Παρουσιαση Batocera retrogaming emulation linux distro.

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.311
Αντιδράσεις
9.412
Αποφασισα και εγω να ριξω μια ματια στις εξελιξεις στο emulation. Θα μου πειτε τωρα "Αισθάνεσαι καλα; Μηπως σε βάρεσε η απομόνωση στο κεφάλι;" και θα εχετε ενα δικιο γιατι πανε πανω απο 10 χρονια απο τοτε που γύρισα οριστικα την πλατη μου στο emulation και ξεκίνησα στον δυσκολο και μακρυ δρομο του αυθεντικού hardware που μου γεμισε το σπιτι και μου άδειασε το πορτοφόλι. Καλοι μου συμφορουμιτες, επειδη αποφασισα σε μια πορεια δεν παει να πει οτι δεν εχω ανοικτο μυαλο και δεν επανεξετάζω περιοδικα τις αποψεις και τις αποφάσεις μου.

Ετσι λοιπον αποφασισα να χρησιμοποιήσω το mini-itx pc που ειχα φτιαξει καποτε με το εξειδικευμένο για emulation linux distro Batocera. Για controller χρησιμοποίησα το κλασσικο Logitech Cordless Rumblepad 2. Το μονο αλλο πραγμα που θα χρειαστούμε ειναι ενα usb stick.

P4175964.JPG

Κατεβασα το πιο πρόσφατο image του Batocera για x86-64. Το αποσυμπίεσα και χρησιμοποίησα το προγραμμα Etcher της εταιριας Balena για να το γράψω στο usb stick.

Image1.jpg

Εβαλα το usb stick στο mini itx pc, συνδεσα και το gamepad. Αναψα τον υπολογιστη και του ειπα να κανει boot απο το usb stick.

Αφου κανει καποιες εργασιες θα κανει μια επανεκκίνηση και θα μπει κανονικα στο περιβάλλον του Batocera. Αμεσως θα μας ζητησει να ρυθμίσουμε το gamepad μας. Αναγνώρισε χωρις προβλημα το Logitech και αφου αντιστοίχησα τα πληκτρα, πηγα στα Options, στο System Menu και επελεξα να γινει εγκατάσταση του Batocera στον δισκο του υπολογιστη. Προσοχη, θα πρεπει να εχει προσβαση στο internet o υπολογιστης, γιατι δεν στηνει το λειτουργικό απο το usb stick, αλλα το κατεβάζει απευθείας απο το web. Περίεργο.

P4165954.JPG
P4165955.JPG
P4165951.JPG
P4165952.JPG
P4165953.JPG

Αφου ολοκληρωθεί η διαδικασία αφαιρουμε το stick και κανουμε επανεκκίνηση. Ξανα απο την αρχη η αναγνώριση του gamepad και πλεον είμαστε ετοιμοι να το χρησιμοποιήσουμε, αφου προσθέσουμε μερικα παιχνιδάκια.

Εδω έκλεψα λιγο και κατεβασα ενα πληρες image Batocera 128gb με μια καλη επιλογη roms απο γνωστό site του χώρου. Δυστυχώς το setup ηταν για odroid, αλλα εκανα Mount το Image σε linux και εκανα extract τα ζουμερά πραγματα.

Το Batocera εμφανίζει ενα samba share στο δικτυο, οποτε αντεγραψα οτι ειχα κανει extract απο το image. Εκανα ενα refresh και πλεον δουλεψαν ολα. Προσθεσα μερικα ακομα πραγματάκια που έλλειπαν (πχ δεν ειχε τιποτα για Commodore 64), εκανα ενα scrape για να καλύψω τα νεα πραγματα και τυχόν κενά, αλλα γενικα το ολο πραγμα ηταν περιεργως σχετικά αναίμακτο.

P4165947.JPG
P4175956.JPG
P4175958.JPG

Οχι οτι δεν υπηρχαν περιεργα προβληματακια. Ο ηχος δεν δουλεψε με την πρωτη, επρεπε να παω να δηλωσω την σωστη εξοδο στις ρυθμισεις. Ακομα και ετσι ειχα ηχο μονο στα παιχνιδια, στα menu απλα δεν δουλευει. Προβλημα ειχα επίσης με το κουμπι που σε επιστρέφει στο κεντρικο menu οταν εισαι μεσα σε ενα παιχνίδι. Μια παίζει, τρεις δεν παιζει.

Τελος η ποιότητα του emulation δεν ειναι σταθερη. Αλλα συστήματα ειναι εξαιρετικά, αλλα κάτω του μετρίου. Κουραστικο πολυ το emulation για υπολογιστές. Βασικα θα ηταν εντελως αχρηστο αν δεν χρησιμοποιείτε πληκτρολόγιο, γιατι τα on screen keyboards διαφέρουν απο συστημα σε συστημα και κάποια ειναι εντελώς αθλια.

Bomb Jack (MAME)

P4175959.JPG

Alex Kidd in Shinobi World (Sega Master System)

P4175961.JPG

Εν κατακλείδι. Ηταν μια ενδιαφέρουσα εμπειρια και το setup ηταν πολυ πιο ευκολο απ' οτι περιμενα. Τα πραγματα σιγουρα εχουν προχωρήσει πολυ απο την τελευταια φορα που ασχοληθηκα με το αθλημα. Αλλα γενικα προβλήματα με το σύστημα και η ασυνεπής εμπειρία που δινουν οι διάφοροι πυρηνες δεν μου δημιούργησαν και την καλυτερη εντύπωση. Ωραιο για να απασχολείται κανεις, αλλα δεν πλησιάζει την εμπειρια του αυθεντικού hardware. Οχι για μένα.
 
Γενικα αυτά τα setup έχουν αναιμικό emulation γιατί απευθύνονται σε συστήματα χαμηλών επιδόσεων. Δηλαδή κάποιος σαν εσένα που ασχολείται τόσο πολύ με αυθεντικό hardware δεν νοείται να μείνει ευχαριστημένος από αυτους τους emulators. Βρίσκεσαι στο επίπεδο που θες απόλυτα accurate emulation οπότε ένα δυνατό PCάκι της προκοπής να σηκώνει τα πάντα και τους καλύτερους emulators.

Θα έλεγα μάλιστα ότι εφόσον ασχολείσαι και τόσο πολύ με home computers, αυτά τα multi emulation frontends δεν πρόκειται ποτέ να σε καλύψουν. Λόγο πολυπλοκότητας και πληκτρολογίου, τα καλά standalone είναι μονόδρομος για αυτά τα συστήματα.

Αν λοιπόν σε ενδιαφέρει το άθλημα του emulation και θέλεις πιστότητα (όπως φαντάζομαι) καλύτερα να μην χάνεις τον χρόνο σου με αυτά τα setup για το σαλόνι που κάποιος θέλει απλά να παίζει χωρίς πολλά πολλά.
 
Υποτίθεται ότι το Mister μπορεί να δώσει καλό emulation αλλά η κοινότητα είναι μεγαλύτερα αρπακτικά και από τους Amigαδες.
 
Καλα, αλλο το software emulation και αλλο το hardware emulation (FPGA κλπ).

Εδω υπαρχει ενα εξαιρετικο αρθρο για το MiSTer. Ειναι κατι που παρακολουθω εκ του μακρόθεν. Αν περισσεύανε φραγκα ισως να ασχολούμουν λιγο, αλλα επι του παροντος δεν υπαρχει περίπτωση.

Το software emulation δεν ειναι κατι που θα ειχα ασχοληθει αν δεν ειχα ξαφνικα τοσο ελευθερο χρονο στα χερια μου. Παντως με εντυπωσιασε η ευκολια και η ταχυτητα που μπορει κανεις να επιτυχει ενα πολυ δυνατο αποτελεσμα εμφανισιακα. Καποτε ηταν μπαστουνι η ολη υποθεση.

Αυτη την στιγμη περιμενω πως και πως να επανερθουμε στους φυσιολογικους μας ρυθμους για να ολοκληρωσω το wall of consoles project!
 
Καλυτερα το FPGA στην ταχυτητα απο το απλο mame χωρις ομως να φτανει την αυθεντικη ταχυτητα μιας pcb.


Στο θεμα της εικονας ομως για τις καινουργιες οθονες με αυτα που εχω δει το fpga εχει μεινει πολλα χρονια πισω...ουτε να σχολιασεις κατι δεν αξιζει εδω....και σε ενα μετριο pc μπορει καποιος να βρει περισσοτερα φιλτρα και εννοειται πολυ καλυτερα φιλτρα για την εικονα σε καινουργιες οθονες.

 
Αν έχεις ένα παλιό πισι που κάθεται (dual core ίσως και πάνω) ρίχνεις κάτι τέτοιο μέσα για γρήγορο emulation. Αν δεν κάνω λάθος τρέχει emulation station οπότε ίσως θα μπορούσες την ίδια δουλειά να την κάνεις και με Windows και auto start το fromt end. Επειδή πολλές φορές τα drivers του linux είναι μάπα.
 
την ίδια δουλειά να την κάνεις και με Windows και auto start το fromt end. Επειδή πολλές φορές τα drivers του linux είναι μάπα.

Tο emulation σε pc με windows εδω και 20 χρονια μια χαρα ειναι για mame - snes-mega drive ακομα και σε pentium 4.Τωρα αν μετα απο 10 λεπτα χανει 4-5 δευτερολεπτα στην ταχυτητα σε σχεση με το αυθεντικο hardware ποιος θα δωσει σημασια.Τωρα μιλαμε για μια σταγονα στον ωκεανο.Μια μικρολεπτομερεια που οταν παιζεις πρεπει να κοιτας και την αυθεντικη πλακετα που παιζει σε αλλη οθονη για να δεις αν εχασε 1 δευτερολεπτο η κερδισε ενα δευτρολεπτο το mame σε 2 λεπτα.. Ποιος θα το κανει αυτο???Δεν επηρεαζει σε καμια περιπτωση την διασκεδαση αφου εχουμε μια χαρα ομαλη κινηση οταν παιζουμε το παιχνιδι.

Απο εκει και περα καποιος θα χρειαστει πιο δυνατο pc για αλλους emulators οπως ps2-dreamcast-model 3-game cupe-switch κλπ
 
Δεν ξέρω γιατί αλλά έχω την εντύπωση ότι έπαιζα Dreamcast σε 2πυρηνο PC με 2gb γύρω στο 2008-2009 και στον ίδιο πρέπει να έπαιζα και saturn όλα αυτά φυσικά σε φουλ speed.

Για ps2 θέλεις γρήγορο 4πυρηνο με 4-8gb ram σίγουρα. Το προηγούμενο λάπτοπ που είχα με 4πυρηνο του 2012 και 6gb δεν την πάλευε (έπαιζε περίπου στο 60% της ταχύτητας). Ο Ryzen 1600 που έχω τώρα με 16gb ram παίζει απροβληματιστα και σε λάπτοπ με Ryzen 2500U 4c/8t και 16gb ram που έκανα κάποια τεστ και εκεί έπαιζε σε φουλ ταχύτητες ps2-gamecube.
 
Τωρα αν μετα απο 10 λεπτα χανει 4-5 δευτερολεπτα στην ταχυτητα σε σχεση με το αυθεντικο hardware ποιος θα δωσει σημασια.Τωρα μιλαμε για μια σταγονα στον ωκεανο.Μια μικρολεπτομερεια που οταν παιζεις πρεπει να κοιτας και την αυθεντικη πλακετα που παιζει σε αλλη οθονη για να δεις αν εχασε 1 δευτερολεπτο η κερδισε ενα δευτρολεπτο το mame σε 2 λεπτα.. Ποιος θα το κανει αυτο???
Εγω :p
 
Κανενας αλλος εκτος τον imgema??:D

Αν δεν υπαρχει παντως η πλακετα δεν προκειται να καταλαβουμε αν χασαμε καποιο δευτερολεπτο στο παιχνιδι που παιζουμε στο mame.

Sexy Parodius (AAA) - Mame VS PCB

 
Το πέρασα σε ένα κινέζικο usb 32gb που είχα και καθόταν, είπα γιατί όχι; Ας δούμε τι ψάρια πιάνει. Το έβαλα στο καλό λάπτοπ με i7-gtx 1060, τράβηξα τα ρομς από τον σκληρό του λάπτοπ και τα έκανα copy paste στο usb (ενόσω έτρεχε το batocera με το πλήκτρο F1) και έκανα ένα scrape σε όλα τα συστήματα.

Εντυπώσεις: σε όλα τα συστήματα έως και Gamecube πάει τρένο χωρίς το παραμικρό frameskip ούτε για αστείο. Είδε αμέσως χωρίς πολλά πολλά bluetooth ipega με το πάτημα 1-2 πλήκτρων. Προβληματικό το emulation υπολογιστών, αφού πατάς πλήκτρα και γίνονται διάφορα πχ Esc σε Amstrad και σε πετάει στο αρχικό μενού. Γενικά αν μπορέσω να σεταρω τα πλήκτρα όπως θέλω είναι εξαιρετική εμπειρία σε καλό λάπτοπ, αν και είδα ότι έχει μόνο μερικά βασικά shaders πχ geom.

Edit: δεν βλέπει την τηλεόραση hdmi υποθέτω γιατί χρησιμοποιείται η gtx και όχι η intel hd γι'αυτό βράζει το λάπτοπ)
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα