και ακριβώς από κάτω, είναι ένα block με ένα βραχυκύκλωμα, που θέτεις αν θα ανοίγει το supergun μόλις πάρει τάση από το τροφοδοτικό ή όχι. Στο κάτω μέρος προφανώς βρίσκεται ο jamma adapter που συνδέουμε την πλακέτα jamma. Στο κέντρο ένα γαλάζιο στρογγυλό πλαστικό που βλέπεται, είναι το κουμπί του start. Δεν μπορώ να καταλάβω την γκρίνια μερικών πως δεν μπορείς να συνδέσεις καλώδια για εξωτερικό κουμπί start. Αφού στο πίσω μέρος του supergun μπορείς να δεις και να χρησιμοποιήσεις τις κολλήσεις (μάλλον δεν θέλουν να πιάσουν κολλητήρι στα χέρια τους).

Στα αριστερά και δίπλα από το γαλάζιο κουμπί του start, μπορείς να συνδέσεις τα κουμπιά για εισαγωγή coin 1 και 2, όπως επίσης service και test του παιχνιδιού. Δεξιά από το κουμπί start υπάρχει ένα rgb video terminal block. Kάτω από αυτό, υπάρχει ένας διακόπτης που μπορείς να επιλέξεις μονοφωνικό ή στερεφωνικό ήχο. Δεξιά του διακόπτη ήχου, ένα block ήχου 8 ohms αν το χρειάζεσαι. Κάτω από αυτό, υπάρχουν προεραιτικά οι τάσεις +12v,-5v,+5v. Αριστερά τώρα υπάρχει ένα πράσινο λαμπάκι για τα 12v και ένα κόκκινο για τα 5v. Στο μεγάλο block που βρίσκεται αριστερά κάτω του supergun, μπορείς να συνδέσεις αν θέλεις και για τους δύο παίχτες τις εξής λειτουργείες start,up,down,left,right,select και 4 fire/jump buttons (6 buttons στα 15pin βύσματα στα πλαινά).

Τέλος στο αριστερό κάτω μέρος του supermodel, υπάρχει ένα ξεκάρφωτο 9pin θυληκό βύσμα που δεν αναφέρεται τι συνδέεις σε αυτό. Φυσικά το μισής σελίδας manual που μου έστειλε ο Γάλλος, το σχεδιάγραμμα είναι για μια παλαιότερη έκδοση που δεν έχει αυτό το βύσμα. Πραγματικά δεν έχω ιδέα τι είναι. Αν κάποιος γνωρίζει, ας κάνει τον κόπο να το πει για μου λυθεί και εμένα η απορία.

attachment.php


attachment.php


attachment.php


attachment.php


Και εδώ επί το έργο συνδεδεμένο με μια πλακέτα tetris, σε μια crt τηλεόραση μέσω scart.

attachment.php


attachment.php


attachment.php


Το pinout του neo geo για τα 15pin πλαινά βύσματα του supegun.

attachment.php


Σαν κατασκευή είναι απλή και φένεται προσεγμένη. Οι κολλήσεις έχουν γίνει με προσοχή και φένεται πως δεν είναι κατασκευή άρπα κόλλα, aka κινέζικη. Πάραυτα, το minijack του ηχείων γέρνει ελαφρώς γιατί φαντάζομαι έγερνε και ο τύπος που έκανε τις κολλήσεις. Τέλος πάντων, δεν είναι και τίποτα σημαντικό πάντως. Γενικά η κατασκευή σου δίνει αμέσως την εντύπωση πως θα έχει μεγάλη αντοχή στον χρόνο. Δεν το λες και φτηνό αφού η τιμή του είναι στα 54.90 ευρώ, προσθέστε επιπλέον και ένα 15αρι για τα μεταφορικά από Γαλλία.

Έχω μείνει ευχαριστημένος από το small cab, κανονικό plug and play που λένε - με εξαίρεση τα joystick του neo geo που αν δεν έχεις, πρέπει να φτιάξεις καλωδίωση για άλλου τύπου sanwa, seimitsu κλπ. Ιδανικό για να τοποθετηθεί και μέσα σε καμπίνα με crt τηλεόραση ή απλά, έχεις μια crt και θέλεις να παίζεις τα γνήσια arcade παιχνίδια με ένα joystick.
 
Eξαιρετικη παρουσιαση telonio!!:bow:To θεωρω πολυ ακριβο για τον απλουστατο λογο οτι δεν εχει ουτε ενα ολοκληρωμενο πανω του...55 ευρω για μια πλακετα με passive components ειναι πολλα..
 
Συμφωνώ αγαπητέ φίλε παλιό-γείτονα για την τιμή του. Τουλάχιστο θα μπορούσαν να δίνουν μαζί και την πλαστική θήκη (που την πουλάνε ξεχωριστά) ή ένα τροφοδοτικό. Πάντως δεν είναι και τόσο δύσκολο να το φτιάξει κανείς από την αρχή αν διαθέτει τις γνώσεις. Δεν είναι κάνα σύνθετο κύκλωμα. Όρεξη να υπήρχε..

Φαντάσου προχτές έφτιαξα ένα καλώδιο για να συνδέσω το sanwa joystick αλλά με τραβάνε άλλα μέχρι στιγμής.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Άξιο αναφοράς είναι πιστεύω πως γενικά τα supergun δεν είναι συμβατά με όλες τις pcb πλακέτες που υπάρχουν. Ειδικά με μερικές παλιές πλακέτες bootleg. Τουλάχιστο δεν είναι στο 100%. Έχω ένα bootleg του pacman. Στο supergun δεν λειτουργεί αλλά λειτουργεί στην καμπίνα. Μου έχουν αναφέρει και άλλα άτομα που έχουν θέμα συμβατότητας με κάποιο supergun.
 
Μπράβο telonio !

Ακόμη μια εξαιρετική παρουσίαση !...το συγκεκριμένο το είχα εντοπίσει καιρό τώρα γιατί με είχε κάνει εντύπωση η "απωθητική" του τιμή ;) Μου είχε αρέσει η deluxe version με τα plexi glass αφού είναι παρόμοια με τις "πατέντες" που κάνω στις δικες μου arcade πλακέτες :D

Εγώ έχω 2 του Vogatek ένα mk I και ένα mk V (που επίσης θεωρώ πανάκριβα).

Tο δεύτερο (Vogatek mkV - NeoGeo joysticks) δεν συγχρονίζει καλά (όπως πολύ σωστά το ανέφερες), κυρίως με κάποιες παλιές bootleg (Tehkan World Cup) αλλά και με το original Namco System 2 (Dragon Saber).

Πάραυτα, το minijack του ηχείων γέρνει ελαφρώς γιατί φαντάζομαι έγερνε και ο τύπος που έκανε τις κολλήσεις...
Μα τις χίλιες πλακέτες. :rofl: :rofl: :rofl: :clap:

Τέλος στο αριστερό κάτω μέρος του supermodel, υπάρχει ένα ξεκάρφωτο 9pin θυληκό βύσμα που δεν αναφέρεται τι συνδέεις σε αυτό.
Υποδοχή για να συνδέσεις 9 pin joystick (Atari - Commodore κτλ κτλ κτλ......) ;;; Αλλά γιατί να είναι θηλυκό ;;; Μη χειρότερα !!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Παιδιά, δεν είναι ακριβό. Δοκιμάστε να το φτιάξετε μόνοι σας και θα δείτε...

(εξαρτήματα, χρόνος συναρμολόγησης, μεταξοτυπία στο jamma connector, κλπ κλπ)

Βγάζει ο δημιουργός του 10-15 ευρώ κέρδος, big deal.
 
qwerty είπε:
Παιδιά, δεν είναι ακριβό. Δοκιμάστε να το φτιάξετε μόνοι σας και θα δείτε...(εξαρτήματα, χρόνος συναρμολόγησης, μεταξοτυπία στο jamma connector, κλπ κλπ)

Βγάζει ο δημιουργός του 10-15 ευρώ κέρδος, big deal.
Δεν έχεις και τόσο άδικο, αλλά αν το φτιάξεις εσύ για δική σου χρήση, μπορείς απλά να χρησιμοποιήσεις διάτρητη πλακέτα. Για τον χρόνο που θα σπαταλήσεις, συμφωνώ.
 
Πίσω
Μπλουζα