Παρουσίαση TZXduino tape emulator

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.341
Αντιδράσεις
9.486
Θα δουμε τωρα ενα ενδιαφερον open source retrohardware project για εξομειωση κασσετοφωνου για διαφορους 8 bit home micros. Το συνανταμε με διαφορες ονομασιες, αυτο που πηρα εγω το λενε TZXduino. Προκειται για ενα περιφερειακο που συνδεεται με τον υπολογιστη μας οπως θα συνδεαμε το κλασσικο παλιομοδιτικο κασετοφωνο και δεχεται καρτες SDHC με tape images, που τα φορτωνουμε με τις παραδοσιακες διαδικασιες. Υποστηριζει υπολογιστες ZX Spectrum, Amstrad CPC, MSX και Dragon, ενω υπαρχουν ενδειξεις για μελλοντικη υποστηριξη Oric κλπ

Οπως προανεφερα το TZXduino ειναι open source, δηλαδη οποιοσδηποτε μπορει να τα κατασκευασει και πουλησει. Πηρα το δικο μου απο τον γνωστο κατασκευαστη Zaxon στο sellmyretro. Η οθονη ειναι παρομοια του HxC floppy emulator. Υπαρχουν 5 κουμπια (start/stop,up/down, root), ενα βυσμα mini jack για συνδεση καλωδιου motor control (οπου υποστηριζεται), ενα βυσμα mini jack για to tape out και ενα microusb βυσμα για να τροφοδοτησουμε την συσκευη (λειτουργει με οποιονδηποτε φορτιστη κινητου κλπ). Δεχεται SDHC καρτες και υποστηριζει FAT32 με long file names και folders.

2017-08-08-00h23m22.JPG

2017-08-08-00h23m34.JPG

2017-08-08-00h23m49.JPG

Η λειτουργια της συσκευης ειναι απλουστατη. Αφου κανουμε τις απαραιτητες συνδεσεις και τοποθετησουμε την SDHC με τα απαραιτητα tape images, απλα επιλεγουμε ενα χρησιμοποιωντας τα πληκτρα, βαζουν τον υπολογιστη μας να αρχισει να φορτωνει και παταμε το play. Οταν ολοκληρωθει το φορτωμα στον υπολογιστη, η συσκευη σταματαει να παιζει μονη της ή εναλλακτικα μπορουμε να διακοψουμε το φορτωμα με το πληκτρο stop. Δεν υπαρχει δυνατοτητα για εγγραφη tape images απο τον υπολογιστη.

2017-08-08-00h03m11.JPG

Για την ωρα το δοκιμασα σε spectrum, οπου δεχεται images σε φορματ TAP και TZX. Δεν διαπιστωσα καποιο προβλημα και αν περιστασιακα καποιο image δεν φορτωνε σωστα, υπηρχαν πολλα εναλλακτικα images για το ιδιο παιχνιδι, οποτε καποιο αλλο θα εκανε την δουλεια του. Οσο για τους χρονους δεν εχω κασσετοφωνο και κασσετες για να συγκρινω, αλλα δεν νομιζω να υπαρχει ουσιαστικη διαφορα μαζι τους. Θα βαρεθείτε να περιμενετε, οπως τα παλια κακα χρονια.

2017-08-08-00h03m36.JPG

Jetpac

2017-08-08-00h18m57.JPG

2017-08-08-00h19m37.JPG

Horace goes skiing

2017-08-08-00h21m02.JPG

2017-08-08-00h22m12.JPG

Βασικο αρνητικο ειναι με το παρον firmware υποστηριζει μονο spectrum και amstrad και χρειαζεται ενα εναλλακτικο firmware για MSX κλπ. Αυτο δεν θα ηταν τοσο προβλημα, αλλα η διαδικασια του firmware update ειναι παρα πολυ επιπονη.

Μπορει για spectrum να μην εχει ιδιαιτερη αξια (γιατι υπαρχουν ηδη πολλες διαφορες συσκευες που φορτωνουν tape images και στιγμαια μαλιστα), αλλα σιγουρα ειναι ενδιαφερον για Amstrad 6128 για να δει κανεις τις διαφορες με τα παιχνιδια του 464 και για τις υπολοιπες πλατφορμες. Το χαμηλο κοστος και η καλη συμβατοτητα φερνουν το TZXduino στην κατηγορια "γιατι οχι;".
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πολυ καλο!!Αψογη παρουσιαση ως συνηθως!!
 
Μιας και αυτη την εποχη ασχολουμαι πολυ με τον ZX81 ειπα να ενημερωσω και αυτην εδω την παρουσιαση με τα σχετικα.

Το TZXduino απο την εκδοση 1.3 και μετα εχει υποστηριξη και για ΖΧ80 και ΖΧ81 με την μορφη .ο και .p αρχειων. Περιεργως .tzx αρχεια για ZX8x υπολογιστες δεν παιζουν!

2018-08-05-23h09m30.JPG

Loooooooooooooading...

2018-08-05-23h08m18.JPG

Εν δράσει. 1k chess, ευκολα και γρηγορα.

2018-08-05-23h07m19.JPG

Rocket man, ευκολα και απελπιστικά αργα (εκανε τουλαχιστον 7-8 λεπτα!)

2018-08-05-23h14m54.JPG

2018-08-05-23h15m28.JPG

It just works, αλλα μονο για τους πολυ υπομονετικούς! ???????
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ειπα λοιπον να μιμηθω τον φιλο @Lord Vek και αφου εκανα like, ξεχασα τελειως το πολυ ενημερωτικο του μηνυμα, με αποτελεσμα να ξανανακαλυψω τον τροχο. Και ειναι ενας δυσκολος τροχος ο ρημαδιασμενος.

Αλλα ας παρω την ιστορια απο την αρχη. Τις προαλλες χαζεύοντας στο ebay (κακη συνήθεια και επικίνδυνη οικονομικά) επεσα πανω σε αυτο. Εκατσα και το εψαξα το θεμα και διαπιστωσα οτι ειναι ενα maxduino με logo και 3d printed κουτι σε στυλ oric. Το maxduino ειναι, απ' οσο μπορω να καταλαβω, η επομενη γενια των arduitape/casduino/tzxduino κλπ με ενα firmware που υλοποιει ολες τις ικανοτητες τους.

Screenshot_2021-02-13 Oric-1 Oric Atmos Digital Tape Altnernative - Oricuitape eBay.jpg

Εκει που ημουν ετοιμος να πατησω το κουμπι, διαβασα καπου οτι πλεον το tzxduino μπορει να φορτωνει και oric tap αρχεια με το πιο προσφατο firmware 1.17. Μπηκα λοιπον στην διαδικασία να αναβαθμίσω το δικο μου που ηταν στην προϊστορική εκδοση 1.6. Αφου δεν θυμομουν το ωραιο μηνυμα του @Lord Vek, ξεκινησα μια οδύσσεια να βρω τον πιο ευκολο τροπο να αναβαθμίσω την συσκευη μου.

Μετα απο καμποση αναζητηση βρηκα οτι υπαρχει ενα προγραμμα που λεγεται TZX Tools, αλλα καθε εκδοση ερχεται με τα δικα του firmware images και δεν δεχεται να του δωσουμε εμεις ενα. Επιπλεον η πιο προσφατη εκδοση εχει παλιοτερη εκδοση firmware για το TZXduino.

Μετα απο ακομα περισσοτερη αναζητηση, ανακαλυψα οτι ο προγονος του TZX Tools που λεγεται TZXDuino uploader, αν και κανονικα δεν δεχεται εξωτερικα images, ειναι σχετικα ευκολο να το κοροιδευσουμε για να φορτωσει το firmware που θελουμε εμεις.

Το επομενο προβλημα ηταν να βρω το πιο προσφατο firmware στην μορφη που απαιτει το TZXDuino uploader. Στο blog του δημιουργου εχει μονο την μορφη που χρειαζεται το προγραμματιστικο περιβαλλον του arduino για να φορτωσει. Μετα απο πολυ περισσοτερη αναζητηση, βρηκα ενα post στο facebook που ειχε την hex εκδοση που θελει το TZXDuino uploader.

Ειπα λοιπον να δαγκωσω την σφαιρα και κανω το update. Φυσικα οταν συνδεσα το TZXDuino στον υπολογιστη μου δεν βρηκε drivers για την εικονικη σειριακη θυρα και επρεπε να τους κατεβασω απο εδω και εγκαταστησω.

Αντικατεστησα τα αρχεια firmware που συνοδευουν το TZXDuino uploader με αυτα της πιο προσφατης εκδοσης. Τρεχω το προγραμμα, επιλεγω το firmware και την σειριακη, μονο και μονο για να αρχισει να με ρωταει 1002 πραγματα που δεν εχω καμια ιδεα. Μετα απο εξαιρετικα πολυ περισσοτερη αναζητηση, βρηκα οτι ο τυπος του arduino ειναι NanoR3 και του display LCD 16x2 with I2C.

Και εκει με επιασε λαστιχο. Η επομενη ερωτηση ειναι η διευθυνση I2C της οθονης, με δυο επιλογες 0x27 και 0x3F. Μετα απο δραματικα πολυ περισσοτερη αναζητηση, η απαντηση ειναι: "ενας θεος ξερει". Σε αυτο το σημειο ημουν τοσο σκασμενος που απλα επελεξα την πρωτη και εκανα το update, μονο και μονο για να σταματησει να λειτουργει η οθονη! Τι ειχαμε, τι χασαμε λοιπον και επανελαβα την διαδικασια με την δευτερη διευθυνση. Ευτυχως λειτουργησε αψογα, πλεον με το πιο προσφατο firmware.

Ολα του TZXDuino δυσκολα λοιπον, αλλα εδω ειναι τα βηματα σε απλη συνοπτικη μορφη:

  1. Κατεβαζουμε το TZXDuino uploader και το firmware.
  2. Τα αποσυμπιεζουμε
  3. Αντιγραφουμε τα δυο αρχεια του firmware στον φακελο του uploader. Θα μας ζητησει να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα αρχεια. Του λεμε ναι.
  4. Συνδεουμε το TZXDuino στο υπολογιστη με usb καλωδιο.
  5. Τρεχουμε το uploader και επιλεγουμε firmware TZXDuino 1.14.1
  6. Επιλεγουμε την σειριακη θυρα. Αν δεν εμφανιζει καμια θυρα, τοτε θα πρεπει να τρεξετε και να εγκαταστησετε τον driver με συνδεδεμένο το TZXDuino.
  7. Επιλεγουμε Arduino Board NanoR3
  8. Επιλεγουμε Display LCD 16x2 with I2C
  9. Επιλεγουμε LCD Address 0x3F
  10. Παταμε το κουμπι upload και περιμενουμε.
Image1.jpg

Αν ολα εχουν παει καλα το TZXDuino θα κανει επανεκκίνηση και θα ξεκινησει με το καινουριο firmware. Αν οχι ρωτηστε καποιον αλλο γιατι δεν εχω ιδεα!

Αξιζει εδω να πουμε οτι οι οδηγιες αυτες ειναι αποκλειστικα και μονο για το δικο μου TZXDuino, που ειναι αυτο που πουλαγε ο Zaxon στο sellmyretro. Διαφορετικές υλοποιήσεις μπορει να εχουν αλλες οθονες, διευθύνσεις κλπ.

Στην συνεχεια θα κανω μια μικρη παρουσιαση για την χρηση με τον Oric.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πριν μερικα χρονια ειχαμε δει το Arduitape, που μπορουσε να φορτωσει παιχνιδια προγράμματα απο την θυρα κασετοφώνου του oric. Αν και εξαιρετικά απλο στην χρηση, επειδη πρεπει πρωτα να μετατρέψουμε τα tape images σε αρχεία ηχου, δεν ειναι και οτι βολικοτερο.

Μετα την περιπετειωδη αναβαθμιση firmware στο TZXDuino, πλεον μπορουμε να φορτώσουμε tape images στον oric μας απλα αντιγράφοντας τα σε μια sd καρτα. Ας δουμε τι αλλαγες εχει το νεο firmware και πως συνεργαζεται με τον oric.

Θα αρχισω με κατι που δεν ειχα παρατηρησει νωριτερα. Η εκδοση του Zaxon εχει υποδοχη βυσματος remote 3.5mm αντι για το παραδοσιακο 2.5mm οποτε δεν μπορω να συνδεσω βυσμα remote χωρις μετατροπεα. Παντως δεν ειναι και το τελος του κοσμου.

Οταν ξεκιναει το TZXDuino βλεπουμε την νεωτερη εκδοση.



Πλεον το κουμπι root εγινε κουμπι options. Εδω μπορουμε να αλλαξουμε πραγματα οπως την ταχυτητα για images TSX (MSX), ενεργοποιηση λειτουργιας motor control, turbo boost που επιταχύνει το φορτωμα σε συγκεκριμενες περιπτωσεις κλπ





Μια ακομα χρησιμη αλλαγη ειναι οταν παιζει ενα tape image μας δειχνει σε ποσοστο επι τοις εκατο ποσο εχει φορτωσει και ποσο χρονο εχει κανει μεχρι στιγμης σε δευτερολεπτα.



Ηρθε η ωρα για το test drive. Διαλεξα εναν oric 1 γιατι ειναι πιο επιλεκτικος στο φορτωμα απο την θυρα κασετοφωνου, οποτε αν υπαρχει καποιο θεμα θα φανει. (Βλεπετε κατι αλλο περιεργο στην φωτογραφια; )



Ας παιξουμε και κατι.

Defence Force. Θελει νομιζω πανω απο εξι λεπτα να φορτωσει, ισως και οκτω!!!





Οτιδηποτε και αν δοκιμασα φορτωσε χωρις κανενα προβλημα. Καποιες δοκιμες που εκανα με την λειτουργια turbo boost δεν εδειξαν καποια διαφορα στον χρονο φορτωματος.

Αν δεν σας τρομαζει η αναβαθμιση firmware καντε την. Αξιζει τον κοπο. Αν σκεφτεστε να αποκτησετε τωρα ενα TZXDuino, θα το προτεινα ανεπιφυλακτα. Απλα επιβεβαιωστε οτι εχει την πιο προσφατη εκδοση firmware για να μην τρεχετε!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα