TOMY
Η εταιρεία ιδρύθηκε το
1924 με την επωνυμία
TΟΜΙΥΑΜΑ, που με τη σειρά του άλλαξε σε
ΤΟΜΥ, το
1963.
Η
TOMY UK ιδρύθηκε το
1982. Σκοπός η εισαγωγή και διάθεση των προϊόντων της στην Ευρωπαϊκή αγορά. Έγινε διάσημη στην χώρα μας, στις αρχές της δεκαετίας του ʼ80.
Νομίζω ότι κάθε παιδί που έζησε τα '80s γνωρίζει καλά τα παιχνίδια της (Ηλεκτρομηχανικά, παιχνίδια led και φυσικά τα VFD αλλά και κάποια LCD). Η σειρά των 3D games που έμοιαζαν με κιάλια, γνώρισε μεγάλη δόξα και σημείωσε πολύ καλά νούμερα στις πωλήσεις. Θα μείνουν στην ιστορία για τον πρωτοποριακό τους σχεδιασμό. Επίσης παρήγαγε αρκετά κουρδιστά καθώς και παιχνίδια νερού που κοσμούσαν τις βιτρίνες των καταστημάτων.
Σήμερα, έπειτα από την συγχώνευση της με την για δεκαετίες ανταγωνίστρια της
TAKARA (Στα Ιαπωνικά σημαίνει θησαυρός! ) την 1η Μαρτίου
2006, λειτουργεί με την ονομασία
TAKARA TOMY με έδρα στην
Katsushika,
Tokyo.
Πρόκειται για ένα κολοσσό που δραστηριοποιείται στο χώρο των βρεφικών αξεσουάρ, βοηθημάτων, παιχνιδιών προσχολικής ηλικίας κλπ. Η ποιότητα κατασκευής της είναι διάσημη και αδιαμφισβήτητη. Μετά την συγχώνευση της με την
TAKARA, παράγει και διαθέτει στο εμπόριο ένα πλήθος επώνυμων παιχνιδιών της τελευταίας όπως
Microman, Transformers, Battle Beasts, Beyblade, B-Daman. Συνεργάζεται στενά και με την
Hasbro. Έχει πάρει επίσης σχετικές άδειες για παραγωγή μιας μεγάλης γκάμας προϊόντων από brands όπως
Disney,
Pokemon και
Thomas the Tank Engine.
ΠΗΓΕΣ:
>
https://en.wikipedia.org/wiki/Tomy
>
http://www.handheldmuseum.com/Tomy/index.html
BLIP, 1977
Πρώτο και καλύτερο στην μαύρη σειρά των ηλεκτρομηχανικών παιχνιδιών (
Μαύρη... από το χρώμα τους, μην παρεξηγηθώ κιόλας!
).
Βασίζεται στο "
PONG", μόνο που ο παίκτης ελέγχει αντί για μπάλα, ένα led. Παίζεται και με δυο παίκτες ενώ έχει και (κουρδιστό) μετρητή χρόνου. Το εικονιζόμενο το έχω από τότε που ήμουν ακόμη παιδί!
Εφευρέτης / Σχεδιαστής :
Hikoo Usami (Tokyo)
DIGITAL DERBY, 1978
Το διάσημο ραλάκι της TOMY. Το ήθελα με μανία. Θυμάμαι να το ζωγραφίζω και να πηγαίνω στην βιτρίνα του Νίκου, στην Αγία Σοφία της Θεσσαλονίκης και να το θαυμάζω με τις ώρες... Δυστυχώς, τότε δεν! Τώρα, Ναι!
Χα!Χα!Χα!
Ηλεκτρομηχανικό παιχνίδι, γεμάτο γρανάζια, ταινίες που περιστρέφονται ενώ ο μηχανικός ήχος ακολουθεί και την αλλαγή ταχυτήτων. Ειδικά όταν έχουμε καινούργιες μπαταρίες, ο ιμάντας "τρέχει" στο φουλ, δίνοντας μια φοβερή ψευδαίσθηση ταχύτητας στην φόρμουλα που ελέγχουμε με το τιμονάκι μας. Το κοντέρ του χρόνου μετράει αντίστροφα και ο αγώνας ξεκινάει...
Το παιχνίδι είναι γνωστό με πολλά ονόματα, αναλόγως κι εδώ της εταιρείας διάθεσης και εμπορίας ανά χώρα / γεωγραφική περιοχή. Έτσι μπορούμε να το βρούμε ως
Black Racer,
Demon Driver και
Formula 1. Ψάξτε στο net και θα βρείτε εκπληκτικούς προσομοιωτές (simulators) γι αυτό...
BREAK UP, 1979
Mπαίνουμε στον χώρο των led παιχνιδιών. Πολύ καλό παιχνίδι που βασίζεται στο "
BREAK OUT" με τη διαφορά ότι η ρακέτα μας παραμένει ακίνητη. Θέλει αστραπιαίες αντιδράσεις για να αποκρούσουμε πατώντας το ευδιάκριτο, κόκκινο πλήκτρο HIT. Όταν το συνηθίσετε, θα σπάτε το high score για πλάκα! Ως τότε όμως χρειάζονται αρκετές ωρίτσες προπόνηση..
Είναι γνωστό με διάφορες ονομασίες (
Break Up σε U.S.,
Break In σε U.K.,
Block Attack σε Ιαπωνία)
ATOMIC PINBALL, 1979
Ηλεκτρομηχανικό φλίπερ. Το έπαιζα πολύ ως παιδί (το γνώρισα από τους φίλους μου). Tο απέκτησα σε κατάσταση NOS πριν από 7-8 χρόνια! Κυκλοφόρησε σε πολλές εκδόσεις ανά τον κόσμο.
Ρίξτε μια ματιά κι εδώ :
http://www.jeff-z.com/pinball/toys/atomic/atomic.html
BASKETBALL
Μπασκετάκι με leds.
WORLD CUP
Το πρώτο μου ηλεκτρονικό παιχνίδι! Μου το είχε φέρει ο πατέρας μου δώρο από την Γερμανία. Ήταν το εισιτήριο μου για τον μαγικό κόσμο των video games. Δυστυχώς το δικό μου δεν ήταν τυχερό να διασωθεί γιατί το είχα λιώσει στην κυριολεξία.
Το πήρα στο κουτί του, σε καταπληκτική κατάσταση πριν από 7-8 χρόνια.
PINBALL
Ακόμη ένα ηλεκτρονικό της λευκής σειράς αθλητικών παιχνιδιών που λειτουργεί με leds.
VOLLEY BALL
Το σπανιότερο όλων, τουλάχιστον επί Ευρωπαϊκού εδάφους. Το έψαχνα για χρόνια. Το βρήκα! Στην Ιαπωνία!... μέσα στο κουτί του, σε κατάσταση NOS.
TENNIS
Το μόνο αθλητικό παιχνίδι της λευκής σειράς, με μια πανέμορφη πράσινη VFD οθόνη.
Εδώ είναι η Γαλλική έκδοση από την εταιρεία διανομής του στην εκεί αγορά, την
Miro-Meccano (
MM).
[
https://en.wikipedia.org/wiki/Meccano_Ltd ]
Εφευρέτης και σχεδιαστής :
Nobuo Hamano (Tokyo)
UFO ATTACK
Πολύ όμορφο, στυλ "
SPACE INVADERS". Μονόχρωμη VFD με εσωτερικές αυτοκόλλητες χρωματιστές διάφανες ταινίες στην οθόνη. To gameplay χαρακτηρίζεται από προοδευτική αύξηση του βαθμού δυσκολίας. Joystick τύπου ʽ70s! Το έπαιζα πολύ σε φίλους μου!
ALIEN CHASE, 1984
Αυτό το παιχνίδι δεν έχει πίνακα score. Το μόνο που μετρά είναι η επιβίωση. Παίζεται κυρίως από δυο παίκτες. Διαθέτει οθόνη VFD δύο όψεων.
Εδώ βλέπουμε την Αμερικάνικη έκδοση,
TANDY licensed.
CAVEMAN, 1982
Κυκλοφόρησε και σε case με κόκκινο, έντονο χρώμα (GRANDSTAND -UK- και TANDY -US-).
Ο "άνθρωπος των σπηλαίων" μας είχε κοστίσει 5000 δραχμές. Μου ανταπέδωσε την αξία του, χαρίζοντας μου άπειρες ώρες παιχνιδιού. Ήταν το δεύτερο ηλεκτρονικό που είχα αγοράσει. Θυμάμαι τον εαυτό μου να ψηλαφώ κάτω από το τραπέζι (μετά από κάνα δυο ώρες συνεχόμενου παιχνιδιού) και να διαπιστώνω την...υπερθέρμανση! Μόνο τότε ήταν ώρα για να το κλείσω!
Δυο επίπεδα ΑΜΑ και PRO και βουρ για να κλέψουμε τα αυγά του δεινόσαυρού πριν αυτά εκκολαφθούν.
Αααα!... Προσοχή τους πτεροδάκτυλους που πετάν από πάνω σας! Eίναι πολύ κλεφταράδες!...και την λάβα του ηφαιστείου!...Καίει και ζεματάει!
RAMBLER (DE), 1982
Γνωστό επίσης και ως
SCRAMBLE (US) και
Astro Blaster (UK), βασίζεται στο ομώνυμο arcade παιχνίδι. Εθιστικό !
LUPIN, 1982
Το σπανιότερο της σειράς.
TRON, 1981
Βασίζεται στην ταινία
TRON από την
Disney.
Εδώ φαίνεται ότι οι σχεδιαστές της TOMY έβαλαν όλο τους το ταλέντο γιατί το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό!
Ολόκληρο το παιχνίδι αποτελείται από ημιδιάφανο -black smoked- πλαστικό περίβλημα.
Εσωτερικά και προς τα πίσω έχει τοποθετηθεί χάρτινο ζωγραφισμένο artwork που μοιάζει με ηλεκτρονική πλακέτα. Οι υποτιθέμενες διαδρομές της έχουν αποτυπωθεί με ασημί χρώμα.
Το μπλε συνδυάζεται απόλυτα με το μαύρο, και τα λευκά πλήκτρα ελέγχου συμπληρώνουν την εικόνα. Το παιχνίδι σέβεται σχεδιαστικά το σενάριο της ταινίας, μπορώ να πω ότι δείχνει σαν να ήταν μέρος των σκηνικών της. Το ίδιο και το gameplay. Ο δείκτης προτίμησης των οπαδών του χτυπάει κόκκινο, καθιστώντας το υπερπολύτιμο και απαραίτητο για κάθε συλλογή.
PACMAN, 1982
Επίσης γνωστό με πολλά ονόματα
PUCKMAN (Ιαπωνία, UK),
PACMAN (US),
MUNCHMAN (UK),
PACMAN-I (Australia).
Εδώ παρέα, δίπλα - δίπλα με το κουρδιστό (επίσης της TOMY) ξαδερφάκι του!
Ο σχεδιασμός του αποτελεί σήμα κατατεθέν των ʽ80s! Ποιος μπορεί να το αρνηθεί ;
Εθιστικό σαν την σοκολάτα! Δυο βαθμοί δυσκολίας και ποιος φοβάται τα φαντάσματα ; Στους 5000 πόντους κερδίζεις ζωή ενώ στον πίνακα του score αναγράφεται η ένδειξη
Good!
Αυτό το φουκαριάρικο, βρέθηκε σε κάδο...Λειτουργεί όμως τέλεια
KINGMAN
Ο φίλος μας Donkey Kong φορώντας ειδική στολή από το μέλλον, σε νέες περιπέτειες! Δυνατός ήχος, ζωντανά χρώματα και δύσκολο αλλά εθιστικό gameplay. Σπάνιο στην Ευρώπη !
BMX FLYER, 1983
Γνωστό και ως
Wheelie Crosser στην Ιαπωνία.
Να κι ένα με οθόνη LCD... αλλά τι οθόνη ! Ανήκει στη σειρά
Multicolorlaser 6000 μαζί με 3 ακόμη τίτλους (
Mr Do! ή
Mr. Go!,
Thomas the Tank Engine και
Monster Burger) . Είναι όλα τους σπάνια και πανάκριβα !!!
Εδώ βλέπoυμε την έκδοση της GRANDSTAND.
(
Συνεχίζεται...)