Παρουσιαση Pi1541 Zero για υπολογιστες Commodore 8bit

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.310
Αντιδράσεις
9.410
Στο παρελθον εχουμε δει διαφορες λυσεις για την εξομειωση floppy drive για υπολογιστές Commodore 8bit. Απο τα απλουστερα, οικονομικότερα αλλα πιο αργα SD2IEC (οκ το C64SD που ειχα παρουσιασει δεν ειναι απλο ή οικονομικο, αλλα ειναι SD2IEC :fafoutis: ) εως cycle correct υλοποιήσεις οπως το 1541 Ultimate II και το UK1541, που προσφέρουν αυξημένη συμβατότητα και αλλες προχωρημένες λειτουργιες. Τον τελευταιο καιρο ομως εχει εμφανιστει μια νεα προταση που συνδιαζει την συμβατοτητα των cycle correct emulators με την απλότητα και οικονομια του sd2iec. Πρόκειται φυσικα για τον Pi1541 στην έκδοση με Raspberry Pi Zero.

To Pi1541 ειναι ενα open source project που αποτελείται απο ενα addon για το GPIO port του Raspberry Pi (hat οπως ονομαζεται στην αργκο των raspberrικων) και το συνοδευόμενο software που ειναι απαραιτητο για την υλοποιηση. Αρχικα το Pi1541 απαιτουσε RP3B,3B+ ή 3Α+, αλλα πιο προσφατα κυκλοφορησε εκδοχη για το RPI0. Εκτος απο την εξομοιωση του 1541, πιο προσφατα εχει ξεκινησει και η εξομοιωση του 1581 και υπαρχει η δυνατοτητα για διαφορα kernels εκτος απο τα κλασσικα της Commodore, οπως πχ Jiffydos.

Επειδη ειναι open source, οποιοσδήποτε μπορει να δημιουργησει την δικη του εκδοχη του addon και ετσι εχουν προκύψει μερικες δεκαδες παραλλαγές με/χωρις οθονη, ηχειακι και περιστροφικό επιλογέα. Επιπλεον θα βρειτε διαθεσιμες προς πωληση διαφορες εξωτικες παραλλαγες που παντρεύουν το hat με καποιο rom cartridge για C64, ετσι ωστε να εχετε τον emulator πακετο με ενα fastloader τυπου Epyx Fast Load κλπ. Θα το βρειτε διαθέσιμο απο τελείως γυμνο pcb, kit, ετοιμο σκετο hat, πληρες πακέτο με το αντίστοιχο RPI και microsd καρτα, με/χωρις κάποιο 3d printed case κλπ. Δηλαδη υπαρχει κατι για ολους, απο τον χομπιστα που θελει να φτιαξει το δικο του, εως τον απλο χρήστη που απλα θελει να παιξει τα παιχνιδακια στο αγαπημένο του home micro.

Ξεκινησα λοιπον με το Raspberry Pi Zero. Το μοντελο μου που βρηκα ειναι αυτο χωρις pin header στο GPIO port. Ερχεται εντελως σκετο σε ενα αντιστατικό φακελακι.





Ευτυχως ειχα πριν πολλα χρονια αγοράσει ενα σωρο 2 row pin headers.



Εμπρός πιστό μου κολλητήρι!



Παρολο που υπαρχει παγκοσμια έλλειψη αυτες τις μερες, δεν συνάντησα κανενα προβλημα να προμηθευτώ οχι μονο ενα, αλλα δυο Pi Zero! :cool: Το δεύτερο ειναι για ενα project προσεχώς.



Προτίμησα το οικονομικότερο και μικρότερο σε διαστάσεις hat που μπορεσα να βρω στο ebay. Εχει οθονη OLED δυο γραμμών, καλώδιο IEC, 5 κουμπια και δεν εχει speaker.





Η συνδεση με το RPI0 ειναι απλούστατη και πολυ σταθερή. Οι διαστασεις του hat και του RPI0 ειναι πρακτικα ιδιες.





Εύκολα τα πραγματα μεχρι στιγμης. Στην συνέχεια θα δουμε πως φτιάχνουμε την microsd καρτα για το Pi1541 μας.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ειδαμε τα ευκολα, τωρα θα παμε στα πιο δυσκολα.

Οι παρακάτω οδηγιες ειναι για το Pi1541 zero και πιο συγκεκριμένα για το hat που έχω εγώ.

Θα αρχίσουμε με ολα τα πράγματα που πρέπει να κατεβάσουμε:

https://github.com/raspberrypi/firmware/archive/1.20180919.zip
https://cbm-pi1541.firebaseapp.com/Pi1541.zip
https://cbm-pi1541.firebaseapp.com/Experimental/Pi0/kernel.zip
https://cbm-pi1541.firebaseapp.com/fb.d64

Ακομα θα πρεπει να κατεβάσουμε τα παρακάτω, για τα οποια δεν μπορω να δωσω link για λόγους copyright, αλλα δεν ειναι δύσκολο να τα βρειτε:

1541-II.251968-03.bin
1581-rom.318045-02.bin
characters.901225-01.bin
JiffyDOS_1541-II.bin

Θα μετονομάσουμε τα:

1541-II.251968-03.bin σε dos1541
characters.901225-01.bin σε chargen
JiffyDOS_1541-II.bin σε Jiffy.bin

Κάνουμε format την microsd καρτα μας σε FAT32
Αποσυμπιέζουμε το Pi1541.zip στην καρτα
Απο το 1.20180919.zip περνουμε τα αρχεια bootcode.bin, fixup.dat και start.elf. Τα αντιγράφουμε στο root της κάρτας μας
Αποσυμπιέζουμε το kernel.zip στην καρτα
Αντιγράφουμε τα dos1541, chargen, Jiffy.bin και 1581-rom.318045-02.bin στο root της καρτας μας
Αντιγραφουμε το αρχειο fb.d64 στον φακελο 1541

Χρησιμοποιώντας έναν καλό text editor οπως το Notepad++ ανοίγουμε το αρχειο config.txt και το διαμορφώνουμε ως εξης:

Κώδικας:
kernel_address=0x1f00000
arm_freq=1100
over_voltage=8
sdram_freq=500
sdram_over_voltage=2
core_freq=500
temp_limit=75
force_turbo=1
boot_delay=1

Με αυτες τις αλλαγές κάνουμε overclock στο RPI0 γιατι οι επιδόσεις του ειναι οριακά για την λειτουργία του Pi1541.

Με το notepad++ ανοίγουμε το options.txt και κάνουμε τις παρακάτω αλλαγές.

Αφαιρούμε το σχόλιο στις γραμμές ROM1 και ROM2. Τους δινουμε τιμες Jiffy.bin και dos1541 αντιστοιχα. Με αυτη την αλλαγη προσθέτουμε την δυνατότητα να φορτώσουμε το jiffydos για την εξομοίωση του 1541, κατι που αυξάνει δραματικά την ταχύτητα φορτώματος. Εναλλακτικά εχουμε τον κλασσικό kernel της commodore.
Αφαιρούμε το σχόλιο στη γραμμή ROM1581. Η υποστήριξη για 1581 ειναι ακομα πολυ πρώιμη. Δεν φαίνεται να δουλεύει το jiffydos εδω.
Αφαιρούμε το σχόλιο στη γραμμή ChargenFont. Δεν νομιζω οτι κανει κατι στο RPI0, αλλα δεν ειμαι σιγουρος.
Αφαιρούμε το σχόλιο στη γραμμή LowercaseBrowseModeFilenames. Απαραίτητο αν θελουμε να χρησιμοποιήσουμε τον file browser.
Αφαιρούμε το σχόλιο στη γραμμή LCDName = ssd1306_128x 32. Αυτο εδω ειναι για την υποστήριξη της συγκεκριμένης οθόνης.
Αφαιρούμε το σχόλιο στη γραμμή QuickBoot και αλλαζω τιμη 1
Προσθέτουμε το σχολιο στη γραμμη GraphIEC. Υποτίθεται οτι βοηθάει στις επιδόσεις να το απενεργοποιήσουμε, αλλα ετσι κι αλλιως δεν φαίνεται σε οθόνη 2 γραμμών!

Προαιρετικά αφαιρούμε το σχολιο και αλλάζουμε τις γραμμες buttonUp = 3 και buttonDown = 2. Αυτο αλλαζει την σειρα στα κουμπια πανω και κατω γιατι με μπερδευε ετσι οπως ηταν.
Προαιρετικά αφαιρούμε το σχόλιο στη γραμμή AutoMountImage. Ετσι καθε φορα που ξεκινάει θα κανει αυτόματα mount το disk image με τον filebrowser.

Αφου τα εχουμε κανει ολα αυτα θα κανουμε μια πρωτη δοκιμη για να δουμε αν εχουν παει ολα καλα. Για να τροφοδοτήσω το Pi1541 χρησιμοποιώ ενα powerbank της εταιριας Redmi.



Η πρωτη ένδειξη ειναι ενθαρρυντική.



Στην συνέχεια θα αντιγράψουμε μερικα disk images στην microsd καρτα και θα κανουμε πιο λεπτομερείς δοκιμές.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Για να δοκιμάσουμε αν το Pi1541 μας δουλευει σωστα, ο δημιουργός του προτείνει το παιχνιδι Ghosts'n Goblins Arcade. Αλλου αναφέρεται οτι τα demo Edge of Disgrace και Uncensored ειναι ενα καλο test.

Μεχρι να καταφέρω να κανω να φτιάξω την microsd καρτα σωστά οπως παρουσιάζω παραπάνω είχα διάφορα θέματα, αλλα πλεον μπορω να τα φορτώσω επανειλημμένα χωρίς πρόβλημα.

Ghosts'n Goblins Arcade




Edge of Disgrace




Uncensored




Στην συνεχεια θα δουμε λεπτομερώς την λειτουργία του Pi1541.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Να κανω για λιγο Hijack το thread σου λεγοντας πως ειχες δικιο για το οτι ο 128D δεν μπορει να το χειριστει.
Μου το ειπε και ο τυπας που πουλαγε τετοια κομματια συναρμολογημενα και μαλιστα μου εκανε μονος του Refund.
 
Δεν ειπα οτι δεν ειναι συμβατο με 128D. Ειπα οτι:

"θα πρεπει να αλλαξεις το device number του εσωτερικου drive ή να το απενεργοποιησεις, γιατι τα περισσοτερα παιχνιδια κλπ φορτωνουν μονο απο το drive με αριθμο 8."

Αυτο ειχα κανει εγω πριν πολλα χρονια οταν προσπαθουσα να χρησιμοποιησω το 1541 Ultimate 2 με τον 128DCR.
 
Μου εγραψε αυτο
My adapter only supports Option A of Pi1541 software. It means that there can be only one device on the IEC bus. So you can't use for example C128D internal drive as 8 and Pi1541 as 9 and copy files between them.

Option B requires 7406 hex inverter chip that my hat doesn't have.
 
Ok αυτος το σκεφτεται πως να λειτουργησουν και τα δυο ταυτοχρονα, ενω εμενα η σκεψη μου ειναι να απενεργοποιηθει τελειως το εσωτερικο drive...

Οντως για να λειτουργησουν και τα δυο ταυτοχρονα χρειαζεσαι ενα option b hat που ειναι πολυ πιο σπανια...
 
Υπαρχουν τρεις βασικοι τροποι χρησης του Pi1541. Ο πρωτος ειναι να συνδεσουμε οθονη και πληκτρολογιο στο Raspberry Pi. Για μενα αυτο το πραγμα δεν εχει κανενα νοημα, οποτε δεν ειναι κατι που σκοπευω να δοκιμασω.

Ο δευτερος ειναι με την χρηση του προγραμματος CBM Filebrowser, που ειναι ενας δημοφιλης file browser που χρησιμοποιειται πολυ και απο χρηστες των διαφορων SD2IEC συσκευων. Το βασικο προβλημα με το CBM Filebrowser ειναι οτι δεν υποστηριζει long file names οποτε κανει την επιλογη disk images πιο δυσκολη, ειδικα οταν εχουμε παιχνιδια με πολλαπλα disk images κλπ. Εχω την εντυπωση οτι η εκδοση που παρεχεται απο το δημιουργο του Pi1541 εχει καποιες βελτιωσεις, συνεπως καλυτερα να προτιμησετε αυτη, παρα να την κατεβασετε απο καπου αλλου. Στις οδηγιες δημιουργιας της microsd καρτας χρησιμοποιω την καταλληλη εκδοση. Θα δουμε εν συντομια την χρηση του παρακατω, αλλα για μενα γενικα εχει μειωμενη αξια και χρησιμοτητα.

Ο τριτος (και για μενα καλυτερος) τροπος ειναι με την χρηση της οθονης και των πεντε κουμπιων που βρισκονται πανω στο Pi1541 hat. Οι λειτουργιες στα κουμπια ειναι, επιλογη, πανω, κατω, πισω και προσθηκη. Με τα πρωτα τεσσερα επιλεγουμε και ενεργοποιουμε το disk image που θελουμε, ενω το τελευταιο χρησιμοποιειται οταν εχουμε προγραμματα με πολλαπλα images για να δημιουργησουμε μια λιστα με ολα τα σχετικα images. Το τι λειτουργια κανει το καθε κουμπι μπορει να αλλαξει απο το αρχειο options.txt. Οπως ειχαμε δει παραπανω, ειχα αλλαξει θεσεις στα κουμπια πανω και κατω γιατι μπερδευομουν.

Το Pi1541 υποστηριζει δυο βασικους ρυθμους λειτουργιας. Ο πρωτος ειναι το browsing mode, οπου υπαρχει μια περιορισμενη συμβατοτητα με το SD2IEC και συνεπως μπορουμε να φορτωσουμε PRG αρχεια. Σε αυτο το ρυθμο λειτουργιας βρισκεται το Pi1541 οταν πρωτοαναψει και για οσο δεν εχουμε επιλεξει καποιο disk image. Ετσι μπορουμε να φορτωσουμε τον CBM Filebrowser απο το καταλληλο PRG αρχειο.



Μπορουμε ομως να φορτωσουμε και αλλα PRG αρχεια, οπως τον browser για το Tapecart SD ή το Donkey Kong, αλλα γενικα η συμβατοτητα ειναι περιορισμενη και θα συναντησετε διαφορα πραγματα που δεν φορτωνουν.





Ειδικα για χρηστες καποιου fast loader, το browsing mode μπορει να παρακαμφθει ή ακομα και απενεργοποιηθει τελειως και να φορτωνουμε το CBM Filebrowser απο disk image, το οποιο μαλιστα μπορει να γινει και αυτοματα mount με το που αναβει το Pi1541 οπως ειχαμε δει στην ρυθμιση του options.txt.

Ο δευτερος και βασικοτερος ρυθμος λειτουργιας ειναι το emulation mode. Εφοσον επιλεξουμε disk image, το Pi1541 συμπεριφερεται σαν disk drive. Η συμπεριφορα του ειναι αναλογη με τον τυπο image που επιλεξουμε και τους kernels που εχουμε ρυθμισει στην microsd καρτα μας. Πχ οταν επιλεξουμε image τυπου d64 τοτε συμπεριφερεται σαν 1541 και αν εχουμε ρυθμισει jiffydos kernel θα ενεργοποιηθουν οι λειτουργιες του jiffydos. Γενικα εχουμε υποστηριξη για d64, g64, d81, nib και nbz. Η συμβατοτητα με 1541 λεγεται οτι ειναι παρα πολυ καλη ενω με 1581 ειναι σε λιγο χαμηλοτερο επιπεδο. Επιπλεον το jiffydos υποστηριζεται μονο σε 1541 ή τουλαχιστον εγω καταφερα να το κανω να δουλεψει μονο σε 1541.

Ας δουμε και καμια φωτογραφια γιατι θα μας πιασει πονοκεφαλος απο το πολυ διαβασμα! Οπως ειχα αναφερει παραπανω τροφοδοτω το Pi1541 με power bank. Για το jiffydos εχω αφησει το 1541 Ultimate II συνδεδεμενο χωρις το IEC καλωδιο του. Οτι disk images προσθεσουμε στην microsd καρτα μας, καλο ειναι να τα βαλουμε σε υποκαταλογους μεσα στον καταλογο 1541 που ειχαμε δημιουργησει την καρτα.



Μια εικονα, χιλιες λεξεις. Πριν επιλεξουμε image, αφου επιλεξουμε d64 image με jiffydos, d64 image με τον κανονικο kernel και τελος d81 image. Για να επιλεξουμε μεταξυ kernel, κραταμε πατημενο το πρωτο κουμπι και επιλεγουμε με τα δυο και τρια.



Bubble Bobble απο d64 image. Πρακτικα οτιδηποτε d64 image δοκιμασα επαιξε κανονικα, ακομα και με jiffydos.




Winter Games απο δυο g64 images. Δεν εχω πολλα g64 images και αυτα που εχω ενας θεος ξερει απο που ειναι, οποτε μπορει και να μην ειναι καλης ποιοτητας, παντως ειχα αρκετα προβληματα μαζι τους.




High Voltage SID Collection 10 years σε d81 image. Δεν εχω πολλα d81 images, αλλα οτι δοκιμασα επαιξε σωστα.



Οταν εχουμε προγράμματα με παραπανω απο ενα disk image εχουμε τρεις επιλογες για το πως θα τα χειριστουμε. Η πρωτη και πιο απλη, ειναι απλα κανουμε mount το πρωτο και οταν ερθει η ωρα να μας ζητησει το δευτερο κανουμε umount το πρωτο, βρισκουμε το δευτερο, το κανουμε mount και συνεχιζουμε. Περιεργως αυτη ειναι η μεθοδος που μου δημιούργησε τα περισσότερα προβλήματα, αφου αρκετες φορες αποτυγχανει!

Η δευτερη μεθοδος ειναι να μαρκαρουμε ολα τα σχετικα images με το ειδικο κουμπι πανω στο hat. Οταν μαρκαρουμε ενα image εμφανιζεται ο αριθμος σειρας με την οποια το εχουμε μαρκαρει.


Τελος κανουμε mount την λιστα, και οταν ερθει η ωρα να αλλαξουμε image χρησιμοποιουμε τα πανω/κατω για να κινηθουμε μεσα στην λιστα. Εντελως απροβληματιστο.



Η τριτη μεθοδος ειναι για οσους χρησιμοποιουν το CBM Filebrowser και εχει να κανει με την δημιουργια αρχειων lst στην καρτα που περιεχουν την λιστα με τα σχετικα images για καθε προγραμμα. Αυτο λειτουργει ακριβως οπως και με τα SD2IEC και δεν μπηκα στον κοπο να το δοκιμασω.

Στην συνεχεια θα δουμε την συνεργασια με vic 20.
 
Ας ρίξουμε μια ματια και στην συνεργασία του Pi1541 με τον Vic-20, για την ακρίβεια τον VC20 ιδιοκατασκευη που χρησιμοποιώ συχνά. Έκανα μια αλλαγή στο options.txt και εβαλα τον κλασσικό commodore 1541 kernel σαν default γιατί δεν είμαι σίγουρος πως θα αντιδράσει με τον jiffydos kernel και δεν ειχα διάθεση για πειραματισμούς.



Σαν επέκταση μνήμης χρησιμοποίησα το εξαιρετικά βολικό Final Expansion 3 με αποσυνδεδεμένο το IEC καλωδιο. Με αυτη την διαρρύθμιση πρεπει να απενεργοποιήσουμε και το wedge του FE3 γιατι δημιουργεί προβλήματα στην χρήση του Pi1541.



Ανάλογα με το ποσο της μνημης που εχουμε ενεργοποιήσει, μπορουμε να τρεξουμε την αντιστοιχη εκδοση του CBM Filebrowser. Στην φωτογραφια η εκδοση για επεκταση 8kb RAM.



Στο φορτωμα PRG δεν συνάντησα σημαντικά προβλήματα. Σχεδον ολα φόρτωσαν κανονικα.

Berzerk MMX για επεκταση 8kb RAM.



Στο φορτωμα disk image δεν βρηκα κατι που να μην φορτωσε.

Alien Demon για επεκταση 16kb RAM.



Realms of Quest, το φοβερο RPG που ξεζουμίζει τον Vic-20 με επεκταση μνημης 32kb. Οχι μονο φόρτωσε απροβλημάτιστα, αλλα αποθηκεύει και χωρις κανένα πρόβλημα.




Στην συνέχεια, τελικές σκέψεις και συμπεράσματα.
 
Καποιες τελευταιες σκεψεις για το Pi1541

Για μενα, η ουσια του Pi1541 ειναι πως μπορει να ειναι φτηνο και λειτουργικο. Ετσι, αν και τεχνολογικα ειναι προτιμοτερο να χρησιμοποιησουμε ενα RP3 (διοτι ειναι ισχυροτερο και το software του Pi1541 ειναι πιο ωριμο), απλα δεν εχει νοημα οικονομικα. Μην ξεχναμε οτι πρεπει να συνυπολογισουμε στο τελικο κοστος την αξια του hat, τροφοδοτικου, καρτας microsd, ισως ακομα και καλωδιου IEC.

Λαμβανοντας αυτο υποψη, η επιλογη hat παιζει σημαντικο ρολο στην εμπειρια που θα εχουμε. Τα περισσοτερα hats ειναι φτιαγμενα για χρηση με RP3 και δεν ειμαι σιγουρος αν παιζουν με RP0. Τα περισσοτερα αναφερουν πως οχι, αλλα δεν βλεπω τον λογο γιατι να μην παιζουν. Ακομα και αν παιζουν παντως, θα ειναι πολυ μεγαλυτερα απο το ιδιο το RP0. Σε καθε περιπτωση ομως σιγουρευτειτε οτι θα εχει οθονη τριων γραμμων και ηχειακι, γιατι αυτα θα κανουν την εμπειρια της χρησης του Pi1541 πολυ πιο ευχαριστη.

Σχετικα με τα διαφορα υβρίδια που συνδυάζουν το Pi1541 hat με καποιο rom cartridge (πχ fast loader), η αποψη μου ειναι οτι εχουν περιορισμενη αξια και οτι ειναι μονο για καποιον που θελει να ασχοληθεί εντελώς επιδερμικά με το αθλημα. Αν κανεις βρει εναν Commodore 64 και δεν εχει αλλα περιφερειακά και cartridges τοτε εχει ενα νοημα να αγοράσει μια συσκευή που ειναι cycle exact floppy emulator και fast loader cartridge 2 σε 1, αλλα μελλοντικα αν θελει να εμβαθυνει περισσοτερο στο θεμα, αυτο θα αποδειχθει σημαντικος περιορισμος.

Τελος, αν σκοπευετε να χρησιμοποιήσετε το Pi1541 σας σε συνεργασια με αλλα drives (ή οπως στην περιπτωση του φιλου @Wally με Commodore 128D), τοτε θα πρεπει να φροντισετε να προμηθευτειτε ενα hat με την σχεδιαση option b.

Η μεγαλυτερη δυσκολια στο ολο εγχειρημα ηταν η δημιουργια της microsd καρτας. Στο site του δημιουργου του Pi1541 δεν υπαρχουν ακριβεις οδηγιες. Ειναι ολα σκορπια και συγκεχυμένα. Εστω και ετσι, θα περιμενε κανεις οτι κατι τοσο δημοφιλές θα εχει πολλους καλους οδηγους εγκαταστασης και χρησης στο web. Ομως, οπως και με την σελιδα του δημιουργου του Pi1541, ειναι ολα σκόρπια και συγκεχυμένα, ανακριβή και παρωχημένα. Οι οδηγιες που παρουσιασα ειναι ενα μονταζ απο 5-6 διαφορετικές πηγες και μου πηρε αρκετο χρονο και πολλες προσπαθειες μεχρι να παιξει ικανοποιητικά.

Ομοιως και με την χρηση της συσκευης. Οτι σας παρουσιασα, το βρηκα απο εδω και απο εκει, σκορπιες αναφορες σε σελιδες και video. Δεν υπαρχει ενα manual που να παρουσιαζει την λειτουργια και χρηση του Pi1541. Ή ετσι θα πιστευε κανεις απο το site του δημιουργου ή απο μια αναζητηση στο google. Τελικα, κατοπιν εορτης, βρηκα ενα ξεμπαρκο link στο πουθενα με ενα καλογραμμενο και πληρες manual που καλυπτει πληρως το θεμα Pi1541!!! Που ηταν αυτο οταν ετρωγα τα λυσσακα μου; Γιατι δεν ειναι ευκολα διαθεσιμο; :banghead::bash::bananafuck:

Για κατι που ειναι τοσο δημοφιλες και open source, η αναπτυξη προχωραει με εξαιρετικα αργους ρυθμους. Ακομα η υποστηριξη για το RP0 δεν ειναι στο ιδιο επιπεδο με το RP3. Ουτε λογος φυσικα για RP4 και αν αυτο δεν εχει ξεκινησει ακομα, τοτε η υποστηριξη για Raspberry Pi Zero 2 ειναι επιστημονικη φαντασια.

Καποιοι αναφέρονται στο Pi1541 σαν 1541 Ultimate killer. Δεν ειναι η πρωτη συσκευη που αναφέρεται με αυτο τον τροπο, αλλα οπως και με το UK1541, απλα δεν ισχυει κατι τετοιο. Το Pi1541 με ενα πολυ οικονομικο hat και RP0 ειναι ισως SD2IEC killer, αλλα εως εκει. Οσοι τα λενε αυτα, δεν εχουν δει απο κοντα ενα 1541U2 και το πλεον διαθεσιμο 1541 Ultimate-II+ αφηνει το σκετο "οχι plus" στην σκονη. Βεβαιως ειναι σημαντικα ακριβοτερο απο το Pi1541, αλλα ειναι σχεδον μια ντουζινα περιφερειακα σε ενα και δικαιολογει το κοστος του μεχρι τελευταιου ευρω. Ολα αυτα παντα αν μιλαμε για χρηση με Commodore 64/128 κλπ, γιατι δεν εχει νοημα να αγορασετε οτιδηποτε αλλο απο το φτηνοτερο SD2IEC αν θελετε χρηση αποκλειστικα για Vic-20.

Εν κατακλείδι. Αν δεν εχετε κανεναν αλλο τροπο να φορτώσετε disk images στον Commodore 64/128 σας, ενα Pi1541 Zero ειναι μια καλη επιλογη για να αρχισετε την εξερευνηση της εκτεταμένης βιβλιοθήκης software της πλατφορμας αυτης. Απλα θελει μια ερευνα αγορας για να εχετε την καλυτερη δυνατη εμπειρια και καποια προετοιμασία μεχρι να λειτουργήσει.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ενα μικρο συμπληρωμα.

Καταρχήν ξεχασα να αναφερω οτι η χρηση του CBM Filebrowser ειναι πολυ πιο αργη απο την χρηση της οθονης του Pi1541, ειδικα οταν μπαίνουμε σε φακέλους με μεγάλους αριθμούς αρχείων. Ενα ακομα επιχείρημα υπερ της χρήσης της οθόνης και των κουμπιών της συσκευής.

Κάποια πράγματα που προέκυψαν αφου τελικά κατάφερα να βρω το manual.

Στο options.txt η επιλογη ChargenFont πρεπει να συνοδεύεται και απο την επιλογη i2cLcdUseCBMChar για να ενεργοποιηθεί. Υποτίθεται οτι με αυτον τον τροπο χρησιμοποιεί το font του Commodore 64 στην οθονη του Pi1541, αλλα τουλάχιστον σε μενα δεν δείχνει να δουλεύει. Μικρο το κακο, αφου ειναι κατι απλα διακοσμητικό.

Ειχα αναφέρει οτι ενας απο τους τροπους που μπορει να χρησιμοποιήσει κανεις το Pi1541 ειναι με εξωτερική οθονη και πληκτρολόγιο. Αυτο δεν ισχύει στην έκδοση για RP0.

Τελος κατι λιγο πιο ενδιαφέρον. Χρησιμοποιώντας την ειδικη εκδοση του CBM Filebrowser που παρέχεται για το Pi1541 υπαρχει μερικη υποστήριξη και για αρχεια tape image T64. Η υποστήριξη αυτη υλοποιειται με την διάφανη μετατροπη του αρχειου που επιλέξουμε σε D64. Οπως ειναι προφανές, δεν ειναι συμβατο με ολα τα T64 images και δεν λειτουργεί χρησιμοποιώντας την οθονη και τα κουμπιά. Επιπλεον δεν ειναι και το πιο γρήγορο πραγμα στον κοσμο, λόγω του επιπλεον βήματος της μετατροπής.

Αφου επιλεξουμε το T64 image, εχει ηδη γινει η προσωρινή μετατροπή σε D64.



Απο κει και περα τα πράγματα ειναι οπως τα ξέρουμε. Dinoeggs.


 
Ψήθηκα και εγω να κανω μια προσπάθεια να αναβαθμίσω το Pi1541 hat με μεγαλυτερη οθονη και ηχειακι. Για οθονη, χωρις να το ψαξω ιδιαιτερα το θεμα πηγα σε μια οθονη τυπου ssd1306 128x64, που ειναι ο μεγαλυτερος αδερφος της οθονης που εχει τωρα. Για ηχειακι, χωρις να το ψαξω καθολου, πηρα ενα pc speaker, ελπίζοντας για το καλύτερο.



Αποκόλλησα την υπάρχουσα οθονη και ανακάλυψα απο κατω οτι εχει προβλεψη και για οθονη τυπου sh1106 128x64, που θα ηταν καλυτερη επιλογη απο την ssd1306 128x64 για το συγκεκριμενο hat, γιατι ταιριαζει πολυ καλυτερα στον περιορισμένο χωρο που εχουμε. Στερνή μου γνωση να σ'ειχα πρωτα, και προχωράμε παρακατω.

Συνεχεια ειχε το ηχειακι. Εκοψα το βυσμα και κολλησα προσωρινά το ηχειο με τα καλωδιακια του. To pinout υπαρχει παντου στο internet, αλλα παρα πολυ βολικα ηταν τυπωμενο και πανω στην πλακετα του hat.



Το τελικο αποτελεσμα. Λογω οτι δεν χωραει η οθονη και βρισκει στα κουμπια, εβαλα απο κατω λιγο σελοτειπ για να μην βραχυκυκλωσει το συμπαν. Επιπλεον επειδη ο προσανατολισμός της οθονης ειναι διαφορετικός, πρεπει να χρησιμοποιούμε το Pi1541 κάθετα και οχι οριζόντια οπως μεχρι τωρα. Πριν μπορεσουμε να χρησιμοποιήσουμε το Pi1541 με την νεα διαρρύθμιση θα πρεπει να τροποιησουμε το αρχειο options.txt ενεργοποιώντας την διαφορετικη οθονη και το ηχειο. Επιπλεον ενεργοποίησα την επιλογή GraphIEC για να βλεπω την δραστηριότητα του IEC διαυλου στην τελευταία γραμμη.



Δυστυχως ειχα μονο μερικη επιτυχια. Ο ηχος απλα δεν παιζει. Δοκιμασα τα παντα, ακομα και να κολλησω τα καλωδιακια ανάποδα (οπως φαινεται και στις φωτογραφίες). Εκατσα και το εψαξα λιγο. Καποιοι λενε οτι δεν δουλευει με το RP0. Καποιοι αλλοι λενε οτι δεν δουλευει καθολου στην πιο προσφατη εκδοση του software. Αντε βρες ακρη... Η οθονη δουλεύει, αλλα δεν φαινεται η δραστηριότητα του IEC διαυλου στην τελευταια γραμμη. Δεν μπορω να ειμαι σιγουρος, αλλα τελικα φαίνεται οτι μαλλον αυτη η επιλογή ειναι μονο για την οθονη του Raspberry Pi και οχι για την οθόνη του hat. Τρέχα γύρευε...

Ας δουμε απο πιο κοντα την νεα οθονη. Πλεον εχουμε 4 γραμμες αντι για δυο, τον ιδιο αριθμο χαρακτήρων ανα γραμμή.



Επιλέγοντας ενα disk image οι δυο γραμμές μένουν κενες.



Rastan




Βολευει πολυ οταν εχουμε να φορτώσουμε κατι με πολλαπλά disk images.



Για μια ακομα φορα η ελλειψη οργάνωσης και συγκέντρωσης της γνωσης σχετικα με το Pi1541 αποδεικνύεται σημαντικό πρόβλημα. Η εμφαση που δινουν στα παλιότερα Pi ειναι κακη ιδεα γιατι καποια στιγμή θα σταματήσουν να κυκλοφορούν και ολη αυτη η λειτουργικότητα που υπαρχει μονο με εξωτερικό πληκτρολόγιο και οθονη δεν εχει κανένα νόημα.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα